Category Archives: Túrák

2021 május 12 – 15

A következő szombaton és vasárnap a közbejöt esemény miatt, nem szervezünk túrát. Legközelebb a jövőhéten, a szerdai túra kiinduló helysége Barca-Rozsnyó.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 

img_9545
A múltkori túrával kapcsolatban: Vámosídpuszta – Olt folyó – Veczer-szikla.  
Május elsején, a munka napján az Olt-folyó mentén kirándultunk, a Vámoshídpuszta  helységtől kiindulva. Veczer-szikla alatt telepedtünk le. Ahol sütésre alkalmas, kövekkel körülvett tűzhelyeket találtunk. A közeli falvak lakóinak kedvenc kiránduló helye.  A szikla mélyén résbarlang rejtőzik.  Orbán Balázs leírása szerint, hajdanában rablóbanda e szikla barlangban rejtegette kincseit. Legenda is létezik a szikláról, amely szerint  Rózsa Sándor betyáról van szó. Tudomásunk szerint, itt nem járt Rózsa Sándor.    Jelen pillanatban a barlangot denevérek lakják. A szikla környékén, május végén a hegyoldalakat tömegesen  pompázik az árvalányhaj.  A sziklától tovább menve, szekér úton Erősdre, még tovább menve, aszfaltozott úton, a Csókás alatt elhaladva Árapatakra érünk. 
Kellemes meleg idő volt. Igaz, egy kissé beborul, csepegni kezdet az eső, miután felvettük az esőköpenyeket, az eső azonnal elállt. Esőköpenyeket le. Újra csepegni kezdett, a köpenyeket    fel, azonnal elállt az eső és Brassó felé húzódott, kitisztult, végre. A munka világnapjára, anyák- napjára és a holnapi román húsvét ünnepélyére flekken sütéssel emlékeztünk meg.
Fotó galéria:

2021 május 1 

Május hónap első vasárnapján, sok szeretettel, Anyák napján  az ANYÁKAT köszöntjük! 

Ahogy már említettük május elsején a magyar, román húsvétot és Május elsejét fogjuk ünnepelni. Valahol a Vámoshid környékén az Olt partján.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Cenk-hegy.
A márciusi nagy havazás után a Cenk-hegyre akartunk kirándulni a Rakodó völgyéből. Viszont megtudtuk, hogy a Cenkre vezető útra a nagy havazás következtében sok fa dőlt ki, amit  máig se takarítottak el. Az elmúlt  évek folyamán, sokszor megjártuk az összes Cenkre vezető utakat. Ezért most úgy gondoltuk, hogy a felvonóval megyünk fel, mivel legalább 20 éve nem vettük igényben.
Cenk-tetőn kellemes, de egy kissé hűvös idő volt. Sok a kiránduló, többségük a felvonó felől jöttek. A Rakodó felől is jöttek. Elmondták, hogy az útra dőlt fák miatt nehéz volt a haladás.
A csúcson, ahol az Árpád-szobor állt, egy kissé megpihentünk és vissza emlékeztünk a múltra. Gordon Veronikának köszönhetően a szobor fejrésze kiszabadult a múzeum pincéjéből és újra látható az evangélikus egyház jóvoltából.
A város felé szép kilátás, de sok szép tavaszi virágokban gyönyörködhetünk.
De említésre érdemes az is, hogy szép kilátás nyílik a környező hegyekre: Fogarasi havasok, Királykő, Bucsecs, Keresztényhavas, Nagykőhavas, távolabb a Csukás hegységekre.
Bethlen-barlangot is megkerestük. A barlang rácsal van lezárva, egy kőkereszt volt látható a barlangban, ami már nincs meg. 2014-ben még megvolt. A fotó galériában bemutassuk.
Fotó galéria: 

2021 április 24 – György napja

 

Április 22 én a Föld napjáról emlékezünk meg. 
Folyóhó április 24-én a Györgyöket köszöntjük.
Még nem döntöttük el, hogy a következő túrát szombaton, György napján, vagy a következő nap, vasárnap tartjuk meg. Pénteken határozunk a túra irányáról.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban: Lempes-hegy. 
Lempes-hegyet több irányból lehet megközelíteni: Barcaszentpéterről, Szászhermányról és Botfaluról. A legtöbben az első két faluból közelítik meg, sokan gyalog mennek ki. A járvány miatt a busz járatokat ezekben a falvakban, minden két órára csökkentették le. Kb.három járat van: 8 – 10 – és 12 órakor. A visszajövés bizonytalan. Gyalog, vagy taxival.
Lempes-hegyen arra számítottunk, hogy a nagy havazás és a kitartó esőzések miatt nagy sárban kell majd taposni, sárnak nyoma sem volt.  Reggel egy kicsit hűvös-felhős idő, délután kellemes meleg.
Mivel virág túráról volt szó, majdnem mindenkinek volt mivel fényképezen. Sok turistával találkoztunk, sokan fényképezték a virágokat.
Pompáztak a márciusi és az áprilisi virágok. A hérics és a kökörcsin főleg a domb oldalakon, az erdős részekben virág szőnyegeket alkottak a különböző tavaszi virágok.
Megjegyezzük, hogy ezelőtt 20-25 éve a domb oldalakon a sárga hérics tömegesen virágozott, most alig lehetett látni egy pár szálat. Még az is emlékeztet, hogy akkor a legeltetés nem volt tilos és volt virág, most a legeltetés tilos, nincs virág ?
Egész őszig minden hónapban más és más virágok gyönyörködtetik magukat. Ősszel különböző gombák. Ezért minden hónapban érdemes egyszer a Lempes-hegyet megkeresni.
Szentpéter szász evangélikus templom tornyát szépen felújították, a galériában láthassuk.
Fotó galéria:

2021 április 17

Őszinte tisztelettel, szeretettel a csernátfalusi  Haszmann Pál Múzeum helytörténész Haszmann Pál – Péter halála emléke előtt, kegyelettel hajtanak fejet, Brassóból Szotyory György, Szotyory Lehel és Szotyory Kálmán-György és családjaik. 
Emléke legyen áldott, pihenése csendes !   
1944 április 16.  77 éve bombázták le Brassót, aljas módon az amerikaiak, a románok szent húsvét napján.  A bombázással kapcsolatos  részletes leírást a Brassói Turista Egyesület honlapján találunk: Brassó  – hajdanában és ma cím alatt. 
Brassó bombázásáról megemlékezett Dr. Bencze Mihály tanár is. Részletes leírást a Brassói Lapokban közölt.  A BTE honlapján közétett közleményből átvette a Türkös Ferenc, ma Paltinis utcában lévő evangélikus iskola elleni bomba támadást, továbbá az utca lakóinak menekülését Zajzonba. A majdnem szóról-szóra átvet közlemény közlésére nem kért jóváhagyást ?  Az interneten megjelent közlemények szerzői védettség alatt vannak.
 
Az április 10 – ére szervezett húsvéti flekken sütést a közbejött esemény miatt,  elhalasztottuk május elsejére, vagy román húsvétra. 
Szombaton a Lempesre kirándulunk, nem Barcaszentpéterről, hanem Szászhermányról. 
További részletek és bejelentkezés az  ismert telefonszámon. 
 
A múltheti túrával kapcsolatban. Cenk alatti sétány – Salamonkő sziklái. 
Az elhalasztott túra helyett a Cenkre akartunk kimászni, viszont a múlthét végén esett nagy hó következtében a Cenkre vezető utakat kidőlt fák tették járhatatlanná. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felvonóval megyünk fel. Ott tudtuk meg, hogy csak két hetenként üzemel a felvonó. A cenkalatti sétányon  tovább mentünk, közben a gyönyörűen kibontakozó várost nézegettük és  Salamonkőig mentünk. Az erdőben mindenfelé sok kidőlt fákat látunk. Kellemes szép meleg időben volt részünk. A Salamonkő szikláiról elolvadt a hó, csak az árnyékos oldalakon láttunk havat.  Barátaink, rokonaink, ismerőseink betegetek meg a járványban. Mivel még mindig tomból a járvány, ezért csak kis létszámmal kirándulunk a környéken.            
Fotó galéria:  

2021 április 6 -10 


dscf8251


Kellemes Húsvéti ünnepeket! 

A húsvéti túra keretén a  Csókás – Veczer szikla, természetvédelmi területre  kirándulunk kis létszámmal  az Olt partjára. A húsvétot flekken sütéssel ünnepeljük meg. A túrára valószínű, hogy szombaton 10-én kerül sor, Zsolt napján.  Pénteken határozzuk el, hogy melyik nap megyünk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Virágvasárnap a Rakodó völgyében. 
A túrát egy nappal elhalasztottuk, VIRÁGVASÁRNAPRA. 
A völgyben nagy hó. Nagyobb hó hullott itt mint a Tömös-völgyébe. A völgyben a kék háromszög jelzésen a letaposott hóban mentünk fel egy jó darabig majdnem az elágazásig a Rókapad felé.   Hiába mentünk virágvasárnap, virágot nem találtunk, ezért inkább havas-vasárnap túra volt. Az időjárás előre jelzés esőt jósoltak erre a napra, ami úgy látszik be akart következni, fél egykor csepegni kezdett az eső. Délig meleg, napsütéses idő volt. A járvány ellenére, nagyon sok turistával találkoztunk, sok kiskorú gyerek. A volt Tompa vendéglőt körülvevő asztalokról  szorgalmasan  pucolták a több mint félméteres havat.
Fotó galéria:

2021 március 27

Elöljáróban, köszöntjük a Sándorokat, Józsefeket és a Benedeket.
Köszöntjük a József nevű túratársunkat!
Tavaszi nap-éj egyenlőség, március 21.
Búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt!
Mivel nem tudjuk még, hogy hogyan alakulnak a járvány miatti lezárások,  a hétvégi túrát pénteken határozzuk el. Valószínű, hogy szombaton kirándulunk. További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

A múltheti séta kirándulással kapcsolatban. A Hammas-bérc. 
Eredetileg a túrát március 20-ára terveztük. Mivel nagy hó eset, úgy gondoltuk, a tavasz első napján, március 21-én megyünk a Tömös-völgyében és a Hammas-bércen lévő Magyarváron, 1849 június 17 én elesett hősökről emlékezünk meg.  A szorosbab tegnap nagy hó esett, kb, 70 cm. A Hammas-bércen levő emlékműhöz a benzinkút közelében levő hídon keresztül lehet feljutni. A nagy hó miatt nem indultunk el. Egy másik utat választottunk.  A völgyben a patak mellet menve értünk a Magyarvár alá. Innét  a bérc tetején lévő emlékművet jó közelben  láthattuk. Mivel az emlékműnél éveken keresztül többször jártunk, most  elég közel jutottunk az emlékműhöz, ahol Kiss Sándor a Tömös-szoros parancsnoka,  honvédezredesről emlékeztünk meg, aki a kis létszámú, kétezerötszáz honvédő hősökkel emberfeletti harcot vívót a huszonnyolcezer fős betörő orosz csapatokkal szemben. 
Nem az a lényeg, hogy mikor  emlékezel meg a hősökről, hanem az, hogy egy évben szentelj egy napot, és fejhajtással emlékezzél meg a hősökről. 
Délután visszamentünk Malomdombokra, a Hétlétra fogadó teraszán megebédeltük, majd a jól kitaposott hóban a Csiporka felé sétáltunk ki. Rengeteg turista körülöttünk.
Fotó galéria:  a Magyarvár és Malomdombokon környékén készült képeket láthatunk.
 

2021 március  20

 
Március 15. Az 1848-49.  hőseire emlékezünk.   Mivel súlyos járvány helyzet van, a hivatalos ünnepségek elmaradnak. Ezért egy  megfelelő napon, kis részvevőkkel látogatunk  el a Tömös-völgyében, vagy a Kökös határában lévő  hősök obeliszkjéhez, ahol koszorúzással és fejhajtással emlékezünk  a hősökre.        
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon-
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Spirlea-völgy. Március 12. 
Ebben a völgyben már többször jártunk. Spirlea kunyhó, Deubel-üregek, Pásztor-csúcs, Királykő válla, Ördög-malma – barlang, stb. Éveken keresztül tavasszal – márciusban tavaszi virág-túrára.
Álltalában, ez a völgy márciusban már hómentes szokott lenni, ahol már megjelennek a kora tavaszi virágok. Nagy meglepetésünkre, most nem ez történt a völgyben tombolt a tél. Mindenfelé hó. A virágokat 5 centis hó tüntette el. Mivel tudtuk, hogy hol találhatók a virágok, egy párat kifettünk a hó alól. Az ellágyult hóvirágok még így is látványosak voltak. A fotó galériában egy párat láthatunk.
A behavazott, télies időjárás ellenére, kellemes, sétára alkalmas időben volt részünk. Kevés turistával találkoztunk. A panziók mindenfelé zárva.
Éveken keresztül többször látogattunk el, márciusban ebben a völgyben. Egy előbbi év, szintén március 12-én készített fényképekből láthatunk egy párat a fotó galéria II.-ben.
Fotó galéria I : 
Fotó galéria II, előbbi március 12:

2021 március 12

A március 10-ére tervezett túrát, elhalasztottuk március 12-ére. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
 
Március 8 -án a Nemzetközi nőnap alkalmából szeretettel köszöntöttük az anyákat, asszonyokat és hölgyeke ! 
 

2021 március 10

A március hónap első túráját  Ildikó napján szervezzük 10-én. A tavaszt köszöntő túra keretén, hóvirág és tavaszi virágokat fogunk fényképezni a Spirlea völgyében. További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

 
 
 
A múlthéten a Kőba-völgyében kirándultunk.
A  hónap hétvégi, utolsó napjaira rósz-időt jósoltak. Ez részben be is következett, viszont vasárnap a reggeli borús idő ellenére, napsütéses, meleg időben volt részünk. Nem ijedtünk meg a reggeli, borús, ködös időtől. Jóljártunk. Tudott dolog, hogy a Kőba-völgyében két úton vezet.  Kőba-balága és a Kőba-jobbága. Mi a baloldali úton, a Pozsár sziklája alatt mentünk fel az erdei úton. Az út végén tovább lehet menni, nyaktörő erdőn keresztül a jelzett útig, amely a Kőba sziklái alatt elhaladva a Nagykőhavasra vezet. A csörgedező patak mellett mentünk, amelyben a hegy oldaláról kisebb csermelyek torkoltak bele. Az enyhén emelkedő völgyben, az ébredező kora tavaszi virágokra figyeltünk.
A jobboldali ágat már többször bejártuk. Az erdei út végén út elágazás van: balfelé, a gerincen a Medvekapun keresztül a Jégbarlanghoz lehet feljutni. Előre tovább menve, a patakot követve, szintén a barlanghoz lehet feljutni. Jobbfelé a Sziklasorhoz érhetünk.
A hajdani BTE Kőba-völgyén keresztül sí utat épített ki. Ez az út ma is létezik, kék sáv jelzéssel ellátva.
Az 1940-ben a Székely Géza szerkesztésében  megjelent  “BRASSÓI TURISTA”  júniusi számában  Dr. TAKÁTS JÓZSEF,  a “Kőba” című leírásából idézünk:
“A Nagykőhavast járó turistáink népes seregéből sokan hallották már emlegetni a Kőbát-t, kőbanyakát, Kőbapatakát, de elég kevesen vannak, akik be is járták a Nagykőhavasnak ezt a legnehezebben járható, de legszebb és legérdekesebb részét….
A Kőba völgyében leérve utunk két felé ágazik. Az egyik a Kőba félelmetesen égnek meredő sziklafala tövében halad, – járhatatlanul sűrű erdőben – mint sí út a Bolnok felé, a másik mint rendes nagykőhavasi turista út, állandóan a Kőba patak völgyében vezet le a Malomdombokig. Ez az út szépsége és turista érdekesség tekintetében, páratlan. A Kőba-patak egyes helyeken eltűnik a föld alá, majd kedves csörögéssel újra felszínre tör, közben az út két oldalán szeszélyes alakú sziklatömbök, barlangok tarkítják a panorámát, úgy hogy a turista állandóan változó természeti szépségekben gyönyörködhetik.”
Fotó galéria: 

2021 február 28 

Február 28-án, a hónap utolsó napján, tél búcsúztató és hóvirág köszöntő túra keretén a Kőba-völgyében kirándulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 

 
A múltkori túra keretén, Predeál – Clabucet hegység.
Ahogy már említettük az elhalasztott túrát 24 én, szerdán szerveztük meg.
Reggel Predeál, télies idő. Nem csoda, hiszen az ország legmagasabban fekvő városa, 1100 m. Nagy ködben értünk fel a libegővel a Clabucet hegyre. 1456 m.  Télen drágább a jegy, 30 lej Egy negyed óra múlva a köd elvonult, kisütőt a Nap és kellemes meleg idő vette kezdetét. Gyönyörű kilátás bontakozott ki a Bucsecs-hegység felé. Tulajdonképpen azért jöttük, mert a behavazott Bucsecs-hegységet akartuk látni. Persze a környéken más havasok is tündököltek. Megjegyezzük azt, hogy Királykő mindig látható, bárhol legyünk.
Járvány ide, vírus oda, hétköznap, rengeteg turista. A sí pályákat elárasztották a síelők, de szépszámmal jöttek fel sétáló turisták is. Sok kiskorú. A vendégfogadók teraszai a turistákkal tömve. Cirkáltak a rendőr autók, de senkibe-sem kötöttek belé.
De, térjünk vissza, hogy tulajdonképpen mit láttunk. Szemben velünk a Malom-csúcsok hegyes sziklái. Balra a Costila csúcs, amelyen a TV tornya látható, továbbá a Caraiman csúcs a keresztel. Jobbra a Bucsoiu. 
Ha a Malom-csúcs-tol a gerincet követjük felfelé, a hegy tetején, halványan az Omu-csúcsot  láthatjuk. Ami nem más, mint az 1000 éves hajdani határ, ami pontosan Predeál felé húzódott. Innét nem mesze van egy határkő, ami bizonyíték. Ellenkező irányban, a látható Királykő felé tartott a határ.
Predeálon a vasúti állomáson egy látványos ortodox templomot láttunk. A sok vagonból álló nemzetközi vonat, tömve volt turistákkal.
Fotó galéria: