Category Archives: Túrák

2020 március 1

Elöljáróban, egy kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel Székely Gézára, a hajdani Brassói Turista Egyesület, turista titkárára emlékezünk, születésének a 119-ik évfordulójára. 1901 február 21.  Érdeme : elsőként írta le magyar nyelven a Nagykőhavast.  
Székely Géza életrajzának a leírását honlapunkon találjuk meg : A hajdani BTE története- 1927. címen. 
A 23-ára tervezett túrát a közbejött esemény miatt nem szerveztük meg. (Farsang) Ha az időjárás megfelelő lesz, akkor az elhalasztott túrát március 1-én szervezzük újra.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.      

2020 február 23

A következő túrát, február 23-án, vasárnap szervezzük, ahogy már közöltük. Busteni. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Túravezető: Brummer Klára.
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Kénes forrás és vízesés a Malom-árokban.
Nagyon változó időjárásban volt részünk. Az idő elég meleg, hol ködös, hol napsütéses, bárány felhős és borús, de eső, hó nem esett. Jeges, havas és sáros úton haladtunk. A Malom-völgy árkában lemásztunk a kénes forráshoz és a jéggel díszített vízeséshez. Szép látványban volt részünk.
Malom-árkából két turista jelzésen lehet tovább menni a kék sávon és a sárga háromszögen.
A kék sáv jelzés a Türkösi-háttetőn, 1000 m. keresztül ereszkedik le a Garcsin-völgyében, a patakon átkelve, a Százforintos gerinc völgyén  lehet kimászni a Csuklyonkára, tovább a Rencére.  Ezt az utat járták a hajdani ENCIÁN turistái. Tudott dolog, hogy a Csuklyonon volt a kis kunyhójuk, az alapzata még látható.
A sárga háromszög jelzés a Puskás-tetőre vezet, 1620 m. nagykőhavasi turistaház közelében.
Fotó galéria:

2020 február 16 – 23

A soron következő túrákat 16-án, vasárnap és 23-án  szervezzük meg. A javasolt túrák: egy kisebb   séta túra a Kénes vízeséshez, a következő túra, amit még megbeszélünk,  Busteni a kiinduló helysége.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.  A Sugó-patak zuhatagjai  Bodzavám  közelében. 
A kora reggeli órában, szép napsütéses időben  Bodzavámra kirándultunk. A  Kápolnás-hegyet elhagyva, ahol még állnak a hajdani kápolna romjai, tovább haladva, szintén a hajdani elég jó állapotban lévő  VÁMHÁZAT láthattuk. Itt volt az ezeréves magyar-romén határ. A Piroska (Piruská) határ gerinc, innét 6 km. volt. Ma a kék kereszt jelzésen lehet feljutni a határ gerincre. Egy pár évvel ezelőtt voltunk fenn a gerincen, ezt azért említjük meg, mert az erdőben tűzgyújtáshoz való ágakat gyűjtőtűnk és nagy meglepetésünkre egy jó állapotban lévő határhalmot találtunk, 155 számút. A fotó galériában láthassuk.
Az úton egy nagy termetű kutya csatlakozott hozzánk, mindenhova elkísért.
Érdekességből megjegyezzük, hogy itt két piros nevű hegy van : a Vörös-hegy és a Piroska. 
A románban nincsen vörös, csak piros, a fordításban megmaradt a Muntele Rosu vagyis a Vörös-hegy, de mi legyen a Piroskával ? egyszerűen Piruskára keresztelték.
De térjünk vissza a Sugó-patak zuhatagjaihoz. Már többször jártunk ebben a gyönyörű völgyben, de télen nem jártunk még itt. Kíváncsiak voltunk, hogy az itt lévő források sokasága befagyott-e ? Nem voltak befagyva. Érdekesség volt az is, hogy a forrásos hegyoldalon egyáltalán nem volt hó. Olyan volt a hegyoldal mint nyáron. Mégis van tudomásunk arról, hogy nagy hideg esetén a zuhatagok megfagynak.
Természetes, hogy Orbán Balázs is meglátogatta ezt a gyönyörű völgyet. Egy pár szót idézünk írásából: “Néhány ezer lépésnyi kitérést kell tennünk a vámon felül balpartilag beszakadó Sugó- vagy Malom pataknak (Urlátore) rejtett mellékvölgyületébe, hol a rövid futásu csermely zárt, s kivülről alig észrevehető völgyében egy valódi csodás tünemény rejtőzködik, oly tünemény, a melynek alig van párja, s a melyet még is oly kevesen méltattak megtekintésre. ”       
Fotó galéria:

2020 február 7

Elöljáróban a tavasz első hírnökét, a hóvirágot  üdvözöljük. Valószínű, hogy a meleg napok hatására, idő előtt nyíltak ki a hóvirágok. Igaz, hogy a továbbiakban nagy hidegeket jósolnak.
Hogyha, nem lesz túlságosan  nagy hideg, akkor 7.  én, pénteken vagy 12. én szerdán  a bodzai hegyekben kirándulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
Orbán  Balázs emlékezete.
Báró, lengyelfalvi   Orbán  Balázs, író, néprajzi gyűjtő, fotografikus, születésének  191-ik évfordulójára  emlékezünk. 1829 február 3. 
Részletes leírást honlapunkon találunk.  
A múltkori túrával kapcsolatban. Alsómoécs – Szoros – Felsőmoécs. 
hétvégi túra, Törcsvári-hágó alatt lévő Szoros-településre vezetett, amely Alsó és Felsőmoécs között terül el.  A két Moécs között a távolság mindössze 8 km. Szoros faluból kiérve és tovább haladva Felsőmoécs felé, kezdődik a látványos szoros. Főleg az út jobb oldalán szép sziklaszálak láthatók. Az egyik magas szikla-csúcson egy kereszt volt látható, a múltban. A szorosban tovább haladva, szintén az út jobb oldalán, egy természeti csodát figyelhetünk meg, ami nem más mint a Maroshévíz termál vízesés iker testvére. A két jégbefagyót vízesés között  a különbség : az előbbi meredek hegyoldalon lefolyó patak. A szorosban, a hegy oldalából több forrásból kitörő és lefagyott  víz hozza létre a csodálatos látványt. Miután jól ki-gyönyörködtük magunkat és sok fényképet készítettünk, a 8 km. utat gyalog tettük meg. A szorosban sok érdekes sziklát láttunk. A 8 km. távolságban a szép kivitelezésű  panziók sokasága sorakozik. Kik veszik igényben ezeket a panziókat ? kik ? a bukarestiek. Az  úton egymást érték a Bukarest rendszámú autók, most télen, akkor mi lehet itt nyáron?
Felsőmoécsről szép túrautak vezetnek a Bucsecs-hegység felé. A piros sáv jelzésen, a Duda és a Buksa havast érintve, tovább a Sztrungátol az 1000 éves határt tovább  követve az Omu csúcsra érünk. Hosszú, nehéz túra.
Egy másik turista út, piros kereszt jelzéssel, egyenesen a Sztrungán áthaladva a Ialomita völgyében érünk. A nem messze levő barlangot lehet meglátogatni. Ez is egy hosszú – nehéz túra. Az Omu csúcs ezen az úton rövidebb, érdemes megmászni.
A piros háromszög jelzést követve a Gucánra, tovább szintén a Bucsecs-hegységre érhetünk
Fotó galéria:

2020 január 31

Mivel túráinkon főleg nyugdíjasok vesznek részt, ezért a túrákat  pénteken szervezzük. Ennek két előnye van: Nincsen zsúfoltság és a buszok, vonatok közlekednek.
A következő túrát pénteken szervezzük, 31-én. Törcsvár,  Alsó  és Felső-Moecs.  Csak abban az esetben megyünk Felső-Moecsra ha a hideg időjárás kitart, ha nem akkor közös megegyezéssel másfelé kirándulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Maroshévíz, januárban.  
Egy jó pár éve jártunk Maroshévízen, augusztusban. Akkor a Termál vízesést és a Urmánczy kastélyt látogattuk meg. A Bánffy kastély Kolozs-megyében, Bonchidán van.    Most főleg a jégbefagyót “termál” vízesésre voltuk kíváncsiak.
Maroshévíz  a Bánffy termál, meleg-vizű két fürdőjéről híres. A fürdő egy magaslaton van. Az innét kifolyó víz a  magaslatról zuhatag szerűen folyik le és érdekes, látványos építményeket hoz létre. Átfolyik az út és a vasút alatt és a nem  messze folyó Marosban ömlik.
Kellemes téli időben érkeztünk meg. A napsütés és a köd váltogatta egymást. A vasút állomástól a piros pont jelzésen húsz perc alatt értünk a helység természeti csodájához a jégbe-fagyott  termál vízeséshez. A fürdőtől, elég messze van, ennek köszönhető, hogy télen betudott fagyni, meg annak, hogy északi oldalon van. Egymást érték a turisták, a látványtól mindenki elvolt bűvölve, kattogtak a fényképezőgépek, meg a mobil telefonok. Miután jól kigyönyörködtük magunkat, felmentünk a Bánffy fürdőre. Megnéztük, hogy honnét ered ez a csodát művelő kis patak. Majd egy kis sétát tettünk a román-magyar városban. Azt is megtudtuk, hogy kb. 2500. tehető a magyarok száma.
Nemcsak a vízesés, a Maros folyó nagy része is be volt fagyva, ennek ellenére vidáman úszkáltak a vadkacsák.
Hazafelé a vonatból szép látvány: A Nagy-Hagyás – Egyeskő. 
– A helységről a kék sáv jelzésen a Kőgombákhoz lehet feljutni, 4- 5 óra alatt.
– Borszék, 25 km-re van. Ott érdemes megnézni a Jégbarlangot.
– Szintén Borszékről, a Kelemen-havasokra lehet kirándulni. A Tizenkét Apostol szikláit érdemes felkeresni, túraidő két nap.
Fotó galéria: 

2020 január 24

A következő túrát január 24-án szervezzük, pénteken. 
A honismereti túra keretén Maroshévízre kirándulunk. A jégbefagyót vízesést látogassuk meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon, amit a kapcsolat közleményben találunk meg.
A múltkori túrákkal kapcsolatban:
BTE elnöke a hétvégén, egy kis társasággal Norvégiában látogatott. A gyönyörű környezetű Alesund kikötővárost és környékét látogatta meg. Ez egy gyönyörű ország. A tavak százai ékeskednek a városok között.  A hegyek, völgyek, tavak elbűvölik az ide  látogató turistákat. Az elnök sok fényképet készített a repülőn és a városban.  Egy pár képet láthatunk a fotó galériában:
Fotó galéria:
 
 
ENCIÁN túra a Pojánában. 
A hétvégén az ENCIÁN TURISTA EGYESÜLET emlékére a Pojánában kirándultunk.
A hajdani, ma korszerűsített úton mentünk fel. Valószínű, hogy ezen az úton járhattak az ENCIÁN turistái is. A turisták egy terepjáró kamiont is ( hátsó négy kerék meghajtású ) igényben vehettek.
Hajdanában, a Pojánában két úton lehetett feljutni. A régi, autóval is járható úton és a Salamon-kőtől az erdei úton. Ahogy már említettük, mi az előbbit választottuk.
Havas, meleg napsütéses idő fogadott a Pojánában, ahonnét szép kilátás van a Királykőre, Bucsecs-hegységre és természetesen a Keresztényhavasra.         
Az elmúlt héten, Brassóban a nagy hideg és a mindennapi köd hatására látványos, gyönyörű zuzmókkal ékeskedtek a fák, főleg a fenyőfák. Fenn a Pojánában a meleg, napsütéses idő hatására, érdekes hó-kristályokat lehetett megfigyelni.          
Fotó galéria:

2020 január 11 – 15

A következő túrát január 11-én, vagy 15-én  szervezzük az időjárástól függően.  A túra keretén az 1931 január 7-én alakult Encián Turista Egyesületre emlékezünk a Pojánába. Itt építettek ugró sáncot a Tejbarlang alatt a hegyoldalban. Az ugrósánc sokáig megvolt. Az ugrósánc környékére járt Szepi bácsi síelni.
Nagy hideg esetén a túrát egy héttel elhalasszuk. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrákkal kapcsolatban:
— Karácsonyi túra a Sipoly-völgyében.
— Szilveszteri mulatság.
— Újévi köszöntő.
 
karácsonyi túra. A túra keretén, szép télies időben a Sipoly-völgyéből kimásztunk az ismerősünk által épített kunyhóhoz. A kunyhó közelében egy kis fenyőfát díszítettünk fel. Majd pezsgőt bontottunk és baráti koccintással búcsúztunk az Ó-esztendőtől.
Fotó galéria:
 
A szilveszteri mulatság. Már, hagyománnyá vált, a  szilveszteri mulatságot a Bukarest úti Református Egyház által  szervezett szilveszteri mulatságon vettünk részt. A szervezők most is szépen megterített asztalokkal vártak. A résztvevőket, akiket már ismertünk szeretettel üdvözöltük. Nem volt zsúfoltság, ezért kellemessé vált a mulatság, amit a jó zenének is köszönhetünk, főleg örökzöld slágereket szólaltattak meg. A zene szünetekben a jókedvű, vidám énekesek énekeltek  nagy vidámságban versenyt. Zene közben, néha egy éles, dupla füttyentés is elhangzott. Nem értettük, hogy ez mire volt jó? Mivel a hölgyek összerezzentek. 12 órakor elénekeltük a Székely himnuszt, majd az Újévet köszöntöttük pezsgő koccintással. 
1 órakor a magyar Újévet köszöntöttük és a magyar himnuszt énekeltük el: ISTEN ÁLD MEG A MAGYART…  Mindkét Újéven Bálint tiszteletes úr szép köszöntő beszéddel méltatta az Újévet, utolsó szavai a résztvevők felé: MINDENKI MARADJON MEG MAGYARNAK ! ÚGY LEGYEN !
Egy nemvárt, kellemes találkozó is volt. Találkoztunk Römer Misivel  akivel körülbelül 72 éve Türkös Ferenc utcában az evangélikus iskolában osztálytársak voltunk. Az iskolában még tanították a hittant. A református gyerekek hittan órára kijártak ebben a kis, Bukarest úti református templomban. Négy elemi volt, mivel kevés volt a gyerek, az első és a második osztály egybe volt.  Felidéztük egyes volt osztálytársunkat: Szotyory György, Szikszai Zoltán, Römer Misi, Pilman Udo, Nagy Csaba, Szabó György, Muszkálu György, Acél Ferenc, Szonda Zoltán. Áros Ibolya, Áros Magda, Demel Viktoria, Vajda Irén, Szabó Gizella stb.
Az igazgató Bálint, a tanítónő Jolánka néni. 
Az udvaron három mély bombagödör tátogott, abban játszottunk, csúszkáltunk.
Fotó galéria:
 
Újévi köszöntő. Ahogy már megszoktuk a Salamon-kőnél találkoztunk. Igazi szép téli napsütéses időben. A  szoroson átfolyó patakban szép jégképződményekben gyönyörködtünk.   Elég jó nagy hóban  és jeges úton kisétáltunk a legfelső asztalokhoz. Ahol kellemesen sütőt a Nap. Egy pár perc múlva színes cinegék szálltak le az asztalunkra. Minden irányból repültek felénk. Hangos csipogással köszöntöttek és adták tudtunkra, hogy éhesek, megetettük.  Az Új esztendőt pezsgőzéssel köszöntöttük. Mivel szép napsütéses idő volt nagyon sok kiránduló gyerekekkel  sétált, szánkázott, énekelést, hangoskodás nem volt, részeg embert nem láttunk. Akikkel találkoztunk mindenki köszönt és Boldog Újévet kívánt.
Fotó galéria: 

2019 december 28, 2020 január 3

Az év végén, az Ó-esztendőben, és az Új-évben a következő túrákat szervezzük:
KARÁCSONYI TÚRA 2019 december 28.  Valahol s Sipoly-völgyből kiindulva, amit közösen beszélünk meg. Karácsonyfát fogunk díszíteni és pezsgő koccintással  búcsúzunk az Ó-esztendőtől.
Az ÚJ ÉVET, 2020 január 3-án üdvözöljük a Salamon-kőnél, és ennek az örömére pezsgő bontással  ünnepelünk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

2019 december 25. Karácsony

Mindazoknak, akik látogassák honlapunkat és túráinkon részt vesznek, továbbá természetjáró ismerőseinknek, barátainknak, rokonainknak:
ÁLDOTT  KARÁCSONYI  ÜNNEPEKET  ÉS  SIKEREKBEN  GAZDAG  BOLDOG  ÚJ ÉVET
Kíván a BTE közössége
 
                                                     Brassó  Karácsonya
Az évek folyamán, minden évben Brassó történelmi központjában megemlékeztek a Karácsonyról és egy magas karácsonyfát díszítettek  a hajdani városháza előtt. Az idén is sor került a karácsonyi ünnepélyre és a legszebb karácsonyfát díszítették fel.
Fotó galéria :
Karácsonykor a jobb érzelmű magyarok még megemlékeznek Erzsébet magyar királynőről, SISI-ről (SISSI)  aki karácsonykor született, 182 éve – 1837 december 24.-én.
Erzsébet az erdélyi magyaroknak is szeretett királynője volt, erre a bizonyíték az, hogy Erdély szerte parkokat nevezetek el róla, szobrokat, emlék műveket állítottak, ma is létező különböző ültetvények is az Ő nevéhez fűződik.

2019 december 20

December 20-án, pénteken, tekintettel, hogy korán sötétedik egy rövidebb túrát szervezünk. A túra kiinduló helysége a Botorog-kút. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Advent-Mikulás túra. 
Szerdán a MIKULÁS járáskor, a Mikulás mindenkinek hozott ajándékot, a piknikezéshez szükséges finomságokat is elhozta. Jól szórakoztunk. Folytatás képen, a Mikulás túrát szerdán szerveztük meg. Egy könnyű túrát szerveztünk, a Sipoly-völgyéből  Csiporkára kapaszkodtunk fel. Nagyon szeressük ezt a helyet, mivel mindenfelé szép kilátás van a környékre.
Szép napsütéses, késő őszi és kora téli  időben volt részünk. Mintha, nem is a tél jönne, a közelgő karácsonyra gondolva, hanem inkább a húsvét.  Szokatlanul meleg volt.  Megcsodáltuk a Nagykőhavas  –  Keresztényhavas  behavazott szikláit. Nagy figyelemmel tanulmányoztuk a Kőbába sziklája alatti jól kivehető katlant, amit a fenti képen is láthatunk. A majdnem kör alakú gerincen, bal oldalt a Medvekapu sziklája létható, jobb oldalt, ugyan nem látható  Szikla-sor húzódik. A Kőbába sziklája  alatti nagy mélység, ugyan nem látható, de lehet érezni.
Bár merre néztünk, mindenfelé a gyenge, őszi napsütésben az alvó természet, a lomb-nélkül maradt fákat és a zöldben pompázó fenyőfákat láthattuk. Sajnos azt is szomorúan  láttuk, hogy a    fagyöngyért a vandál turisták mindenfelé nagy pusztítást végeztek. Mindenfelé levágott fenyőfa ágak hevertek a földön. De, inkább beszéljenek a képek.
Fotó galéria: