Category Archives: Túrák

2019 november 22

A múlthét végére tervezett túrát, ( november 9)  nem szerveztük meg, elhalasztottuk a jövőhétre.
Pénteken, 22-én, a Kárpátok deltájában kirándulunk. Állítólag ott kétszáz madárfajta fészkel. Persze, hogy ebből nem fogunk semmit látni, de a tó valószínű, hogy szép látványt mutat.
Vasárnap szervezzük meg az elmaradt honismereti túrát. A túra részleteit pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
A múltheti túrával kapcsolatban. A Lempes hegy.
A hétvégén, Szinájában akartuk szervezni a honismereti túrát, de mivel a vonatunknak egy órai késése volt, a túrát lemondtuk és a Lempes-hegyre kirándultunk.
Szép őszi időjárásban volt részünk. Meglepően sokan, főleg gyerekes kirándulókkal találkoztunk. Szentpéteren, az 1820-ban épült szász vár-templomot is jobban megfigyeltük. A templom elég rossz állapotban van, főleg az alsó része. A várfalak kiterjednek a templom mögé. A szászok a kommunista korszakban kivándoroltak. Magyarország hazát adott nekik, minden joguk megvolt és mégis magyar ellenesek voltak, a bekövetkező román kommunista korszakot nem tudták elviselni, ezért kivándoroltak. Nagyon kevesen még léteznek a szász településeken.
Lempes-hegy, ilyenkor késő, nyárias ősszel is szép látványt mutat. Ezelőtt két évvel, nagy hideg és hóval borítottak voltak az erdők. Fújt a szél. A nagy csendben lehetett hallani a még lehulló levelek lágy neszét. Az erdő felkészült a hosszú  téli alvásra.  A lombokat lehullató erdő, így kopáron is szép látványt mutat, amit a közölt képek is igazolnak.
Fotó galéria:

2019 november 9

A hétvégén valószínű, hogy egy honismereti túrát szervezünk. A túra irányát pénteken beszéljük meg. Mivel itt vagyunk a tél küszöbén, a további túrákat a környéken szervezzük. Szüreti mulatságon a hónap végén veszünk részt .
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Mindenszentek napjára emlékezve.  Az elhunytak napján szeretteinkről emlékeztünk meg. Sírjaikra, virágot, kis fenyőágból készült virágos koszorút helyeztünk el, majd gyertyát gyújtottunk. Továbbá megemlékeztünk az elhunyt volt barátainkról is. Felkerestük a hajdani BTE alapító elnök, Halász Gyula és Székely Géza turista titkár  kopjafáját. A kopjafájukat virággal díszítettül, majd gyertya gyújtással emlékeztünk meg.

2019 november 2

Mivel a hétvégén Mindenszentek napja van és ráadásul rossz időjárást jósolnak, a sírokat is rendezni kell, e miatt, esetleg egy rövidebb őszi sétatúrát szervezünk szombaton.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatba. A Bucsecs-hegység. Király esztena  tisztás, Ferenc József szikla. Ez a túra tulajdonképpen a hónap elején szervezett túrának a folytatása.
Az esztena tisztásra, most az 1400-as turista szállótól ereszkedtünk le a tisztásra  több szerpentinből álló úton. Ezen az úton még nem jártunk. Ezért érdekességből megemlítjük, hogy a szállótól nem messze az Ana-szikla  kápolnát találtuk, lejjebb egy szép vízesés díszelgett az úton. Innét nem messze, egy jobbra térő nagy kanyar után (megjegyezzük, hogy a régi 1400-as szállóhoz vezető úton vagyunk ) egy nagy viadukton áthaladva, egy szép, autóval is jól járható úton kiértünk a Király esztena tisztásra. 
Ezt a tisztást, nem tudjuk, hogy az egészet, vagy részben egy bank tette rá a kezét. (Hogy melyik bank, azt most nem áruljuk el). Mindent lebontottak és egy nagy részt elkerítettek és drót kerítéssel  zárták körben, ahol nagy termetű kutyák vicsorították a fogukat. A tisztásról egy széles, enyhén emelkedő út vezetett a Ferenc József sziklához.  Ezt az utat drót kerítéssel lezárták. Az ide látogató tömeges turisták egy nagyon meredek, úton tudnak csak  feljutni a sziklához. A múltkor amikor itt jártunk az út sáros volt nem tudtunk feljutni a sziklához. Most szerencsénk volt. Egy fantasztikus látványban volt részünk. A Ferenc József szikla tetején kilátó van a Prahova völgyére. A sziklára korlátokkal ellátott lépcső vezet fel, amit a közölt képen láthatunk. A sziklától balra, szintén van egy korláttal körülvett kilátó, innét viszont jó rálátás van a Ferenc József sziklára.  A szikla közepén, jó magason díszeleg egy dombormű, ami három személyt ábrázol, köztük Ferenc Józsefet. Ha a domborműt jól megfigyeljük, akkor észrevehessük, hogy puskalövést adtak le rá, vagy nyolc golyó vájt lyuk látható. Valószínű a függőleges falon nem tudták eltávolítani a táblát, maradt a lövés.1897-ben Ferenc József baráti látogatást tett Szináján. Ennek az emlékére készült ez a alkotás 1299 m. magasságban. Érhetetlen, az osztrákok sosem bántották a románokat, akkor miért volt ez a nagy gyűlölet, a háború szüleménye volt ? Szerencsére ma  már más a helyzet.                 
Fotó galéria. 

2019 október 26 – 27

 
Itt van az ősz, itt van újra…  Petőfi Sándor.
A hétvégére, 26 szombatra, vagy 27 vasárnapra tervezett kirándulást pénteken határozzuk el. Az időjárást tekintve tovább folytatódik a hűvös, de napos időjárás. A javasolt túra : Bucsecs hegység, az 1400-as turista szálló kiinduló helység.  
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatba. A kanyargós Olt mentén, a Vámoshídpuszta és Erősd között. 
Reggel szép napsütéses időben érkeztünk meg Vámoshídra. A hegyek felé tekintve, csak azt láthattuk, hogy mindenfelé gomolygott a köd az Olt mentén. Ez arra engedett következtetni, hogy szép idő lesz, és valóban gyönyörű – napsütéses időben volt részünk. Az éjszakai harmattól a fű locsogott a víztől és még délre sem akart felszáradni. A magasba, a felhőtlen égen vadkacsák szálltak, de a folyó felől is sok helyen lehetett hallani a kacsák hápogását. De sajnos nem kívánatos látványban is volt részünk, mindenfelé szemetek tornyosultak.      Árapataktól Kelet felé Vámoshídig  összefüggő hegymagaslat húzódik. Csókás — Tiszk-hegy — Veczer-sziklája — Őrhegy.  Mi a vizes fűben a Veczer érdekes sziklájáig mentünk. Nagyon szép  a szikla környékén levő homokkő hegyek. A sziklán érdekes rések vannak, amely valamelyikén belehet jutni az úgynevezett Rés-barlangban. A sziklához legendák fűződnek, állítólag Rózsa Sándor  barlangja volt. A hegy tetejét tavasszal az árvalányhaj díszíti.    A Csókáson lévő lősz-falba több millió éves csigákat és kagylókat lehet megfigyelni, gyurgyalagok  fészkelő helye is. Árapataktól — Vámoshídig természetvédelmi terület. Virágot szedni és tűzet gyújtani szigorúan tilos!
Az Olt partján a piknikezéshez több tűzhely közül válogathatunk. Piknikezés közben élveztük a csendet, emberrel, állattal nem találkoztunk. A csendesen folydogáló Olt, csak egyes helyeken zúgott-csörgedezett, jelezve a létezését. A folyó partját , szép őszi növényzet – fák díszelgett, sok helyen benyúlva a folyóban.
Fotó galéria:

2019 október 16

Október 16-án, szerdán a kanyargós Olt folyó partjára kirándulunk, A Csókás-Veczer természetvédelmi terület közelében. 
Az Olt partja ilyenkor ősszel csodálatos. Piknikezésre is sor kerül.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túránkkal kapcsolatba. Alsórákosi természetvédelmi terület. 
A rákosi túrák keretén a bazalt oszlopok — Smaragd-tó — salak-bánya csodálatos vidékét jártuk be. 
Alsórákos környékén csodálatos, természeti kincseket lehet bejárni, mint például :
Rákosi-Tepő  —  Ürmösi-Tepő  —  Bazalt-oszlopok  —  Smaragd-tó  —  Salak-bánya  —  Kőbánya  —  Dacitufa-bánya  —  Függőkő  —  Kárhágó  —  Durdulya-szikla  —  Solyom-kő  —  Holló-kő  —  Ágas-kő  —  Mihály-kő  —  Hasad-kő  —  Boroszlános-sziklák  —  Fekete-hegy  —  Sós-kút  —  Csörgő-vízesés  — Tolvajos-barlang  —  Bethlen  várkastély, és még sorolhatnánk tovább.
Majdnem minden évben felkeressük e szép vidék környékét. A felsorolt turisztikai látványosságokat már többször bejártuk. Ahogy említettük a bejárt természeti érdekességeket a fotó galériában láthassuk. 
Fotó galéria, Bazalt-oszlopok és környéke:
Fotó galéria, Smaragd-tó:
Fotó galéria, Salak-bánya:

2019 október 9

  az-aradi
Elöljáróban, október 6.-án  fejhajtással emlékeztünk az aradi vértanúk 170-ik évfordulójára.
Magyarországon ez alkalommal szép ünnepélyt szerveztek, amit a Duna televízió részletesen közölt. Ez a ünnepély az erdélyi jobb magyarok ünnepe is. A televízióban közölt szép ünnepélyt  meghatottan  néztük végig és a hősök neveit a szívünkbe zártuk.
Túra jelentés. 
Ahogy közöltük, a szombatra tervezett rákosi túrát az esős időjárás miatt elhalasztottuk hétfőre, de sajnos hétfőn is rossz időben volt részünk. Ezek szerint reméljük, hogy szerdán végre elmehetünk a többször elhalasztott túrára, Rákosra. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

2019 október 7

Mivel, szombatra megint esős időjárást jósolnak, ezért a legközelebbi túrát hétfőn 7-kén,   Amália napján szervezzük meg. A  túrára a már többször járt, kedvelt  Alsórákos  környékét  javasolják.  Mint például a Tepők – salakbánya – kőbánya – fenyős-tó – bazalt oszlopok, a vár stb.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

 
A múltkori túrával kapcsolatban. 
Király esztena tisztás, 1235 m. – Ferenc József szikla. 
Azugából és Busteniből-bejártuk a Báj-hegységet – Szinájából a Peles-kastélyt és az Anna sziklét. Szintén Szinájából a Furnica és a Varfu cu Dor csúcsait. Még egy célpontunk marad: a Ferenc József szikla. 
Király esztena tisztást több úton lehet elérni:
Peles-kastélytól, a királyi ösvényen, a kék sáv jelzésen, Poiana Tapuluj felől a sárga pont jelzésen, az 1400 m. turista szállótól a régi úton.
Mi a királyi ösvényt választottuk, amely közvetlenül a Peles-kastélytól indul.  Ez a ösvény lapos kövekkel van kirakva, kb, 1 m. szélességben, fel egészen a szikláig. Lépcsők is vannak.  Az út hossza kb. 4 km. lehet. Ez a kövezett út, úgy felénél a kék sávval jelzett úton folytatódik, szintén szépen kirakva lapos kövekkel. Idáig az erdőben kellemes séta, viszont tovább kemény, meredek, nem séta, hanem jó mászás következik egészen a forrásig. A kanyargós úton a kastélytól  kb. 50 szerpentint kell bejárni, megmászni.
A sziklán sok látnivaló nincsen. Hajdanában korlátokkal szegélyezett meredek ösvényen lehetett a szikla tetejére feljutni. A sziklán, jó magason egy színét vesztett tábla hirdeti  a királyok arcképét.
A sziklától a táj gyönyörű, fantasztikus kilátás nyílik a Bucsecs-hegység gerincére, a kereszt is látszik.
Úgy határoztunk, hogy ide még eljövünk, de természetes más úton.
Fotó galéria:

2019 szeptember 28

A közbejött esemény miatt a Csernátonban szervezett túra elmaradt.
Mivel szerdára esős időjárást jósolnak, ezért a Sinájában tervezett túrát egy pár nappal elhalasszuk szombatra, vagy vasárnapra.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámin. 
Dobromir-tető. 1085 m.
Egy pár hete a Dobromir-tetőn túráztunk. Többször is jártunk már ott és valószínű, hogy a jövőhéten szintén kimászunk a meredek hegyoldalon a tető egyik szép tisztására. Érdekesség itt az, hogy sok kristálytiszta forrás fakad a hegygerinc oldalából. A Dobromir-tető egy hosszú gerincnek a része.   Ez a hegygerinc Tatrangnál  kezdődik és levezet Babarunkára.  Főbb részei: Esztere — Szakadát — Dobromir — Dungú — Teszla — Babarunka. (Lehet a térképen követni).
Az egyik tisztáson három forrás folyik össze. A középső a legnagyobb forrás. Ez a kristálytiszta forrás be-van fogva és 14 km. hosszú csövön keresztül le-van vezetve Zajzonba a töltődébe. A helység tiltott terület, belépni tilos, ha túl megközelíted, akkor mindjárt megszólal egy sziréna. Zajzonban nagy kapacitású víztöltő működik. Az élelmiszer üzletekben megtalálható a palackozott jó minőségű zajzoni víz. 
Még azt megjegyezzük, hogy a tisztásokon keresztül, ahol erdőkitermelő jelzés van, szép ösvény vezet a Dungú felé.
Fotó galéria:

2019 szeptember 21 – 25

  dscf5358

 
Elöljáróban emlékezzünk idős Halász Gyulára a hajdani Brassói Turista Egyesület alapítójára, születésének 148-ik évfordulójára. 1871 szeptember 11. Csetény. 
Ugyancsak e folyó hónapban, szeptemberben emlékezünk idős Halász Gyula nagyobbik fiára, Halász Gyulára, művésznevén Brassai születésének 120-ik évfordulójára. 1899 szeptember 9. Brassó. 
A “SZÁZADIK ÉV KÜSZÖBÉN” című könyvében idős Halász Gyula a következő képen emlékezik meg a Párizsban élő fiáról, aki bejárta az egész világot, de Brassóban, szülővárosában, az apjához sohasem látogatott el. 
Egy pár mondatot idézünk idős Halász Gyula könyvéből :
“Párizsban élő fiam, ifjabb Halász Gyula, művésznevén Brassai, akit a világsajtó mint fotóművészt és írót tart számon, 1965 október 14-iki kelettel az alábbi levelet írta nekem:
— Édes jó Apuka, az Ön interjúja az Új Élet 1965 szeptemberi számában, a majdnem százéves arcképpel, nagy meglepetés és öröm volt számomra. Nagy titoktartónak tartjuk, midőn elhallgatta előttünk, hogy megírja emlékezéseit. Erősen hiszem, hogy érdekesek lesznek…
Égő várakozással utaztam 1956 augusztusának végén Párizsban, hogy ott élő fiamat, akit húsz éve nem láttam, még egyszer az életben megölelhessem, aki örök készülődése ellenére, éppen szülőföldjét nem tudta máig sem meglátogatni, holott majdnem a világ felét már beutazta.”
2008-ban, egy szép nyári napon, Scripcaru  Brassó polgármestere jóvoltából, Brassai szülőházán a Gácsmajor utcában  emléktáblát avattak fel, Brassó polgármesterének a társaságában. A Brassói Turista Egyesület jobb tagjai részt vettek az avató ünnepélyen, a  feltöltött képen a résztvevők társaságában, középen a polgármester.    
 
 
 
Túra módosítás: 
Szeptember 21- én szombaton Csernátonban megyünk,  ha nem lesz túl nagy hideg.
Szeptember 25-én szerdán megyünk Szinájába.

2019 szeptember 21

 

A legközelebbi túrát szombaton szervezzük, 21-én.  Két túra javaslatunk van, a Bányabérc-völgy, vagy szintén Szinájába megyünk, mert még mindig úgy a városban, mint a környékén van látnivaló.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltheti túrákkal kapcsolatba. Dobromir-tető, – Bucsecs-hegység, Furnica csúcs 2103 m. – Virfu cu Dor 2030 m. 
A Bucsecs-hegység.  A kitűzött célpont a hegység két csúcsa.
Elég korán reggel értünk Szinájában, jó hideg volt, de szerencsére nem fagytunk meg. A városból két felvonó működik, a régi kabinos felvonó és a nem rég kiépített gondola. Mivel a gondola induló állomást csak autóbusszal lehet elérni, a helybeliek azt javasolták, hogy menjünk inkább a felvonóval, mert az mindössze 10 percre van és olcsóbb, fel és le mindössze  50 lej. Azért mentünk szerdán, hogy a hétvégi zsúfoltságot elkerüljük. Szeles, de napsütéses időben értünk fel a Furnica csúcsára. Csodás kilátás, mindenfelé, hegyek, völgyek a mélyben Szinája apró házai, de a  tekintetünk  a Virfu cu Dor csúcsát kémlelte. Ilyen messziről is jól lehetett látni a kőgombákat. Mivel egy kissé fújt a szél, érdekes felhő alakzatok jöttek létre. Volt mit bámuljunk. Miután leereszkedtünk a völgybe, mindjárt kimásztunk a Virfu cu Dor csúcsára. A csúcs alatt az egyik legszebb kőgombát találtukFigyelmesen tanulmányoztuk a gombát, hogy tényleg két részből áll? Jól lehet látni, hogy a gomba kalapja neki van támaszkodva a gomba törzsére. Hihetetlen, hogy került az a több tonnás kőlap, pontosan a törzs közepére?  Tulajdonképpen itt csak egy igazi kőgomba van. Jobbról és bal felől érdekes kő alakzatok vannak. Érdekes a kilátás a Furnica csúcsa felé. A kör panoráma gyönyörű. Megjegyezzük azt, hogy innét indul egy zöld pont jelzés a Vanturisului vízesés felé. A vízesést meredek ereszkedőn lehet elérni. A vízeséshez két könnyebb út is vezet. A két csúcs közötti völgyön lefelé menet a piros sáv és a sárga kereszt jelzésen a tavakat érintve, egy másik nem jelzett úton lehet visszajönni. 2,5 – 3,5 óra.
Fotó galéria: