Category Archives: Túrák

2019 március 24

Március 24-én, vasárnap, vagy hétfőn 25-én, folytassuk a tavaszi virágtúrát.  
Több javaslat is van, hogy hova menjünk. A túra irányát pénteken határozzuk el. Valószínű, hogy a Barca-völgyében fogunk kirándulni, az időjárás függvényében.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti virágtúrával kapcsolatban.  A Lempes-hegy.
Mind ahogy már jeleztük, szombatra nem terveztünk túrát. Nem is tudtunk volna kirándulni, mivel nagyon rossz időjárással indult a szombat. A virágtúrát hétfőn szerveztük meg. Kellemes, napsütéses, szokatlan meleg időben volt részünk. Tulajdonképpen kökörcsin vadászatra indultunk. Nagyon szép látványt nyújt a kora tavasszal  amint a földből, lassacskán megjelennek a kökörcsin látványos bimbói. Ezt akartuk látni, és láttuk is. A fotó galériában feltöltött képek bizonyítják ezt a szép látványt.
Fotó galéria:   

2019 március 17

Elöljáróban március 8-áról,   a hölgyek Nemzetközi Nőnapjáról emlékezünk meg. 
Ez alkalommal üdvözöljük a hölgy tagjainkat. Mária, Ildikó, Kinga, Lili, Klári, Jutka, Edit, Anna, Ibolya, Aliz,  stb. De egy pár külföldön élő tagjainkat is üdvözöljük, mint például a Magyarországon élő Székely Géza leányát, Tündét, szintén Magyarországon élő Anikót és persze üdvözöljük az Izraelben élő Olgát, aki szorgalmasan tanulmányozza a honlapunkat.
Azokat a hölgyeket is üdvözöljük, akik felkeresik honlapunkat.    
Március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon a Bukarest úti Református Egyház szervezése keretén szervezett nőnapi ünnepélyen vettünk részt.  A szervezők példaképes nőnapi délutánt szerveztek. Nagyon sokan vettek részt, amit a közölt képen is láthatunk. Egy kicsit szűk volt a hely, de jó emberek kis helyen is elférnek, de azt is bizonyítja ez a részvétel, hogy brassói magyarok szívesen  vesznek részt a  nőnapi rendezvényeken.  A bőséges ebéd után, a jó zenére mindenki jól szórakozott.
A március 9-ére, szombatra tervezett virág túrát nem szerveztük meg. A nőnapi ünnepély után, egy kis pihenőre volt szükség, ezért a túrát egy későbbi időpontra halasztottuk, az időjárást is figyelembe véve.
Március 15. A Nemzeti ünnep keretén 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékezünk, Főleg GÁBOR ÁRONRA, aki ma is a székely szabadságharc jelképe. 
                     LESSZ ÁGYÚ !
“Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva.
Indulnak már a tüzérek messze a határba. 
Nehéz az ágyú, felszántja a hegyet, völgyet,
Édes rózsám, a hazáért el kell válnom tőled.”
Gábor Áron tüzér parancsnok kökösi szabadságharcban vesztette életét.                                                                        1849 július 2-án. 
Gábor Áron emlékére és tiszteletére Kökösön, közel a szabadságharc helyszínéhez  emlékművet avattak fel. Amelyen ez a felírat olvasható:   
                                            1849 – JULIUS   2-ÁN 
EZEN  A  HELYEN  ÜTKÖZÖTT MEG  A MAROKNYI  HÁROMSZÉKI  NÉPFELKELŐ SEREG
AZ OSZTRÁK  CSÁSZÁRI  ÉS OROSZ CÁRI TÚLERŐVEL.
EBBEN A CSATÁBAN ESETT EL A SZABADSÁGHARC HŐSE
                                       GÁBOR  ÁRON  ŐRNAGY
                                                    1814  –  1849
A  BTE úgy döntött, hogy nem március 15-én, hanem július 2-án, akkor- amikor az évforduló van koszorúzza meg a Gábor Áron emlékművet és hajt fejet.  

2019 március 9

A hétvégén, 9-én szombaton, ha az időjárás is kedvező lesz, fotó túrát szervezünk, amely keretén, kora-tavaszi virágokat fogunk fényképezni. Nagyon szép látványt nyújtanak az ébredező tavaszi virágok. Brassó környéki hegyoldalakon, szebbnél-szebb virágokkal teli lelőhely van. Hogy hova megyünk? azt pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrával kapcsolatban. Báj-hegység – Busteni – Bucsecs-hegység. 
Erre a kirándulásra két időpontot jelöltünk ki, február 22-re és március 1-ére. 22-én nagyon rossz időjárás volt, ezért a túrát március 1-én, kora-tavasz első napján szerveztük meg. Reggel derült, napsütéses idő. A 7 órási magán vonattal mentünk Busteni-ig. A jegy ára csupán valamivel több, mint 5 lej.  Predeálon és Azugában azt tapasztaltuk, hogy itt még javában tombol a tél, mindenfelé nagy hó van. Busteni-ban napsütéses, tavaszias idő fogadott, hó sehol, viszont orkán erejű, óriási szélvihar zúdult ránk. Miután leszálltunk a vonatról, váratlanul egy akóra hátba lökést kaptunk, hogy majdnem elestünk. Máskülönben az idő szép volt, Észak felé a déli oldalon, napsütésben  a Bucsecs-hegység tündökölt kevés hóval,  Dél felé az északi oldalon a Báj-hegység sötét, havas és jeges.
Ennek a túrának a célja a Bucsecs-hegység szikla csúcsainak a fényképezése volt. A tavaly szebb volt a kilátás, most egy kissé elkéstünk, a hó nagy része már elolvadt. A nagy szélben a CANTACUZINO kastélyig mentünk fel. Innét nagyon szép a kilátás a Bucsecs szikla tornyai felé.  A  szembelevő szikla csúcsokban gyönyörködtünk. Az eljegesedett út és nagy szél miatt,  szóba sem jöhetett, hogy a Zamora felé túrázzunk tovább.
Baj-hegység oldalában, a kastély alatt érdekes barlang üregek vannak, ezt már többször megfigyeltük, most végre egy pár felvételt is készítettünk, a fotó galériában láthassuk.
Mivel a mörcisor napja volt, a városban mindenfelé árulták a tavaszi virágokat, főleg a hóvirágot.
A fotó galériában: a Bucsecs-hegység szikláit, barlangokat és hóvirágokat láthatunk. 

2019 március 1

dscf8648

A február 22-ére, péntekre tervezett Báj-hegység túrát, sajnos a rossz időjárás miatt nem szerveztük meg. Másnap elmehettünk volna, viszont a beköszöntő nagy hideg miatt a túrát elhalasztottuk. A túrát, szerdán vagy pénteken szervezzük meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

2019 február 23

 Előszó
Húsz évvel ezelőtt voltam először a Nagykőhavason. Már akkor, mint kis diák, megkapott ezer szépsége, vadregényessége. Jártam utjait, uttalan völgyeit, gerinceit, háltam fái és sziklái alatt, borzongtam széditő sziklafalain és viharos éjszakáiban. Hallgattam ősfenyveseinek zúgását és siketfajdjának dürgését. Elgyönyörködtem a hó alól kibúvó havasi boroszlánban és a tető vörös havasi-rózsa mezejében. Álltam az üszkös menedékházromokon és tiz év múlva vállamon hordtam deszkákat az uj házhoz. Jeleztem utjait, kopácsoltam létráin s betonba állitottam jelzőoszlopait. 200 – 220 nagykőhavasi utam alkalmával ötvenszer vezettem idegeneket és hallgattam elragadtatott felkiáltásaikat.”
Brassó – Brasov,  1936, december havában.    Székely Géza 
                                                                 
Elöljáróba, Székely Gézáról emlékezünk meg. Az 1927-ben alakult Brassói Turista Egyesület turista titkáráról, születésének 118. évfordulójának az alkalmából, 1901 február 21. született Brassóban.
Székely Géza a Nagykőhavas igazi szerelmese volt. Bizonyíték erre az, hogy Ő volt az első aki magyarul  leírta a havas történetét, 1936-ban. A  NAGYKŐHAVAS   PIATRA – MARE  LEÍRÁSA című  művében. A Nagykőhavas című könyvét olvasva, mindjárt az Előszó fejezetben, igazolódik a Nagykőhavashoz fűződő szeretete. Ebből a fejezetből olvashatunk egy részletet a kezdő leírásba.
E nagy sikerű könyve, megérte a második, igaz kis példányszámba, a  második kiadást. A könyvben, a Székely család méltatását olvashassuk  Székely Gézáról.  Olyan részletesen van leírva, hogy ehhez semmit-se tudunk hozzáfűzni.
Székely Gézával  kapcsolatos közlemények.
– Kopjafa avatások.
– A hajdani BTE története 1927.
A III. részben,   az 52-ik oldalon:     “Erdély határán”
A IV. részben,   a  75-ik  oldalon:    Székely Géza életrajza. 
A család közleménye. 
Február 22-én, pénteken, vagy március 1-én, szintén pénteken a Báj-hegységben kirándulunk. Ebben a hegységben, sok érdekességet nem fogunk látni, viszont ilyen téli időben, a Bucsecs hegység behavazott szikla csúcsai mutatnak szép látványt, ha szerencsék lesz és nem lesz köd, vagy havazás.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban, az újonnan kiépített Turista úton. 
Tulajdonképpen a múltkori, Czell- tető  túrát folytattuk, a Malomdomboktól kiindulva. Ez a szakasza a legszebb, amit a feltöltött képek is igazolják. Ezt az utat egy pár évvel ezelőtt építették ki  és Turista útnak nevezték el. Valójában, fa kitermelésre használják. Ez út a kék kereszttel jelzett Nagy-Lamba völgyénél ér véget, egy meglévő úton tovább lehet menni a kék sávval jelzet Kigyó-útig, ami felvezet egyenesen a csúcsra. De más út is vezet a havas felé: a piros háromszöggel jelzet Lovak útja, Székely tisztás felé a sárga hámszög jelzésen, a Három kislány érintésével a Römer házhoz lehet feljutni.
Predeálról, a sárga sáv jelzésen szintén a Römer házhoz lehet feljutni.
A Noából a piros sáv jelzésen, majd a sárga háromszög jelzésen a Nagg-Krukkon keresztül lehet feljutni a havasra.    
Egy érdekes találkozónk volt. Volt turista társunkkal találkoztunk, a Gyöngyikével. Egyedül volt, azt mondta, hogy a Nagy-Lámba völgyén Keresztényhavasra megy. Egy kissé merész vállalkozás, mivel a Lámba-völgyében medve etető működik. Lehet, hogy csak viccelt, hiszen elég késő volt, ahhoz, hogy kimásszon a nagyon meredek, nagy hóban a Lamba hágón keresztül.  
Egy jó pár évvel ezelőtt, nyáron a Lámbán kirándultunk. Az egyik Mária nevű volt túra társunkat baleset érte, beesett a szakadékban, szerencsére megtudott kapaszkodni a száját törte be.
Szintén egy szép nyári napon a  Lovak útján kirándultunk. Velünk volt Jutka, volt túratársunk. A nehéz, meredek úton az anyánkba küldött, de miután kiértünk a havas gyönyörű vidékére, és kigyönyörködte magát, bocsánatot kért. 
Fotó galéria :

2019 február 17

Technikai okok miatt, hirdetéseinket  pár nap késéssel tudtuk feltölteni a honlapunkra.

 
Február 16, szombat. Szombatra a turistáink több túra javaslatot is ajánlottak. Nem hiába, mivel most virágzik a királyrózsa, ami rendszerint a hó alól bújik ki.  Létrás szakadékban még láthatók az óriás  cseppkő szerű jég szépségek. Még más túrák is vannak javasolva. Azt, hogy végkép hova megyünk túrázni, pénteken döntjük el az időjárás függvényében. Azt is figyelembe kell venni, hogy mindenfelé az utak elvannak jegesedve.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrákkal kapcsolatban. Medvelesen a brassói állatkertben és a Czell-tetői kilátó. 
Humor : Az állatkert egy szuper hely. Olyan állatokat is lehet látni, amelyek nem is léteznek.
A belépő az állatkertbe 10 lej, nyugdíjasoknak 5 lej.  Ezt az ár kedvezményt a nyugdíjasok nem kapják meg, csak úgy, azonnal. Bizonyítani kell a nyugdíjasságot egy nyugdíjszelvénnyel. Persze, senkinél sem vol nyugdíjszelvény, így aztán megfizettük a 10 lejt, megérte. Hiszen itt egy egész napot ellehet tölteni. Ez az állatkert rengeteg befektetett munka árán jött létre, amit éveken keresztül építettek és még mai napig is építgetik, szépítgetik. Figyelemre érdemes a sok különleges építkezések, a meleg-ház, kilátó, üveg kerítés, falatozó, cukrászda stb.   A látogatók minden igénye biztosítva van.  Nagyon sok gyerekes látogató volt. Mindenkinek ajánljuk, a nyugdíjszelvényt felejtjük otthon, fizessük meg a 10 lejt, megéri.
Mivel február 2-án jött ki a medve a barlangjából,  mindjárt a medvéket kerestük meg. Ők már rég kijöttek a barlangjukból, éppen a reggelire készülődtek, ami nem volt valami gazdag.  A gondozó reggelit, csak úgy bevitte nekik, reggeli után unottan sétálgattak. Az egyik felült egy lesiklóra és onnét szemlélte a látogatókat, hátha bedobnak valami finomságot.
Szeressük ezeket az állatokat, viszont az elszaporodásuk veszélyt okoznak a turizmusra, kirándulókra. A tavaly sok medve támadást jelentettek be,  már bemerészkednek a lakott területekre is. Ne menjünk egyedül gombászni, mert rosszul járhatunk, a medve nagy szeretettel támad a lekuporodott emberre, legyen nálunk védekező eszköz.
Miután búcsút vettünk az állatoktól a Czell-tetőre sétáltunk ki jeges úton. Az út folyamán és a tetőn, de az erdővel borított hegy – magaslatok is szép látványt nyújtottak.
Fotó galéria, állatkert:
 
 
Fotó galéria, Czell-tető: 

2019 február 9

Elöljáróban Orbán Balázs, születésének a 190-k évfordulójáról emlékezünk meg. 
1829 február 3-án született Lengyelfalván. Fő munkássága A SZÉKELYFÖLD LEÍRÁSA.   
 
 
 
A  Lempes-hegyre az elmúlt évek folyamán többször látogatunk el, úgy tavasszal – nyáron – ősszel, de télen is.   Főleg az itt nyíló virágok miatt. Egy 2010-ben tett látogatásunk keretén, egy érdekes eseményt figyeltünk meg. Katicabogarak tömeges gyülekezetét.  
Az elmúlt évek során tett kirándulásunkon, figyeltük a helységet, de többet nem láttuk ezt az érdekes jelenséget, de katicabogarat sem lehet látni a Lempesen, többet nem ismétlődött meg, ez a szép látvány.          
  Az archív fotó keretén, a katicabogarak tömeges, érdekes gyülekezetét láthassuk.  
Február 9-én, szombaton, honismereti túrát szervezünk. Olyan túrát akarunk szervezni, amelyen medvéket láthatunk. Tudott dolog, hogy a medve február 2-án nyissa ki a szemét, a hosszú téli szunyókálás után. De hol láthatunk medvéket ? Hol ? a brassói állatkertben. Miután kimedvéztük magunkat, a Czell  tetőre sétálunk ki.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
A múltkori túrával kapcsolatban.  A Lempes-hegy. 
Szép téli-tavaszias időben indultunk el . Hó csak, itt-ott volt látható az északi oldalakon. Gondoltuk, hogy majd az erdőben fogjuk tapodni a havat, de ott is száraz ösvényt találtunk. Ilyenkor télen is szép a Lempes, különösen szép látványt nyújtanak a körülvevő behavazott hegyek, viszont nem mutattak szép látványt az út mellett eldobált műanyag flakonok, a letépett villany kerítések. Sok turistával találkoztunk, főleg nagy termetű kutyákkal, nem hiányoztak a kerékpárosok, motorosok, futó bolondok, fényképezők stb. Február 2-án jártunk, a medvék napján, viszont medvével nem találkoztunk. De hát, nincs is medve környéken. A baróti hegyek felől jöhetnének, de az Olt elvágja az utukat.
De még volt egy nem mindennapi látványunk: a központ közelében levő kocsmától a busz megállóig az út mindkét oldalán eldobált sörös flakonok kacsingattak ránk, a dugó gyűjtők nagy örömére.
Fotó galéria: 

2019 február 2

Rövidesen szép lassan véget ér a tél, ezt bizonyítja, hogy csak egy pár nap választ el és a  még hó borította tájakon kivirágzik a tavasz hírnöke a  hóvirág.
De még tél van, ezért az archív fotók keretén hó- zuzmók, jegesedés  szépségeit láthassuk.
A múlthéten a farsangról, emlékeztünk meg. A farsangi fánkot a BTE titkárnője sütötte meg, családi környezetben, amit a Lempes- hegyen folytatunk.

2019 január 26 – február 2

 A túrák útvonalait, honlapunk keretén a múltkori túrák  közleményben találjuk meg. 
További részleteket megtudhatunk az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
 
Úgy ahogy terveztük, a Rakodó völgyében kirándultunk. A Rakodó és a Vár-völgy. 
Rakodó völgyét a vasút állomásról a legkönnyebben a 32-es busszal lehet elérni.
A völgy felsőrészében, a Vár-völgyében hajdanában egy vár létezéséről szól a rege, ez a vár után nevezték el a völgyet Vár-völgynek. A vár ugyan már nincs meg, de a létezését, igazolja a róla elnevezett völgy. Miután betértünk a Rakodó-völgyében és áthaladtunk a nem rég épült Brassó új, blokk  városán, és elhagytuk az utolsó hatalmas blokk épületet, beérünk a Rakodó gyönyörű völgyében. A völgyet a kék háromszög turista jelzés szeli át. A jelzés a Csiga-hegy és a Cenk közötti úttól indul ki. A Cenk alatti sétányon halad. Érinti a hajdani volt Tompa vendéglőt, ami már rég nem létezik, majd Jepure névre kereszteltek, de ez sem létezik már, lebontották. Helyén egy névtelen, emeletes épület épül, éveken keresztül. A jelzés a völgyön áthalad, majd jobbra  felhág a Róka padhoz. Tovább érinti a Vizes-völgy felső részét, és a Pojánában ér véget. A völgyből, több jelzett és nem jelzett turista utak ágaznak ki:
A sárga keresztel jelzett út, amely a Kis-Krukk és a Nagy-Krukk érintésével, tovább haladva a kék úton a Keresztényhavasra vezet. 
A kék kereszt jelzésen a Nagy-Krukkról a Tömös-völgyében lehet jutni. 
A sárga háromszög jelzésen, a volt Tompa vendéglőtől a Cenkre lehet feljutni.   
Szép szekér út vezet a Cenkre, az utolsó két hatalmas tömbház között egy meredek kimászón lehet feljutni a sorompóval lezárt úthoz. 
A Róka padtól, a Vizes-völgy felső zónájában  szép út vezet a Salamon-kőhöz. Stb.    
A fotó galériában a Rakodó és a Vár-völgyet körülvevő erdőket és a hó képződményeket láthatunk.              

2019 január 19, 26, február 2

Január 19-én, a szombati túránk kiinduló helysége a Rakodó völgye.
Január 26-án, szombaton megsüssük a az újévi farsangi fánkot. 
Február 2. Szombat. Előre láthatólag, mivel februárban még tart a tél, valószínű, hogy a Lepes-hegy ilyenkor szép-változatos havas magaslatait keressük fel.
További részletek és bejelentkezés, legkésőbb péntekig az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrával kapcsolatban.
 
 
Előre már jeleztük, hogy január második túráján  az ENCIÁN Turista Egyesületre emlékezünk. Az emléktúra keretén a Pojánában kirándultunk.
A Salamonkő és az Ördög  szikla magaslatai alatt indultunk el a hajdani pojánai úton, szép télies időben és napsütésben, de sajnos hamar borúsra váltott az idő, de az idő továbbra is kellemes maradt.  A napokban nagy hó esett. Mindenfelé hóval belepett, hóval borított erdőkben – magaslatokban gyönyörködhettünk. A Pojánában, kb. fél méteres hó fogadott. Az utat a turisták tömege lepte el, úgy felfelé, mint lefelé egymást érték a szánkózók és a síelők.
A fotó galéria keretén egy pár felvételt töltöttünk fel a behavazott sziklákról és erdőkről.