2020 május 24 vagy 26

A következő túrát május 24-én, Eszter napján, vagy 26-án Gyöngyvér napján szervezzük meg. A túra keretén a most fészkelő vándor madarakat figyelünk meg. A Brassótól nem messze egy nagy kiterjedésű tó partjáról figyeljük a madarakat. Azt tartják a vidékről, hogy 200 madár faj fészkel.
A túra időpontját később határozzuk el az időjárás alakulását figyelembe véve.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

A múltkori túrával kapcsolatban: Lempes-hegy vagy Cenk-hegy? A Lempes-hegyre kirándultunk. Nem szombaton, vagy vasárnap kirándultunk, hanem hétfőn, úgy gondoltuk, hogy akkor kevesebb kirándulóval találkozunk. Úgy is volt. Nagyon kevés kirándulóval találkoztunk. Az áprilisi virágok már rég elhervadtak, egyetlen szál héricset láttunk egy ritka pillangó pihent a közekében. A pillangó, olyan barátságos volt, hogy felszállt egyik turistánk ujjára, onnét nem akart elrepülni, mindig vissza szált. Ilyent még nem tapasztaltunk.
Sok szép kora nyári virágot csodálhattunk meg, eleinte egy kissé borús, de később napsütéses időben. A fotó galériában a Lempes hegy virágait láthassuk.

2020 május 10 – 17

dscf0013

Május 10-én a madarak és a fák napjára emlékezünk.
Magyarországon  a tatár-juhar az Év fája. 2020 évben.
Az év madara az erdei fülesbagoly.
Májusban, nemcsak a madarakra, meg a fákra kell figyeljünk, hiszen ebben a hónapban rajzik a májusi cserebogár. Ez a szép, pompás repülő bogár rajzását, már nem nagyon lehet látni, mert azt tartják róla, hogy a természetben  kártékony és ezért, üssed – vágjad ki kell irtani. Hogyha azt vizsgáljuk, ki a legnagyobb kártevő a természetben? az nem más mint az EMBER.
Májusban egy illatos, kankós virágban is gyönyörködhetünk, a csokros, fehér és a sárga árnyalatú  nárcisz virágzásában.  Persze még más gyönyörű tavaszi virágokat is megfigyelhetünk. A fotó galériában az Erdőfülek cserebogarát és a kankós-kert sárga árnyalatú, meg a fehér és csokros nárciszát  láthatjuk.
Fotó galéria:

Ha május 15 után feloldódik kijárási tilalom, akkor  kisebb virág-túrákat szervezünk a Lempesre,  Cenk-hegyre, ezt még megbeszéljük, mivel a májusi hónap esős. A közmondás azt tartja, hogy a “májusi eső minden cseppje aranyat ér”.

2020 május 1. és május 3 Anyák napja

img029
A beköszöntő  májusi hónap, elhozta a régen várt esőt. Az előre jelzés szerint az egész hónapban fog esni. Ennek nagyon fog örvendeni a természet, a gazdák és a természet járók, mivel nem tanácsos a túrázás. A szabad természetjárásra még várni kell.
Vírus ide és oda, május három ünnepel kezdődik.
– Május1. A munka ünnepe. A múltban felvonulásra kényszerítettek, most a vírust elfeledve, vidáman flekkenezhetünk otthon, esetleg a kertben.
– Virágzik a májusi orgona.
– Az édesanyák napja. A Májusi hónap első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Aki teheti édesanyát egy csokor orgona virággal köszöntse. Úgy legyen.

2020 április 22, május 3 – Anyák napja.

Április 22-én a FÖLD NAPJÁRÓL emlékeztünk meg. Ezzel a témával kapcsolatban sok fényképet készítettünk. Bármilyen fényképet készítsünk a természetben, a FÖLD mindig ott van.   A FÖLD, az élet bölcsője, bármilyen életről legyen szó, az a földből származik és oda is tér vissza.

Gyulai Ibolya, volt turistatársunk.
Áprilisban, a napokban hunyt el. Egy idős turista társnőnk értesített, aki a szomszédságában lakik. A telefon hívására nem válaszolt, később a fiától tudta meg, hogy váratlanul elhunyt. Nagyon sajnáljuk, mivel jó indulatú és egy jó barátot ismertünk meg benne és veszítettünk el. A volt több mint száz tagú egyesületünkben sokan vehettek volna tőle példát. Egy nagyon aktív személy volt. Népművészeti babákkal foglalkozott, ruhákat vart a babáknak, de szép csángó öltözeteket  is vart. A közölt képen, Ibolyát  saját kezűleg vart, szép csángó ruhában láthassuk. A sok varrásokon  kívül népművészeti alkotásokkal is foglalkozott. Állandóan dolgozott valamin. A lakása tele volt babákkal és különböző népművészeti alkotásokkal. Verseket is írt.
Egy pár évvel ezelőtt, a Baiulescu házban baba kiállítást szervezett. A fotó galériában közölt képeket a babákról, ott készítettük. Nagy sikere volt, a kiállítást sokan megnézték nagy elismeréssel.

Kedves Ibolya nagyon sajnálunk, nyugodj békében, őszinte részvételünk a gyászoló családnak.

2020 április 19 ortodox húsvét

A Brassói Turista Egyesületnek 18 beiratkozott román nemzetiségű tagja volt.  Tisztelet megadó, jó indulatúak voltak. Ha találkoztunk néha napján valamelyikükkel, mosolyogva köszöntek és szívesen elbeszélgettek. A továbbiakban rájuk emlékezünk és Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánunk! Hristos a inviat! Sarbator fericite!
Áprilisban vagyunk. Az elhunytak hónapjában. Azokra emlékezünk, akik ebben a hónapban mentek el örökre.
– Bedő Ernő.  1999 április 24-én, tragikus körülmények között, mint hős hunyt el a Nagykőhavason. A brassói EKE Tömösről  kirándulást szervezett a Taminára, borús időben. Felérve a Tamináig, egy pár  turista tovább folytatta a hegymászást a Nagykőhavara, Ernő is velük tartott. A csúcs közelében következett be a tragédia, Ernő holtan esett össze és visszaadta lelkét a teremtőjének. A  család egy emlék keresztet avatott fel a tragédia helyén, sajnos a vandál turisták már rég eltávolították.
– Széchenyi István. 1860 április 8. Döblingben,
– Körösi Csoma Sándor. 1842 április 11. Dardzsilingben,
– Orbán Balázs. 1890 április 19. Budapesten hunyt el. Szejkefürdőn van elhantolva.
Most, áprilisban,  világszerte tömegesen pusztul el, fiatal – öreg a soha nemlétezett járvány miatt. A járvány főleg a legyengült szervezetet pusztítja el, a tüdőt támadja. Tehát nem nehéz kitalálni, hogy azok esnek áldozatul, legyen az fiatal, vagy öreg, akik sokat dohányoznak és isznak, és nem tartózkodnak friss levegőn, a tüdejük meleg ágya lesz a vírusnak. Azok a személyek, akik nem dohányoznak – isznak, hetenként a természetben kirándulnak, iszák az életet adó kristálytiszta forrás-vizet a tüdejük megerősödik és könnyedén, űzi el a vírust.
BTE azt javasolja úgy fiatalnak, mint idősebbeknek, hogy egy héten legalább  egyszer, úgy télen mint nyáron menjenek ki a természet életet adó friss levegőjére, a cigit hagyják el örökre.
Most kaptuk a szomorú hírt, hogy elhunyt két volt turistatársunk:
Magyari Ferenc 82, és Gyulai Ibolya 71 éves korában. Mindketten agyvérzésben. Nyugodjanak békében.
A közölt képünkön egy kristálytiszta, életet adó forrást láthatunk.

2020 április 12, Húsvét

Áldott, békés Húsvéti Ünnepeket kíván a Brassói Turista Egyesület közössége, tagjainak és mindazoknak akik felkeresik honlapunkat.
Túra, csak halkan mondjuk, felkiáltás jel nélkül,  MARADJ-OTTHON, MENTS ÉLETET.
Április van, a tavaly szép virág túrákat szerveztünk a Lempesre és a Cenk-hegyre. Ezekre a túrákra emlékezünk húsvétkor és a fotó gyűjteményünkből egy pár fénykép keretén emlékezünk vissza.
Fotó galéria:
BTE részéről április nevezetes hónap, mivel 9-én töltötte Piszár Károly alelnökünk a 79. évét, leánya, Hajni, 7-én születésnapját ünnepelte. Karcsival 20 éve járjuk a természetet. Tisztelet megadó, barátságos, jó indulatú embernek ismertük meg. Soha nem kritizált, senkit nem sértet meg, az egyesületet mellett a nehéz-válságos időkben is kitartóan kiált.
 Isten éltessen Károly és Hajni, hogy még sok kiránduláson tudjunk részt-venni együtt.

2020 áorilis, Virágvasárnap

VIRÁGVASÁRNAP, SZÉP NAPOS IDŐ
Eljött a tavasz és elhozta nekünk a virágvasárnapot.  A keresztény világ Jézus
 bemenetelét ünneplik Jeruzsálembe. Ezen a napon a Marosvásárhely-i Rádión és a Duna televízió vallásos műsorát hallgattuk.  Egy hét múlva a húsvétot ünnepeljük a kertben, virágozni készülő orgonafák alatt. Mivel van vagy száz videó-kazettánk azzal is szórakoztunk, hogy 2009-be felvett régi slágereket és gála-koncereket hallgattunk. Mivel kirándulni nem mehettünk a szép napsütéses időt a kertben töltöttük

2020 április

Esik – havaz így lesz tavasz, mondja a közmondás. A hóvirág már régen elvirágzott.

Általában tavasz szokott lenni a télben, most viszont megfordult az időjárás és a március hónap végére, és áprilisban folytatva, a tavaszi virágok nagy meglepetésére  vissza tért a tél. A járvány, és a kijárási tilalom miatt, nem mentünk a Lempesre, sem a Salamonkőre. Lementünk a kertbe és a behavazott, rügyező orgonafát és a hó lepte virágokat fényképeztük. A magyar Salamon királyra emlékeztünk. 1053-ban született, 967 éve. A legenda azt tartja, hogy az üldözői elöl, egyik- szikláról a másikra ugratott lovával. Ez a jelenet van megörökítve a sziklák bejáratánál egy omladozó – romantikus vendéglő falán. Sokáig, nem lesz látható, mert az épület az összeomlás szélén áll. A közölt képünkön is látható. Salamonkő sziklái között járva egy érdekes sziklát figyelhetünk meg, amely Salamon királyra és a mellette levő lovára elékeztet. Dr. Szotyory Ildikó egy koronával egészítette ki  Salamon királyt. Senki-se állított emléket Salamon királynak, a természet gondoskodott róla.

Közlemény

A Feketeügy partjája tervezett koszorúzás a járvágy miatt elmaradt.
Legközelebb június 2-án szervezzük meg.
Túrát egyelőre nem szervezünk.

2020 március 8 – 15

Március 8-án.  A Nemzetközi Nőnap alkalmából a  hölgyeket köszöntjük.
Március 15-én. A Székely Szabadságharc. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ágyúöntőjére és tüzértisztjére, Gábor Áronra emlékezünk. A csata emlékére, a Feketeügy partján   állított   obeliszknél fejet hajtunk és a BTE nevében koszorúzzuk meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Túravezető: Szotyory Mária.

A múltkori  túrával kapcsolatba.  Busténi – Cantacuzino kastély  –  barlang üregek.
Már rég óta készültünk erre a honismereti túrára. A tavaly jártunk itt, de akkor a Báj-hegységbe  kirándultunk a piros kereszt jelzésen. Érdekességből megemlítjük, hogy akkor is március 1-én került sor a kirándulásra.
Busténi-ban tavaszias, kellemes szép időben volt részünk. Célunk: a városhoz közel levő kastély  meglátogatása. A kastély teraszáról fenséges, gyönyörű látvány nyílik a Bucsecs-hegységre. Ezt sokáig tanulmányoztuk, a kereszt alatt két barlangot is lehetett látni, amelyekről  érdekes  legendák ismertek. Mielőtt a kastély termeit látogattuk meg, bejártuk a kastélyt körülvevő parkot és az épülettől nem messze levő barlang-úregeket. Képeket a Fotó galériában láthatunk.
Bucsecs-hegység – Kastály – barlang-üregek.