2018 december 7

 

28 éve, 1990 októberben égett le a Nagykőhavason a hajdani BTE turistaszálló. 
Az archív fotón, felső képen fogalmat alkothatunk, hogy hogyan nézett ki ez a pompás turistaszálló. Tudott dolog, hogy 1940-ben a BTE-t  betiltják, vagyonát elkobozták, a turisták pénzén épített menedékházat államosították, az ONT vette át. 
A továbbiakban  felidézzük az akkori történteket. Ehhez nagy segítséget nyújtott a megboldogult Molnár Zoltán. 
Molnár Zoltán a rendszerváltás után alakult brassói EKE túravezetője volt. Állandóan járta a havast, elmondta, hogy több mint 80-szór járt a havason, azon az éjszakán amikor a turistaházat felgyújtották fenn volt a házban. Hajnal tájt ébresztették, hogy ég a ház ! Szomorú látvány volt ahogy a ház égett, a meglepetés az volt, hogy a házhoz elég távol levő kis ház is égett, tehát azt is felgyújtották. Az indok az volt, hogy a kémény miatt keletkezett a tűz. Zoli bácsi azt is elmondta, hogy a konyhában nem volt begyújtva, később az a hír terjedt, hogy állítólag a  konyha felelősének hiánya volt és ezért kellett a háznak leégnie, hogy a bizonyítékok megsemmisüljenek. Állítólag arra ítélték, hogy építsen egy menedékházat a havason. A kis menedékház felépült, a hozzávaló fa részeket helikopterrel  szállították föl. A leégett háznak a fal részei épen megmaradtak, csak a fa részei égtek ki. Amiről meggyőződhetünk  az alsó fotón. Nem lett volna könnyebb a ház alsó részét kijavítani, és egy tetőt ácsolni, tovább lehetett volna építgetni, de nem ezt tették.
1995-be voltunk fen a havason, fiatalokkal találkoztunk a háznál, azt mondták, hogy külföldi segítséggel kijavítják a leégett házat. A következő év tavaszán megint felmentünk a havasra, nagy meglepetésünkre a kis háznak nyoma sem volt  ! Leégett volna ? de tűznek nem volt nyoma, egy összetört mérleg volt ott ahol a ház állott, szanaszét ágyak, és mindenféle szemét hevert. Valakik lerombolták a házat. A mai napig sem tudtuk meg, hogy mi történt azon a télen.
A lelkes Molnár Zoltán nem tudta elviselni, hogy nincs menedékhely a havason. Ezért barátokkal összefogott és egy kis kunyhót barkácsoltak egy eldugott helyen, a kunyhót Zsuzsinak nevezték el. A vandálok viszont megtalálták és többször feltörték. Rövidesen a négyfalusi EKE épített menedék házat a havason, Kovács Attila kezdeményezésére.
Bartók Árpád a “BRASSÓI TURISTA” című folyóiratban a következőt írja, részlet :
az EKE a leégett Karpathenverein-ház helyén 1909 -be építette az első turista házát…
Érdekes megjegyeznem, hogy ennek az első EKE háznak  gondnoka már a Molnár házaspár volt” Továbbá Bartok Árpád leírja, hogy  1910-be  épült nagy turistaház gazdájának a Molnárt és feleségét választotta.  Ezt azért közöltük, mert felvetődött az a kérdés, hogy Molnár Zoltán nem-e volt leszármazottja  a “Molnár” házaspárnak ?
Archív fotó galéria: 
                            
December 7-én, pénteken Mikulás túrát szervezünk. Az időjárást figyelembe vételével határozzuk el a túra irányát és a végleges időpontját.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon, amit a kezdő lapon láthatunk.
A Katalin bál.
 A múlt szombaton, a  Máltai Szeretett Szolgálat által szervezett Katalin bálon vettünk részt.
A rendezvényen elég sokan vettek részt, ezért egy kissé zsúfoltság volt, de azért mindenki jól szórakozott. A zene is jó volt, de egy kicsit túl erősen volt kihangosítva.   Fari Tibor  vezette az eseményeket, a tombola kiosztása is rája hárult. Az egyik zene szünetet kihasználva, felléptek  a “Cenk alatti sétálók”  énekesei.