All posts by kalman

2020 július 4

Július 4-én, szombaton a Bucsecs-hegységben kirándulunk, rododendron túra. Természetesen ha az időjárás megfelelően alakul. Szinájából indulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múlt heti túrával kapcsolatban. Botorog-csorgó – Magura – Alsómoécs. 
Botorog-csorgónál, olyan meglepetésünk volt amit még soha nem tapasztaltunk. Hogy mi volt a meglepetés? az, hogy az autók a bányától a Zernest-szorosig százával sorakoztak. Ekkora autó tömeget itt sosem láttunk. A kirándulók majdnem mind a Curmatura felé mentek. A Magura felé nem ment senki, minket kivéve, egy pár auto igyekezett fel a meredek szerpentineken.
Kb. 4 kilométert tettünk meg a Maguráig. A gyönyörű kilátás-hoz hozzájárult a szép napsütéses idő. A Csokoládé fogadó teraszon, ahonnan mindenfelé szép kilátás, pihentünk meg. Délután elindultunk  a     6 km.-re levő Alsómoécs felé. Szép kilátás a Bucsecs-hegység felé. Felfelé jövet a Királykő felé volt kilátás. A szekérutat elhagyva egy meredek lejtőn ereszkedtünk le a völgybe.
Botorog-csorgó-tól piros-sáv jelzésen a gerincen Törcsvárra juthatunk el. 
Fotó galéria: 

2020 június 25.

Június 25. A BARLANGOK NAPJA. 
A világban, az országban megszámlálhatatlan sok barlang van.  Erdélyben található, egyes barlangokról emlékezünk meg. Mit nevezünk barlangnak ? Olyan üreget, amely mélysége meghaladja a 2 métert és járható.  Erdélyi főbb   barlangkutatók, feltárók, leírók közül  Orbán Balázst, Czárán Gyulát.  Kisgyörgy Zoltánt és Dénes István geológusokat említsük.  
A térségünkben található barlangokat Kisgyörgy Zoltán és Dénes István tárták fel és írták le. Ezeket a barlang feltárásokat és leírásokat a MEGYEI TÜKÖR-ben tették közé az 1980-as években. 1987-ben kiadták az 51 barlang vázlatát és leírását a  BARLANG BIBLIOGRÁFIA, FIGYELŐ gyüjteményt, amely a PERSÁNYI ÉS A KOVÁSZNA MEGYEI BARLANGJAIT  tartalmazza.  Kisgyörgy Zoltán  a BTE-nek is ajándékozott egy példányt.
– Székelyföld barlangjainak a leírása Orbán Balázs nevéhez fűződik. A NAGY-BARLANG FELTÁRÁSA. Később Almási és Homorodalmási-barlang, vagy cseppkőbarlang néven jelenik meg. Orbán Balázs elsőként tárta fel és írta le a barlangot. Ezért a hajdani BTE, 1931-ben ORBÁN BALÁZS barlang-nak nevezte el. A barlang mai napig is megtartotta a nevét, viszont az elnevezőjét már rég elfelejtették.  A Tolvajos barlang feltárása és leírása szintén az Ő nevéhez fűződik.  Ezt a barlangot a rákosiak egyszerűen Cseppkő-barlangnak nevezik.
– Bihar-hegység barlangjai Czárán Gyula nevéhez fűződik. A nevezetesebb barlangok, amiket  régen bejártuk: Szamosbazár, Meziád, Csodavár, Aranyosfő-jégbarlang. A Nyugati-hegyekben sok bejárásra érdemes barlang várja a turistákat.
– Királykő és környéke: Határpatak völgyében két akna-barlang, Cimbalu, Ceardacul és a  Remete-hegyi-barlangok. Déli oldalon: Denevérbarlang, Dambovita, Vályús és a Medve barlangok.
– Bucsecs-hegységben sok barlang van, egy párat említünk: Ialomitei, Babele és Caraiman titkos barlangjai.
– Keresztényhavas környékén. Salamon-kő barlangjai, Tejbarlang, Lidérc-hasadék barlangja, Betlehem barlang a Cenken.
– Nagykőhavas: Bányabérc, Hétlétra barlangjai.
– Persány-hegység: Kőlik, vagy Hiúz-juk, Tolvajos és a  Kagylós barlangok. Továbbá: a Tepejek barlangjai és a Solyomkő, az Olt mentén Ágaskő, Mihály-kő, Komána barlangjai. A hegytől Északra, a Vargyas-szorosban több mint 100 barlang tartanak nyilván .
– Kovászna megye, Baróti-hegység:  Kisgyörgy Zoltán és Dénes István.
 A KISBACONI BORVIZES-TAVAS BARLANG. MEGYÉNK TERMÉSZETI RITKASÁGA.  “Európa szerte is ritkán hallani ilyenről. Megyénkben is csak ez a hármas-barlang csoport van. Bár barlangként szerepel és a fenti név alatt vonult be a hazai hivatalos és külföldi statisztikában, valójában alig ismert, a szájhagyomány pedig felhagyott aranybánya üregeiként  tartja számon”….
A NAGYBACONI KINCSES-BARLANG.  “Amint a neve is mutatja, a hagyomány szerint kincses bánya, illetve aranybánya volt. Akik ismerték a Setétpatak erdő rengetegébe vezető utakat – mert itt van ez a barlang – ide jártak felfogni az arany csepegéseket…
Mondanunk sem kell, hogy a keresett nemesfémnek, az aranynak itt se híre, se hamva. Valószínű, hogy a régiek, az aranyosan csillogó, úgynevezett pirit kristályokkal  (vasérc)  tévesztették össze… Ez lehetett tehát  a régiek aranykincse. “
Megjegyzés: Nehéz elfogadni azt, hogy a hajdani emberek az aranyat összetévesztik  egy vasércel. Ez a vasérc inkább  rozsda színű. A bodvai Tavas-barlang vörös színét valószínű, hogy az  említett vasérctől kapta.   Bodvajon találtunk egy aranyosan csillogó forrást. A kristálytiszta víz alatti kövek úgy csillogtak, mintha arannyal lenne bevonva. A galériában meggyőződhetünk róla.
 – Kovászna megye: A Gyilkos-barlang – Az Ojtozi szélgödrök –  Veczer-sziklája, stb.
Fotó galéria:

2020 június 26

A Medárd továbbra is jól működik, minden nap esik az eső. Ennek ellenére nem ülünk otthon, a kirándulásokat úgy szervezzük, hogy lehetőleg kerüljük ki az esős napokat.

A jövő heti túrát, szintén pénteken 26-án szervezzük meg, de figyelünk az időjárásra is.
A Magurára kirándulunk a Botorog-kutjától indulunk. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múlt heti túrával kapcsolatban. Vámoshíd – Olt-folyó. 
Ahogy már jeleztük, a hétvégén, pénteken szerveztük   meg a túrát, abban reménykedve, hogy nem lesz eső, hiszen egész héten esett. Pénteken reggel egy kissé kiderült, elindultunk. Nem értünk le a mikrobusz megállóig, egy hirtelen jött nagy zápor zúdult le. Amilyen hirtelen jött, olyan hamar elállt. Miután kiértünk Brassóból, minden száraz, az esőnek nyoma sem vol, Vámos hídjánál szintén. Kellemesen sütött a Nap, de itt-ott fekete felhők láthatok. Az Olt-folyot követve a gáton mentünk ki a folyó nagy kanyarulatáig, és tovább a szigetig, ahol egy felforditott kőasztalnál  állapodtunk meg, mellette tűzhely. A szándékunk az volt, hogy a Veczer- szikláig megyünk, de eső esetén túl messziről kellett volna meneteljünk a vizes fűben. Egész nap, napsütéses, jó idő volt, a tűzhelyen megsütöttük a flekkent, közben az érdekes felhők vonulását figyeltük, fekete esőfelhők, meg érdekes felhőalakzatok vonultak a láthatáron.
A folyó kanyarulatában egy fehér gém madár szállt fel nagy robajjal, a folyót követve szállt tovább. A folyón egyetlen egy kacsát sem láttunk úszkálni, viszont bőven úszkáltak a műanyag palackok. A parton is bőven volt belőlük.
Fotó galéria: 

2020 június 14. után, az időjárás függvényében

A mindennapi esőzés miatt, és továbbra is esőre, viharra  kell számítani, nehéz eldönteni, hogy hova kiránduljunk. Mivel, az esetleges bekövetkező vihar miatt, a hegyekben num tanácsos túrázni, ezért úgy döntöttünk, hogy az Olt-folyó mentén a Veczer sziklához  kirándulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. A túra idejét is megtudhatjuk.  
A múlt heti túrával kapcsolatban. Szunyogszék, (Dumbravita) Félix napján. 
Félix-napján, éjjel esett, reggel felös, ködös idő, vajon kiderül? Elindultunk abban reménykedtünk, hogy napsütéses, meleg-jó idő lesz, kiderült.  Egész nap meleg-napsütéses, változó felhős idő volt egész nap, miközben Brassóban szakadt az eső. Mire hazaértünk Brassóban már sütött a Nap. A  környező hegyek egész nap ködben burkolóztak, kivéve a Kotlát. 
A falutól egy óra alatt értünk ki a tóhoz. A tó partján a halászok sokaságával találkoztunk. Az volt a szándékunk, hogy a falu felé megkerülve a tavat, átmegyünk a déli oldalra. Sajnos a falu felölről a tavat nem lehetett megközelíteni a mocsaras, vizes, süppedő talaj miatt. Azt a javaslatot kaptuk,  hogy a  gáton át–menve próbáljuk meg. A gáthoz érve, szép a kilátás. Ebben a zónában figyeltük meg a vízi madarakat, a fehér kis kócsagok a gát korlátjára szállva tollászkodtak.  Más madarak is jelen voltak: golya. gémfélék, sirály, cinege stb.
A tavaly, november 22-én kb. 10 kócsagot figyeltünk meg. A kócsag vándormadár, hogy lehetett az, a tavaly késő ősszel még itt voltak. A gáttól Kelet felé még egy szép tavat láthattunk. Ebben a csendesebb zónába fészkelnek a madarak, ezért van a gát lezárva, hogy tömeges látogatók ne zavarják a madarakat. A gázló vadkacsák állandóan jelen voltak, némelyek gázló futásban a víz tetején.  A tó környékét a vadrózsa és különböző virágok ékesítették. A két falut összekötő aszfaltozott út mindkét oldalát vadvirágok díszítik.
A tavat a következőképpen jellemezzük: Északi partja, zajos, tömeges halászat, Déli partja, csendes, nagy része nádas. Keleten a gát, a tó itt folyik le, a madarak fészkelő helye, Nyugat, a falu.
    Egy látványos, szép, élményes kirándulásban volt részünk. Hamarosan ide még vissza fogunk jönni.
Fotó galéria: 

2020 június 9. Félix napja.

dscf3579
Az 1849. Erdélyben lezajlott önvédelmi harcokra emlékezünk.  Csak a főbb mozzanatokat idézzük.   
171 éve zajlottak le, Erdélyben a szabadságharcok, június és október között. A fő honvédek közül, Petőfi Sándort és Gábor Áront emeljük ki,  akik az Erdélyre tört osztrák-orosz csapatok ellen önfeláldozóan harcoltak. Az osztrák-orosz, mintegy 28 ezer főből álló csapatok törtek rá a kis csapatból álló honvédekre, 1849 június 20-án a Tömös-völgyében. Az ütközet a Magyar-várnak nevezett szorosban volt. Erre a helyre egy emlék obeliszket állítottak fel, azzal a felirattal, hogy 1849. de hogy melyik hónapban és napon volt a szabadságharc, azt nem találni ? Egyidőben ezzel az ütközettel, szintén június 20-án, Szibot-nál és Törcsvár-nál is támadtak.
Miután egy szász nemzetiségű erdész az ellenséges csapatokat a honvédek háta mögé kalauzolta, a szabadságharcot leverték. Június 21-én az osztrák-orosz, vagy muszka csapatok bevonultak Brassoban és a Fellegvárat ostromolták. E ostrom emlékére a vár falán egy emléktáblát láthatunk. Az ellenség tovább vonulva, július 2-án a kökösi hídnál ütközött meg Gábor Áron a forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje seregével. Gábor Áron-t ágyúgolyó találta el, hősként hunyt el 35 éves korában.  Kökösön, a Feketeügy partján  a csata emlékére emlék obeliszk van felállítva. Eresztvényben nyugszik, sírján lévő obeliszk jénél tiszteleghetünk és hajthatunk fejet.
Fehéregyház. 1849 július 31. Itt állt fel Bem József Főserege, a Segesvári csata. Ebben a csatában vett részt Petőfi Sándor, ahol állítólag hősi halált halt, de a holttestét nem találták meg, más fejlemények azt bizonyítják, hogy orosz fogságban hurcolták. Állítólag Szibériában találták meg a holttestét, sok évre rá.    
Nyergestető. 1849 augusztus 1. Itt is harcoltak a honvédek az osztrák-orosz betörőkkel, valószínű, hogy Slanic-Moldova felől   törtek be Erdélybe. 
Arad. 1849 október 6 án következett be a vég, A 13 VÉRTANÚ KIVÉGZÉSE, amit nem az oroszok követtek el, hanem az OSZTRÁKOK, SOHASEM BOCSÁSSUK MEG !
Fotó galéria:
 
 
 
Túra. A múlt heti hétvégére tervezett túra az esős időjárás miatt elmaradt. Közös megegyezéssel kb. június 9-én, Félix napján szervezzük meg. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Túravezető Brummer Klára   

2020 június 2 vagy 3

Elöljáróban, május 31-én  Pünkösdről emlékezünk meg,  Csíksomlyó. Tudjuk, hogy a búcsú elmarad, sajnáljuk.  Viszont a majdnem egybeeső két ünnepet, a Gyermek napját június 1-én ünnepelhessük.  
A madár túrát a jövőhétre halasztottuk el.
további részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Cenk-hegy. 
Tulajdonképpen a madár túrát kellett volna megszervezzük, de közkívánatra a Cenk-hegyre kirándultunk.  
Korona ide, vírus oda, maszk le, Cenkre fől! Gyönyörű, napsütéses időben a Cenkre Rakodó-völgyéből indultunk el. A hegy nyergéből az általunk kedvelt Fehér szikláknál telepedtünk le a várkút közelében. Hajdanában itt állott Brassóvia vára. A teljesen ép várat lerombolták, Orbán Balázs részletesen leírja, hogy mi történt a várral.     Szép kilátásban volt részünk a  Kárpátkanyar hegyeire: Királykő, Keresztényhavas, Nagykőhavas stb. A vandál turisták nagy pusztítást végeznek, a tavaly a sziklák alatt még látható volt a Tűlevelű szegfű, egy szálat se találtunk. A tömegesen szervezett turista járás is nagy károkat okoz a természetben. Ide tartoznak az illegális szervezetek is. A nyeregben valóságos turista gyülekezet volt. Minden irányból özönlöttek a turisták a nyeregben, jöttek futva, gyorsan, lassan, kerékpáron, mászva négy lábon a sok kutya.    Nagy tömeg gyűlt össze, majd különböző irányban távoztak. Mi a sárga, majd a kék jelzésen tovább menve  ereszkedtünk le a Vár-völgyében, ahonnét a volt Tompa vendéglő felé indultunk    vissza. Közel 60 fényképet készítettük, egy párat a fotó galériában láthatunk.
Fotó galéria:

2020 május 24 vagy 26

 
A következő túrát május 24-én, Eszter napján, vagy 26-án Gyöngyvér napján szervezzük meg. A túra keretén a most fészkelő vándor madarakat figyelünk meg. A Brassótól nem messze egy nagy kiterjedésű tó partjáról figyeljük a madarakat. Azt tartják a vidékről, hogy 200 madár faj fészkel. 
A túra időpontját később határozzuk el az időjárás alakulását figyelembe véve.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrával kapcsolatban: Lempes-hegy vagy Cenk-hegy? A Lempes-hegyre kirándultunk. Nem szombaton, vagy vasárnap kirándultunk, hanem hétfőn, úgy gondoltuk, hogy akkor kevesebb kirándulóval találkozunk. Úgy is volt. Nagyon kevés kirándulóval találkoztunk. Az áprilisi virágok már rég elhervadtak, egyetlen szál héricset láttunk egy ritka pillangó pihent a közekében. A pillangó, olyan barátságos volt, hogy felszállt egyik turistánk ujjára, onnét nem akart elrepülni, mindig vissza szált. Ilyent még nem tapasztaltunk.
Sok szép kora nyári virágot csodálhattunk meg, eleinte egy kissé borús, de később napsütéses időben. A fotó galériában a Lempes hegy virágait láthassuk.
Fotó galéria:

2020 május 10 – 17

dscf0013

Május 10-én a madarak és a fák napjára emlékezünk.
Magyarországon  a tatár-juhar az Év fája. 2020 évben.
Az év madara az erdei fülesbagoly.
Májusban, nemcsak a madarakra, meg a fákra kell figyeljünk, hiszen ebben a hónapban rajzik a májusi cserebogár. Ez a szép, pompás repülő bogár rajzását, már nem nagyon lehet látni, mert azt tartják róla, hogy a természetben  kártékony és ezért, üssed – vágjad ki kell irtani. Hogyha azt vizsgáljuk, ki a legnagyobb kártevő a természetben? az nem más mint az EMBER.
Májusban egy illatos, kankós virágban is gyönyörködhetünk, a csokros, fehér és a sárga árnyalatú  nárcisz virágzásában.  Persze még más gyönyörű tavaszi virágokat is megfigyelhetünk. A fotó galériában az Erdőfülek cserebogarát és a kankós-kert sárga árnyalatú, meg a fehér és csokros nárciszát  láthatjuk.
Fotó galéria:


Ha május 15 után feloldódik kijárási tilalom, akkor  kisebb virág-túrákat szervezünk a Lempesre,  Cenk-hegyre, ezt még megbeszéljük, mivel a májusi hónap esős. A közmondás azt tartja, hogy a “májusi eső minden cseppje aranyat ér”.   

2020 május 1. és május 3 Anyák napja

  img029
A beköszöntő  májusi hónap, elhozta a régen várt esőt. Az előre jelzés szerint az egész hónapban fog esni. Ennek nagyon fog örvendeni a természet, a gazdák és a természet járók, mivel nem tanácsos a túrázás. A szabad természetjárásra még várni kell.
Vírus ide és oda, május három ünnepel kezdődik. 
– Május1. A munka ünnepe. A múltban felvonulásra kényszerítettek, most a vírust elfeledve, vidáman flekkenezhetünk otthon, esetleg a kertben.
– Virágzik a májusi orgona. 
– Az édesanyák napja. A Májusi hónap első vasárnapján az édesanyákat köszöntjük. Aki teheti édesanyát egy csokor orgona virággal köszöntse. Úgy legyen.

2020 április 22, május 3 – Anyák napja.

Április 22-én a FÖLD NAPJÁRÓL emlékeztünk meg. Ezzel a témával kapcsolatban sok fényképet készítettünk. Bármilyen fényképet készítsünk a természetben, a FÖLD mindig ott van.   A FÖLD, az élet bölcsője, bármilyen életről legyen szó, az a földből származik és oda is tér vissza. 
 
 
 
Gyulai Ibolya, volt turistatársunk. 
Áprilisban, a napokban hunyt el. Egy idős turista társnőnk értesített, aki a szomszédságában lakik. A telefon hívására nem válaszolt, később a fiától tudta meg, hogy váratlanul elhunyt. Nagyon sajnáljuk, mivel jó indulatú és egy jó barátot ismertünk meg benne és veszítettünk el. A volt több mint száz tagú egyesületünkben sokan vehettek volna tőle példát. Egy nagyon aktív személy volt. Népművészeti babákkal foglalkozott, ruhákat vart a babáknak, de szép csángó öltözeteket  is vart. A közölt képen, Ibolyát  saját kezűleg vart, szép csángó ruhában láthassuk. A sok varrásokon  kívül népművészeti alkotásokkal is foglalkozott. Állandóan dolgozott valamin. A lakása tele volt babákkal és különböző népművészeti alkotásokkal. Verseket is írt.
Egy pár évvel ezelőtt, a Baiulescu házban baba kiállítást szervezett. A fotó galériában közölt képeket a babákról, ott készítettük. Nagy sikere volt, a kiállítást sokan megnézték nagy elismeréssel.            

Kedves Ibolya nagyon sajnálunk, nyugodj békében, őszinte részvételünk a gyászoló családnak. 
Fotó galéria: