2019 október 26 – 27

 
Itt van az ősz, itt van újra…  Petőfi Sándor.
A hétvégére, 26 szombatra, vagy 27 vasárnapra tervezett kirándulást pénteken határozzuk el. Az időjárást tekintve tovább folytatódik a hűvös, de napos időjárás. A javasolt túra : Bucsecs hegység, az 1400-as turista szálló kiinduló helység.  
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatba. A kanyargós Olt mentén, a Vámoshídpuszta és Erősd között. 
Reggel szép napsütéses időben érkeztünk meg Vámoshídra. A hegyek felé tekintve, csak azt láthattuk, hogy mindenfelé gomolygott a köd az Olt mentén. Ez arra engedett következtetni, hogy szép idő lesz, és valóban gyönyörű – napsütéses időben volt részünk. Az éjszakai harmattól a fű locsogott a víztől és még délre sem akart felszáradni. A magasba, a felhőtlen égen vadkacsák szálltak, de a folyó felől is sok helyen lehetett hallani a kacsák hápogását. De sajnos nem kívánatos látványban is volt részünk, mindenfelé szemetek tornyosultak.      Árapataktól Kelet felé Vámoshídig  összefüggő hegymagaslat húzódik. Csókás — Tiszk-hegy — Veczer-sziklája — Őrhegy.  Mi a vizes fűben a Veczer érdekes sziklájáig mentünk. Nagyon szép  a szikla környékén levő homokkő hegyek. A sziklán érdekes rések vannak, amely valamelyikén belehet jutni az úgynevezett Rés-barlangban. A sziklához legendák fűződnek, állítólag Rózsa Sándor  barlangja volt. A hegy tetejét tavasszal az árvalányhaj díszíti.    A Csókáson lévő lősz-falba több millió éves csigákat és kagylókat lehet megfigyelni, gyurgyalagok  fészkelő helye is. Árapataktól — Vámoshídig természetvédelmi terület. Virágot szedni és tűzet gyújtani szigorúan tilos!
Az Olt partján a piknikezéshez több tűzhely közül válogathatunk. Piknikezés közben élveztük a csendet, emberrel, állattal nem találkoztunk. A csendesen folydogáló Olt, csak egyes helyeken zúgott-csörgedezett, jelezve a létezését. A folyó partját , szép őszi növényzet – fák díszelgett, sok helyen benyúlva a folyóban.
Fotó galéria: