All posts by kalman

2021 június 25

 
 
Június 20. Román Pünkösd, ez alkalommal a román turista társunkat köszöntjük.
Június 21. Nyári napforduló. A legrövidebb éjszaka – nyár első napja.   
Az esős, rósz időjárás miatt, csak egy kis honismerti túrát szerveztünk, pénteken.          Legközelebb az időjárás függvényében a hétvégén szervezünk túrát. A túra irányát pénteken határozzuk el. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múlt pénteki honismereti túra keretén a Brassó – Pojánában kirándultunk.
Medárd, negyven napig fog esni. Reméljük, hogy nem teljesedik be.   Egész héten eset. Egésznap, reggel, vagy délután. Pénteken reggel úgy nézett ki, a felhős idő ellenére, hogy kiderül. Az esős idő ellenére kellemes az idő. Felmentünk a Pojánában.  Mindenfelé felhők tornyosultak, de nem esett. Az eső délután jött meg, jó kiadósan.
Sokszor jártunk már a Pojánában, de mindig csak úgy átmentünk rajta. Legelőször 1955-ben. Akkor csak egy kis turistaház volt a Capra Neagra (Fekete kecske). Egy pár évre rá épült egy nagyobb épület a Sport-csarnok. Abban az időben medvéről nem lehetett hallani. Azóta fokozatosan épült, egy libegő is megépült, az egyik évben elromlott a fék szerkezete ami súlyos baleset okozott. A köszpontban, a  Capra Neagra kis turistaház, helyébe modern panzió épült,  közelében egy látványos, magas torony-u  román fatemplom látható. Sok szép modern panziót lehet látni. A tó környékét is kiépítették.
Nemcsak  a turisták, főleg a bukarestiek, sajnos a medvék is látogassák a Pojánát. Főleg a Keresztényhavas felől. Egy pár évvel ezelőtt a piros sáv jelzésen, amit ma vörös útnak neveznek, a Römer turistaház felé menve, egy kissé megijedtünk, mivel az út tele volt medve ürülékkel. Medvét nem láttunk. A  Römer  turista házban azt mondták, hogy a medvék estefelé jelennek meg.
Fotó galéria: 

2021 június 9 – 12

 
Elöljáróban, figyelmeztetés!
 A természetjáró turistákat két veszély fenyegeti. A túlzottan elszaporodott medvék és a kullancs. Mielőtt elindulnánk, ezeket a veszélyeket figyelemben kell venni. 
A medve. Nemcsak a hegyekben, az erdőkben, és főleg az erdőkben is találkozhatunk medvével.  Ne járjunk egyedül! Legkevesebb hárman induljunk el. Ne távolodjunk el egymástól messzire. Legyen nálunk, fütty, és valamilyen sziréna. Még Barcaszentpéteren is járt a medve. Minden felölről jelzik a medve megjelenését.  
A kullancs. Ha kullancsot szedünk fel a Cenk-hegyen, Lempesen, parkokba, valahol a kirándulás során. A kullancs mindenhol ott van, főleg az alj  növényzeten.   Az árnyékos helyet szereti. Hazaérve vizsgáljuk át testünket.  Ha kullancsot találunk és  kiszedés közben beszakad, akkor sürgősen az elsősegélyre kell menni. A kullancs okozta kellemetlenségeket megelőzhetjük, ha illatosítást használunk  kullancsriasztó szerekkel. Pl. Szúnyog és kullancsriasztó spray.               
 
A hétvégi túra útvonalát pénteken döntjük el. Valószínű, hogy Uzonból kiindulva kirándulunk. Egész hétre rossz időjárást jelentenek.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
A múlt szombati túrával kapcsolatban: A Cenk- tető a Rakodó völgyéből.
Az hír járta, hogy nagy erdő pusztulás volt a hegyoldalon. Erre voltunk kíváncsiak.
Tudomásunk volt, hogy a térségben nagy havazás és hóvihar volt.  Ebből kifolyólag sok fa dőlt ki, a hegyre vezető út járhatatlanná vált. Gondoltuk, hogy egy- két fa dőlt ki. Nagy volt a meglepetésünk, miután elindultunk az ágaktól letisztított  kidőlt fák tömegét láttuk heverni az út szélén. A Rakodótól fel egészen a nyeregig. Több mint száz fa dőlt ki. Ekkora pusztulás a Cenken még nem volt. A hegy erdeje nagyon kivan öregedve. Nem csoda, hogy eljött az erdő pusztulásának az ideje.
 Pénteken és szombaton is szép idő ígérkezett, kirándulásra alkalmas. Nagyon sok kirándulóval találkoztunk. Sokan jöttek a felvonó felől. Sok gyerek. A Cenk-hegy, Brassó egyik virágos kertje. A  Brassóvia vár kutja mellett állapodtunk meg, a fehér sziklák alatt. Ez a kedvenc pihenőnk.  Amerre néztünk mindenfelé, virágok, virágba borult fákat lehetett látni, és továbbá a szép kilátás minden irányban. Sikló-kígyót is láttunk.  Len a mélyben a város. Medvét nem láttunk, viszont kullancsot is vittünk haza. Kb. a vár kutjánál akaszkodtak ránk.
Fotó galéria, a Cenk-hegység csodáit láthassuk:

2021 június 5 

 
A múltkori túra jelentésünkben azt közöltük, hogyha nem esik az eső, akkor a Cenkre kirándulunk. sajnos, péntektől kezdődően esős, rósz idő köszöntött be. A cenki túrát a jövőhétre halasztottuk el, szombatra. Az esetleges túra változtatás fenn ál.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
Megemlékezések:  Dr. Szikszay Jenő, Nagy Géza. 
Elöljáróban, Dr. Szikszay Jenő, a Katolikus Főgimnázium – Magyar Vegyes Líceum, majd Áprily Lajos Főgimnázium magyar szakos tanára volt. 
1921 október 19-én született, 100 éve. 
1977 április 11-én hunyt el  56 éves korában, tragikus körülmények miatt.
Születésének  100-adik évfordulójára és tragikus elhunytára emlékezünk.
2013 június 29-én, Sipos Lajos magyarszakos, nyugdíjas tanár emléktáblát avatott fel az Áprily Lajos Főgimnázium előcsarnokában dr. Szikszay Jenő emlékére.
Sipos Lajos táblaavatással kapcsolatban, részletes leírást honlapunkon találunk, 
dr. Szikszay Jenő cím alatt.
Továbbá Nagy Géza csendesen  elhunyt túratársunkra emlékezünk, aki szeptemberben töltötte volna be a 90-ik életévét. 
A BTE tagja volt. Egy jó barátot ismertünk meg benne. 
Tekintve idős korára, csak könnyű túrákon tudott részt venni, viszont nagyon szerette a mulatságokat. Minden mulatságon részt vett, a szájharmonika és a fütty mindig nála volt. Nagy szeretettel kísérte az elhangzó zenét, persze az éneklésben is aktívan vett részt. Templomban járó ember volt, Ő egy vasárnap sem hiányzott a templomból. Aktív részvevője volt a “csütörtöki sétálóknak” a sétálok nagyon kedvelték.
Azt, hogy sokan szerették bizonyíték az, hogy a temetésen közel  100-an vettek végső búcsút Tőle.
A jó Isten nyugosztalja, emlékét szívünkben zártuk, részvételünk a gyászoló családnak. –    
 
Június 1, GYEREKNAP.  Ez alkalommal a gyerekeket köszöntöttük.  

2021 május 29

Tudomásunk szerint a Cenkre vezető utakat megtisztították a nagy havazás és vihar következtében kidőlt fáktól. Ezért, most már szervezhetünk túrát a Cenkre. A hétvégén virágtúrát szervezünk a Cenkre, természetesen ha nem esik az eső. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.  Barca-Rozsnyó – Dinó-park. Dinoszauruszok múzeum parkja. 
Szombatra jó idő ígérkezett. Úgy határoztunk, hogy Barca-Rozsnyóra kirándulunk és a Dinó parkot látogassuk meg.
 A vár külső udvarába siklóval mentünk fel. A várfal mellett mentünk tovább, ahonnét szép kilátás nyílik a királykőre és a Bucsecs-hegységre. A várfal mellett mentünk tovább, majd a vár bejáratánál ereszkedtünk le a Dinó-parkban. 
Mivel részben felszabadult a járvány, nagyon sokan, felnőtek, gyerekek, a legkisebbtől kezdve, különböző nyelvet beszélő tömegek gyűltek össze.
A nagy kiterjedésű hegy oldalban lévő  parkban, elég jól szétoszlottak a látogatók, de azért mégis zavaró volt a tömeg.
Ez a dinoszaurusz park a városnak egy érdeme. A kiállított ősállatok elismerő technikával készültek el. A nagy kiterjedésű parkban, minden kényelem kivételével, mozi, üzletek, lépcsős sétányok, barlang, vulkán, különböző épületek sokasága található meg.
 A 65.5 millió évvel ezelőtt élt állatokról az internetet találunk részletes leírást, dinoszauruszok és Kréta – tercier cím alatt. Érdemes átolvasni.
A több millió évre emlékezve, amennyit érdemes tudni. 
Triász, jura – kréta idején 2,30 millió évvel ezelőtt két lábon, de négy lábon járó állatok éltek. A legkisebbtől 30 cm, a legnagyobb, 30 m. méretűek. Tojás lerakodással szaporodtak. Az ősállatok valamennyi kontinesen megtalálhatók voltak. Ezer féle példányról beszélnek a kutatók. 
165 millió éven át uralták a Földet. A triász időszakban, mintegy 230 millió éve jelentek meg.  
Kihalás: A kihalás eseménye 65,5 millió évvel ezelőtt következett be a Kréta- tercier miatt. Ami nem más mint az, hogy a Földben egy kisbolygó csapódott be. Az akkori idő sorozatos, nagyszabású vulkán kítörések is pusztították az ős állatokat. De voltak állatok, amelyek túl élték a katasztrófát, pl. a krokodil, teknősbéka.  
Fotó galária:

2021május 22

A túrát közkívánatra halasztottuk el.  A Noa-tó környékén kirándultunk.
Az elhalasztott Barca-Rozsnyói túrát szombaton, 22-én tartjuk meg.  Figyelembe véve az időjárást. Pénteken határozzuk el, hogy a túrát megtartjuk-e. További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Állatkert – Noa-tó – Czell-tető – Derestye.
A sétatúrát az állatkerttel kezdtük. Ettől a naptól kezdve, nem volt köteles a maszk viselés. Egész máskép éreztük magunkat.
Sokan jöttek el, főleg gyerekes családok. Ezelőtt két éve jártuk itt, azóta sokat nem változott. Kb. ugyanazokat az állatokat lehetett látni. Ami feltűnő volt, hogy mindenfelé magas drót kerítésekkel vették körül az állatók kifutóit. A drót kerítéseket jól lehetett látni, az állatokat kevésbé. Kevés olyan hely volt, ahol rálátás volt az állatokra. Hallottunk, olyan megjegyzéseket, hogy a drót kerítésektől nem lehet látni az állatokat.
Egy kissé csalódottan mentünk tovább a közelben levő Noa-tó partjára. Megebédeltünk. Délután a Czell-tetőre mentünk ki egy szép erdőn keresztül. Itt a tetőn van a sörgyár víz tárolója, amelynek tetőjéről szép kilátás nyílik, főleg a Nagykőhavasra. Egy kis ortodox kápolna is látható a közelben. A tetőről a kék sáv jelzésen ereszkedtünk le Derestyében. Miután leértünk egy látványos ortodox templommal szemben haladtunk el. A templom mellett a hajdani Czhell-sörgyár. A sörgyárat a Chzell- család alapította, építette át egy nem működő szesz gyárból, 1892-ben. Normális, hogy a gyár azóta nagy fejlődésen ment át. A jó minőségű csukási vizet használják fel máma is, amit a tetőn lévő tárolóból van levezetve. A Csukás vizét tárolja a Cenk alatti sétányon levő víztároló is.
Fotó galéria:

2021 május 15 

 

Május 10-én a madarak és  fák nemzetközi napjáról emlékeztünk meg.
Nem véletlen az, hogy a madarak és fák napját ugyanazon a napon emlékeznek meg róla. A madarak főleg a fákon fészkelnek, de van kivétel is. Például a gólya a kéményeken rak fészket. A füstifecske a falvakban, házak eresze alatt szeret  fészkelni, persze a vízi madarak a nádasokban fészkelnek.
Ne bántsátok, etessétek és védjétek az ég madarait ! 
1901. Hermán Ottó, “ERDŐ MEZŐ MADARAI” című 400 oldalas  fantasztikus nagy madár  gyűjteményében, fényképekkel illusztrálva minden létező madár megtalálható. 
“Csak a tudatlan és gonosz ember bánthatja és írhatja ok nélkül a madarakat”.
“A MADÁR MINT GYÖNYÖRŰSÉG:”
“Megenyhült a lég, vidul a határ
S te újra itt vagy, jó gólyamadár”!
Közmondások:
– Senkinek sem röpül a szájába a sült galamb –
 Holló hollónak nem vájja ki a szemét –
– Sokat akar a szarka, de nem bírja a farka –
– Csereg a szarka, vendég jön –
– Ritka madár a jó asszony –
– A verebek is csiripolnak –
– Kicsit a kicsinek, nagyot a többinek –
Védjük a fákat, erdeinket. Manapság nagyon sok erdő pusztul el. Erdőirtás, illegális fa kitermelés, szándékos erdő gyújtogatás, vihar stb.
Ha a természetben, erdőben sétálgatunk, sokszor hallhassuk a kakukk  hangját: kakukk – kakukk. 
Nemrég jártunk a Datk településen. Egy ház eresze alatt, sok füstifecske fészket figyeltünk meg. Szomorú látványban is volt részünk, gonosz emberek sok fészket levertek. A fotó galériában láthassuk. A legszebb madár fészket a füstifecske építi.
Az álltalunk ismert madarak: gólya, kócsag, füstifecske, galamb, cinege, harkály, kakukk, szarka, gyurgyalag, seregély, veréb, fülesbagoly, sas, héja, holló, csóka, pincsőke, rigó, sirály, vad ruca stb.
Fotó galéria:

2021 május 12 – 15

A következő szombaton és vasárnap a közbejöt esemény miatt, nem szervezünk túrát. Legközelebb a jövőhéten, a szerdai túra kiinduló helysége Barca-Rozsnyó.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 

img_9545
A múltkori túrával kapcsolatban: Vámosídpuszta – Olt folyó – Veczer-szikla.  
Május elsején, a munka napján az Olt-folyó mentén kirándultunk, a Vámoshídpuszta  helységtől kiindulva. Veczer-szikla alatt telepedtünk le. Ahol sütésre alkalmas, kövekkel körülvett tűzhelyeket találtunk. A közeli falvak lakóinak kedvenc kiránduló helye.  A szikla mélyén résbarlang rejtőzik.  Orbán Balázs leírása szerint, hajdanában rablóbanda e szikla barlangban rejtegette kincseit. Legenda is létezik a szikláról, amely szerint  Rózsa Sándor betyáról van szó. Tudomásunk szerint, itt nem járt Rózsa Sándor.    Jelen pillanatban a barlangot denevérek lakják. A szikla környékén, május végén a hegyoldalakat tömegesen  pompázik az árvalányhaj.  A sziklától tovább menve, szekér úton Erősdre, még tovább menve, aszfaltozott úton, a Csókás alatt elhaladva Árapatakra érünk. 
Kellemes meleg idő volt. Igaz, egy kissé beborul, csepegni kezdet az eső, miután felvettük az esőköpenyeket, az eső azonnal elállt. Esőköpenyeket le. Újra csepegni kezdett, a köpenyeket    fel, azonnal elállt az eső és Brassó felé húzódott, kitisztult, végre. A munka világnapjára, anyák- napjára és a holnapi román húsvét ünnepélyére flekken sütéssel emlékeztünk meg.
Fotó galéria:

2021 május 1 

Május hónap első vasárnapján, sok szeretettel, Anyák napján  az ANYÁKAT köszöntjük! 

Ahogy már említettük május elsején a magyar, román húsvétot és Május elsejét fogjuk ünnepelni. Valahol a Vámoshid környékén az Olt partján.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Cenk-hegy.
A márciusi nagy havazás után a Cenk-hegyre akartunk kirándulni a Rakodó völgyéből. Viszont megtudtuk, hogy a Cenkre vezető útra a nagy havazás következtében sok fa dőlt ki, amit  máig se takarítottak el. Az elmúlt  évek folyamán, sokszor megjártuk az összes Cenkre vezető utakat. Ezért most úgy gondoltuk, hogy a felvonóval megyünk fel, mivel legalább 20 éve nem vettük igényben.
Cenk-tetőn kellemes, de egy kissé hűvös idő volt. Sok a kiránduló, többségük a felvonó felől jöttek. A Rakodó felől is jöttek. Elmondták, hogy az útra dőlt fák miatt nehéz volt a haladás.
A csúcson, ahol az Árpád-szobor állt, egy kissé megpihentünk és vissza emlékeztünk a múltra. Gordon Veronikának köszönhetően a szobor fejrésze kiszabadult a múzeum pincéjéből és újra látható az evangélikus egyház jóvoltából.
A város felé szép kilátás, de sok szép tavaszi virágokban gyönyörködhetünk.
De említésre érdemes az is, hogy szép kilátás nyílik a környező hegyekre: Fogarasi havasok, Királykő, Bucsecs, Keresztényhavas, Nagykőhavas, távolabb a Csukás hegységekre.
Bethlen-barlangot is megkerestük. A barlang rácsal van lezárva, egy kőkereszt volt látható a barlangban, ami már nincs meg. 2014-ben még megvolt. A fotó galériában bemutassuk.
Fotó galéria: 

2021 április 24 – György napja

 

Április 22 én a Föld napjáról emlékezünk meg. 
Folyóhó április 24-én a Györgyöket köszöntjük.
Még nem döntöttük el, hogy a következő túrát szombaton, György napján, vagy a következő nap, vasárnap tartjuk meg. Pénteken határozunk a túra irányáról.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban: Lempes-hegy. 
Lempes-hegyet több irányból lehet megközelíteni: Barcaszentpéterről, Szászhermányról és Botfaluról. A legtöbben az első két faluból közelítik meg, sokan gyalog mennek ki. A járvány miatt a busz járatokat ezekben a falvakban, minden két órára csökkentették le. Kb.három járat van: 8 – 10 – és 12 órakor. A visszajövés bizonytalan. Gyalog, vagy taxival.
Lempes-hegyen arra számítottunk, hogy a nagy havazás és a kitartó esőzések miatt nagy sárban kell majd taposni, sárnak nyoma sem volt.  Reggel egy kicsit hűvös-felhős idő, délután kellemes meleg.
Mivel virág túráról volt szó, majdnem mindenkinek volt mivel fényképezen. Sok turistával találkoztunk, sokan fényképezték a virágokat.
Pompáztak a márciusi és az áprilisi virágok. A hérics és a kökörcsin főleg a domb oldalakon, az erdős részekben virág szőnyegeket alkottak a különböző tavaszi virágok.
Megjegyezzük, hogy ezelőtt 20-25 éve a domb oldalakon a sárga hérics tömegesen virágozott, most alig lehetett látni egy pár szálat. Még az is emlékeztet, hogy akkor a legeltetés nem volt tilos és volt virág, most a legeltetés tilos, nincs virág ?
Egész őszig minden hónapban más és más virágok gyönyörködtetik magukat. Ősszel különböző gombák. Ezért minden hónapban érdemes egyszer a Lempes-hegyet megkeresni.
Szentpéter szász evangélikus templom tornyát szépen felújították, a galériában láthassuk.
Fotó galéria:

2021 április 17

Őszinte tisztelettel, szeretettel a csernátfalusi  Haszmann Pál Múzeum helytörténész Haszmann Pál – Péter halála emléke előtt, kegyelettel hajtanak fejet, Brassóból Szotyory György, Szotyory Lehel és Szotyory Kálmán-György és családjaik. 
Emléke legyen áldott, pihenése csendes !   
1944 április 16.  77 éve bombázták le Brassót, aljas módon az amerikaiak, a románok szent húsvét napján.  A bombázással kapcsolatos  részletes leírást a Brassói Turista Egyesület honlapján találunk: Brassó  – hajdanában és ma cím alatt. 
Brassó bombázásáról megemlékezett Dr. Bencze Mihály tanár is. Részletes leírást a Brassói Lapokban közölt.  A BTE honlapján közétett közleményből átvette a Türkös Ferenc, ma Paltinis utcában lévő evangélikus iskola elleni bomba támadást, továbbá az utca lakóinak menekülését Zajzonba. A majdnem szóról-szóra átvet közlemény közlésére nem kért jóváhagyást ?  Az interneten megjelent közlemények szerzői védettség alatt vannak.
 
Az április 10 – ére szervezett húsvéti flekken sütést a közbejött esemény miatt,  elhalasztottuk május elsejére, vagy román húsvétra. 
Szombaton a Lempesre kirándulunk, nem Barcaszentpéterről, hanem Szászhermányról. 
További részletek és bejelentkezés az  ismert telefonszámon. 
 
A múltheti túrával kapcsolatban. Cenk alatti sétány – Salamonkő sziklái. 
Az elhalasztott túra helyett a Cenkre akartunk kimászni, viszont a múlthét végén esett nagy hó következtében a Cenkre vezető utakat kidőlt fák tették járhatatlanná. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felvonóval megyünk fel. Ott tudtuk meg, hogy csak két hetenként üzemel a felvonó. A cenkalatti sétányon  tovább mentünk, közben a gyönyörűen kibontakozó várost nézegettük és  Salamonkőig mentünk. Az erdőben mindenfelé sok kidőlt fákat látunk. Kellemes szép meleg időben volt részünk. A Salamonkő szikláiról elolvadt a hó, csak az árnyékos oldalakon láttunk havat.  Barátaink, rokonaink, ismerőseink betegetek meg a járványban. Mivel még mindig tomból a járvány, ezért csak kis létszámmal kirándulunk a környéken.            
Fotó galéria: