2021 június 25

 
 
Június 20. Román Pünkösd, ez alkalommal a román turista társunkat köszöntjük.
Június 21. Nyári napforduló. A legrövidebb éjszaka – nyár első napja.   
Az esős, rósz időjárás miatt, csak egy kis honismerti túrát szerveztünk, pénteken.          Legközelebb az időjárás függvényében a hétvégén szervezünk túrát. A túra irányát pénteken határozzuk el. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múlt pénteki honismereti túra keretén a Brassó – Pojánában kirándultunk.
Medárd, negyven napig fog esni. Reméljük, hogy nem teljesedik be.   Egész héten eset. Egésznap, reggel, vagy délután. Pénteken reggel úgy nézett ki, a felhős idő ellenére, hogy kiderül. Az esős idő ellenére kellemes az idő. Felmentünk a Pojánában.  Mindenfelé felhők tornyosultak, de nem esett. Az eső délután jött meg, jó kiadósan.
Sokszor jártunk már a Pojánában, de mindig csak úgy átmentünk rajta. Legelőször 1955-ben. Akkor csak egy kis turistaház volt a Capra Neagra (Fekete kecske). Egy pár évre rá épült egy nagyobb épület a Sport-csarnok. Abban az időben medvéről nem lehetett hallani. Azóta fokozatosan épült, egy libegő is megépült, az egyik évben elromlott a fék szerkezete ami súlyos baleset okozott. A köszpontban, a  Capra Neagra kis turistaház, helyébe modern panzió épült,  közelében egy látványos, magas torony-u  román fatemplom látható. Sok szép modern panziót lehet látni. A tó környékét is kiépítették.
Nemcsak  a turisták, főleg a bukarestiek, sajnos a medvék is látogassák a Pojánát. Főleg a Keresztényhavas felől. Egy pár évvel ezelőtt a piros sáv jelzésen, amit ma vörös útnak neveznek, a Römer turistaház felé menve, egy kissé megijedtünk, mivel az út tele volt medve ürülékkel. Medvét nem láttunk. A  Römer  turista házban azt mondták, hogy a medvék estefelé jelennek meg.
Fotó galéria: