All posts by kalman

2021 szptember 24 – 25

Túrát legközelebb a jövőhét végén szervezünk, a közbejött esemény miatt.
A túra irányát pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Múltkori túrával kapcsolatban: Csíkszereda – Csíkszépvíz. Székely Géza túra.  
A reggeli gyorsvonattal mentünk Csikszeredába.    Az első dolgunk az volt, hogy az állomás közelében levő temetőben megkeressük Székely Géza sírját.
Székely Géza, Brassó származású, a hajdani Brassói Turista Egyesület turista titkára volt. A negyvenes években Brassóból át telepedet Csíkszeredába, ahol turisztikai tevékenységeit folytatta.
34 éve hunyt el, szeptember 14-én.  Sírjára virág  koszorút és virág csokrot helyeztünk.
Nyugalma legyen békés és áldót !
Miután búcsút vettünk Székely Gézától,   fiát Csaba-Pált látogattuk meg Csíkszépvízen. Nagyon kedvesen fogadott, a HANUL Kassay FOGADÓ -ban beszélgettünk el. Majd egy sétát tetünk a településen. A SZÉKELY HATÁRŐR EMLÉKKÖZPONTOT akartuk meglátogatni, de sajnos zárva volt. A vele szemben felállított állványokat néztük meg, ami hirdette a látnivalókat.
A   SZENT LÁSZLÓ szobra előtt, egy búcsú fényképpel búcsúztunk Csabától.         
Fotó galéria I. Csikszereda:
 
 
Fotó galéria II. Csíkszépvíz: 

2021 szeptember 10 – 11

 
A jövőhéten honismereti túrát szervezünk. Javasolt túra:  Csíkszereda  és Szépvíz.
A túrát pénteken, vagy szombaton szervezzük meg az időjárás függvényében.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban: Szászhermány – Lempes-hegy – Barcaszentpéter. 
Miután elhagytuk Szászhermány busz-végállomását, jobbra térve a bodfalusi úton mentünk tovább. Szép kilátásban volt részünk. Balra a Lempes-hegy, jobbra a Barót déli hegyei volt látható, a Veczer sziklával. Lempes-hegy és a Barót-hegye között egy szép erdős zóna látható.   A hídig mentünk, felette a kétszemű szikla. Itt egy út tér jobbra az Olt felé. Rövid idő alatt, az említett erdő mellett a tavakhoz lehet érni. Az út az autós forgalom elöl le van zárva. Balfelé a Lempes-hegy, erre mentünk. A fő csúcsra egy folyamatos gerincen lehet feljutni. A gerinc Kelet-Nyugat irányú, mindkét oldalán folyamatos szakadék húzódik egészen a csúcsig. A déli oldal meredek, szakadékos. Az út kezdete meredek, tovább enyhén emelkedik a csúcsig. Az út mentén kidőlt fák sokasága és virágok. A gerinc hossza kb. 1,5 km.
A csúcshoz érve,  a csúcsot körülvevő sáncon átmenve értönk fel a csúcsra. A csúcs kis kiterjedésű, lapos ahonnét jól lehet látni a csúcsot körülvevő sáncolt.
A csúcs 7o4 méter, 180 méterre emelkedik a helység fölé. A csúcson hajdanában vár állót. A      várban a bejárat valószínű a gerinc felől lehetet, egy hídon keresztül. A Lempes hajdanában úgy nézhetett ki mint a Veczer-hegy, erdő nem volt rajta, ezért jó kilátás lehetett a csúcsról.         Orbán Balázs a várcsúcsot  részletesen feltárta és leírta. Többek között megtalálta a kút nyomait és a vár-torony mélyületét. Ezek a nyomok már nincsenek meg. Orbán Balázs határozottan közli, hogy a várról semmiféle leírás, adat nem létezik. A néphít szerint Tatárvár volt. A volt vár e név alatt ismeretes.
A vár helye megvan, de hova lett róla a vár? Nem nehéz kitalálni. Amikor a szászok Szentpéteren építették a nagyszabású templomukat, és a hozzá tartozó várfalakat, jól jött a “Tatárvár” kövei.
Késő nyári virágos úton jöttünk le Szentpéterre. Nem hiába nevezik a Lempest Brassó virágoskertjének. Szentpéteren, szépen felújították a szász templomot.
Fotó galéria: 

2021 szeptember 3 – 4 

Az elöljáróban közölt képen az Olt menti tavak tisztását láthassuk a Veczer szikláról. 
A múlthét végére tervezett kirándulásokat az esős, rossz időjárás miatt nem szerveztük meg. Egy legközelebbi napon szervezzük újra.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
Az elmúlt   évek során szervezett kirándulásokon, kb. ötven vízesést – zuhatagot csodáltunk meg. Mivel nem szerveztünk túrát, a fotó galériában ezekről a vízesésekről közlünk visszaemlékezés képen két tucatnyi képet.
2014-ben a Moecs völgyében a vízeséses hegyoldal egész másképpen mutatkozott. A fenti képen láthassuk, egy téli képet is láthatunk.
Fotó galéria : Vízesések, zuhatag láthatók. 

2021 augusztus 27

Pénteken, Szászhermán térségében kirándulunk. Főleg az Olt menti  tavak között sétálgatunk. Szép kilátás nyílik a Baróti-hegység előhegyei felé, pl. a Csókás-Veczer-re. 
Szép, ösvény, út vezet föl innét a csúcsra, ahol a Tatárvár állott,  sáncai  még láthatók. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
  
 
A múltheti túrákkal kapcsolatban: Moecsi-szoros és az onnét kitérő Grătiștei-szoros. 
Alsómoécsot elhagyva a Cheia ( Szoros ) nevű település hidjánál jobbra térve beérünk a Grădiștei-szorosban. Jobb oldalt szép magas sziklák láthatók. Bal oldal a szoros patak mentén zuhatagok, kis vízesések sorakoznak. Az elején enyhén emelkedő, modernizált út mentén, amely 5 km. megtétele után kiér a Grădiștei tetőre a Fundáta közelében, ahol a múltkor voltunk. Az út mentén, mindkét oldalán virágok sokasága láthatók.
Fotó galéria: A Grădiștei-szoros.
Egyik szorosból ki, a másikba be. A másik szoros az említett, Cheia. Ez a szoros Felsőmoécsig húzódig. E szép szorosban, panziók, hotelek sorakoznak. Mielőtt felérnénk Felsőmoécsra, az út jobb oldalán menet irányban egy érdekes, látványos kimagasló hegyoldalt figyelhetünk meg. Nem is egyet, hármat !  A hegy oldalából források törnek elő, majd vízesés formájában hullnak alá. Egy gyönyörű, ritka látvány. A látványosságot fokozza, hogy előtte folydogál a szoros elég bővízű pataka. Többször jártunk már itt, megfigyeltük, hogy mindig másként mutatkozik a forrásos hegyoldal. Télen is érdemes ide eljönni, mert szép látványban lesz részünk.   Románul érdekes neve van:   Cascada Chisatoare.   Ehhez hasonló vízesést Marosfőn láttunk.          
Fotó galéria: 

2021 augusztus 20 – 21

Augusztus 20. Nemzeti ünnep. 
                                    Államalapító Szent István király 
                                                             és az
                                                 Új Kenyér ünnepe.
Ezekről az ünnepélyekről emlékezünk meg.
 
A következő túrát szombaton szervezzük meg, az időjárás függvényében.
A túra irányát pénteken határozzuk el. Javasolt túra: Gura Diham.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapocsaltban: Kőba-völgyében.
Mivel nagy melegre számítottunk, ezért egy hűvös völgyben sétálgatunk a Kőba-völgyében. Ez a csodálatos völgy, zúgó kis zuhatagoktól volt hangos, közben virágok szépségei, a virágokat látogató különleges pillangók szálltak virágról – virágra.
Sipoly-völgyében, tömegesen érkeztek a turisták. Ez a völgy csendes volt, a turisták elkerülték, aminek nagyon örvendünk. A fotó galériában, virágokat, pillangókat és a hangos kis vízeséseket láthassuk.
Fotó galéria:

2021 augusztus 15

A következő egész hétre meleg, kánikula időjárást jósolnak. Ugyan nem megyünk strandra, viszont csak egy könnyű – sétatúrát javasólunk a környéken, lehetőleg egy árnyékos völgyben.
A túra irányát pénteken határozzuk el.
további részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori két túrával kapcsolatban : Sepsiszentgyörgy – Fundáta.
– Sepsiszentgyörgyön, este a kivilágított földgömböt tekintettük meg.
Fotó galéria, a fölgömb: 
– Grădiștea-szoros – magaslat – Fundáta. 
Biztosan nem sokan hallottak erről a szorosról. De nem maga a szoros érdekes, hanem ahova felvezet.
Felsőmoécs völgyéből ágazik ki, modernizált aszfaltozott  úton. Kanyargos, meredek szerpentines úton, 5 km. megtétele után ér ki az 1300 m. magas Grădiștea magaslatra, Fundátára, amely egy szórvány település.
Fundátának ez a magaslat a legszebb kilátó helye. Királykő – Bucsecs-hegység – Fundáta szórvány  települése látható.
Tíz évvel ezelőtt jártunk itt, nagyon rossz úton mentünk fel.
Királykő vendéglőn kívül még vagy két panzió létezett és mindenfelé kerítések. Ezt a magaslatot, minden irányban beépítették, sok kerítéssel. Sok a magán panzió, terület. Rengeteg autós turista, de a gyalog turisták sem hiányoztak. Egyik részében sípája. Elég sokan kerekes síléccel síeltek.
Fotó galéria:

Honlap augusztus 8 -9

A következő túra útvonalát pénteken határozzuk el. A javasolt túra Fundata. 
Vasárnap valószínű, hogy egy honismereti túrát szervezünk.
további részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Keresztény-havas. 
Az évek folyamán a havasra vezető összes útját bejártuk. Mondani sem kell, hogy mindegyik út szép, látványos és meredek. A legszebb és a legnehezebb út a Kígyó-út, amely Alsó-Tömös völgyéből, a Liliomkőn 1165 m. keresztül lehet feljutni a kék sáv jelzésen. 
A havasnak három csúcsa van: Ruja – Pandella  és a legmagasabb a Posztóvár-csúcs. 1800 m. Érdekesség az, hogy a hegyet  erről a csúcsról kellett volna  elnevezni. A keresztény nevet valószínű, a közelében levő  Keresztényfalváról kapta. Románul: Postăvaru, németül: Sculer.
Posztóvár csúcs ? A név arra utal, hogy hajdanában itt egy vár létezhetett. Hiszen erről a csúcsról az egész Barcaságot belehet látni. Vár építésre alkalmas csúcs. Hogy volt, vagy nem volt vár a csúcson, ez a hegy a Posztóvár nevet kellene, hogy viselje.
Orbán Balázs részletesen leírja a hegyet, érdemes elolvasni. Többek között említi, hogy gyógyfüvek, gyógynövények és virágok mindenfelé. Miután a gondolával megérkeztünk a Ruja-csúcs magaslatára, csúcs és a Römer ház közzé a hegyoldalra, minden felé, amerre néztünk, havasi virágok. Háttérben a Bucsecs-hegység vonulata volt látható, egy kissé tovább a Királykő is láthatóvá vált. Virágos, meredek hegyoldalon ereszkedtünk le a Römer-ház, S.K.V.  teraszára. Miután megebédeltünk, egy nagyon meredek, virágokkal szegélyezett úton másztunk ki a Ruja-rétre. A kör panorámában gyönyörködtünk főleg a Posztóvárról elnevezett csúcs felé.
Fotó galéria: 

2021 augusztus 1 – 8

A nagy meleg miatt, ami az előrejelzés szerint tovább tart, csak kisebb-séta túrát szervezünk a környéken. Nem az állandó medve riogatás az akadály, hanem a nagy meleg.
a túra irányát a hétvégén határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban: A Habos-völgy. 
Reggel Bușteni-ban érkezve, pont olyan meleg volt mint Brassóban.  Szép látványt mutatott a napsütötte Bucsecs-hegység csúcsai, gerincei, völgyei. Estefelé, fekete-borús felhők, villámlások, nagy menydörgés kíséretében, csepegő esőben értünk le.
Hamarosan értük el a Kis Jepi-völgyét, a felvonó alsó állomásánál, ahol nagy sort láttunk, mint mindig. Tovább a völgy patak mellett mentünk, meredek úton. Jobbra térve értünk be a hűvös erdei útra. Az út mentén, mindkét oldalon a sárga teleki virágok pompáztak. Kis emelkedő után értük el a  hatalmas gátak sokaságát. Nagy munkálatok folytak a helységen. Itt vannak a víz-befogó építmények. A völgy  lezúduló kristály-tiszta vízét vascsövekben vezetik le. Kis emelkedő után elérük a második gát építményt. Jobbról itt ömlik be a Habos-völgy vize. Tovább, meredek hegyoldalon, érdekes jelzés mellett elértünk egy olyan magas helyre, ahonnét belátunk a Habos-völgyben.
A völgy 90 fokban éri el az alsó völgyet. A völgyek körül sziklás hegyek, csúcsok, ahol a fel és le száguldó felvonót lehet látni a magasban.
Innét még 10 percet kellet volna menjünk, hogy elérjük a Salvamont épületét és a háta mögötti gátakat. De mivel kezdett beborulni és csepegni az eső, visszafordultuk. Ősszel még egyszer felkeressük a tájat.
Csepegő esőben és dörgés, villámlások kíséretében értünk le. Nagy eső volt a völgyben.         
Fotó galéria:

2021 július 23 – 25

Az időjárás előre jelzése szerint valószínű, hogy a hétvégére az időjárás megenyhül.
A hétvégén a Bucscs-hegységben kirándulunk, a Habos-völgy vízesését keressük meg.  Pénteken, vagy vasárnap megyünk az időjárás függvényében.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban. Dâmbovița, illetve Podul-Dâmbovița.
A nagy meleg miatt, egy olyan túrát választottunk, ahol nem kell hegyet mászni, ezért egy  hűvös szorost választottunk, a Dâmbovicioara-szorost. Kiinduló helység: Dâmbovița. 
Dâmbovița  helységen a hasonnevű patak folyik keresztül. Ezért nevezik Dâmbovița-hidjának. A helységtől minden irányban, szép szorosok: Dâmbovița, itt van a Medve-brlang, Urdărița, Rudărița – Vájus-barlang, a Szász-hegy mellett szép szirtek, Dâbovicioara-barlang  –  Brusturet-szoros.  
Mivel a múltban többször jártunk ezen gyönyörű vidéken, az összes szorosokat bejártunk. Egy rövid visszaemlékezés.
A helységet a Ciocanu nevű szórvány településről is meglehet közelíteni, veszélyes nagyon meredek ereszkedőn, de aszfalos úton. Ha nem vigyázol, akkor fék nélkül maradsz, mert felfór a fékolaj !  Dâbovicioarara ékezve a Brusturețului szorosban a  kivilágított Pestera Dîmbovicioara barlangot néztük meg.   A szorosban látványos, nagyszabású turistaházban lehet éjszakázni. Majd a Dâmbovița szorosban a Medve-barlangot jártuk be.
Fotó galéria I. :
Brassóból korán reggel indultunk mikróbusszal. A Törcsdvári-hágon, amit Király-hágónak is neveztek, értünk fel az ország legmagasabb átjárójára,1300 m. Innét meredek, kacskaringós úton ereszkedtünk le  Podul Dâbovițara. E helységtől, minden irányban szorosokon keresztül lehet tovább menni. Jelzett utak vezetnek  a Királykőre a Brustureț szoroson keresztül. Jelzés: kék kereszt.  Bucsecs-hegységre a Fundata helységen keresztül. Jelzés kék pont, majd piros sáv az Omu-csúcsig. Mindkét túra hosszú és fárasztó.
Miután szerencsésen megérkeztünk a veszélyes ereszkedőről, hatalmas kamionok sokasága között. Megszemléltük a hegy alatt lévő katedrálist, majd a Dâmbovicioara-szorosban mentünk tovább és ott töltöttük az egész napot.
Érdekesékből megemlítjük, hogy egy pihenő helyen magyar beszédre figyeltünk fel. Román vidéken magyarok ? A magyarok Debrecenből jöttek a Királyhágon keresztül. Kifejezték, hogy nagyon tetszik a vidék, tovább mennek a barlangig.
Fotó galéria II. :

2021 július 16 – 18

 
 
A múlthéten  a nagy meleg miatt a Dâmbovița túrát nem szerveztük meg. 
Erre a túrára valószínű, hogy a hétvégén kerül sor, pénteken, vagy vasárnap.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban. Báj-hegység, Sorica gerinc, Urechea csúcs 1715 m. Cazacu csúcs 1753 m. 
A 780 m. magas Azugából indultunk és a gondolával tettük meg az 1000 m. emelkedést. Viteldíj 25 lej. Kellemes, hűvös időben érkeztünk fel az Urechea csúcs alá. A kék háromszög, piros sáv és kereszt jelzésen kirándultunk. A legközelebbi csúcson a hegyek   fantasztikus kör panorámában gyönyörködtönk. A legszebb látvány a Bucsecs-hegység, reggel felhők koronázták, de hamarosan feloszlott.
A Caraiman és a Coștila csúcsok közötti völgyben titkos barlang rejtőzik. Tulajdonképpen, nem a barlang titkos, hanem a bejárata. Erről a barlangról könyv jelent meg és az interneten is megtalálható. Érdemes felkeresni. A völgy alatt, egy érdekes barlangszerűséget lehet megfigyelni.
Fotó galéria: