2020 november 27 vagy 28

November 27 én vagy 28-ára tervezett túra szervezésében figyelembe vesszük az időjárást és a veszélyes világjárvány  alakulását.  A következő túrákat, ahogy a multkori túrákat is, csak nagyon kis létszámmal szervezzük, maszkban. A túra irányát telefonon határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Bucsecs-hegység, Jepii Mici és a Habos völgy.
Valójában a túrát 20 án, pénteken kellett volna megtartjuk, de rossz időjárás miatt vasárnapra halasztottuk. Sajnos le havazott, ez befolyásolta a Habos völgy túrát.
Reggeli vonattal indultunk, nagy ködben Brassóból. Derestyétől  tovább hüvös, de napsütéses időben volt részünk. Predeálon és Azugában nagy hó, viszont Busten  hómentes. A Bucsecs hegységben keveset havazott, ami látványosá tette, de a csúcsokat körülvevő felhők is látványosak voltak.
Úti célunk, a Habos völgy volt, ami Jepii Mici völgyből ágazik ki. Ennek a magas völgynek az a szépsége, hogy több zuhatag szerű vízesést lehet látni. A Habos völgy felé a kiágazás nagyon meredek hegyoldalon kezdődött, ahol a víz befogó hatalmas létesítmény van.   A lehulló levelekre esett kis hó nagyon csúszóssá tette a meredek hegyoldalt, ezért nem mentünk fel, majd áprilisban szevezzüj újra. A ezt a magas  völgyet 20 perc alatt értük volna el. Kárpótolt az említett völgy szépségei, és a völgyből látható  havas, napsütéses  hegycsúcsok látványosságai.
A völgyből szép kilátás nyílik a Báj-havas felé, behavazva, csillogva szép látványt mutatott.     
A teleferik állomástól három jelzett út vezet a Bucsecs-hegységben:
Kék kereszt, a Jepii Mici völgyön keresztül a Caraimánt érintve, majd a Bábelere feljutva az Omu csúcsra érhetünk. Ez egy nehéz út, de a legszebb, nyáron eső mentes időben kell elindulni. 
Kék háromszög, a Jepii Mari , ez is elég nehéz út, a gerincre vezet a Piatra Arsa csúcs közelében. 
Piros pont, ezen a jelzésen 1 óra alatt az Üvöltő vízesésre érhetünk. Ez a legnagyobb és legszebb vízesés, átlagban könnyű túra, sokan járják.        
Fotó galéria:

2020 november 20 – 27

 
A múltkori túrával kapcsolatban: Anna bizar sziklái a Bucsecs-hegységben, Szinájától nem mesze.  
Szándékosan szerveztük a túrát péntekre, hogy a járvány miatt elkerüljük a zsúfoltságot, ez sikerült is, nem találkoztunk egyetlen turistával sem.
Az időjárás borus, ködös. A Bucsecs-hegységet sürű köd takarja. A felvonó jár, ami azt bizonyítja, hogy fenn a gerincen süt a Nap.  A borús idő ellenére nincs hideg, kellemes az idő, viszont Predeál környékén a növényzetet hóharmat borítja.
Az Anna sziklái Szinájától, kb. 6 km. – re van. A Királytisztás felé vezető útról kell letérni. Egy 1100 m. magas párkány húzódi, majd egy hegyoldal zárja az elég széles utat. Felfelé menet, jobb oldalt, bizar sziklák sorakoznak, bal oldalt mély szakadék, ahol a Peles patak mellékága csörgedez. Miután jól kibámultuk magunkat a kis barlang kápolnánál, elindultunk a hegy felé, ahol tudtuk, asztal és pad van. A tavaly nyáron már jártunk itt. Az asztalnál, úgy kétszáz méterre lévő bokroknál, zörgést és morgást hallottunk. Egy medve mozgolódott, bekapcsoltuk a szirénát, a medve elindult bal felé, utána még három medve követte. Nagy termetűek voltak mind a hárman. Tulajdonképpen ebédelni akartunk az asztalnál, nagy léptekkel elindultunk visszafelé. Figyeltünk hátra, hogy nem-e követnek, mivel oda ahol voltak, csak ezen az úton lehet feljutni. Valószínű, hogy a kápolna körül lehettek, mivel hallották a közeletűnk  zaját tovább mentek felfelé odáig ahol találtuk őket. Az út elágazásnál nagy tábla figyelmeztet a medve veszélyről.  Eszünkbe sem jutott, hogy a medvéket fényképezzük, viszont a szép őszi tájról sok szép fényképet készítettünk, amit a fotó galériában láthatunk.
Fotó galéria:

2020 november 13 – 19 

Elöljáróban, folytassuk a megemlékezést a templomokról. Megemlékeztünk a szász és a román- ortodox templomokról.Továbbá a magyar templomokról emlékezünk meg, hiszen Brassóban és Erdély szerte minden kis és nagyobb településen ott vannak a templomok.
Brassóban, katolikus, református, evangélikus, unitárius, baptista, de ott van a Zsinagóga és a görög templom is.
fotó galériában brassói templomokat, továbbá Erdély egyes látványos templomait láthassuk.
Kihasználva a szép őszi időjőrőst, a következő túrákat szervezzük: 
November 13-án a Bucsecs-hegység térségében kirándulunk, kiinduló helység: Szinája.
November 19-én, szintén a Bucsecs-hegységben kirándulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismett telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori turákkal kapcsolatban: 
Malomdombok – Sipoly-völgy. 
Salamon kő – Felső-Pojána a régi úton.
Szombaton, szép napsütéses időben a Sipoly- völgyében sétálgattunk. Nem volt szándékunkban bravur- túrát tenni, az őszben öltözött erdők, völgyek, kristálytiszta patak kis zuhatagjaira, szépségeire figyeltünk. De inkább a fotó galéria képei beszéljenek.  
Foto galéria:
 
 
Vasárnap, mivel tudtuk, hogy folytatódik  a szép őszies időjárás, a Salamon kőtől kiindulva a Felső-Pojánáig sétáltunk fel. 
A buszról leszállva, mindjárt egy szomorú, borzasztó látványban volt részünk, a volt kis különleges vendégház összeomlott. Homlokzatán Salamon király festménye látható, amint lovával ugrásra kész. Érdekes modon ez a fal nem omlott le, a halálában vergődő épület homlokzatán még látható ez a festmény. Ez egy csoda, hogy nem omlott le ez a magas fal, hiszen nem tartja semmi ? Tulajdonképpen ez a épület Brassónak egy műemléke ként volt nyilvántartva. De ez a műemlék nem kellett a városnak, ezért hagyták szándékosan összeomlani.
Miután búcsút vettünk a haldokló épülettől, az egész út során az őszben borult erdők szépségeibn gyönyörködtünk.
Fotó galéria:

2020 november 4. Károly napja

 

November 1. Mindenszentek és halottak napja. 
Elhunyt szeretteinkre, volt barátainkra, valamint a hajdani BTE alapító elnökére, Halász Gyulára és az egyesület turista titkálára, Székely Gézára, virággal és gyertyagyújtással     emlékezünk.        
 
A 24-ére tervezett túrát a rossz időjárás miatt nem szerveztük meg. 
A járványra vonatkozó szabályzatokat betartva, kötelező maszk viselés a túrákon.   Mindenkinél legyen fertőtlenítő folyadék, amit többször is ajánlatos használni. 
November 4. szerdán egy kisebb túrát szervezünk Barcarozsnyó közelében, az időjárás függvényében. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
Legutóbbi túrán, barangolás szászföldön címmel,  egy szász erődtemplomot látogatunk meg Keresztényfalván. fotó galériában szász erődtemplomokat láthattunk.
De nemcsak a szász templomokra figyeltünk, a szép kivitelezésű, gondozott román – ortodox templomokat  is megcsodáltuk. Az ortodox templomok általában nem erődtemplomok, nagy részük két tornyúak, de van köztük egytornyú tipus is. Brassóban mindkét típus megtalálható. Erdélyben sok ortodox templom van, de a legtöbbet Brassóban   láthatunk.
Fotó galéria: Ortodox templomok Brassóban és környékén.

2020 október 24

Az október 10. tervezett túrát a Bucsecs-hegységben, elmaradt az egésznapos esőzés miatt.
Vasárnap egy kissé hejrejött az időjárás, ezért egy közeli honismereti túrán vettünk részt.
A következő túrát 24-én szervezzük meg, a túra irányát pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban. Ahogy már említettük,  Keresztényfalva – erődtemplom. 
Barangolás szászföldön címmel Keresztényfalván a renovált szász-evangélikus erődtemplomot látogadtuk meg. A templom a Barca-patak közvetlen partján emelkedik.
A szász templomok egyik legszebb temploma.
Valószínű, hogy  1270-ben emelték a Szent Miklósnak szentelt katolikus templomot, a 15-ik században. 
– 1839-ben lebontották. 
– 1841-ben építették újra, a ma is látható formában.
– 1903-ban gotikus harangtoronnyal építették át.
– A templomot kettős várfal veszi körül. 
Egy rövid megemlékezés a szászokról. A szászok, 1150 körül telepedtek be Erdélyben.  Németeknek tartják számon. Saját nyelvükön: Siebenbürger Sachsen. A szász nyelv csak hasonlít a németre, de nem ugyanaz, ezt tudjuk a volt szász ismerősöktől. A brassói szász gimnáziumban, hajdanába szász nyelven folyt az oktatás, majd átálltak a német nyelvre. Dolgos, kulturált nép. Ha csak Brassót említjük, ahol szépen karbantartott, lukszus házakban laktak, gyárakat létesítettek, ahol románok  és magyarok is dolgozhattak.  A  környéken megalapították a turizmust. A turistaházak sokaságát építették fel, Királykőn, Nagykőhavason, Keresztényhavason, Bucsecs-hegységen, Fogarasi Havasokon stb. Sajnos mára nagy részük leégett. Sokat szenvedtek a második világháború után, a háborúban, sokan vesztették életüket. A beköszöntő román kommunizmust nem tudták elviselni, nem volt más választásuk, kitelepedtek németben. Kiárusították őket. Otthagyták lukszus házaikat, iskoláikat, templomaikat, gyáraikat, turista házakat, a majdnem 1000 éves hazájukat. Mára a   250000 fő 15000-re apadt le.
Fotó galéeia I. Keresztényfalvi erődtemplom:
Fotó galéria II. Szász erődtemplomokat láthatunk Brassó közelében: 

2020 október 6 – 10 – 11 

 
Október 6-án a 13. ARADI VÉRTANÚKRA emlékeztünk.
Reménység Ház.  Október 6. kedd 17 óra.
Idézett a Brassói Lapok-ból:
Hátrahagyottak emlékezete címmel rendhagyó és hiánypótló kiállításmegnyitóval emlékezünk az aradi 13 vértanúra. A tárlat az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek állít emléket: azoknak a nőknek és gyermekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk elvesztésének tragédiáját.
Tárlatvezető Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet igazgatója”
Fotó galéria:         
 
Október 10 én szombat, Bucsecs-hegységben kirándulunk, az időjárás függvényében.
11-dikén  valószínű, hogy a vadasparkban megyünk. Ez még megbeszélésre vár.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. 
A szeptember 30 ára tervezett túrát a nagy esőzés miatt elhalasztottuk. A változó, bizonytalan időjárás miatt, pénteken egy séta túrán vettünk részt a Pojánában.  A régi úton mentünk fel, mire felértünk gyönyörűen kitisztult. A tegnapi nagy esőzés miatt, minden nedves volt, ennek ellenére, a beköszöntő korai őszi napon, már látni lehetett, hogy “ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA SZÉP MINT MINDIG ÉN NEKEM”…. Petőfi Sándor. 
Fotó galéria: 
    

2020 szeptember 30

A következő túrát szeptember 30 án szervezzük. Honismereti túra van javasolva. Pénteken döntsük el, hogy hova kiránduljunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

Másodszor, Sernyén. Az augusztus 14-én kirándultunk Sernyére, pontosabban a település környékére. A történelmi határ úton  a Kopasz Tető közelében, jó állapotban lévő két vaskaput találtunk, látszott rajtuk, hogy régiek. Azért jöttünk el másodszor is, mert látni akartuk még egyszer a gyönyörű tájat, és meg akartuk fejteni a vaskapuk titkát.
Hamar rájöttünk, hogy miért van a két kapu. Határ kapuk.   Mi egy hegygerincen haladtunk a Királykő hegység felé. Jobb oldalt a völgyben Ciocanu település, bal oldal Sernye. itt egy határ átkelő hely lehetett. A kapuk között elég jól járható út vezet keresztül.  A  kapu közötti az elég nagy távolságon  lehetett a semleges zona. A tényt bizonyítja az is, hogy a baloldali vaskapu közelében egy nagy kövekből épült ház  látható ma is. Ez lehetett a vámház, úgy mint a Gucánon.  A piros sávval jelzett út a két kapu között halad tovább,  jobbra egy elég meredek kimászóval. A kapuktól tovább mentünk a Királykő felé és a Coja-szirtre másztunk ki 1438 m.
Sernye  település a Bucsecs-hegység, 25505 m. Omu ( Ember ) csúcs, és a Királykő-hegység, La Om ( magyar neve Pásztor csúcs ) között van. A két csúcsot, piros sáv jelzés köti össze. Sernye településről, különböző, jelzett és nem jelzett  turistautakon mindenfelé el lehet jutni.
Elhatároztuk, hogy miután vége lesz a járványnak, jövőre  egy pár napos tábort fogunk szervezni a vaskapu közelében.
Fotó galéria:

2020 szeptember 23 

A 23-ára ajánlott túrát, közkívánatra 21-ére halasztottuk és a Sernyén  kirándultunk. 

A következő túra útvonalát, még nem határoztuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
 
A múltkori túrákkal kapcsolatban. Sarmizegetusa – Hunyadi-várkastély – Déva.
Törvényes túravezető : Bara Zsolt, Hunyad-megye jó ismerője.
A honismereti túra fő célja Sarmizegetusa a dák főváros és a szent hely volt. Az autópályát elhagyva, mellék utakon, majd egy szép szoroson, amelyen piros kereszt jelzést láttunk, a jó minőségű aszfaltozott uton mindvégig elég meredek úton értük el a sorompóval lezárt utat. Jelzőtábla: Sarmizegetusa Regan 1 km. Jó minőségű, kövezett úton kapaszkodtunk ki a nem túl magas emlékhelyre. Várfalak, egy bükkfa, gyér erdőn keresztül, szokatlanul magas fák alatt értünk ki a dákok csodálatos volt fővárosához, szent helyére. Az út, és a hegyoldalak úgy néztek ki, mintha ezüst és arany szemcsékkel lenne beszórva, ami a napsütésben gyönyörűen fénylet, csillogótt.  Ezüst, meg arany úton kőzelítettük meg a szent helyet. A szent helyet, jól lehetett látni arról a magaslatról, amelyre kiértünk. A szent helyek között, román és angol nyelvű táblákon tájékozhattunk arról, hogy mit is látunk.
Sarmizegetusa Hátszeg és az Erdélyi-Vaskapu között van.
A jól karbantartott, rendezett szent helyet a fotó galériában láthassuk.               
 
Utunk további célja a Vajdahunyadi Vár-kastély és Déva volt. 
Útközben, Hunyad felé menve, az út jobb, meg bal oldalán, csicsás romák által épített, gyönyörű kastélyokat lehetett látni. Kár, hogy nem volt időnk fényképezésre, majd máskor.
A kastélyban a belépő 16 lej, a szájmaszk kötelező volt. Bejártuk a kastélyt. Mivel többször jártunk már a kastélyban, sok újdonságot nem találtunk. Sok turista, a kastély közelében emléktárgyakat árusító bódék sokasága sorakozott, még a Dracula is ott volt.
További úticélunk Déva volt. Sajnos mivel már későre járt az idő, Déván sokat nem tudtunk időzni, hiszen 300 km. kellett még megtenni Brassóig. A központban hamar rátaláltunk   Decebál dák király hatalmas lovas szobrára. Ilyen  hatalmas lovas-szobrot seholsem láttunk. Nagyon szépen beillet a szökőkút mellé.  Majd, Kőmíves Kelemen várát csodáltuk meg. A várat egy kúp alakú hegy, hatalmas 250 m. magas  sziklára építették fel 750 éve. A vasútállomás felől van megépítve a várban vezető siklő, ami gyakran elromlik.
Ha  Déva várát említjük, akkor Kőmíves Kelemen legendája – balladája is említésre kerül.
                                   “Tizenkét kőmíves összetanakodék,
                                     Magas Déva Várát hogy felépítenék.
                                     Hogy felépítenék fél véka ezüstér,
                                     Fél véka ezüstér, fél véka aranyér.
                                     Magas Déva várához hozzá is kezdtek,
                                     Amit raktak délig, leomlott estére,
                                     Amit este raktak, leomlott reggelre.”
A legenda továbbá arról szól, hogy csak akkor tudják felépíteni a várat, ha egy asszony hanvait befalaznak a vár falába. Azon állapodtak meg, hogy akinek a felesége elsőként jön a várhoz, tűzbe dobják és hamvait belekavarják  a mészben. Kőmives Kelemen felesége esett áldozatul…
A legenda, vagy ballada 36 kétsoros szakaszból áll, érdemes elolvasni Valós-e ez a legenda?
Fotó galéria: 

2020 szeptember 16 – 23

img_0551

Elöljáróban, gratulálunk Nagy Gézának, egyesületünk legidősebb tagjának 89-ik születésnapja alkalmából. Isten éltessen Gézuka, kívánjuk, hogy még sok születésnapodat tudjuk együtt megünnepelni. 

 
Túrák.
– A Köba völgyében ajánlott túrát, egyelőre elhalasszuk.
– Honismereti túra Hunyad megyében. 
– 23-ika. Szerda. A túra irányát közösen határozzuk el. 
– További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 A múltkori túrával kapcsolatban. Csernáton – Ika-vára.
Csernátonban a Haszmann Pál Múzeumot látogattuk meg. Mivel többször jártunk a múzeumban és különböző régiségeket ajándékoztunk a múzeumnak, hamar megbarátkoztunk a múzeum alapítóival. Majd az Ika várához folytattuk utunkat, ahol szintén többször jártunk, legelőszőr a hatvanas években.  A vár közelében a Malom zuhatagot láthassuk. Vártól jelzett turista út vezet a Bodoki-hegység főgerincére a kék háromszög jelzésen. 9. km. A gerincen tovább Észak felé a sárga pont jelzésen a Henter-mezőt érintve az Egres-kő ( Prédikáló-kő ) -höz juthatunk. innét tovább a sárga pont jelzésen leerszkedhetünk Málnás községben.    
 Kényelmes menetben a gerincig, kb.3 óra. Részletes leírást találunk a 2009 ben megjelent BARÓTI HEGYSÉG – BODOKI HAVASOK,  Kisgyörgy Zoltán – Dukrét Lajos túra könyvében. 
Fotó galéria:

2020 szeptember 9 – 13

Elöljáróban megemlékezünk Szotyory Gyöngyikéről, aki 85 éves korában végelgyengülés következtében elhunyt, nem a virus vitte el. Nyugalma legyen békés és csendes. A Vasút utcai református temetőben helyezték nyugalomra. Köszönjük mindazoknak, akik eljöttek a temetésre és sírjára koszorút, virágot helyeztek el.
 
Szeptember 9-én, valószínű, hogy honismereti túra keretén az Ika-várához kirándulunk.
Szintén szeptemberben, 13-án a Kőba völgyében megyünk. Természetesen az időjárás függvényében. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Ahogy már jeleztük a Fitifoiu – Leányka, hajdani történelmi 1000 éves  gerincen túráztunk. 
Predeál -tól, a kb. 6 km-re levő Sipote nevű helységről indultunk el a kék kereszt jelzésen. Itt egy megtévesztő jelenséget figyelhetünk meg. A település nincs feltüntetve, amely panziokból, hotelekből áll. A panziok előtt, az országútról egy kék sáv jelzést láthatunk, amely szintén Predeálra vezett. A kék kereszt jelzést, beljebb menve találjuk meg jobb oldalt. Sipote hajdanában határ helység volt. Innét Észak-felé a határ Hidegpatakot érintve, Piatra Arsa, majd az Omú csúcs felé hágott fel. Tehát mi rajta voltunk a hajdani határ úton. Meredek kapaszkodóval kezdődött az utunk. Rövidesen elértük a határ piramis szerű határ-jelzőt. Továbbmenve felértünk az 1282 m. magas gerin-csúcsra. Itt bal felé elágazás a Három-fenyő felé, fél óra. A jelzés szintén kék  kereszt, amit jelzőtáblán láthattuk. Tovább folytattuk az utunkat Predeál felé. Rövid ereszkedő után az út jobb oldalán elértük a határkövet. Az út folyamán még találtunk egy lerombolt határkövet. Egy pár évvel ezelőtt jártunk  ezen a gerince, akkor még találtunk egy határkövet, most ezt a h. követ nem találtuk meg, valószínű, hogy lerombolták, vagy  nem találtuk meg ? A fotó galériában láthassuk. Az utunkat tovább folytattuk Predeál felé. A hajdani vámház előtt elhaladva értünk az állomásra.
Fotó galéria: