2023 február 11

A január 28-ára javasolt túrát az egésznapos havazás miatt elhalasztottuk 
február 11.-ére, Ha kisüt a Nap.
A hétvégén még határozunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.  
 
A januári meleg tél véget ért és a hónap végére beköszöntött a igazi tél. 
Napokon keresztül havazik. Az egész hónapra, borús, ködös, hideg vár ránk. 
Akár minden-napos havazás lehetséges.      

2023 január 28 – február 4 

Túrát legközelebb január 28-dikán szervezünk. 
A túra útvonalát a hét végén határozzuk el
További részletek az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban : Salamonkő. 
Esős időjárás a héten, de csütörtökre jó idő ígérkezett.
Kellemes, tavaszi időben indultunk el. Általában minden télen felmegyünk a Salamonkőre. 
Az idén januárban nagyon meleg időjárás volt. Az állandó esőzés ellenére a Köszörű patak alig csörgedezett.
Felfigyeltük arra, hogy a sziklák (egyes sziklák) érdekes, különleges felületet mutatnak. Barlangok, kisebb-nagyobb üregek, színes felületek, mélyedések, növényzet, érdekes alakzatók stb.
Sok felvételt készítettünk, ezekből láthatunk egy párat a fotó galériában.

2023 január 12 – 19

Elöljáróban, a 80 éve 1943 január 12-én a Don-kanyarban elesett hősökre emlékezünk. Azok a hősök akik túl élték az ütközetet Szibériában fogságba kerültek. Sokan ott vesztették életüket a mínusz 40-fokos hidegben. Barabás – Szotyori Mária (a BTE titkárnő) édesapja, Barabás Gyula is a Don-kanyar hőse.

Tisztelet a HŐSŐKNEK !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Túrát legközelebb január 19-én szervezünk a Salamonkőre.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

Elöljáróban a Mádéfalvi veszedelem 259 – éve, január 7-én.   Évfordulójáról emlékezűnk meg.  
 
 
A következő túra a Salamonkőre vezet.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.     
A múltheti túrával kapcsolatban: A Noa tó partján. 
A túrát valójában, 4-ére szerdára szerveztük. Viszont az egésznapos esőzés miatt elhalasztottuk péntekre. Az esőzés tovább tartott.  A társasággal 11 órakor találkoztunk a tó partján. Nagy örömünkre az eső azonnal elállt. Körbe sétáltuk a tavat, majd a Halász-csárda teraszán telepedtünk le, kellemes időben, a Nap is kisütött.
Az asztalra került a három üveg pezsgő.
 
Pezsgő koccintással BÚCSUZTUNK AZ Ó ESZTENDŐTŐL 
ÉS
KÖSZÖNTÖTÜK AZ ÚJ ÉVET !
 
Fotó galéria:

2023 Január

img_3121

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
Az ÚJÉV, tavaszias meleggel köszöntött be.
A karácsonyi ünnep az új évig tartott. Az ilyenkor szokatlan meleg megbetegségeket okozott. Sok megbetegségekről értesültünk. Köhögés, láz, torokfájás, stb.
Közkívánatra, Január 4.-én, búcsúzunk az elmúlt év szép karácsonyától és az óesztendőtől.
Köszöntjük az ÚJÉVET! A Noa tó partján.
További részletek az ismert telefonszámon.

Karácsony

 

BRASSÓ KARÁCSONYFÁJÁTÓL AZ EGYESÜLET KÖZÖSSÉGE:
ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET
ÉS
BOLDOG ÚJÉVET KIVÁN !

Az Áprily Lajos Főgimnázium a Kolostor utcai katolikus, Szent Péter és Pál templomban, Jézus születésének az emlékére karácsonyi előadást szervezett. A diákok részvételével.
Fotó:

EGY SZOMORÚ KÖZLEMÉNY

  img_3519
Hosszú szenvedés után, 89 éves korában elhunyt Doktor Szotyory – Popescu Ildikó,
a  Brassói Turista Egyesület tagja. Az egyesület orvosa. Az egyesület keretén különböző festményeket készített, pl. Orbán Balázsról, az Árpád szoboról, a lerombolt református templomról és még egyéb több témáról.
A Vasút-utcai református temetőben helyeztük el örök nyugalomra.
Emléke legyen áldott! Nyugodalma legyen csendes!
Köszönetet mondunk mindazoknak akik a temetésen részt vettek, virág csokorral emlékezve.
A gyászoló család és hozzátartozói.

2022 december

A november 26.-ára tervezett túrát a rósz időjárás miatt nem szerveztük meg. 
A közbejött események miatt túrát csak a december hónap folyamán szervezünk. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.     

2022 november 26

A további napokra a meteorológusok esős időjárást jósolnak. Hogy, mikorra tudunk túrát szervezni, azt a hétvégén határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban: Bodzaforduló patak, Bodzaforduló város Kovászna megyében. 
Miután a tatrangi vízáradat lerombolta a bodolai hidat nem jártunk Bodzafordulón. Azelőtt, az elmúlt évek sarán többször jártunk a Bodza hegyei között.
Iszap vulkánok, Bodza-szaros, Szilon-havasi-víztároló, Sasok-tava. Bodzavám környékét is többször bejártuk, hiszen itt egy szép vízesés van. 
Bodzavámnál egyesül a Bodza és a Kis-Bodza patak, tovább folyik Észak felé ahol egy települést ér el, ahol visszafordul Dél-Kelet felé. Erről a természeti érdekességről kapta a település a nevét: BODZAFORDULÓ. 
Brassóból, hideg, hóharmatos időben indultunk el . Miután átmentünk az új hídon és elhagytuk Bodólát a Bodza-hegyeihez értünk. Itt a motoros balra fordult és egy hosszabb, tovább egy rövidebb alagútból kiérve a motoros jobbra fordult és a magasan lévő Keresztvár állomásán ált meg. A falu lent a völgyben. A vasút innét tovább a hegyoldalba bevágott, magaslaton halad tovább, majd egy magas több-lábas hídon, ahonnét szép rálátás van a völgyben lévő Keresztvárra éri el a Virágos nevű hegyoldalt. Tovább, rövid idő alatt a motorosunk a Nyényi-hágóhoz ért. Idáig, télies – zuzmós az idő. Itt tért be a motorosunk az ország leghosszabb alagútjába, 4 km. 10 perc múlva ért ki az alagútból és egy pár perc alatt ért Bodzafordulóra. Meleg, tavaszias időben érkeztünk. Hihetetlen. Az alagút egyik felében tél, a másik felében tavasz. Bodzafordulón télen a mínusz 30 fok is előfordul, ezért az ország Szibériájának tartják.  
Bodzaforduló, Kovászna megyében a szegényes város ékessége a szép ortodox templom. A Tizenhárom szentek temploma. A másik ékessége a Bodza-patak fordulója. A patakot magas gát veszi körül, amelyen sokan sétáltak.
 Az eredeti terv az volt, hogy Brassó és Buzău között vasúti pályán összeköttetés legyen.
Buzău-tól – Nehoiu-ig épült meg a vasúti pája. Kimaradt a legnehezebb rész, a kb. 32 km. Bodza-szoros. Bal oldalt a Ló-havas, 1439 m. jobb oldal a Szilon-havas 1657 m.                   Fotó galéria I.  Bodzavám :
Fotó galéria II. Súgó vízesés, Sasok tava, Szilon-havasi-víztároló, viadukt  a szorosban, Iszap-vulkán. Keresztvár hatalmas völgy-hidja

2022 november 12 – 19 

 

A múlthéten. Elöljáróban november 1-én a mindenszentek, napján az elhunyt szeretteinkről emlékeztünk meg. Másnap az elhunytak napján a sírhalmokon gyertyát gyújtottunk és koszorúzással, virág csokorral  és fejhajtással emlékeztünk. 
Minden évben és most is továbbá megemlékeztünk Halász Gyuláról a hajdani BTE megalapítójáról és Székely Géza hajdani BTE turista titkáról. 
 
A következő túrát a hétvégén, vagy rá egy hétre  szervezzük meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.  
 

A múltheti túrával kapcsolatban: BODOLA. 
Az elmúlt évek folyamán sokszor jártunk Bodólán. Felfigyeltünk arra, hogy a település bejáratánál levő vasúti kőhidat, amit négy éve az elárasztott tatrangi víz ledöntötte. Négy évig megszűnt a közlekedés a vasúton. Egy évi nehéz munkával ezt a hidat újra építették, egy erős vas szerkezettel épült hidal. Mos már lehet lehet újra vonattal menni Bodzafordulóra. 
Bodola környéke látványos, hegyek minden irányban, szép kilátás nyílik a Kárpát kanyar hegyeire. A bórvizek földje.
A faluban tett sétánk keretén, meglátogattuk a felújított Béldi Pál- kastélyt.  mellette a az 1770-ben épült katolikus templomot láttuk. Innét nem messze az ellenkező oldalon a Mikes-kastélyt kerestük meg. Egy kis utcában, mindjárt az utca elején egy irányjelző tábla: Mikes-kastély. Egy, kb.2,5 m. magas kapu felé mutat.  A kapu zárva. A kapu mellett a kerítésre felkapaszkodva lestük meg a kastélyt. Nem értjük, ha titkolják akkor miért hirdetik. Úgy tudjuk, hogy a Mikes utódai vissza igényelték a kastélyt. A további sétánk a református templomhoz vezetett egy kiszáradt mély patak medre mellett. Tovább a Bodolán tett sétánk a vasúti állomás.
Fotó galéria: