2018 május 23 – 26

Elöljáróban tudatjuk, hogy Brummer Klára (a BTE egyik alelnöke) édesanyja 87 éves korában elhunyt. A Brassói turista Egyesület közösségének a nevében őszinte részvételünket fejezzük ki  Klárinak és a gyászoló családnak. 
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. 
 
 Az archív fotókon a Rila-hegységben, (Bulgária) készült képeket láthatunk. A csúcs jelző táblát, Musala csúcs, 2925 m.  és csúcs alatt egy befagyott tavat, augusztusban. 
 
 
Áprilisban az Őr-hegyre kellett volna kiránduljunk, de az álladó esőzés miatt a túra elmaradt. Akkor azt határoztuk, hogy a túrát az Őr-hegyre akkor szervezzük újra, amikor virágzik a vadrózsa. 
Május 19-én, pénteken az Őr-hegyre kirándultunk, a vadrózsák már virágzásban pompáztak. Volt amin gyönyörködjünk, gyönyörködtünk is, hiszen minden felé vadrózsák lengették ágait a nagy szélben. Volt ott, rózsaszínű, piros és fehér színű. Az Olt töltésén haladtunk, Vámos-hídjától kiindulva, mindenütt a rózsákkal szegélyezett úton, majd egy szekér úton mentünk ki a hegyre, ahol hajdanában egy megfigyelő emelvény állt, körben a földben ásott rögzítők még megvannak. A  Barabás csúcson a kereszt már nincs meg, viszont a lövész árkok megvannak, itt ütközet volt. Egy rózsákkal szegélyezett úton jöttünk le az Olt partjára.
A nagy szél hatására érdekes felhő alakzatok jelentek meg az égen, ezt is élveztük.    
 A valóságos virágos kertről készült képek:  

2018 május 23

Elöljáróban, a volt magyar szakos tanárunkról dr. Szikszay Jenőről  elékezünk meg.
Dr. Szikszay Jenő 1921 október 19-én született, 56 éves korában hunyt el 1977 április 11-én. Foglalkozása, magyar szakos tanár, irodalom történész. Az Áprily Lajos Főgimnázium magyar tanára volt. Az akkori kommunista rendszer rósz szemmel nézte, magyar tanársága miatt. Semmi rosszat nem követett el, csupán a kötelességeit tejesítette mint magyar tanár, ez fájt az akkori rendszernek, többször beidézte a titkos rendőrség. Megfélemlítették, üldözték, titokzatosan hunyt el, amiben az ellenségei keze benne volt.
Nála a magyar órák azzal kezdődött, hogy a diákokkal egy népdalt énekeltetett el. A legkedveltebb éneke: “Rámás csizmát visel a babám”….  Aki megtanult 10 Petőfi Sándor verset az kapott egy tízest. Mint irodalmi történész sokszor figyelmeztetett arra, hogy nem minden van úgy, ahogy a könyv írja. A szülök feljelentették.  Mint osztályfőnök 1976-ban tartotta az utolsó érettségi találkozót  Brassóban május 23-án, az Áprily Lajos Főgimnáziumban. Ez volt az utolsó találkozója a diákokkal. Senkit nem bántott. Jó indulatú, kedves tanár volt, nagyon szerettük. A postaréti temetőben alussza örök álmát a két fia mellett,  nyugalma legyen csendes, emléke áldott.  
 
Sipos Lajos magyar szakos tanár dr. Szikszay Jenő tanítványa volt az  Áprily Lajos Főgimnáziumban.  A most már nyugdíjas  Sipos Lajos kb. 2010-ben, kezdeményezte, hogy az iskolában állítsanak ki egy Szikszay emléket. Felvette a kapcsolatot az 1960-ban végzett növendékekkel  és elkészítették az emlék táblát, Oprisról és Szikszay-ról.  Az iskola akkori igazgatósága megtagadta az emléktábla kihelyezését az iskolában. Sok huzavona, meg szóválás után, csak 2013-ban engedélyezte az igazgatóság tábla kihelyezését az iskolában a főbejárati ajtó  mögött a falon. Ciprian magyarul is jól beszélő katolikus pap szentelte fől az emléktáblát. 
BTE támogatta Sipos Lajost mint az egyesület kultú-felelősét, és a túra hirdetés keretén, hirdette az avatási ünnepélyt, mivel a Brassói Lapok-ban  nem jelent meg ez a ünnepély. A BTE hirdetésére gyűltek össze egy páran.
Elgondolkoztató az a tény, hogy az iskola igazgatósága és tanári kara részéről senki-se jelent meg az avatási ünnepélyen ? De mégis volt egy becsületes személy, aki megadta a tiszteletet a sokat szenvedő tanárnak és részt vett az ünnepélyen, ez nem volt más mint az iskola gondnoka.   
Az avatáson készült képek.
 
Május 23-án, szerdán, a Csíki-havasokban az Úz-völgyében az Úz-folyó felső folyása mentén  egy szórvány települést látogatunk meg  a szép nevű Csinodot.  2015 március 24-én avatták fel a Boldogasszony-kápolnát, abban az időpontban, amikor a Csíksomlyói Madonna 500-adik évét ünnepelte. A búcsúra nem megyünk, itt fogunk róla megemlékezni
Az időjárás előrejelzése szerint, minden napra esős időt jósolnak, lehet, hogy halasztás lesz.
Túravezető Brummer Klára
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.    
A múltkori nárcisz túrával kapcsolatba, Sárkány környékén.
 
Dumbrava Vadului. 
Tudott dolog, hogy a nárcisz úgy a ritka cserefa erdőkben, mint tisztásokon is megtalálható. A Vád település közelében 395 hektáron  honos a nárcisz. Szigorúan védett növény. Ott ahol tömegesen nyílik be van kerítve, nem látogatható ! Azok a helyek, amelyeket meghagytak a turistáknak, csak szórványosan   található a nárcisz. Képzeljük el, ha naponta százával jönnek a turisták, akik mindet letaposnak, akkor mi marad utánuk ? A turistáinknak a gyenge nárcisz látvány csalódást okozott, de azért szép volt a vidék. Eső nem esett, csak kullancsok hulltak ránk.
Ha nárcisz nem nagyon volt ,viszont a tömegesen virágzó akácfák gyönyörű látványt mutattak.
Délután ellátogattunk  Alsó és Felsővenicére a közeli Gürbova hegy alá, érdekes módon egy sétáló fácánt láttunk. Megjártuk “Velencét”, ahol borvizes fürdő működik.
Képek:

2018 május 16

Anyák napja alkalmából az édesanyákat üdvözöljük!
 
Május 10-én a madarak és a fák napjáról emlékezünk meg. 
 
A múltkori túrákkal kapcsolatban.
 
 
A Bodzafordulói-hegység, Várnica.
Nagypatak. Turisztikai szempontból figyelemre méltó a központjában lévő ortodox templom. 1793-ban épült. Műemlék templom. Belsejét ikonok díszítik. A toronyban egy értékes kisharang van. Lakatos Mihály harangöntő mester öntötte, 1763-ban. 
A falu utolsó házait elhagyva, elénkbe tárul egy “több ezer láb magas czukorsüveg-alakú hegy tornyosodik fel”, ahogy Orbán Balázs látta és írta le. A térségben több ilyen alakú hegy-magaslatok vannak. Ez a szemben levő hegy a Macskás, tőle jobbra  a Várbérc, vagyis a Várnica. A két hegy közötti mély szurdokvölgyben folyik a Bagoly patak-csermely, amely a mély  völgyben látványos kis zuhatagokat épített ki. A falu nevét viselő pataktól balra a Szereda tető magasodik fel. A patakban kénes forrás fakad, feljebb van a Várnica forrás, továbbá az Aranyos kút…
Várbérc tetején valamikor vár állott. A vár sáncait és a vár kútjára emlékeztető mélységet mi is megtaláltuk. A Várbérc alatt a déli oldalon, falutól kb. egy félórai járatra találjuk a Várnica nevű különleges alakú sziklacsoportot, és azt a sziklát, amit Ablaksziklának neveznek. A sziklák között egy ablak szerű mélyedés van, innét a név, de fő érdekessége a szikláknak  az, hogy több egymásra- mellé  “dobált” torz emberi arcokat lehet felismerni. Úgy a várról, mint az ablak szerű szikláról érdekes legenda van: az ablak tulajdonképpen egy ajtó, ami egy titkos bejárat, mögötte rengeteg felhalmozott kincs van.  Ez az ajtó hét esztendőre egyszer nyílik meg. Ha figyelmesen szemléljük az ablakról, vagy ajtóról készült képet, feltűnik, hogy a szemközti szikla, elválik a körülötte levő sziklától, mind ha nyitható lenne.  Orbán Balázs részletesen leírja úgy a vár mint az ablak szikla legendáját.
Ott-jártunkkor az erdő bejáratától, sárga háromszög jelzéssel láttuk el az utat a sziklákig. Az út felső része nagyon meredek, csúszós, veszélyes. Balra a csermely mély szakadéka,  könnyen belehet esni, óvatosan járkáljunk!  A szikláktól tovább a csúcsig enyhébb az emelkedő, tovább a szakadék mellett halad. Az úton tovább mehetünk Szacsvára. Miután elértük a vad rezerváció kerítését a kerítés mellett  jobbra térve kell fojtassuk az utat.  Egy szekér-utat érünk el, amelyből az első elágazásnál a balra térő lefelé haladó meredek úton érünk Szacsvára. 
Fényképek:
Réty-Nyír. 
Várnicáról hazafelé a Rétyi-Nyír gyönyörű égeresében mentünk. Csodálatos, virággal díszített hosszúkás patak szerű állóvizet találtunk. Sokszor jártunk a nyírben, bebarangoltuk minden irányban, de ezt a virág csodát még nem láttuk.  A vízben az apró virágok ezrei gyönyörű látványt mutattak. De inkább beszéljenek a fényképek.
Fényképek:

2018 május 9

Az archív fotókon a Csalhó sziklaszálait láthassuk.
 
 
 Május 9-én, újraszervezzük a nárcisz rezervációban szervezett túrát.  A túra változtatásra azért volt szükség, mert értesültünk, hogy a nárcisz később virágzik. A túra változtatás keretén a Várnicán és a Rétyi-nyírben  voltunk. (Ezekről a túrákról a jövőhéten teszünk említést)  Még egy sétatúrát szerveztünk a Salamon sziklái térségében.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
 
 A Sípoly-völgye.
Föld-napjára szervezett  flekken  sütést nem a tervezett Kőba-völgyében mentünk, mivel a társaság azt kifogásolta, hogy erre ott nincs lehetőség, ezért a Sípoly-völgyében a sütésre kiépített helységet, ahol asztalok, padok, kiépített tűzhely van, kerestük meg a vízesés közelében. A Sípoly-völgye minden hónapban más arcképet mutat. Főleg a patak mentén figyelhető ez meg.
A Sípoly-völgyében készült felvételek, főleg a patak mentén:
 
A Salamon sziklák.
Ha a Salamon szikláit keressük meg, különös látnivalónk nem lesz, bár a sziklák látványa is szép látványt mutatnak, viszont ha közelebbről szemléljük a szikla falakat, sok érdekességeket láthatunk. A sziklákkal körülvett tisztáson, mindjárt két barlangot láthatunk, viszont a szikla falakban is rejtőzködnek barlang nyílások, de távolabb is nyílik egy érdekes barlang. Ahova meredek ösvény vezet. Az említett két barlangot, sajnos a turisták vécének használják.
Fotók: 

2018 április 25 – 30

Az archív fotókon a Páring-hegység gerincét és a közelében levő Vörös-tavat láthatjuk. 
 
 
 
 
Április 25-én, szerdán a Föld-napjára emlékezve flekkent sütünk a Kőba-völgyében.  
Április 30-án, vasárnap Almás-mezőn  keresztül az ország legnagyobb nárcisz rezervációját keressük meg Sárkány község közelében.  Almás-mező szórvány települést hazafelé menet látogassuk meg.
A kirándulás részleteit szerdán beszéljük meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrákkal kapcsolatban.
 
 
 
 
Az Üvöltő-vízesés.
Brassóból borús-ködös időben indultunk el, esős- rossz időre számítottunk,viszont Poiana Tapului napos, jó idővel várt ránk. A vonatról leszállva, mindjárt a Bucsecs- hegység sziklás  vonulatát láttuk,  felhőkkel körülvéve. A kék pont jelzésen indultunk el. Egy díszes kakas a tyúkjaival felfigyelt ránk, majd egy kék szemű jó termetű kutya üdvözölt nagy csaholással. Végre beértünk a gyönyörű erdőben, ahol egy fekete varjú károgott, miközben a reggeliét féltette tőlünk.
Egy órai könnyű hegymászás után értünk a vízeséshez. Fenséges látvány, a vízesés nagy dübörgéssel zuhant alá, nagy hideg léghuzatot zúdítva le. Mindent beborított a vízpára.
Visszafelé nem mentünk Zamora felé, hanem egy jó kerülővel a 4 km.-re  levő Busteni-ba mentünk.
Az út folyamán a Bucsecs-hegység sziklás hegyvonulatát szemléltük, fényképeztük.
Fotó galéria I.
 
 
dscf9001  
 
Marosvásárhely.
A Brassói Máltai Szeretet Szolgálat jóvoltából mentünk Marosvásárhelyre, kedvezményes áron. 
Az út első megállója Héjjasfalva, Petőfi Sándor emlékművénél volt. A szép beszédben kifejtették, hogy ahol állunk nem-más mint a hősöknek a temetője.
Fehéregyháza. Szintén a hősöknek állított emlék obeliszket és a múzeumot tekintettük meg. Itt is szép bemutató beszéd hangzott el.
Marosvásárhely. Első megálló a TELEKI-BOLYAI KÖNYVTÁR. A részletes elhangzó beszéd után, Bolyai Farkas bemutató termét látogattuk meg. Tovább az egykori városháza mellett levő KULTÚRPALOTÁT, a tükör termeket néztük meg. A három emeletes gyönyörű épületben emlékezetes magyarázatot hallhattunk.
Ebédre a Marosvásárhelyi Máltai Szeretet Szolgálat hívott meg, székelyesen főzött töltött káposztára.
Ebéd után a főtéri Romai Katolikus templomot, utána a Református Vártemplomot látogattuk meg.
Köszönjük, úgy a brassói, mint a marosvásárhelyi Máltai Szeretett Szolgálatnak azt, hogy  kitűnő rendezvényein részt vehettünk. 
Fotó galéria II.

2018 április 19 és 21

Az archív fotókon a Halászbástyát és a lengyel-szlovák határ gerincét láthassuk a Magas Tátrában. Ez a látványos gerinc kedvelt célpontjuk a tátrai turistáknak.  
 
 
Még egy elhalasztott túránk van az Őrhegyre. Ezt a túrát akkor szervezzük újra, amikor  tömegesen  virágzik a vadrózsa.
Április 19.-én, csütörtökön, ha nem romlik el az idő az Üvöltő-vízeséshez kirándulunk. Többször jártunk már ott, főleg Busteni felől közelítettük meg. A mostani kiinduló helység: Poiana Tapului.    Ha lesz időnk, akkor a Zamora felé is elmegyünk a Báj-hegységben.
21-én, szombaton honismereti túrát szervezünk. A túra keretén a székely fővárosban megyünk, Marosvásárhelyre. A város nevezetes látnivalóit keressük meg.
Túravezetők: Szotyory Mária és Brummer Klára
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
 Az előző túránkon a  Királykő északi oldalán, most a déli oldalánál kirándultunk.  
A Pestera, ami barlangot jelent.  Ez egy gyönyörű szórvány település a Királykő déli oldalán. Tulajdonképpen a Királykő és a Bucsecs-hegység közötti medencében, felföldön jártunk, amin a szerpentinek sorozatából épült alpesi út halad keresztül, ami nem más mint a  Király-hágó (Drumul Carului). Aki ezt az utat végigjárja, élményekben gazdag emlékekkel térhet haza.
Alsómoécsről indultunk, kb. 6km. a 160 m. hosszú Denevér-barlangig. A barlang közel van az úthoz. Érdekessége, hogy két barlang van, közel egymáshoz. A baloldali kb. 15 m. hosszú.  Pestera szórvány településhez aszfaltozott út vezet Alsómoécsről, de a Botorog kútjától is egy elég meredek   kövezett út vezet fől egészen a Magura  templomig.  Az előbb ismertetett út a szebbik, a második erdős hegyoldalon halad fölfelé. A két út közötti út, csak terepjáróval járható.  A Folea háznál éri el a az előbbi utat.
Miután felértünk a tetőre, a Királykő hosszú gerince tárult a szemünk  elé, hátranézve a Bucsecs-hegység gerincét szemlélhettük. Jobbra a Magura- hegy ablakos gerince volt látható, egy kissé még jobbra nézve Alsómoécs házait látszottak a völgybe, a homályban vesző messze háttérben a Keresztényhavas volt látható. Jobbra messze, Sernye.  Szembe, a Királykő napsütötte gerince. Egy kissé balra a gerincen, a  Királykő legmagasabb csúcsát, 2238 m.  Pásztor csúcsot láthassuk, fel-lehet ismerni az alatta levő kis Grind tisztásról. Történelmi helyen jártunk. A Pásztor csúcson keresztül húzódott az ezer éves határ, amely a Száraz-tisztást érintve Senye felé ereszkedett le, a Sas-keresztnél érte el a Király-hágót. Erre a tényre bizonyíték: Sernye közelében megtalálható egy teljesen ép határhalom. 
A fotó galériában, a térség tájait láthassuk, és a tavasszal virágzó fákat.          
        

2018 április 13

Az elöljáróban közölt fényképen egy archív fotó látható a Bulgár hegyekben.

 
Április, péntek 13-án, “szerencsés” napon egy elhalasztott túrát szervezünk meg, a Pesterára.  Ha pénteken nem lesz jó idő, akkor a túrát szombaton, vagy  vasárnap  szervezzük meg. 
Túravezető: Piszár Károly.
További részletek és bejelentkezés a  0368/418 901 telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban.
Barca-völgye és a Spirla.
A tavaly kiaszfaltozott Barca-völgyén, a megduzzadott Barca-patak mentén végig menve a Királykő behavazott gerincében gyönyörködtünk, utunkat tovább a Spira-völgyében folytattuk. Itt sok tavaszi virág várt ránk, főleg a tavaszi kikerics. A hó már rég elolvadt a völgyben, de valamit itt felejtett, a hóvirágot.  Kora tavasszal, még márciusban a hó alól kibújó hóvirág hirdette, hogy itt a tavasz.  A hegy oldalakon a hóvirág még   javában tömegesen  látható. Ebben a periódusban csak itt.
A fotó galériában, vegyesen tavaszi virágokat és a Királykő sziklás gerincéről láthatunk képeket.

2018 április 8

Az elöljáróban közölt fényképen egy archív fotót láthatunk.
Sajnálatos közlemény, azért sajnálatos, mert tudomásunkra jutott, hogy volt turistatársunk, Domokos Mária március 29-én, 87 éves korában elhunyt. A Brassói Turista Egyesület közösségének a nevében, őszinte részvételünket fejezzük ki a gyászoló családnak. Utolsó útjára elkísértük, sírját megkoszorúztuk. 
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. 
Mária, ami Marikánk Vass Lacihoz hasonlóan szintén természetszerető volt. Mindkét brassói turista egyesületben be volt iratkozva. Számtalan EKE és BTE  túrán vett részt. Barátságos jó indulatú, szerény személyt ismertünk meg benne.
Az 1991-ben alakult EKE, ami 2005-ben a BTE egyesületben ment át, átlagban már életkorukban előre haladott személyek alapították meg. Ezzel bizonyítható az, hogy a mai napig több mint 35 tagunk hunyt el. Nyugodjanak békében! 
A Lempes-hegy. 
A túrával kapcsolatban: Szép időben volt részünk. Mindenki attól félt, hogy nagy sár van a hegy oldalakon,  ez nem tejesedett  be, sárnak nyoma sem volt, viszont helyette a tavaszi virágok tündököltek, azok a virágok, amit a Lempes-hegyen már megszoktunk. Minden hónapban más virágok nyílnak, nem hiába tartják Brassó virágos kertjének, még barlang fülkét is lehet itt találni.
De inkább lássunk egy pár tavaszi virágot.

2018 március 30, április 3

Március 30-án, pénteken, tavaszi virágtúrát szervezünk a Lempes-hegyre. A tavaly eben az idő periódusban voltunk a lempessi hegyháton, sok szép tavaszi virágokban gyönyörködhetünk.
Túravezető: Brummer Klára.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Április 3-án, húsvét harmadnapján szervezzük a húsvéti túrát a Spirla-völgyében. Szintén tavaszi  virágokat fogunk látni. Ebben a völgyben másféle virágok nyílnak már kora tavasszal,  mint a Lempesen. Főleg hóvirág és a  kikerics, de más tavaszi virágokat is honosak itt. A látványhoz hozzájárul a Királykő behavazott gerince, ami szintén szép természeti látvány.
Túravezető: Szotyory Mária. 
Bejelentkezés a túrára.
Kőrösi Csoma Sándorra emlékezünk, születésének a 234-ik évfordulójára. 1784 március 27. Született Csomakőrösön, elhunyt Dardzsilingben 1842 április 11. 58 éves korában. 
A székely nép büszkesége, hiszen még egy ilyen kiváló magyar ember nem született Erdélyben, de még Magyarországon sem. Az egész életét arra áldozta, hogy a magyarság eredetét kutassa a keleti országokban. A legfőbb érdeme, a tibeti-angol szótár megalkotója. Ami a világ nagy hasznára vált.  
B TE keretén többször látogattunk el Csomakőrösre és minden alkalommal megkoszorúztuk a központban felállított szobrát.            

2018 március 24 vagy 25

Az állandó rossz időjárás miatt, nem tervezünk előre túrát. Mivel nem tudhatjuk, hogy a hétvégére milyen idő lesz, ezért a túrát pénteken határozzuk el. Szombaton a József névre hallgató túratársunkat köszöntjük.  Virágvasárnap valószínű, hogy tavaszi virág túrát fogunk  szervezni.  
Részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A nemzeti ünnep napján, március 15-én  a szabadságharc hőséről Gábor Áron őrnagy, Kökösön a Feketeügy hídjánál lévő emlékműnél hajtottunk fejet és koszorúztunk. A koszorút Brummer Klára alelnök és Zsigmond Judit tag helyezték el. 
Az ünnepélyt Kökösön a reggeli esős időjárás megzavarta. Csak úgy délfelé jött az idő valamennyire helyre, ezért nagyon kevesen vettek részt a koszorúzáson. Három koszorú került Gábor Áron emlékműve alá. A harmadik koszorú a Brassói Turista Egyesület tiszteletét, részvételét igazolja.
A koszorúzás után felmentünk a kökösi hidra, hiszen ehhez a hídhoz fűződött a szabadságharc. Elképzeltük azt, hogy akkor egy fahíd lehetett itt. A mai betonhíd nagyon rossz állapotban van. A vas korlátok tejesen kivannak rozsdásodva, csodálatos az, hogy még részben a helyén vannak. De nem ez érdekelt minket, elképzeltük a híd környékén támadó, ostromló ellenséges sereget. Most a hídnál nem az ellenséges katonák támadtak, hanem a Feketeügy. A folyó kilépett a medréből és elárasztotta a híd környékét. A megduzzadott folyó majdnem felért a hídig, ami képünkön is látható. Az emlékmű mögött lévő kis halastavat az árvíz nem érte el, mivel egy elég magas gát védi.
Mivel Székelyföldön sokfelé emlékeznek meg a nemzeti ünnepélyekről, ezért úgy határoztunk, hogy minden évben más helyen emlékezünk meg és koszorúzunk.
A közölt fotó galériában a nemzeti ünnepeken készült képeket és 1848-49-es emlékműveket  láthatunk: