2018 május 23

Elöljáróban, a volt magyar szakos tanárunkról dr. Szikszay Jenőről  emlékezünk meg.
Dr. Szikszay Jenő 1921 október 19-én született, 56 éves korában hunyt el 1977 április 11-én. Foglalkozása, magyar szakos tanár, irodalom történész. Az Áprily Lajos Főgimnázium magyar tanára volt. Az akkori kommunista rendszer rósz szemmel nézte, magyar tanársága miatt. Semmi rosszat nem követett el, csupán a kötelességeit tejesítette mint magyar tanár, ez fájt az akkori rendszernek, többször beidézte a titkos rendőrség. Megfélemlítették, üldözték, titokzatosan hunyt el, amiben az ellenségei keze benne volt.
Nála a magyar órák azzal kezdődött, hogy a diákokkal egy népdalt énekeltetett el. A legkedveltebb éneke: “Rámás csizmát visel a babám”….  Aki megtanult 10 Petőfi Sándor verset az kapott egy tízest. Mint irodalmi történész sokszor figyelmeztetett arra, hogy nem minden van úgy, ahogy a könyv írja. A szülök feljelentették.  Mint osztályfőnök 1976-ban tartotta az utolsó érettségi találkozót  Brassóban május 23-án, az Áprily Lajos Főgimnáziumban. Ez volt az utolsó találkozója a diákokkal. Senkit nem bántott. Jó indulatú, kedves tanár volt, nagyon szerettük. A postaréti temetőben alussza örök álmát a két fia mellett,  nyugalma legyen csendes, emléke áldott.  
 
Sipos Lajos magyar szakos tanár dr. Szikszay Jenő tanítványa volt az  Áprily Lajos Főgimnáziumban.  A most már nyugdíjas  Sipos Lajos kb. 2010-ben, kezdeményezte, hogy az iskolában állítsanak ki egy Szikszay emléket. Felvette a kapcsolatot az 1960-ban végzett növendékekkel  és elkészítették az emlék táblát, Oprisról és Szikszay-ról.  Az iskola akkori igazgatósága megtagadta az emléktábla kihelyezését az iskolában. Sok huzavona, meg szóválás után, csak 2013-ban engedélyezte az igazgatóság tábla kihelyezését az iskolában a főbejárati ajtó  mögött a falon. Ciprian magyarul is jól beszélő katolikus pap szentelte fől az emléktáblát. 
BTE támogatta Sipos Lajost mint az egyesület kultú-felelősét, és a túra hirdetés keretén, hirdette az avatási ünnepélyt, mivel a Brassói Lapok-ban  nem jelent meg ez a ünnepély. A BTE hirdetésére gyűltek össze egy páran.
Elgondolkoztató az a tény, hogy az iskola igazgatósága és tanári kara részéről senki-se jelent meg az avatási ünnepélyen? De mégis volt egy becsületes személy, aki megadta a tiszteletet a sokat szenvedő tanárnak és részt vett az ünnepélyen, ez nem volt más mint az iskola gondnoka.   
Az avatáson készült képek.
 
Május 23-án, szerdán, a Csíki-havasokban az Úz-völgyében az Úz-folyó felső folyása mentén  egy szórvány települést látogatunk meg  a szép nevű Csinodot.  2015 március 24-én avatták fel a Boldogasszony-kápolnát, abban az időpontban, amikor a Csíksomlyói Madonna 500-adik évét ünnepelte. A búcsúra nem megyünk, itt fogunk róla megemlékezni
Az időjárás előrejelzése szerint, minden napra esős időt jósolnak, lehet, hogy halasztás lesz.
Túravezető Brummer Klára
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.    
A múltkori nárcisz túrával kapcsolatba, Sárkány környékén.
 
Dumbrava Vadului. 
Tudott dolog, hogy a nárcisz úgy a ritka cserefa erdőkben, mint tisztásokon is megtalálható. A Vád település közelében 395 hektáron  honos a nárcisz. Szigorúan védett növény. Ott ahol tömegesen nyílik be van kerítve, nem látogatható ! Azok a helyek, amelyeket meghagytak a turistáknak, csak szórványosan   található a nárcisz. Képzeljük el, ha naponta százával jönnek a turisták, akik mindet letaposnak, akkor mi marad utánuk ? A turistáinknak a gyenge nárcisz látvány csalódást okozott, de azért szép volt a vidék. Eső nem esett, csak kullancsok hulltak ránk.
Ha nárcisz nem nagyon volt ,viszont a tömegesen virágzó akácfák gyönyörű látványt mutattak.
Délután ellátogattunk  Alsó és Felsővenicére a közeli Gürbova hegy alá, érdekes módon egy sétáló fácánt láttunk. Megjártuk “Velencét”, ahol borvizes fürdő működik.
Képek: