2018 november 17 – 18

img20181113_16432719

img20181113_16455678

Az archív fotó keretén a szász turista egyesületre emlékezünk. 1880 november 28-án Nagyszebenben alakult meg a Siebenbürgischer Karpathen Verein, SKV. Ra egy évre megalakult a brassói osztálya. Nagyon sikeresen működött, számtalan turista házat építettek a déli Kárpátok mentén, nagy részük leégett. A hajdani BTE-nek is voltak szász tagjai. A Hétlétrás szoros kiépítésében is volt részük. 1948-ban betiltották, vagyonukat elkobozták, sok üldözésnek voltak kitéve, nem csoda, hogy tömegesen kivándoroltak.2006-ban újra bejegyzik, kis létszámban, de tevékenykednek.
1881-ben az SKV  turistaházat épített a Királykőn, leégett.
1882-ben a Bucsecs – Malaest völgyében avatták a második házat, leégett.
1883-ban a Keresztény-havason építették fel a Sculerhütte nevű házat, leégett.
1884-ben a Nagykőhavas került sorra. A felépült kis faház szintén leégett.
1936-ban Julius Römer néven épült fel a következő és utolsó nagyszabású turistaszálló, a csodája az, hogy ma is létezik, többször bővítették. A fenti fotón a Sculerhütte házat láthassuk, jobboldalt a melléje épített Pavilonnal. Az alsó fotón a pompás turistaház siralmas helyét lehet látni. Érhetetlen ez a sok tűzvész, mi lehet az indítéka ?

November 17-én, szombaton, vagy 18-án, vasárnap, az időjárás függvényében, pénteken határozzuk el, hogy melyik nap megyünk a Veres-kőre. A túra vezetőt is akkor nevezzük ki.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.       
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
Brassóban működő SKV turista egyesületre emlékezve a  Keresztényhavasra kirándultunk, azért, mert ez volt és ma is az ők legkedveltebb kiránduló hegyük a Sculler. 
Pojánából indultunk. Brassóból a pojánába busszal mentünk fel, ezt azért említjük, mert a jegy 5 lei,  a nyugdíjasoknak 50% kedvezmény van, de nyugdíjas jegy nemlétezik, hát nem zseniális ?  Úgy határoztuk, hogy a felvonóval megyünk fel és lejövünk gyalog. Itt is változás van a jegynél a tavalyihoz  képest. A felmenő jegy most 25 lel, fel és le 35 lei, ez azért van, mert mindenki gyalog megy le.
Nagyon szép időben volt részünk, mindenfelé szép kilátás, sajnos nagyrészt a Nappal szemben, ami a fényképezésnél volt zavaró. Ilyenkor, novemberben megszoktuk, hogy a hegyek már fehérek, most hónak nyoma sem volt, minden hómentes-kopár és átlag elég meleg volt. Ebédünket a Römer ház emeletes teraszán fogyasztottuk el, közben a hegyeket szemléltük, különösen a Nagy-Vánga érdemelt szépségben figyelmet. Kellemesen sétáltunk le  a Pojánába a Vörös úton.