Category Archives: Túrák

2022 december

A november 26.-ára tervezett túrát a rósz időjárás miatt nem szerveztük meg. 
A közbejött események miatt túrát csak a december hónap folyamán szervezünk. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.     

2022 november 26

A további napokra a meteorológusok esős időjárást jósolnak. Hogy, mikorra tudunk túrát szervezni, azt a hétvégén határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban: Bodzaforduló patak, Bodzaforduló város Kovászna megyében. 
Miután a tatrangi vízáradat lerombolta a bodolai hidat nem jártunk Bodzafordulón. Azelőtt, az elmúlt évek sarán többször jártunk a Bodza hegyei között.
Iszap vulkánok, Bodza-szaros, Szilon-havasi-víztároló, Sasok-tava. Bodzavám környékét is többször bejártuk, hiszen itt egy szép vízesés van. 
Bodzavámnál egyesül a Bodza és a Kis-Bodza patak, tovább folyik Észak felé ahol egy települést ér el, ahol visszafordul Dél-Kelet felé. Erről a természeti érdekességről kapta a település a nevét: BODZAFORDULÓ. 
Brassóból, hideg, hóharmatos időben indultunk el . Miután átmentünk az új hídon és elhagytuk Bodólát a Bodza-hegyeihez értünk. Itt a motoros balra fordult és egy hosszabb, tovább egy rövidebb alagútból kiérve a motoros jobbra fordult és a magasan lévő Keresztvár állomásán ált meg. A falu lent a völgyben. A vasút innét tovább a hegyoldalba bevágott, magaslaton halad tovább, majd egy magas több-lábas hídon, ahonnét szép rálátás van a völgyben lévő Keresztvárra éri el a Virágos nevű hegyoldalt. Tovább, rövid idő alatt a motorosunk a Nyényi-hágóhoz ért. Idáig, télies – zuzmós az idő. Itt tért be a motorosunk az ország leghosszabb alagútjába, 4 km. 10 perc múlva ért ki az alagútból és egy pár perc alatt ért Bodzafordulóra. Meleg, tavaszias időben érkeztünk. Hihetetlen. Az alagút egyik felében tél, a másik felében tavasz. Bodzafordulón télen a mínusz 30 fok is előfordul, ezért az ország Szibériájának tartják.  
Bodzaforduló, Kovászna megyében a szegényes város ékessége a szép ortodox templom. A Tizenhárom szentek temploma. A másik ékessége a Bodza-patak fordulója. A patakot magas gát veszi körül, amelyen sokan sétáltak.
 Az eredeti terv az volt, hogy Brassó és Buzău között vasúti pályán összeköttetés legyen.
Buzău-tól – Nehoiu-ig épült meg a vasúti pája. Kimaradt a legnehezebb rész, a kb. 32 km. Bodza-szoros. Bal oldalt a Ló-havas, 1439 m. jobb oldal a Szilon-havas 1657 m.                   Fotó galéria I.  Bodzavám :
Fotó galéria II. Súgó vízesés, Sasok tava, Szilon-havasi-víztároló, viadukt  a szorosban, Iszap-vulkán. Keresztvár hatalmas völgy-hidja

2022 november 12 – 19 

 

A múlthéten. Elöljáróban november 1-én a mindenszentek, napján az elhunyt szeretteinkről emlékeztünk meg. Másnap az elhunytak napján a sírhalmokon gyertyát gyújtottunk és koszorúzással, virág csokorral  és fejhajtással emlékeztünk. 
Minden évben és most is továbbá megemlékeztünk Halász Gyuláról a hajdani BTE megalapítójáról és Székely Géza hajdani BTE turista titkáról. 
 
A következő túrát a hétvégén, vagy rá egy hétre  szervezzük meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.  
 

A múltheti túrával kapcsolatban: BODOLA. 
Az elmúlt évek folyamán sokszor jártunk Bodólán. Felfigyeltünk arra, hogy a település bejáratánál levő vasúti kőhidat, amit négy éve az elárasztott tatrangi víz ledöntötte. Négy évig megszűnt a közlekedés a vasúton. Egy évi nehéz munkával ezt a hidat újra építették, egy erős vas szerkezettel épült hidal. Mos már lehet lehet újra vonattal menni Bodzafordulóra. 
Bodola környéke látványos, hegyek minden irányban, szép kilátás nyílik a Kárpát kanyar hegyeire. A bórvizek földje.
A faluban tett sétánk keretén, meglátogattuk a felújított Béldi Pál- kastélyt.  mellette a az 1770-ben épült katolikus templomot láttuk. Innét nem messze az ellenkező oldalon a Mikes-kastélyt kerestük meg. Egy kis utcában, mindjárt az utca elején egy irányjelző tábla: Mikes-kastély. Egy, kb.2,5 m. magas kapu felé mutat.  A kapu zárva. A kapu mellett a kerítésre felkapaszkodva lestük meg a kastélyt. Nem értjük, ha titkolják akkor miért hirdetik. Úgy tudjuk, hogy a Mikes utódai vissza igényelték a kastélyt. A további sétánk a református templomhoz vezetett egy kiszáradt mély patak medre mellett. Tovább a Bodolán tett sétánk a vasúti állomás.
Fotó galéria:    

2022 november 5

A következő túrát október 29, vagy november 5-én szervezzük. 
További részletek az ismert telefonszámon. 
 
 
 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban: Őszi túra a Salamonkő-sziklái között. 
Az október 15-ére, vagy 16-ára tervezett túrát a jövőhét végére halasztottuk el, mivel magyarországi, részben erdélyiből származású,  jó baráti vendégeket vártuk.
A Salamonkő: 
Kellemes időben indultunk el, változó égbolt alatt, nagyon kevés turisták társaságában. Dél felé valóságos turista hadjárat indult el. Biciklisták, kisgyerekes turisták.
Meglepően gyönyörű, őszi öltözetben öltözött a Salamonkő. Sokszor jártunk itt ősszel, de most volt a legszebb a kilátás.
Valószínű, hogy az évi szárasság miatt, a Köszörű-patak alig csörgedezett. A vízesés is csak gyengén folydogált. Hogy, hogyan kellene kinézzen ez a vízesés, a fotó galériában láthassuk egy pár évvel ezelőtt készült fényképen.
Fotó galéria: Köszörű-patak vízesése egy pár évvel ezelőtt:
Fotó galéria: Az őszi Salamonkő: 

2022 október 15-16

  dscf9405
A hétvégi túrát az időjárás függvényében határozzuk el.
További részletek az ismert telefonszámon.
Turistáink nem félnek attól, ha estleg egy kissé esős az idő. Viszont a medvéktől igen. A Brassó környéki hegyekben, turista utakon koszálnak a medvék. De az ország többi részében is ez a helyzet. Tudomásunk szerint 10-szer több medve van az országban a megengedettnél. Mindenfelé medve veszély figyelmeztetés van.
A volt kommunista rendszerben nem kellett féljen a lákosság a medvéktől. Ma más a helyzet. Nem kell magyarázat. Egy volt turista társunkat, Virgilt  medve ölte meg, ami Bukarest számlájára írható. Állandó medve támadásról lehet hallani. Megszokták a riasztásokat a medvék, ettől már nem félnek. A kirándulásunk keretén  két alkalommal találkoztunk medvével:
Egy pár évvel ezelőtt, Vád NÁRCIS-MEZŐN. Erdős vidék. Jónak láttuk, hogy szirénázzunk erre egy medve szaladt el közel hozzánk. Még megijedni sem volt időnk.
A tavaly, Szinája környékén nem túl messze az úton három medvét vetünk észre, vissza fordultunk és  futás. 
Egyedül ne merészkedjünk elindulni, legalább három személy az ideális. Legyen nálunk sziréna riasztó és szúrósszagú  spray anti urs.  
 

A múlthéten, a jó idő ellenére sem mentünk kirándulni. A Paprika bolt a Bukarest-úti Református Egyház udvarán  gulyás napot szervezett. Szeretettel volt meghívva minden érdeklődő. Ott voltunk. Délelőtt sokan voltak, ezért délután vetünk részt.   
A jó ízű gulyás a Paprika bolt ajándéka volt amely mellé paprikás-zsíros házi kenyér sem hiányzott, Persze Csiki-sörrel növeltük a hangulatot.        
KÖSZÖNJÜK !
Fotó galéria: 
  

2022. október 8 -9

Október 6- án, a tizenhárom aradi magyar honvédtiszt kivégzésére, 1848-49 emlékezünk meg.  A magyar nép, bárhol éljen a világban, ezt a kegyetlen vérengzést az osztrákok és az oroszok részéről sosem bocsátja meg. A magyar nép sosem ártott az osztrákoknak, oroszoknak, franciáknak, angoloknak, akik lebombázták Brassót.      
2013-ban Sepsiszentgyörgyön tizenhárom kopjafát állítottak fel a hősök emlékére.     
A hétvégi túrát pénteken határozzuk el. 
További részletek az ismert telefonszámon.
 
A múltheti túra. Gura Diham. 
Érdemes volt, hogy tovább halasztottuk a túrát az igazi ősz felé. Kellemes, őszi időben indultunk el Busteni-ből a kis turista vonattal a Szarvas-völgyében a Gura Dihámra. 5 km. 
 Utoljára több mint húsz éve voltunk. Azóta sokat változott a helység. Az utat leaszfaltozták, megtiltották a sátorozást, a panziók egymást érik és rengeteg a turista.
Ez a gyönyörű völgy a Bucsecs-hegység  vonulatát követi : Caraiman – Costila – Moraru – Bucsoiu Mic – Bucsoiu Mare. Ezekre a hegyekre gyönyörű, őszies kilátásban volt részünk. Érdekes volt a Moraru, amit szokatlan oldalról, nem szemből láttunk.  A többi csúcsok is szokatlan formában voltak láthatók.
Több jelzett túrára van lehetőség. Egy párat említünk: a legszebb és a leg nehezebb a sárga csík jelzésen, a Szarvas-völgyből az Omu csúcs. A Dihamra, a kék háromszög jelzés, a Forrás-tisztás 1,5 óra, a piros sáv jelzésen lehet eljutni. Tömegesen mentek errefelé.
Fotó galéria I, kilátás Busteni-ből:             
 
 
Fotó galéria II, Gura Diham:

2022 október 6 – 8

Az ősz hideg napokkal köszöntőt be és egész szeptemberben hideg volt. A hét végére és októberre viszont felmelegedést  jósolnak.
A következő túrát a hét végén határozzuk el, ha az időjárás esősre fordul, akkor a túrát tovább halasszuk.
Részletek az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrákkal kapcsolatban: Brassó, állatkert, Warthé tornyai.
Úgy határoztunk, hogy 24-én szombaton ellátogatunk az állatkertben. A tavaly is voltunk, elég szegényesnek találtuk. Az idén gazdagabb lett, főleg a vadállatok gyarapodtak meg egy kissé.
A fotó galériában láthassuk.
25-én vasárnap, a Warthé tornyait látogattuk meg ismét. Az tudtuk meg, hogy a hónap utolsó  vasárnapján látogathatók 17 óráig. Ez nem volt igaz. Sok látógatokkal találkoztunk, akiktől megtudtuk azt, hogy a tornyok már évek óta zárva vannak és nincs semmi érdekes látnivaló a tornyokban. Ez igaz lehet, mert ha volna látogatási lehetőség, akkor ez kilenne függesztve.
Úgy szombaton, mint vasárnap kellemes, meleg jó időben volt részünk.
Fotó galéria, állatkert:       

2022 szeptember 24 – 25

 
 
A szeptemberre jósolt nagy meleg, nem következet be. Hidegre fordult az idő, ami a mai napig tart. Ezért csak kisebb túrákat szerveztünk.   
A Gura Diham, túrát tovább halasztottuk, mivel közbejött a BRASSÓI MAGYAR NAPOK. 
A hét végén, az időjárást figyelembe vételével határozzuk el, hogy hova kirándulunk.
Vasárnap ha nem esik szóba jöhet a tornyok múzeum látogatása.
Részletek az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrákkal kapcsolatban: BRASSÓI MAGYAR NAPOK, a Warthé és a Graft Fehér és Fekete tornyai, valamint a Graft- Bástya.
MAGYAR NAPOK folyamán a Warthén, Köszörű-Graft patak vízesése környékén, a Graft  Kapu-bástya, a Graft-torony környékén sétáltunk, ahonnét ki lehet jutni a Tanács-térre. 
Fehér-torony mellöl jó rálátás volt a Tanács-térre. Jól belehetett látni a rendezvényeket.
Ehhez a három toronyhoz és a Tanács-térre, egy kis sétával könnyen ellehet jutni:
A szülészettől indulva,  Dupa-Zidul utca felé, mindjárt feltűnik bal oldal, fenn a hegyen a Fekete-torony. Tovább menve, egész közel egy széles híd vezet fel a hegyre. A hídon átmenve, egész közel egy elágazáshoz érünk. Balra a Fekete-torony, nagyon közel. Jobbra térve egy kis kapaszkodó után kiérünk a hatalmas  Fehér-toronyhoz (ami inkább bástya). A toronnyal szemen egy jól járható lépcső vezet le a Graft-bástyához. A meredek lépcső-sor megszakításokkal és korláttal van biztosítva. Érdemes bejárni. Tovább már könnyen kijuthatunk a Tanács-térre.
Az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán, kürtöskalács, lángos és különféle finomságok, sör és hangos zene várt ránk. Többször látogattunk el.
Visszatérve a tornyokhoz, amelyekben múzeum van berendezve, csak vasárnap látogatható 17 óráig, és csak nyári szezonban.             
A MAGYAR NAPOK utolsó vasárnapján, a Tanács-téren Kovács Kati műsorát tapsoltuk meg. 
Kovács Kati Kossuth – és Liszt Ferenc – díjas. Magyar előadó művész, énekesnő, dalszövegíró, színésznő. 
 A hideg ellenére nagyon sokan tapsolták meg  a barátságos, mosolygos, humoros Kovács Katit.   
Fotó galéria, MAGYAR NAPOK:   
Fotó galéria, Tornyok – bástyák:

2022 szeptember 10 -1

A szeptember 10-ére javasolt túra, érvényes.

 
A múlthéten a Warthén sétáltunk. 
Az emléktúrát 27-én, szombaton folytattuk. Barangolás Brassóban cím alatt. 
Cenk-hegy alatti sétányok. 
Két sétány van. Egy felső, a víz elosztó és a felvonó alsó állomásra, ahonnét 10 lejért a Cenk-hegy sétányára érhetünk, ahonnét kisétálhatunk a kilátóra, ahonnét az egész várost beláthassuk.
A másik sétány, az alsó a várfal mellett.  A Star Áruháztól, a   hatalmas Kerek Posztosok bástyájától lehet elindulni. Kb. 1 km. megtétele után érkezünk a Takács bástyához. Az út folyamán négy Lőpor tornyot láthatunk: Fafaragó, Vadász, Kötélverők és a Művészet tornya.
Takács bástyához érve egy kis kapun léphetünk be a bástyában. A főbejárat a másik felén van egy hajdani díszes kapu.
A bástyában színház működik.
Fő látnivaló, a város-makettje. 
Brassóban több múzeum is működik: Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Muzeul Civilizației Urbane, Muzeul Gheorghe Creanga, Casa Mureșenilor, Casa Ștefan Baciu. 
Úgy tudjuk, hogy a Fekete és a Fehér tornyokban is múzeum van berendezve. legközelebb ezeket látogassuk meg.  
Fotó galéria, Cenk alatti sétány:        
 
 
Vasárnap 28-án folytattuk a Brassó múzeum látogatását. A Tanács-téri Városház múzeumot látogattuk meg. 
Az alsó termeket bejárva egy csavaros lépcsőn a felső termekben értünk. Itt találkoztunk Ceașescuval. Miután mindent megnéztünk, kimentünk a teraszra, ahonnét szép kilátásban volt részünk. De inkább beszéljenek a képek.
Fotó galéria, Tanács-ház:

2022 szeptember 10

Mivel az előrejelzés továbbra is tartós, nagy meleget jósol, túrát legközelebb szeptemberben szervezünk. A nagy meleg nem alkalmas természet járásra. 
Javasolt túra: Gura Diham. 
További részletek az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori, augusztus 17-én szervezett túrával kapcsolatban: Szent István királyra  emlékeztünk. Az új kenyér is az ünnepélyhez fűződik.  
Az államalapító Szent István király emléktúra, kerékpárral. Brassó várai, templomai műemlék épületei megtekintése.  
Nem tudjuk azt, hogy Brassó ezer évvel ezelőtt létezett-e ? Létezett, viszont támadások érték: tatárok, törökök. Földrengések, tűzvész, járványok pusztítottak. A leírások szerint egy 8000 lakosú város volt. Hogy akkor hogy nézhetett ki  város, nincs fogalmunk.    
Augusztus 20-kán, Szent István király napján a BTE nevében koszorúzással emlékezünk meg. Az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán lévő Széchenyi emlékműnél. 
Az emlékmű alatt szögek voltak. Ahova fel lehetett akasztani a koszorúkat.  Ezeket a szögeket eltávolították, ezért a koszorúk a földre kerültek. Köszönjük ezt a nemesi gesztust a szervezőknek.   
fotó galériában, Brassó műemlékeiről emlékezünk meg. Egy párat említve: a Fellegvár, a félkör alakú Fehér torony, a négyszög alakú fekete torony, a Cenk alatti Kerek-bástya, várfal – vár-tornyok, Takács-bástya, Katalin kapu.  A felvonó bejáratánál lévő makett a Brassóvia- vára látható. Bővebben, Brassó műemlék épületeit, honlapunkon: “Brassó hajdanában és ma.” Cím alatt láthatunk.    
                                       ISTEN  ÉLTESSEN, MAGYARORSZÁG !       
 A fotó galériában, Brassó tornyait és egy pár műemlék épületet láthatunk.