2019 augusztus 21

Elöljáróban Szent István, az első magyar királyról emlékezünk meg. 
1038 augusztus 15-én hunyt el. 
Magyarország fő védőszentje. 
Brassóban, 19-én hétfőn lesz megemlékezés a belvárosi katolikus templomban, a megemlékező beszéd után koszorúzással zárul az ünnepély. 
 
 
A Szent István király ünnepély után a következő augusztusi túrát szintén szerdán 21-én szervezzük meg. Az időjárás függvényében a javasolt túra Szinája környéke. Kb. az Anna sziklát és a szikla barlangot fogjuk megkeresni, de egyéb érdekességeket is megkeresünk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban : Báj-hegység, kiinduló helység Azuga. 
Báj-hegység, mit jelent ez a szó ? Bajt vagy bájt. 
Korán reggel indultunk. 9/30- órakor már ott voltunk a felvonó, telegondolánál, amely 9 órakor indul. Itt is volt meglepetésünk, nem az, hogy sokan voltak, hanem az, hogy mi voltunk az első érkezők. További turisták jóval később jöttek. a viteldíj oda-vissza mindössze 35 lej és 600 m. emelkedésre visz fel az Urechea (Fül) hegy-gerincére 1400 m. -re. Célunk a Cazacu csúcs 1753 m. Ezen a hegységen, mindenfelé szekérutak vezetnek.
Az Urechea kis látványos tó környékéről indultunk el a piros sáv jelzésen, amely nem más mint a hegységet átszelő gerincút, levezet Posadara. Enyhén emelkedő úton mentünk, majd egy elágazásnál kijutottunk a Cazacu csúcsra. Visszafelé jövet az Urechea csúcson csodáltuk meg a gyönyörű kör-kilátást. Bármerre néztünk, mindenfelé hegyeket lehetett látni, A Bucsecs-hegység egész vonulatát belehetett látni. Közvetlenül a Caraiman volt velünk szemben. Ilyen gyönyörű helyen, tán nem is jártunk. Ide még elkel, hogy jöjjünk.
De lássuk, hogy mely hegyeket lehetett látni. Ahogy említettük szemben vagyunk a Caraiman csúccsal. A hegy alatt jól látható az a ösvény, amely a titkos barlanghoz vezet. Továbbá : Costila – Moraru – Bucsa – Gura Diham, háttérben a Keresztényhavas, Garbova – Clabucetul Azuga, háttérben sziklás Nagykőhavas, továbbá az 1900 m. magas Paltinu csúcs – a Rusu csúcs – Cazacu csúcs – Baiul Mare csúcs, vissza értünk a Bucsecs-hegységhez, – Varfu cu Dor és a Furnica csúcs, továbbá – Piatra Arsa – Bábele és megint következik a Caraiman. A  Babele magaslatán jól látszik a felvonó végállomása, a turistaház és a Szfinx. Caraiman turistaházat is lehet látni egy kicsit lejjebb a völgyben.    
Nagyon sok fényképet készítettünk,mert volt mit fényképezni.
 A fotó galériában egy pár  fényképek közül.    

2019 augusztus 14

A következő túránkat, nem szombaton vagy vasárnap szervezzük, mivel ezeken a napokon, augusztusban nagy a turista forgalom. 
A következő túrát, az időjárás függvényében, szerdán   szervezzük meg, A javasolt túra szintén a Báj-hegység, a Cazacu csúcs 1753 m. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban : 
Bucsecs-hegység, Busteni – Piatra Arsa – Caraiman – Babele. 
A túra fő célja a Babele különleges sziklái. 8/30 kor érkeztünk a busteni 880 m. felvonóhoz, ahol lesújtó látványban volt részünk. A hatalmas, véget nem érő  sorban, 300 – 400-an várakoztak. Ekkora sort még sosem láttunk. Egy kis számítás úgy kb. 1 órára értünk volna fel. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felvonó állomástól induló valamelyik mikrobuszt vesszük igényben, ami az aszfaltozott, modernizált úton felvisz a Piatra Arsa 1950 m. magasságig, onnét majd felmegyünk a Babele-ra és lejövünk a felvonóval.  Ijesztő mély szakadékok szélén vezetett az út. A hegy oldalában vágott úton mentünk. Az út széle, dupla vaskorláttal volt biztosítva. 1 óra alatt értünk fel a turistaház közelében. Lenge szél fújt, gyönyörű kör panoráma. Elindultunk, de nem a Babele felé, a Caraiman 2025 m. vettük célba. A rósz állapotban lévő  turista ház feletti magaslaton volt  mibe gyönyörködni.  Ha lenéztél, messze lent Busteni házait lehetett látni a V alakú völgyben, messze a hegységgel párhuzamosan húzódó Báj-hegység, közvetlenül a Zámorára lehetett látni, a turistaház is látszott. Balra a Caraiman sziklái, aminek a tetejét a kereszt ékesített. Tovább a Babalere 2200 m: másztunk ki. Rengeteg turista. A csodálatos, hatalmas szikla  tömbök, kőgombák, de végül a Sfinx hatalmas sziklájára figyeltünk, egy különleges ember formájú szikla. A Sfinx nagy szeme földöntúli, óriást jelképez.     Nagyon csodálatos.   A szikla alatt, állítólag, lent Busteni közelében titkos barlangok, járatok vannak. Lefelé menet, két órát várakoztunk a felvonónál.
Szél fuvallat nélkül nem indul. Legendák és mesék arról szólnak, hogy valamikor  hajdanában óriások éltek a Földön.
A Bucsecs-hegység rejtélye. Állítólag 2003-ban fedezték fel azt a helyet, ahol megtalálták az óriások nyomait. (Földön túliak) Könyv is jelent meg róla. Az interneten részletes leírás van feltöltve magyarul. Fehér-völgy és a Törpefenyő völgye között van ez a rejtett barlang. Az újabb térképek jelzik : ZONA STIINTIFICA…. Mi is jártunk ott kb. 20 éve, akkor még nem beszéltek erről a rejtett helyről, semi barlang nyomait nem láttuk. A barlangban állítólag 2  m. magas asztalok vannak, viszont az óriások magasságát, csak 2.4 m. teszik a talált csontvázak alapján. Állítólag román és amerikai kutatók bejárták ezeket a rejtélyeket, a kupola alakú termet és a járatokat, amiket írnak róla, az hihetetlen. Azt is megcáfolték, hogy az ember nem a majmoktól származik, hanem az óriásoktól, egyik sem igaz ! A vallás mást állít.
A barlangot Zalmoxis-nak  hívják. A rejtély helyére a felette levő hegy tetején egy fekvő óriás alakzat is felhívja a figyelmet.  
 Azt is megcáfolták, hogy azokat a majdnem egyforma kőgombákat, nem a szél, meg a víz vájta ki, hanem az óriások faragták, a szél nem hozhatót létre ilyen egyforma faragványokat, ezzel mi is egyet értünk, mivel a gombákról készített fényképek, erős nagyításában jól kivehető, hogy gomba két részből tevődik össze, a gomba kő  kalapja fel van téve a gomba szárára, mint egy kalap. Az Ember csúcs (Omul) és a Virfu cu Dor csúcsok alatt lévő kőgombákon is meglehet figyelni azt, hogy kőgombák két részből tevődnek össze. A hegységben több érdekes kő alakzatot figyeltünk meg.  Az egyik szikla alatt állítólag barlang is van, találtunk is egy barlang szerű, alacsony nyílást, amelyből egy kis patak folydogált kifelé.
Fotó galéria :

2019 augusztus 3 vagy 4

Mivel beköszöntött a szabadságok ideje, a következő túrajelentés augusztus 15-dike után töltsük fel a honlapunkra. 

Úgy-ahogy már közöltük a hétvégi túra irányát szombaton, vagy vasárnap szervezzük meg. Várjuk a javaslatokat. Szintén, valószínű, hogy egy hegyi túrát fogunk szervezni.
Dobromir-tetői túrát egy következő időpontban tesszük közzé.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrával kapcsolatban : Busteni – Zamora magaslat, 740 m. színt-különbség. 
A Báj-hegységre szervezendő túrát, nem siettük el, megvártuk a kedvező időjárást. Busteni-ből kora reggel, derült szép időben, ami egész nap kitartott,  a piros kereszt jelzésen indultunk el a Báj-hegység, Zamora csúcs, pontosabban magaslatára, 1620  m. Érdekességből megjegyezzük, hogy a Brassói turista Egyesület ügyvédjét szintén Zamorának hívják.
A Cantacuzino kastélyt elhagyva, az erdei  úton a következő 4 km. az út elágazáság, az út mindkét oldalán valóságos vadvirágos virágok sorozata volt látható. Az út elágazástól a Zámora tisztásig az utat szép erdőn keresztül tettük meg két óra alatt. Gyalog turistákkal nem találkoztunk, itt a turisták terepjáróval járnak a leégett Canton Silvic ház helyében épített emeletes turistaházhoz, amelyet közvetlenül a csúcs alatt építették fel gyönyörű környezetben, ahonnét szép kilátás nyílik a Bucsecs hegység sziklatömb sorozatára. A jelzett turista jelzés a Kis-Báj hegység csúcsára vezet, 1826 m. Tovább a jelzés levezett a Doftána völgyében. Az 1908 m. Nagy-Báj csúcsa a hegy főgerincén kb. egy órára érhető el.
Évekkel ezelőtt, ennek a nagy kiterjedésű  hegységnek nagy részét bejártuk, a legszebb  túráink voltak  : Urechea, ahol a kis havasi tó-van a Cazacu csúcs alatt, a Zamorán többször is jártunk, Nagy-Báj csúcs, amely közelében egy érdekes lüktető forrás van, az alpesi nárcisz a Rósz-völgyében stb.  A fárasztó, de gyönyörű utunktól Poiana Tapului-nál vettünk búcsút.
Azugából kabinos felvonóval is elérhető a hegység.
A fotó galériában  a Bucsecs hegység sziklás hegy-csúcsait láthassuk ilyenkor nyáron,   a Báj-hegység kopár hegy-magaslatait, kilátást a Zamora csúcsról a Bucsecs felé, a hegység permére épített turista szállót, virágokat, stb. 

2019 július 24 – 27

Július 24-én, szerdán a Dobromir-tetőn kirándultunk, Kálmán túravezetővel.   
A következő túránkat a hétvégén szervezzük, szombaton vagy vasárnap. A túra irányát pénteken határozzuk el az időjárás figyelembe vételével.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban. Vidonbák. 
A múlthétvégén a tagjaink különböző ünnepeken vettek részt, ezért egy kisebb honismereti túrát szerveztünk, a Brassótól nem messze lévő, a szászok által alapított kis városba, Vidonbákba, románul Gimbav. 
Évek múltával,  már többször jártunk Feketehalom felé. Vidonbákon, áthaladva bal felé figyelve mindig megfigyeltünk egy templom tornyot.  Azt tudtuk, hogy egy szász erődtemplom tornya az.
Vidonbákra, a nagy-állomásról induló fogarasi busszal lehet eljutni. A város címerében szintén a három rózsa látható. Az 1300-ban épült   szász evangélikus erődtemplom a fő úttól nincs messze. Rövidesen a templom bejárata előtt álltunk, de sajnos be volt zárva. A belépő 4 lej, a templomban koncerteket is szerveznek. Azt tartják, hogy a belseje szebb mint a fekete templomé. A templomot körül jártuk, környezetében virágos parkok vannak. A templomot hajdanában vizes árok vette körül.
Dél felé szép kilátás van a Keresztényhavasra. A hegy felé nézve egy csillogást lehet látni, ez nem más mint a 2009-ben felszentelt ortodox templom, amelynek kupoláit orosz arannyal vonták be.   A templomot közelről is megnéztük, egy gyönyörű, remek alkotás.
Vidonbáktól kb. 5 km-re Keresztényfalvára lehet eljutni, ahol szintén egy erődtemplom található, amit Orbán Balázs részletesen leírt.
A fotó galériában az erőd templomot és a ortodox templomot láthassuk.         

2019 július 28

A sorozatos, esős időjárás miatt a Báj-hegységre tervezett kirándulást elhalasztottuk. Folytattuk a honismereti túrát, Törcsvár után Segesvárra. Állítólag Vlad – Drakula Segesváron lakott. Ezek szerint e történet között összefüggés kell, hogy legyen, és van. Ezért mentünk Segesvárra. 
Mivel esős az időjárás, a hét végén szintén egy honismereti túrát fogunk szervezni.   A túra irányát szintén pénteken határozzuk el az időjárás függvényében.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Az archív fotókon a Segesvártól nem messze lévő Szászkézd erődtemplomát láthassuk, ami hasonlít a segesvári Óra-toronyhoz, és persze nem hiányoznak a “Drakula” dolgok sem.    
A múltkori túrával kapcsolatban. Segesvár. 
A túrát vasárnap szerveztük meg, annak ellenére, hogy nagy esőt jósoltak erre a napra, ami be is következett, de minket másodszor is elkerült az eső  Segesváron. 
Reggel jó idő ígérkezett, ami kitartót egész nap. Vonattal mentünk. Kőhalom és Segesvár között gyönyörű a táj. Segesvár közelében érve, mindjárt feltűnik a város gyönyörű környezete a Nagy-Küküllő partján és az a hegyoldal ahova a város felhatol és amelynek a tetejét a vártemplom koronázza. Ehhez hasonló nem sok van. A várost szászok, románok és magyarok lakják, de jelentős számú cigányság is jelen van. Sajnos a szászok nagy része kivándorolt Németországba, kár.
Pénteken, szombaton és vasárnap volt megrendezve a Segesvári  Magyar  Napok. Város zsúfolta tele volt turistákkal.
Túravezetőnk, Brummer Klárika volt aki jól ismerte a várost, tudta, hogy mit érdemes megnézni.
A város szimbóluma az Óra-torony. Ez igaz, ez a legszebb épület a városban, de sajnos elég rossz állapotban van, az óra sem működik.  Az összes bástyákat megnéztük. Különös látvány volt az a épület ahol állítólag Vlad Tepes  lakott, szobor is van róla, amit a turisták megrohamoztak, ezért nem tudtuk lefényképezni, viszont szép, gondozott szobra van Petőfi Sándornak.  A szász temető egy különleges látvány. A hegy tetején lévő vártemplomtól Észak felé található. érdekes módon lépcsőzetesen lefelé vannak a régi sírók. A temető nagy kiterjedésű. Itt van a szász és magyar 1914 – 1918 as hősök temetője. 
Délután  beborul, fekete felhők kezdtek gyülekezni, de amíg mi ott voltunk nem esett az eső, viszont Brassóban nagy felhőszakadásról értesültünk. Hazafelé menet, Kőhalom felé a vonatból egy medve bocsot, vaddisznót és egy rókát láttunk.
A fotó galériában, Segesvár régi utcáit, bástyáit, templomait, Drakula házát, Petőfi szobrát és a szász temetőt stb.  láthassuk. 

2019 július 13

A következő túrát szombaton 13-án, vagy vasárnap 14-én szervezzük. Valószínű, hogy a Báj-hegységben kirándulunk. A túra kiinduló helysége Bustén vagy Poiana Tapului. 
Bárhonnét induljunk a Zamora csúcsot fogjuk érinteni. Ha Busteni-ből indulunk, akkor a Cantacuzino kastély is meglehet látogatni. Véglegesen az időjárás függvényében pénteken határozunk. Akkor jelöljük ki a túravezetőt is.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban . Törcsvár – Magura gerinc. 
A túrát vasárnap szerveztük meg. Délutánra nagy esőt jósoltak, ami be is következett, de minket  érdekes módon az eső elkerült. Reggel indultunk el. Rozsnyó és Törcsvár között sorozatos útlezárást kellett elszenvednünk. Végre megérkeztünk Törcsvárra. Sok autó, rengeteg turista. Voltak ott, angolok, németek, feketék és különböző nyelven beszélő fehér emberek. Mindjárt a kastélyra figyeltünk, amit Drakula, úgymond  Vámpír kastélynak neveznek.
A közlemények szerint 1211 – 1215-ben épült. Valószínű, hogy a német lovagok építették. További közlemény szerint 1377-ben épült. A kastélyt egy vámpíról  nevezik.  Drakula gróf-ról aki  az a személy aki karóban húzatta az embereket és különböző  kínzásokkal kínozta az áldozatait, ez nem más mint Vlad Tepes. Drakula gróf a vámpír valószínű, hogy lakott a kastélyban.  Drakulát, Orbán Balázs is említi és részletesen leírta a kastély történetét.
A kastélyban a belépő 40 lej nyugdíjasoknak 10 lej kedvezmény. Nem volt szándékunk a kastélyt megnézni, a Magura főgerincére másztunk ki. A kb. 400 m színkülönbséget  könnyedén tettük meg. Nem a Törcsvárról induló piros sáv jelzésen mentünk, egy könnyebb úton indultunk, Predelut felől. A gerincre kiérve a szép kilátásban gyönyörködtünk. Itt már többször jártunk, télen-nyáron. Sok turistával találkoztunk. Két lány a nehéz jelzett úton jött fel és angolul érdeklődőt az út további részleteiről. Szerencsére Klárika aki tud angolul tudott felvilágítást adni. Tehát eljöttek 2000 km.- ről, hogy megmásszák a Magurát.  Németül is érdeklődtek.
Nap még sütőt, de a Királykő felől ijesztő fekete felhők tornyosultak, ez úgy délután volt. Elindultunk lefelé. Bal-felé fekete felhők, jobbra kék ég. Érdekes módon a Királykőnél a zivatar Brassó felé vette az irányt. Megtudtuk, hogy Brassóban nagy felhőszakadás volt, A Magurán és Törcsváron csak enyhén csepegett.
Az egyesületünk egy kisebb csoportja, Sz. Kálmán vezetésével a Kurmaturára kirándultak, szombaton. Jó időben volt részük.
Fotó galéria:

2019 július 6 – 7

sam_0005-001 img_4721

Túráinkat az esős időjárás miatt kellett változtassuk, vagy elhalasszuk. Most a beállott nagy meleg, strandidőt kell, hogy figyelemben vegyük. A Bodzavidékére tervezett túrákat egyelőre elhalasszuk. A szombati, vagy vasárnapi túrát pénteken határozzuk el, most a nagy meleget kell figyelemben vegyük.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 

 
A múltkori túrákkal kapcsolatban. A honismereti túránk útvonals:  Aldoboly – Sepsiszentkirály – Előpatak – Árapatak – Csókás – Veczer természetvédelmi terület. 
A túrákat vasárnapra halasztottuk. Jól időzítettünk,  nem volt olyan nagy meleg, fújt a szél az égboltot szép bárányfelhők díszítették. Túránk fő célja Szentkirály és a Csókás volt.
Ezeket az említett helyeket már többször bejártuk, de mindig lehet találni valami újat. Szentkirályon három éve jártunk, a Dugász völgyében kirándulgattunk, kimásztunk a tetőre is ahonnét szép kilátás tárult elénk. A völgy fő érdekessége az 1860-ban épült viaduktszerű boltíves kőhíd volt. Most miután elhagytuk a falut a Dugász irányában egy hatalmas kőhídhoz értünk, de tovább nem volt út, csak egy megszáradt sáros hegyoldal. Mindjárt megláttuk a kék ponttal jelzett fát, hajdanában szekérút vezetett Előpatakra. Ez a szekérút már nincs meg. Az említett kőhíd a völgy mély árkát hidalta át. De hol-van az említett kőhíd ? Hamarosan rájöttük, hogy annak a kőhídnak a tetején állunk, hát ez nevetséges volt. Az említett kőhidat  lebontották és újjá építették, mivel a híd a falunak egy szimbolikus műemléke volt. A régi hídon egy emléktábla volt a következő felirattal: ” Isten segedelme által építtetett Szentkirály község saját erején és költségén. 1860 . év.” Ezt a táblát nem helyezték vissza. Kár. A völgy bejáratánál lévő kis vízesést is megnéztük, elég nehéz volt oda lemászni, de megérte. Továbbá a református templomot néztük meg, A templom előtt István király mellszobra és egy kopjafa áll, az 1920-as évre emlékezve.
Mivelhogy még máshova is elakartunk jutni, az unitárius templomot nem néztük meg, ezt majd egy más alkalommal látogassuk meg. Tovább menve Előpatakra, majd Árapatakra értünk. De mivel ezekben a községekben már többször jártuk tovább mentünk és Árapatak és Erőzsd közötti természetvédelmi területet csodáltuk újra meg.
Kisgyörgy Zoltán geológus a következő képen jellemzi: “A falutól keletre fekvő Retkes-árokban vastag rétegeket képeznek a Dreissensia Vivipara nevű csiga és kagylókövületek. Korukat mintegy 3- 4 millió évre becsülik. ” A Bükkúti-homokbányából ősállatok maradványai kerültek elő a Székely Nemzeti Múzeumban láthatók.
Kagylókat – csigákat már többször fényképeztünk, most a löszfalra figyeltünk. Sajnálatos, hogy a környék tele van szeméttel, ami megalázza a leletet,  elgondolkoztató az a tény, hogy ezt a millió éves – értékes leletet nem becsülik meg. Érdemes volna bekeríteni, hogy a vandál turisták ne tudjanak kárt tenni !  Elhatároztuk, hogy fogunk  szervezni egy takarító túrát.
A fotó galéria keretében a három évvel ezelőtt készült képeket is láthassuk.

2019 június 29 – 30 

2008-csukas-havas-258

Emléktúra. Tizenegy évvel ezelőtt szerveztük az első táborunkat a Brassói Turista Egyesület keretén, Döblenben. A tábort Orbán Balázsról neveztük el. A döbleni túránk keretén megemlékeztünk erről a nevezetes napról. 
Döblen. Turisztikai szempontból nagyon elvolt hanyagolva. A Salvamont segítségével a terepet felkészítettük a táborra. Újrafestettük a piros és kék kereszt jelzéseket, ami ma is látható. A Salvamont-tól  irányító táblákat rendeltünk. A táborozást megelőző  évben készítettük fel a terepet a táborozásra. Az egyik legsikerültebb táborunk volt.
A fő túra a csúcsra vezetett az Ördög-újai sziklát érintve. Mindennap más túrán vehettek részt a táborozók: Teszla, Dungu, Dobromir-tető, Magura, stb.  
Az archív fotókon a táborral kapcsolatos képeket láthatunk.      
 
 
A következő túra irányát szintén pénteken határozzuk el az időjárás függvényében. Valószínű, hogy szintén a Bodza vidékére megyünk túrázni. Még sok látnivaló vár ránk ott.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrával kapcsolatban.  Döblen. 
Az időjárás előre jelzése valamennyire beteljesedett. délelőtt szép idő, délután eső. A nagy esőzések miatt, Döblen felső részében a nagy sár miatt, csak terepjáróval lehetett közlekedni. De megvoltunk elégedve, ameddig feltudtunk jutni, közvetlenül az Ördög-újai sziklával szemben. Kár, hogy szembe sütött a Nap, ezért egy kissé homályosan látszott a szikla. Távcsővel megnéztük a szikla környékét, rododendron virágot nem lehetett látni. Kárpótlásul  egy valóságos sziklakertben gyönyörködhetünk.  Megkerestük a volt tábor helyünket, majd délután a pisztrángoshoz mentünk. A nem messze lévő Nagy-súgó vízesést akartuk megkeresni, de erre nem került sor a bekövetkező nagy eső miatt. Keresztvárra esőben érkeztünk meg. A falu közelében levő alagutat sem tudtuk megnézni.
A faluban Székely Ilonkát (Timár) látogattuk meg. Ilonka apja Székely Géza, a hajdani BTE turistatitkár unokatestvére volt. Ez alkalommal üdvözöljük Székely Géza gyermekeit, Tündét és Csabát. Hazafelé menve, Prázsmáron megnéztük az egyik legszebb, nagy szabású, karbantartott szász vártemplomot.
Fotó galéria

2019 június 22 – 23

Mivel tovább tart az esős időjárás, ezért inkább honismereti túrákat szervezünk. Igaz most nyílik a rododendron, népiesen a havasok szépe. Az elmúlt évek keretén mindenfelé szerveztünk rododendron túrát. A legszebb túránk a Retyezáton volt, ahol többször is voltunk. A közelben, Buksa, Dudele, Csukás, Vöröshegy stb. szerveztünk szép túrákat. A Nagykőhavason is van, illetve volt rododendron, a csúcs vöröslött  tőle. Mára csak kevés virágot lehet látni, főleg a csúcs környékén. Az a hír terjedt el, hogy jó teát lehet főzni belőle. Ezért  a vandál turisták  kíméletlenül tépték a virágokat.
Az időjárást is figyelembe véve a túra irányát pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrákkal kapcsolatban – Kálnok Vadas-tetető. 
Már többször is jeleztük, hogy Kálnokra és a tőle nem messze levő Vads-tetőre fogunk szervezni túrát.
 
Kálnok. Tavaly a református templomot és a mellette levő haranglábat tekintettük meg. Most az unitárius templomot és szintén  a mellette levő haranglábat tekintettük meg. De itt Kálnokon a temető kertben megcsodáltuk az ezer éves tölgyfát. Ilyen hatalmas öreg fákat Mirkvásáron és Köpecen a háromtörzsű szilfát, sajnos a középső törzse kidőlt, lehet látni. Kálnokon figyelemre méltóa dr. Bedő Albert mellszobra és a díszes székelykapuk. 
Fotó galéria I.  
 
A Vadas. Kálnokról  a két km.- re levő Kőrispatakra folytattuk a honismereti túrát. Mivel a tavaly itt mindent megnéztünk tovább mentünk a meredek hegyoldal alatt, ahol barlangok vannak, majd kiértünk a pisztrángos tóhoz. Itt kezdődik a Vadas-hágó. Vadas, majdnem 1000 m magasságban van, 3,5 km-re a tótól a Baróti-hegység főgerincén.  Az úton kevés a szerpentin és az út nagyon meredek, baloldalt közvetlenül az út szélén mély szakadék kísér, védőkorlát nélkül.  Máskülönben az út elég jó minőségű és elég széles is.  A tetőn, a tisztáson szép kilátás nyílik. Hatalmas, nagy-kerekű traktorokat, úgy ötöt  figyeltünk meg. Ez arra utol, hogy itt nagyszabású erdőkitermelés folyik. A cserkész iskola előtt álltunk le. Egy kissé továbbá az unitáriusok találkozó helye, ahol szószék, kopjafa és egy harangláb, harang nélkül látható.
Délután fekete felhők kezdtek gyülekezni, majd az ég kezdett dörögni, ez arra figyelmeztetett, hogy szegyük a sátorfánkat. A csepegő eső Kökösnél ért utol.
Fotó galéria II. 

2019 június 15 vagy 16

Folyóév március 15-én, arról irtunk, hogy a 1849-es kökösi csatáról akkor emlékezünk meg, amikor a csata lezajlott, vagy-is június 6-án.  A szándékunk az volt, hogy Kökösön a Gábor Áron emlékműnél fejet hajtsunk és az emlékművet koszorúval ékesítjük fel. A rossz – esős időjárás miatt, sajnos  ez elmaradt. 
A napokban, sajnálatos dolog történt az Úz-völgyi, több nemzet katona temetőjében.  Tudott dolog, hogy a kökösi csatában, az oroszok ellen vívott hősi harcban eset el Gábor Áron. Ehhez  hasonló  hősi harc folyt szintén az oroszok ellen az első és a második világháborúban 1944-ben az ÚZ-VÖLGYÉBEN. A völgyben létesített katona temetőben, egy pár év ezelőtt jártunk és fejhajtással emlékeztünk meg az ott nyugvó hősökről.  
Fontosnak tartottuk, hogy e két eseményről megemlékezzünk. 
Ha Pünkösd, akkor a csíksomlyói búcsú járásra emlékezünk. A búcsún nem vettünk részt, de lélekben ott voltunk. 
 
Most virágzik az encián és a turbán liliom.  Kirándulásunk alkalmával, már többször kerestük meg e gyönyörű virágokat. A következő túránk irányát pénteken határozzuk el. Valószínű olyan helyre megyünk, ahol találkozunk ezekkel a virágokkal, de más, most-már nyári virágokat is fogunk látni.  Azért határoztuk 15  vagy 16 – át, mert nem tudjuk, hogy melyik nap lesz szép idő.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.