2019 október 7

Mivel, szombatra megint esős időjárást jósolnak, ezért a legközelebbi túrát hétfőn 7-kén,   Amália napján szervezzük meg. A  túrára a már többször járt, kedvelt  Alsórákos  környékét  javasolják.  Mint például a Tepők – salakbánya – kőbánya – fenyős-tó – bazalt oszlopok, a vár stb.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

 
A múltkori túrával kapcsolatban. 
Király esztena tisztás, 1235 m. – Ferenc József szikla. 
Azugából és Busteniből-bejártuk a Báj-hegységet – Szinájából a Peles-kastélyt és az Anna sziklét. Szintén Szinájából a Furnica és a Varfu cu Dor csúcsait. Még egy célpontunk marad: a Ferenc József szikla. 
Király esztena tisztást több úton lehet elérni:
Peles-kastélytól, a királyi ösvényen, a kék sáv jelzésen, Poiana Tapuluj felől a sárga pont jelzésen, az 1400 m. turista szállótól a régi úton.
Mi a királyi ösvényt választottuk, amely közvetlenül a Peles-kastélytól indul.  Ez a ösvény lapos kövekkel van kirakva, kb, 1 m. szélességben, fel egészen a szikláig. Lépcsők is vannak.  Az út hossza kb. 4 km. lehet. Ez a kövezett út, úgy felénél a kék sávval jelzett úton folytatódik, szintén szépen kirakva lapos kövekkel. Idáig az erdőben kellemes séta, viszont tovább kemény, meredek, nem séta, hanem jó mászás következik egészen a forrásig. A kanyargós úton a kastélytól  kb. 50 szerpentint kell bejárni, megmászni.
A sziklán sok látnivaló nincsen. Hajdanában korlátokkal szegélyezett meredek ösvényen lehetett a szikla tetejére feljutni. A sziklán, jó magason egy színét vesztett tábla hirdeti  a királyok arcképét.
A sziklától a táj gyönyörű, fantasztikus kilátás nyílik a Bucsecs-hegység gerincére, a kereszt is látszik.
Úgy határoztunk, hogy ide még eljövünk, de természetes más úton.
Fotó galéria: