Category Archives: Túrák

2018 november 17 – 18

img20181113_16432719

img20181113_16455678

Az archív fotó keretén a szász turista egyesületre emlékezünk. 1880 november 28-án Nagyszebenben alakult meg a Siebenbürgischer Karpathen Verein, SKV. Ra egy évre megalakult a brassói osztálya. Nagyon sikeresen működött, számtalan turista házat építettek a déli Kárpátok mentén, nagy részük leégett. A hajdani BTE-nek is voltak szász tagjai. A Hétlétrás szoros kiépítésében is volt részük. 1948-ban betiltották, vagyonukat elkobozták, sok üldözésnek voltak kitéve, nem csoda, hogy tömegesen kivándoroltak.2006-ban újra bejegyzik, kis létszámban, de tevékenykednek.
1881-ben az SKV  turistaházat épített a Királykőn, leégett.
1882-ben a Bucsecs – Malaest völgyében avatták a második házat, leégett.
1883-ban a Keresztény-havason építették fel a Sculerhütte nevű házat, leégett.
1884-ben a Nagykőhavas került sorra. A felépült kis faház szintén leégett.
1936-ban Julius Römer néven épült fel a következő és utolsó nagyszabású turistaszálló, a csodája az, hogy ma is létezik, többször bővítették. A fenti fotón a Sculerhütte házat láthassuk, jobboldalt a melléje épített Pavilonnal. Az alsó fotón a pompás turistaház siralmas helyét lehet látni. Érhetetlen ez a sok tűzvész, mi lehet az indítéka ?

November 17-én, szombaton, vagy 18-án, vasárnap, az időjárás függvényében, pénteken határozzuk el, hogy melyik nap megyünk a Veres-kőre. A túra vezetőt is akkor nevezzük ki.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.       
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
Brassóban működő SKV turista egyesületre emlékezve a  Keresztényhavasra kirándultunk, azért, mert ez volt és ma is az ők legkedveltebb kiránduló hegyük a Sculler. 
Pojánából indultunk. Brassóból a pojánába busszal mentünk fel, ezt azért említjük, mert a jegy 5 lei,  a nyugdíjasoknak 50% kedvezmény van, de nyugdíjas jegy nemlétezik, hát nem zseniális ?  Úgy határoztuk, hogy a felvonóval megyünk fel és lejövünk gyalog. Itt is változás van a jegynél a tavalyihoz  képest. A felmenő jegy most 25 lel, fel és le 35 lei, ez azért van, mert mindenki gyalog megy le.
Nagyon szép időben volt részünk, mindenfelé szép kilátás, sajnos nagyrészt a Nappal szemben, ami a fényképezésnél volt zavaró. Ilyenkor, novemberben megszoktuk, hogy a hegyek már fehérek, most hónak nyoma sem volt, minden hómentes-kopár és átlag elég meleg volt. Ebédünket a Römer ház emeletes teraszán fogyasztottuk el, közben a hegyeket szemléltük, különösen a Nagy-Vánga érdemelt szépségben figyelmet. Kellemesen sétáltunk le  a Pojánába a Vörös úton.

2018 november 3 – 4; 10 – 11

A Brassói Turista Egyesület, BTE újra  megalakulásának a 13-ik évfordulójára  emlékeztünk. 2005 november 3-án hagyta jóvá a törvényszék az egyesület megalakulását. 
A rendszer váltás után ez volt az első törvényesen megalakult magyar egyesület Brassóban.  Tulajdonképpen semmi új nem történt, egy betiltott magyar egyesület született újra. Hajdanában, 1927-ben alakult Brassói Turista Egyesületet,   Halász Gyula volt EKE elnök alapította.
Az archív foton BTE és az EKE  zászló felavatását láthassuk a Nogykőhavason a hajdani BTE turistaszálló romjain. 
Mindenszentek napjánHalász Gyuláról a hajdani BTE alapító elnökéről és Székely Gézáról, a hajdani BTE turista titkáráról emlékeztünk meg.  De, továbbá megemlékeztünk Dr. Szikszay Jenő magyar szakos tanárról, aki a securitate áldozata lett. A BTE közössége részéről,  egy kis koszorúval díszítettük  fel sírjaikat és gyertyát gyújtottunk.     
November 3-án, vagy 4-én valószínű, hogy flekkenezni  megyünk. Véglegesen pénteken döntjük el azt is, hogy hova megyünk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrákkal kapcsolatban, Sepsikörispatak, Kálnok és Árkos.
 
Sepsikörispatak. A múltkor elkezdett túrát folytattuk, mivel,  hogy már korán sötétedik nem tudtunk mindenhova eljutni. Egyenesen a falutól a 2,5 km levő Vadas erdőben mentünk a Pisztrángos fogadóban. ( Casa cu flori ) Miután jó ízűen elfogyasztottuk a frissen elkészített pisztrángot, túravezetőnk, Ütő László elkalauzolt a pisztrángos tavakhoz, azt is elmondta, hogy a medvék valóságos ösvényt tapostak a tavakhoz, amin mi is jártunk,  majd a meredek hegyoldalon lévő barlangokat mutatta meg.  Egy gyönyörű környezet, ide még ellátogatunk.
Fotó galéria:
 
Kálnok. Három km-re van, korszerűsített  úton lehet megközelíteni.
A kőkerítéssel körülvett református templom a falu bejáratánál áll, mellette a fából készített harangláb, szembe vele   Dr. BEDŐ ALBERT  1839 – 1918  mellszobra. A magyar erdészet atyja. A faluban két fából készített harangláb van, a második harangláb az unitárius templom mellett áll, temetőjében egy 300 éves tölgyfa található.
Fotó galéria :
 
Árkos. Árkoson figyelemre érdemes a református templom, mellette a hősök emlékműve, az unitárius vártemplom, a neogótikus Szent György-sírkápolna. Továbbá a falu nevezetessége a báró Szentkereszti kastély.  A park bejárati kapuját, kétfelől oroszlánok őrzik. A kastély  a Művelődési Központnak a helye. Nem látogatható.
Fotó galéria :  
November 4-én, Károly napján flekkent sütöttünk a Sipoly völgyében, a vízesés közelében. Piszár Károlyt a BTE törvényes alelnökét névnapja alkalmából  köszöntöttük fel. 
A november 10-ére, vagy 11-ére tervezett túrát pénteken határozzuk el az időjárás függvényében. 

Közlemény

A közbejött esemény miatt, a megszokott időpontban, kedden    feltöltött túrákat egy héttel  elhalasszuk november 6-ára. 
Tovább folytatjuk a honismereti túrákat. 
BTE

2018 október 27 – 28 

 
 2012-ben a Hintó-utat jártuk be a Bodok hegység  egyik ösvényén,  Kincsás vár és a Herecz vár közötti utat. A Herecz várból még lehet találni fal rakatot. A Kincsás várnak csak a falak nyomai bizonyítják, hogy itt régen  vár volt. A Hintó-út viszont ma is jól járható, akár hintóval is elehetne indulni rajta, máskülönben erről a két várról és a hintó útról, ami a két várat kötötte össze,  szép legenda létezik. 
Az archív fotók keretén e két várról emlékezünk meg.  
 
Október 27-én, szombaton, vagy 28-án vasárnap, folytatjuk a honismereti túrát, amit a múlt szombaton kezdtünk el. 
Az időjárás függvényében pénteken határozzuk el, beszéljük meg, hogy hova megyünk a hét végén.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti honismereti túrákkal kapcsolatban, Sepsibodok és Sepsikőrispatak. 
Sepsibodok.    Hajdanában hires volt a bodoki-borvíz, Az ásványvíz palackozó  éjjel-nappal működött, ma ez már csak emlék. Borvíz utáni érdeklődésünkre az tanácsolták, hogy a falútól nem messze van egy borvíz forrás, elindultunk, borvíz forrást nem találtunk, viszont megtaláltuk a felhagyott, nagy kiterjedésű homok bányát, ahol érdekes fényképeket készítettünk. A vasút állomásról induló  sárga pont jelzésen rövid idő alatt, 3 óra,   a Kincsás várat érintve feljuthatunk az 1194 m. magas Bodoki-csúcsra. Felérve a gerincre a sárga sáv jelzésen tovább menve a Henter-mezőig, ahol a sárga pont jelzésen  az Egres-kőt (Prédikáló-kő) érintve belehet ereszkedni Málnásfürdő felé.
A központban megnéztük Árpád fejedelem fából faragott emlékét és a történelmi emlékeket.
Fotó galéria:
Sepsikörispatak.   Vadas-hágó alatt szép környezetben található meg. A falút ketté válassza a hasonnevű patak, amelyen egy kis vízesés is felhívja rá a figyelmet. A falú   nevezetessége a Kálnoky kastély. A kastély romos állapotban van, de azért egy érdekes turisztikai célpont. A történelmi emlékek   központban vannak, a parkjában Gárdonyi mellszobrát láthatjuk. A falutól 2,5 km. -re találjuk a Pisztrángost.
Bővebb leírást a parkban kiállított táblán olvashatunk. A fenti fotón.
Fotó Galéria:   

2018 október 20 – 21

Elöljáróban megemlítjük, hogy pénteken, 12-én, szüreti mulatságon  vettünk részt. A szüreti mulatságot a Bukarest úti Református Egyház szervezte kedvezményes áron. Díszesen megterített asztalok várták a résztvevőket, az asztalokról  nem hiányoztak  a szőlővel teli tálak, ami emlékeztetett ara, hogy a szüretet ünnepeljük. A jó zene is hozzájárult a mulatság sikeréhez.
 Köszönjük a rendezőknek a példás rendezvényt.
Október 20-án szombaton, vagy vasárnap a túra irányát pénteken határozzuk el az időjárás függvényében. A múlthéten Vargyas környékén, pontosabban a Godra karszt vidék zegzugos, festői szépségű útjain kirándultunk. Részletesebb ismertetés a múltkori túrával kapcsolatba.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban.
Vargyason az Unitárius Egyház Templomát látogattuk meg. 
Az elöljáróban ismertettük, hogy Vargyastól nem messze lévő karszt vidéken túráztunk.
Tudomásunkra jutót, hogy a Sugó-patak völgyében egy kis vízesés található. Ezt a vízesést kerestük meg, ami a Lencsés-Sugó völgyében található,  Godra-karszt vidékén.
Tehénfarkő tisztásán meg kellett, hogy keressük a Sugó-patakot, hisz ott ömlik a Hagymás-patakba. Sugó-patakot követve indultunk el, ami felvezet a barlangig, hiszen a barlangból folyik ki. Nagy meglepetésünk volt, mert nem olyannak képzeltük a patakot, amilyennek láttuk. Egy gyönyörű erdőben, kacskaringós mély szurdok-völgyben folyik ez a kis patak. A szurdok völgyében, nagy kövek között folyik és sok helyen látványos kis víz-eséseket lehet látni. A mély szurdok-völgy a Hagymás-pataknál ér véget.  Figyelmeztettek, hogy a szurdok felső részében nagyon sűrű az erdő, nehezen járható. Odáig mentünk.
 A Lencsés-patak Sugó-patakban ömlik, megtaláltuk a két patak összefolyását, a Lencsésben egy csepp víz sem volt a szárasság miatt. A Sugó-barlangot, vagy ahogy még nevezi a Sugó-likat, ami illik nevéhez, mert a bejárata egy kör alakú lik, több út is vezet, mégis nehéz megtalálni a sűrű erdőben. Mi már mentünk el a barlang  közvetlen közelében és nem találtuk meg. Legbíztosabban a patakot követve lehet megtalálni.
A fotó galériában a vargyasi unitárius templomot és Lencsés-völgyét láthassuk.        

2018 október 14

Elöljáróban az Aradi vértanúk  169-ik  évfordulójáról emlékezünk meg,
1849 október 6. 
A történtekhez nem füzünk kommentálást, hisz azt mindenki ismeri. Fejhajtással gondolunk a hősökre. 
1913-ban, Sepsiszentgyörgyön 13 kopjafát állítottak fel és szenteltek meg a hősök emlékére, amit a fenti képen láthatunk. 
Az alsó képen az emléktáblán a 13 vértanú neveit láthassuk,  Bölönben. 
 
 
A múlthéten túrát változtattunk, nem mentünk Vargyasra, mivel nagyon szép idő ígérkezett, úgy gondoltuk, hogy inkább egy kora-őszi túrára megyünk. Nem bántuk meg. A vargyasi túrát vasárnapra halasztottuk.   
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban.
Petőfi Sándor versére emlékeztünk :
Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja Isten, hogy mi okból
Szeretem ? de szeretem.
Egy kora-őszi túrán voltunk. Nem volt célunk valami nehéz túra, ezért a közelben a Stechil gerincen az erdőnek a őszi készülődésén gyönyörködtünk, és fényképeztük. A kék sávval jelzett úton, ami fel van újítva, a Nagy-Krukk érintésével, 4-5 óra alatt a Kersztény-havas csúcsára lehet feljutni. Mi egy szakadékos, meredek nehezen járható úton ereszkedtünk le a Porondra.
A fotó galériában az erdőt, a fákat, kora-őszi öltözetben láthassuk.

2018 október 6 – 7

Az archív fotó kertén a Mihályokat üdvözöljük, azokat a Mihályokat is akik a honlapunkat felkeresik.  
Az egyesületünkben nincs Mihály nevű személy, de a rákosi  Olt-szorosában létezik egy Mihály nevű hegy, ami a Várpatak völgyéből közelíthető meg. Ezt a hegyet a román turisztikai irodalomban Piatra Despicata néven emlegetik. Ennek a hegynek az érdekessége, hogy a hegy egyik oldalán a Hasat-kő nevű sziklát, érdekes  repedés ékesíti, a másik oldalon a Mihály-kő emelkedik fel az ég felé, hajdanában vár koronázta, a Mihály-vára. A vár, már rég nincs meg, de a sziklát ma is Mihály-váraként emlegetik.
Ha nincs Mihály nevű tagunk, akkor Mihály-váráról emlékezünk meg, amit Orbán Balázs is bejárt.  A következő képen emlékezik meg róla : “Ezen czukorsüveg idomú, hegyesen végződő, teljesen önálló csompó, sokban hasontit  a rákosi Tepejhez, s valamint azt, ugy ezt is vár koronázta…” Továbbá leírja, hogy a sziklát körülvevő várfal hossza 140 lépés, a hegy tetőcsúcsát hatalmas kőr alakú vártorony koronázta, 30 lépés kerületű. Nézzük meg a képet és képzeljük a tetejére azt a kőr-alakú vártornyot. Az érdekessége továbbá az is, hogy egy barlang szerű kőfülke  nyílik a sziklás hegyoldalon.
Hasad-kő sem marad el érdekességekben, alatta egy karszt forrás csőrdögél, ami azt bizonyítja, hogy barlang kell, hogy legyen a közében, és van is. A favágók viszont figyelmeztettek, hogy ne közeledjünk a barlanghoz, mert egy medve tanyázik ott.
Ezt a két sziklát a Várpatak völgyében körülményes a megtalálni, a festői szépségű völgyben, érdekes sziklák, barlang, ritka virágok találhatók.
Továbbá azt is megjegyezzük, hogy a Persányi-hegységben gyakoriak  a rejtett kis  érdekes  barlangok.
Az alsó fotón a sziklának azt az oldalát láthassuk, ahol a barlang nyílik. 
A múlt szombaton az időjárás esősre fordult, ezért nem szerveztünk túrát. A legközelebbi honismereti túrát szintén szombatra tervezzük és Vargyason a Dániel-kastélyt látogassuk meg. Ha az időjárás megfelelő marad, akkor a Hagymás-tetőre is felmegyünk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. .

2018 szeptember 29

Az archív fotókon a Kazán-szorost láthatjuk hajdanában.
A Kazán-szoros hajózási lehetősége, a legnagyobb magyarhoz Gróf Széchenyi István nevéhez fűződik. 
A rovatunk keretén Gróf Széchenyi Istvánról emlékezünk meg, születésének a 227-ik évfordulójának az alkalmából. 1791 szeptember 21.
Gróf Széchenyi István Brassóban is járt, aminek az emlékére emléktáblát avattak az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán. Szent István napján, minden évben koszorúzást szerveznek az emlék táblánál.
Kazán-szorosban a Széchenyi emléktábla az út felé kihajló sziklán volt látható.                 
1962-ben, motorkerékpárokkal jártunk a szorosban, az emléktábla már nem volt meg.
1970-ben, építették meg a szorosban a Vaskapu vízlépcsőt. Az Ada-Kaleh szigetével  együtt,  a  hajdani út,  minden víz alá került.  
 
 
Szeptember 29, a szombati  túra útvonalát pénteken határozzuk el az időjárás függvényében.   
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
img_2897  
 
A múltheti túrákkal kapcsolatban.
Parajd. Töltött káposzta fesztiválon vettünk részt,  amit a református templommal szemben levő színpadon rendeztek meg.  
Elöljáróban köszönjük a bukaresti úti Református Egyháznak, hogy ezen a káposzta  rendezvényen részt vehettünk.
A káposztás program a következő:
07:30 Ébresztés rezesbandával ;
09:30 A káposzta fesztivál résztvevőinek ünnepélyes felvonulása a sóbányától a központig
10:30 Megnyitó – Bokor Sándor polgármester köszöntő beszéde ;
11:00 Kukták bemutatkozása ;
12:00 Műsorok, folk – műsorok, helyi és testvér települések fellépői ;
15:00 Kondérnokok esküje – a kondérnokok végig kóstolják a kuktáik főztjeit – zsűrizés ;
16:00 Arany Griff Rend – középkori hadi bemutató ;
16:30 Íjász bemutató – Szírti Sasok Alsósófalva ; Éva Zumba – felnőtt csoport ;
17:00 Maros Néptánc együtes – HU ;
18:00 A kukták remekei – Eredményhirdetés ;
19:30 Örökség együtt ;
21:00 DJ Projekt – RO;  22:00 Utcabál.
A fesztiválon készült fényképekből közlünk egy párat a fotó galériában.
 
img_2779  
 
A Só-szoros – Sós-hegy – Sóhát. A káposzta fesztiválról egy páran meglógtunk és a közelben, 1 km-re levő Só-szorosban sétáltunk ki. Nem bántuk meg, hisz egy gyönyörű, érdekes szorosban gyönyörködhetünk a természet világában. Szép látványt nyújtottak a különböző sós-hegyek – gerincek, még kis barlangot is felfedeztünk. A kibuggyanó sós források mentén só-karfiol szerű formákat lehet látni, a só képződmények között a piros színű  só virágok, az úgynevezett : szíksófű díszíti a kristályképződményeket. További érdekesség a sós patakok, de édesvizű patak is van. Megfigyeltük, hogy egyes helyen az édesvizű patak mellet folyik a sós patak. Békát is láttunk egy pocsolyában, megnyaltuk a vizet, sós. Vajon mit szolnak a gólyák ezekhez a sóban konzervált békákhoz ? Valójában természeti ritkaságokat láttunk.
Fotó galéria:

2018 szeptember 22

Az archív fotó keretén a köpeci szilfáról emlékezünk meg. 
Értesülünk arról, hogy 2018 június 14 én, egy kiadós vihar letörte a 300 éves és 100 méter  fa középső törzsét. A jelentésben az áll, hogy a középső “ágát” törte le a vihar.  2012-ben, voltunk a szil fánál. Ha jól megnézzük az akkor készült képet a fáról, láthatjuk, hogy nem ágat tört le a vihar, hanem a fa középső törzsét. A fa alsó törzséből három törzs nyúlik a magasban, ezen vannak a roppant nagy ágak. Bár csak egy ágat tört volna le a vihar.
Köpeci szil, év fája 2011-ben Romániában. 
A szombati kirándulásunkon a köpeci szilfa felé vettük utunkat. Szomorúan  szemléltük a mostani állapotát. A kiránduló társaink nagyon sajnálták, hogy ez 300 évre bekövetkezett.
A következő fotón, jól látható a hiányzó törzs.
 
 
Szeptember 22-én, szombaton a Parajdra kirándulunk. A Református Egyház Parajdra szervez kirándulást a töltött káposzta fesztiválra. Ehhez a kiránduláshoz társulunk és a  sós hegyekben is fogunk túrázni.   
Tiszteletbeli túravezetőnk idős Nagy Géza.
További bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrákkal kapcsolatba. 
Túrát változtattunk, nem mentünk Csernátonban, egy későbbi időpontra halasztottuk el.
Hatodról leereszkedve a Setét-patak völgyében kirándultunk. Szemben a Harcsatető közelében egy érdekes, mély, meredek, köves, kristálytiszta csermely szerű vízfolyásban,  völgyben másztunk ki a gerincre. Megjegyezzük, hogy ezen a több mint 3 km, hosszú hegyoldalon több ilyen meredek mély völgy vezet ki a tetőre. Tovább a szil-fához indultunk.
A fotó galérián a Setét-patak egyik szurdokvölgyét és szil-fánál készült további képeket láthatunk. 

2018 szeptember 15

A múltheti túra ismertetés keretén, ismertettük, hogy a hétvégén, 15-én – szombaton a honismereti túránk keretén Csernátonban  kirándulunk.
Túravezető Szotyory Lehel
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
Szeptember 8. Mária napja.
Szeptember 8-án,  a Mária nevű tagjainkat és  ismerőseinket köszöntöttük. 
Máskülönben egy nevezetes nap volt, abból kifolyólag, hogy a hajdani Áprily Lajos Főgimnázium volt diákjai, ezen a napon szervezték az  55 éves  érettségi találkozójukat. A találkozón ott voltak a BTE egyes tagjai és volt tagjai.   Az osztályfőnöki órát az iskola dísztermében tartották meg. Az osztályfőnöki órát a még életben levő két tanárukkal, Reiff Piroska, 87 éves  és Mészáros József 88 éves tanárokkal tartották meg. Az évek során a tanárok mind elhunytak, de a diákok közül is sokaknak már csak a nevükre emlékeztek. Úgy az elhunyt tanárok és elhunyt  diákok emlékét egy perc néma csenddel emlékeztek meg.
A diákok nagy szeretettel köszöntötték a még éleben levő két utolsó tanárukat, Reiff Piroskát és Mészáros Józsefet.  
A diákok egy jól  sikerült érettségi találkozót szerveztek,  35-tőn vettek részt.
Fotó galériában Reiff Piroska és Mészáros József diákjait láthatjuk: