2021 október 9 – 10

A hétvégén, későnyári virágtúrát szervezünk. Javasolt túra: Spirla-völgy. 
A meteorológusok a hétvégére esős időjárást jósolnak, ez esetben a túrát a jövőhétre halasszuk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
Elöljáróban az Aradi vértanukra emlékezünk. 1849 október 6. amikor 13. szabadságharcost végeztek ki.  
Sepsiszentgyörgy, 2013-ban 13. kopjafát állított fel a hősök megemlékezésére és tiszteletére és a  szervezett ünnepélyen, amelyen a hősöket méltatták.   Erre az ünnepélyre is emlékezünk.
 
 
 
A múltheti honismereti túrával kapcsolatban, Fundáta szórvány település, Erdélyben, Brassó megyében. Sas kereszt.
A túra kiinduló helysége a városháza közelében levő Giuvala-hágon levő híd. Itt van egy útelágazás a Kisfundáta felé. 4. km. Ugyancsak itt ágazik le bal felé a hajdani ezer éves volt határ-út a Bucsecs-hegység felé. A Strunga-szoros 5 – 6 óra. Jelzés piros sáv.
Giuvála-hágon, a volt határúton, most már műúton  indultunk el fölfelé az 1,5 km. levő Predeál-tető felé. 
Predeál-tető. 1300 m. Egy magas antenna van a tetején.  Az ország legmagasabb átjárója. Az út innét, most-már aTörcsvár hágón lefelé folytatódik Alsómoécsra.  Predeál-tető alatt a hajdani út, elhagyta a műutat, balra betér a Sernye és a Királykő felé egy jól járható útra, a piros sáv jelzés is látható. Az antenna közelében van a keresett Sas kereszt. A helység közelében levő panzióban érdeklődtünk, hogy hol találjuk a keresztet. Szomorú választ kaptunk: a keresztet betemették, csak egy földrakást láthattuk.
A piros sáv jelzést követve, kb. 2. km. re egy határkövet találunk. Mi ott már jártunk, láttuk a határkövet.
A hajdani ezer éves jól járható utat a Királykő és a Bucsecs-hegység között piros sáv turista jelzéssel látták el. Érdemes bejárni kétrészben: Királykő – Fundáta, másnap  Omú-csúcs. 
A műúton lefelé folytattuk az utunkat a 2. km. levő Gorgiță panzióig ahol megebédeltünk, majd búcsút vettünk Fundátától és elindultunk lefelé.
Fotó galéria:

2021 október 2 – 3

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA. 
A következő túrát a hétvégen szervezzük, szombaton vagy vasárnap.
Az időjárást figyelembe véve, a túrát pénteken határozzuk el. Javasolt túra: Giuvala-hegy. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban.  A Nagykőhavas környéke, Sipoly – Csiprka-tisztás. 
Mivel még mindig tart a járvány, sőt még veszélyesebb, ezért úgy gondoltuk, hogy egy séta-túrát teszünk a Sipoly völgyében. De hamar letettünk erről a szándékáról, mivel a völgyben tömegesen indultak el a kirándulók. Nem attól féltünk, hogy elkapjuk a vírust, hiszen mindnyájan bevagyunk oltva. Nem emberekkel, hanem a természettel akartunk találkozni. A Csiporka felé egyetlenegy turista sem indult el. Ennek örvendtük és erre mentünk. Csak késő délután jelent meg egy – egy turista, gombászni.
A nem nagy kiterjedésű tisztás az 1275 m. magas csúcs alatt terül el. A Sipoly-völgy zárt, nincs kilátás. A z elég magas tisztásról szép kilátás nyílik a havas hegyeire és a távolabbi hegyekre is. A Bucsecs-hegységen még az Omu-csúcs is látszik. Keresztény- havas csúcs is tündökölt a napsütésben. Tulajdonképpen  ez a tisztás egy gerinc, hiszen mindkét oldalán szakadék veszi körül.
Nyári időjárásban volt részünk. Mindenfelé sok virág, gomba. De a medve ürülék is volt bőven. A medvék valószínű, hogy estefelé jelennek meg nagy számban. Itteni valóságos medve találkozóra. A havas erdei tele van medvékkel. Nem tanács egyedül járni késő este! Védekezés szempontjából legyen nálunk medve elleni spré, fütty, sziréna stb.
Fotó galéria:

2021 szptember 24 – 25

Túrát legközelebb a jövőhét végén szervezünk, a közbejött esemény miatt.
A túra irányát pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Múltkori túrával kapcsolatban: Csíkszereda – Csíkszépvíz. Székely Géza túra.  
A reggeli gyorsvonattal mentünk Csikszeredába.    Az első dolgunk az volt, hogy az állomás közelében levő temetőben megkeressük Székely Géza sírját.
Székely Géza, Brassó származású, a hajdani Brassói Turista Egyesület turista titkára volt. A negyvenes években Brassóból át telepedet Csíkszeredába, ahol turisztikai tevékenységeit folytatta.
34 éve hunyt el, szeptember 14-én.  Sírjára virág  koszorút és virág csokrot helyeztünk.
Nyugalma legyen békés és áldót !
Miután búcsút vettünk Székely Gézától,   fiát Csaba-Pált látogattuk meg Csíkszépvízen. Nagyon kedvesen fogadott, a HANUL Kassay FOGADÓ -ban beszélgettünk el. Majd egy sétát tetünk a településen. A SZÉKELY HATÁRŐR EMLÉKKÖZPONTOT akartuk meglátogatni, de sajnos zárva volt. A vele szemben felállított állványokat néztük meg, ami hirdette a látnivalókat.
A   SZENT LÁSZLÓ szobra előtt, egy búcsú fényképpel búcsúztunk Csabától.         
Fotó galéria I. Csikszereda:
 
 
Fotó galéria II. Csíkszépvíz: 

2021 szeptember 10 – 11

 
A jövőhéten honismereti túrát szervezünk. Javasolt túra:  Csíkszereda  és Szépvíz.
A túrát pénteken, vagy szombaton szervezzük meg az időjárás függvényében.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban: Szászhermány – Lempes-hegy – Barcaszentpéter. 
Miután elhagytuk Szászhermány busz-végállomását, jobbra térve a bodfalusi úton mentünk tovább. Szép kilátásban volt részünk. Balra a Lempes-hegy, jobbra a Barót déli hegyei volt látható, a Veczer sziklával. Lempes-hegy és a Barót-hegye között egy szép erdős zóna látható.   A hídig mentünk, felette a kétszemű szikla. Itt egy út tér jobbra az Olt felé. Rövid idő alatt, az említett erdő mellett a tavakhoz lehet érni. Az út az autós forgalom elöl le van zárva. Balfelé a Lempes-hegy, erre mentünk. A fő csúcsra egy folyamatos gerincen lehet feljutni. A gerinc Kelet-Nyugat irányú, mindkét oldalán folyamatos szakadék húzódik egészen a csúcsig. A déli oldal meredek, szakadékos. Az út kezdete meredek, tovább enyhén emelkedik a csúcsig. Az út mentén kidőlt fák sokasága és virágok. A gerinc hossza kb. 1,5 km.
A csúcshoz érve,  a csúcsot körülvevő sáncon átmenve értönk fel a csúcsra. A csúcs kis kiterjedésű, lapos ahonnét jól lehet látni a csúcsot körülvevő sáncolt.
A csúcs 7o4 méter, 180 méterre emelkedik a helység fölé. A csúcson hajdanában vár állót. A      várban a bejárat valószínű a gerinc felől lehetet, egy hídon keresztül. A Lempes hajdanában úgy nézhetett ki mint a Veczer-hegy, erdő nem volt rajta, ezért jó kilátás lehetett a csúcsról.         Orbán Balázs a várcsúcsot  részletesen feltárta és leírta. Többek között megtalálta a kút nyomait és a vár-torony mélyületét. Ezek a nyomok már nincsenek meg. Orbán Balázs határozottan közli, hogy a várról semmiféle leírás, adat nem létezik. A néphít szerint Tatárvár volt. A volt vár e név alatt ismeretes.
A vár helye megvan, de hova lett róla a vár? Nem nehéz kitalálni. Amikor a szászok Szentpéteren építették a nagyszabású templomukat, és a hozzá tartozó várfalakat, jól jött a “Tatárvár” kövei.
Késő nyári virágos úton jöttünk le Szentpéterre. Nem hiába nevezik a Lempest Brassó virágoskertjének. Szentpéteren, szépen felújították a szász templomot.
Fotó galéria: 

2021 szeptember 3 – 4 

Az elöljáróban közölt képen az Olt menti tavak tisztását láthassuk a Veczer szikláról. 
A múlthét végére tervezett kirándulásokat az esős, rossz időjárás miatt nem szerveztük meg. Egy legközelebbi napon szervezzük újra.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
Az elmúlt   évek során szervezett kirándulásokon, kb. ötven vízesést – zuhatagot csodáltunk meg. Mivel nem szerveztünk túrát, a fotó galériában ezekről a vízesésekről közlünk visszaemlékezés képen két tucatnyi képet.
2014-ben a Moecs völgyében a vízeséses hegyoldal egész másképpen mutatkozott. A fenti képen láthassuk, egy téli képet is láthatunk.
Fotó galéria : Vízesések, zuhatag láthatók. 

2021 augusztus 27

Pénteken, Szászhermán térségében kirándulunk. Főleg az Olt menti  tavak között sétálgatunk. Szép kilátás nyílik a Baróti-hegység előhegyei felé, pl. a Csókás-Veczer-re. 
Szép, ösvény, út vezet föl innét a csúcsra, ahol a Tatárvár állott,  sáncai  még láthatók. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
  
 
A múltheti túrákkal kapcsolatban: Moecsi-szoros és az onnét kitérő Grătiștei-szoros. 
Alsómoécsot elhagyva a Cheia ( Szoros ) nevű település hidjánál jobbra térve beérünk a Grădiștei-szorosban. Jobb oldalt szép magas sziklák láthatók. Bal oldal a szoros patak mentén zuhatagok, kis vízesések sorakoznak. Az elején enyhén emelkedő, modernizált út mentén, amely 5 km. megtétele után kiér a Grădiștei tetőre a Fundáta közelében, ahol a múltkor voltunk. Az út mentén, mindkét oldalán virágok sokasága láthatók.
Fotó galéria: A Grădiștei-szoros.
Egyik szorosból ki, a másikba be. A másik szoros az említett, Cheia. Ez a szoros Felsőmoécsig húzódig. E szép szorosban, panziók, hotelek sorakoznak. Mielőtt felérnénk Felsőmoécsra, az út jobb oldalán menet irányban egy érdekes, látványos kimagasló hegyoldalt figyelhetünk meg. Nem is egyet, hármat !  A hegy oldalából források törnek elő, majd vízesés formájában hullnak alá. Egy gyönyörű, ritka látvány. A látványosságot fokozza, hogy előtte folydogál a szoros elég bővízű pataka. Többször jártunk már itt, megfigyeltük, hogy mindig másként mutatkozik a forrásos hegyoldal. Télen is érdemes ide eljönni, mert szép látványban lesz részünk.   Románul érdekes neve van:   Cascada Chisatoare.   Ehhez hasonló vízesést Marosfőn láttunk.          
Fotó galéria: 

2021 augusztus 20 – 21

Augusztus 20. Nemzeti ünnep. 
                                    Államalapító Szent István király 
                                                             és az
                                                 Új Kenyér ünnepe.
Ezekről az ünnepélyekről emlékezünk meg.
 
A következő túrát szombaton szervezzük meg, az időjárás függvényében.
A túra irányát pénteken határozzuk el. Javasolt túra: Gura Diham.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapocsaltban: Kőba-völgyében.
Mivel nagy melegre számítottunk, ezért egy hűvös völgyben sétálgatunk a Kőba-völgyében. Ez a csodálatos völgy, zúgó kis zuhatagoktól volt hangos, közben virágok szépségei, a virágokat látogató különleges pillangók szálltak virágról – virágra.
Sipoly-völgyében, tömegesen érkeztek a turisták. Ez a völgy csendes volt, a turisták elkerülték, aminek nagyon örvendünk. A fotó galériában, virágokat, pillangókat és a hangos kis vízeséseket láthassuk.
Fotó galéria:

2021 augusztus 15

A következő egész hétre meleg, kánikula időjárást jósolnak. Ugyan nem megyünk strandra, viszont csak egy könnyű – sétatúrát javasólunk a környéken, lehetőleg egy árnyékos völgyben.
A túra irányát pénteken határozzuk el.
további részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori két túrával kapcsolatban : Sepsiszentgyörgy – Fundáta.
– Sepsiszentgyörgyön, este a kivilágított földgömböt tekintettük meg.
Fotó galéria, a fölgömb: 
– Grădiștea-szoros – magaslat – Fundáta. 
Biztosan nem sokan hallottak erről a szorosról. De nem maga a szoros érdekes, hanem ahova felvezet.
Felsőmoécs völgyéből ágazik ki, modernizált aszfaltozott  úton. Kanyargos, meredek szerpentines úton, 5 km. megtétele után ér ki az 1300 m. magas Grădiștea magaslatra, Fundátára, amely egy szórvány település.
Fundátának ez a magaslat a legszebb kilátó helye. Királykő – Bucsecs-hegység – Fundáta szórvány  települése látható.
Tíz évvel ezelőtt jártunk itt, nagyon rossz úton mentünk fel.
Királykő vendéglőn kívül még vagy két panzió létezett és mindenfelé kerítések. Ezt a magaslatot, minden irányban beépítették, sok kerítéssel. Sok a magán panzió, terület. Rengeteg autós turista, de a gyalog turisták sem hiányoztak. Egyik részében sípája. Elég sokan kerekes síléccel síeltek.
Fotó galéria:

Honlap augusztus 8 -9

A következő túra útvonalát pénteken határozzuk el. A javasolt túra Fundata. 
Vasárnap valószínű, hogy egy honismereti túrát szervezünk.
további részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Keresztény-havas. 
Az évek folyamán a havasra vezető összes útját bejártuk. Mondani sem kell, hogy mindegyik út szép, látványos és meredek. A legszebb és a legnehezebb út a Kígyó-út, amely Alsó-Tömös völgyéből, a Liliomkőn 1165 m. keresztül lehet feljutni a kék sáv jelzésen. 
A havasnak három csúcsa van: Ruja – Pandella  és a legmagasabb a Posztóvár-csúcs. 1800 m. Érdekesség az, hogy a hegyet  erről a csúcsról kellett volna  elnevezni. A keresztény nevet valószínű, a közelében levő  Keresztényfalváról kapta. Románul: Postăvaru, németül: Sculer.
Posztóvár csúcs ? A név arra utal, hogy hajdanában itt egy vár létezhetett. Hiszen erről a csúcsról az egész Barcaságot belehet látni. Vár építésre alkalmas csúcs. Hogy volt, vagy nem volt vár a csúcson, ez a hegy a Posztóvár nevet kellene, hogy viselje.
Orbán Balázs részletesen leírja a hegyet, érdemes elolvasni. Többek között említi, hogy gyógyfüvek, gyógynövények és virágok mindenfelé. Miután a gondolával megérkeztünk a Ruja-csúcs magaslatára, csúcs és a Römer ház közzé a hegyoldalra, minden felé, amerre néztünk, havasi virágok. Háttérben a Bucsecs-hegység vonulata volt látható, egy kissé tovább a Királykő is láthatóvá vált. Virágos, meredek hegyoldalon ereszkedtünk le a Römer-ház, S.K.V.  teraszára. Miután megebédeltünk, egy nagyon meredek, virágokkal szegélyezett úton másztunk ki a Ruja-rétre. A kör panorámában gyönyörködtünk főleg a Posztóvárról elnevezett csúcs felé.
Fotó galéria: 

2021 augusztus 1 – 8

A nagy meleg miatt, ami az előrejelzés szerint tovább tart, csak kisebb-séta túrát szervezünk a környéken. Nem az állandó medve riogatás az akadály, hanem a nagy meleg.
a túra irányát a hétvégén határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban: A Habos-völgy. 
Reggel Bușteni-ban érkezve, pont olyan meleg volt mint Brassóban.  Szép látványt mutatott a napsütötte Bucsecs-hegység csúcsai, gerincei, völgyei. Estefelé, fekete-borús felhők, villámlások, nagy menydörgés kíséretében, csepegő esőben értünk le.
Hamarosan értük el a Kis Jepi-völgyét, a felvonó alsó állomásánál, ahol nagy sort láttunk, mint mindig. Tovább a völgy patak mellett mentünk, meredek úton. Jobbra térve értünk be a hűvös erdei útra. Az út mentén, mindkét oldalon a sárga teleki virágok pompáztak. Kis emelkedő után értük el a  hatalmas gátak sokaságát. Nagy munkálatok folytak a helységen. Itt vannak a víz-befogó építmények. A völgy  lezúduló kristály-tiszta vízét vascsövekben vezetik le. Kis emelkedő után elérük a második gát építményt. Jobbról itt ömlik be a Habos-völgy vize. Tovább, meredek hegyoldalon, érdekes jelzés mellett elértünk egy olyan magas helyre, ahonnét belátunk a Habos-völgyben.
A völgy 90 fokban éri el az alsó völgyet. A völgyek körül sziklás hegyek, csúcsok, ahol a fel és le száguldó felvonót lehet látni a magasban.
Innét még 10 percet kellet volna menjünk, hogy elérjük a Salvamont épületét és a háta mögötti gátakat. De mivel kezdett beborulni és csepegni az eső, visszafordultuk. Ősszel még egyszer felkeressük a tájat.
Csepegő esőben és dörgés, villámlások kíséretében értünk le. Nagy eső volt a völgyben.         
Fotó galéria: