Jogi dolgok

Mivel a Brassói Turista Egyesületet az elmúlt időszakban több támadás érte – megjegyzem igazságtalanul – így úgy döntöttem, hogy elmagyarázom mindenkinek, hogy megértse miről van szó.

Azzal támadták az egyesületet, hogy a tagok nincsenek a törvényszéken bejegyezve, és, hogy így nem működhet az egyesület.

A helyzet a következőképpen áll:

  • A működési engedély értelmében ahhoz, hogy működjön az egyesület, a tagok minimális létszéma a törvény által meghatározott minimum létszámot el kell érje, vagyis legalabb 3 tag: ami a mi esetünkben elnök, alelnök ls titkár.
  • Bárki beíratkozhat az egyesületbe ami a következő féle képpen kell történjen: egy kérvényt kell kitöltsön a Vezető Tanács részére, ezt két alapítótag jóvá kell hagyja és ezek után a létező tagok 2/3-a el kell fogadja. Miután taggá válik bekerül egy regiszterbe ami a vezetőtanácsnál van nyílvántartva.
  • NEM KELL A TAGOKAT A TÖRVÉNYSZÉKEN BEJELENTENI!! SEMMILYEN TÖRVÉNY NEM ÍRJA EZT ELŐ!! Milyen is lenne, ha minden beíratkozásnál, illetve tagságról való lemondásnál mennénk a törvényszékre és jelentéseket csinálnánk? Ráadásul ki fizetné ezeket a dolgokat? Bármely módosítás 200 lej felett kerül, ezt nehéz lenne évi 12 lejből fedezni. Csak a vezetőséget kell a törvényszéken bejelentei – mert ezek az emberek akik felelőséggel tartoznak az egyesületért.
  • Mindenki aki eddig beíratkozott az egyesületbe az tagként van nyílvántartva és nagyon sajnáljuk, hogy ezek az emberek nem élnek ezzel a jogukkal.
  • Hivatalos helyeken a tagságot a Vezető Tanács által kiálított igazlvánnyal lehet biozonyítani. Ez azért van így, mert ha valaki már nem tag viszont  megvan a tagságkönyve, ne tudjon hamisan előnyökhöz jutni.

Még egyszer felhívom a figyelmét mindenkinek, hogy mindenki saját maga dönt a tagságát illetően. Bármely tagnak joga van lemondani a tagságáról vagy eljárni a kirándulásokra.

 

Mély tisztelettel: A vezetőség