2020 február 16 – 23

A soron következő túrákat 16-án, vasárnap és 23-án  szervezzük meg. A javasolt túrák: egy kisebb   séta túra a Kénes vízeséshez, a következő túra, amit még megbeszélünk,  Busteni a kiinduló helysége.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.  A Sugó-patak zuhatagjai  Bodzavám  közelében. 
A kora reggeli órában, szép napsütéses időben  Bodzavámra kirándultunk. A  Kápolnás-hegyet elhagyva, ahol még állnak a hajdani kápolna romjai, tovább haladva, szintén a hajdani elég jó állapotban lévő  VÁMHÁZAT láthattuk. Itt volt az ezeréves magyar-romén határ. A Piroska (Piruská) határ gerinc, innét 6 km. volt. Ma a kék kereszt jelzésen lehet feljutni a határ gerincre. Egy pár évvel ezelőtt voltunk fenn a gerincen, ezt azért említjük meg, mert az erdőben tűzgyújtáshoz való ágakat gyűjtőtűnk és nagy meglepetésünkre egy jó állapotban lévő határhalmot találtunk, 155 számút. A fotó galériában láthassuk.
Az úton egy nagy termetű kutya csatlakozott hozzánk, mindenhova elkísért.
Érdekességből megjegyezzük, hogy itt két piros nevű hegy van : a Vörös-hegy és a Piroska. 
A románban nincsen vörös, csak piros, a fordításban megmaradt a Muntele Rosu vagyis a Vörös-hegy, de mi legyen a Piroskával ? egyszerűen Piruskára keresztelték.
De térjünk vissza a Sugó-patak zuhatagjaihoz. Már többször jártunk ebben a gyönyörű völgyben, de télen nem jártunk még itt. Kíváncsiak voltunk, hogy az itt lévő források sokasága befagyott-e ? Nem voltak befagyva. Érdekesség volt az is, hogy a forrásos hegyoldalon egyáltalán nem volt hó. Olyan volt a hegyoldal mint nyáron. Mégis van tudomásunk arról, hogy nagy hideg esetén a zuhatagok megfagynak.
Természetes, hogy Orbán Balázs is meglátogatta ezt a gyönyörű völgyet. Egy pár szót idézünk írásából: “Néhány ezer lépésnyi kitérést kell tennünk a vámon felül balpartilag beszakadó Sugó- vagy Malom pataknak (Urlátore) rejtett mellékvölgyületébe, hol a rövid futásu csermely zárt, s kivülről alig észrevehető völgyében egy valódi csodás tünemény rejtőzködik, oly tünemény, a melynek alig van párja, s a melyet még is oly kevesen méltattak megtekintésre. ”       
Fotó galéria: