All posts by kalman

2018 április 19 és 21

Az archív fotókon a Halászbástyát és a lengyel-szlovák határ gerincét láthassuk a Magas Tátrában. Ez a látványos gerinc kedvelt célpontjuk a tátrai turistáknak.  
 
 
Még egy elhalasztott túránk van az Őrhegyre. Ezt a túrát akkor szervezzük újra, amikor  tömegesen  virágzik a vadrózsa.
Április 19.-én, csütörtökön, ha nem romlik el az idő az Üvöltő-vízeséshez kirándulunk. Többször jártunk már ott, főleg Busteni felől közelítettük meg. A mostani kiinduló helység: Poiana Tapului.    Ha lesz időnk, akkor a Zamora felé is elmegyünk a Báj-hegységben.
21-én, szombaton honismereti túrát szervezünk. A túra keretén a székely fővárosban megyünk, Marosvásárhelyre. A város nevezetes látnivalóit keressük meg.
Túravezetők: Szotyory Mária és Brummer Klára
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
 Az előző túránkon a  Királykő északi oldalán, most a déli oldalánál kirándultunk.  
A Pestera, ami barlangot jelent.  Ez egy gyönyörű szórvány település a Királykő déli oldalán. Tulajdonképpen a Királykő és a Bucsecs-hegység közötti medencében, felföldön jártunk, amin a szerpentinek sorozatából épült alpesi út halad keresztül, ami nem más mint a  Király-hágó (Drumul Carului). Aki ezt az utat végigjárja, élményekben gazdag emlékekkel térhet haza.
Alsómoécsről indultunk, kb. 6km. a 160 m. hosszú Denevér-barlangig. A barlang közel van az úthoz. Érdekessége, hogy két barlang van, közel egymáshoz. A baloldali kb. 15 m. hosszú.  Pestera szórvány településhez aszfaltozott út vezet Alsómoécsről, de a Botorog kútjától is egy elég meredek   kövezett út vezet fől egészen a Magura  templomig.  Az előbb ismertetett út a szebbik, a második erdős hegyoldalon halad fölfelé. A két út közötti út, csak terepjáróval járható.  A Folea háznál éri el a az előbbi utat.
Miután felértünk a tetőre, a Királykő hosszú gerince tárult a szemünk  elé, hátranézve a Bucsecs-hegység gerincét szemlélhettük. Jobbra a Magura- hegy ablakos gerince volt látható, egy kissé még jobbra nézve Alsómoécs házait látszottak a völgybe, a homályban vesző messze háttérben a Keresztényhavas volt látható. Jobbra messze, Sernye.  Szembe, a Királykő napsütötte gerince. Egy kissé balra a gerincen, a  Királykő legmagasabb csúcsát, 2238 m.  Pásztor csúcsot láthassuk, fel-lehet ismerni az alatta levő kis Grind tisztásról. Történelmi helyen jártunk. A Pásztor csúcson keresztül húzódott az ezer éves határ, amely a Száraz-tisztást érintve Senye felé ereszkedett le, a Sas-keresztnél érte el a Király-hágót. Erre a tényre bizonyíték: Sernye közelében megtalálható egy teljesen ép határhalom. 
A fotó galériában, a térség tájait láthassuk, és a tavasszal virágzó fákat.          
        

2018 április 13

Az elöljáróban közölt fényképen egy archív fotó látható a Bulgár hegyekben.

 
Április, péntek 13-án, “szerencsés” napon egy elhalasztott túrát szervezünk meg, a Pesterára.  Ha pénteken nem lesz jó idő, akkor a túrát szombaton, vagy  vasárnap  szervezzük meg. 
Túravezető: Piszár Károly.
További részletek és bejelentkezés a  0368/418 901 telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban.
Barca-völgye és a Spirla.
A tavaly kiaszfaltozott Baca-völgyén, a megduzzadott Barca-patak mentén végig menve a Királykő behavazott gerincében gyönyörködtünk, utunkat tovább a Spira-völgyében folytattuk. Itt sok tavaszi virág várt ránk, főleg a tavaszi kikerics. A hó már rég elolvadt a völgyben, de valamit itt felejtett, a hóvirágot.  Kora tavasszal, még márciusban a hó alól kibújó hóvirág hirdette, hogy itt a tavasz.  A hegy oldalakon a hóvirág még   javában tömegesen  látható. Ebben a periódusban csak itt.
A fotó galériában, vegyesen tavaszi virágokat és a Királykő sziklás gerincéről láthatunk képeket.

2018 április 8

Az elöljáróban közölt fényképen egy archív fotót láthatunk.
Sajnálatos közlemény, azért sajnálatos, mert tudomásunkra jutott, hogy volt turistatársunk, Domokos Mária március 29-én, 87 éves korában elhunyt. A Brassói Turista Egyesület közösségének a nevében, őszinte részvételünket fejezzük ki a gyászoló családnak. Utolsó útjára elkísértük, sírját megkoszorúztuk. 
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. 
Mária, ami Marikánk Vass Lacihoz hasonlóan szintén természetszerető volt. Mindkét brassói turista egyesületben be volt iratkozva. Számtalan EKE és BTE  túrán vett részt. Barátságos jó indulatú, szerény személyt ismertünk meg benne.
Az 1991-ben alakult EKE, ami 2005-ben a BTE egyesületben ment át, átlagban már életkorukban előre haladott személyek alapították meg. Ezzel bizonyítható az, hogy a mai napig több mint 35 tagunk hunyt el. Nyugodjanak békében! 
A Lempes-hegy. 
A túrával kapcsolatban: Szép időben volt részünk. Mindenki attól félt, hogy nagy sár van a hegy oldalakon,  ez nem tejesedett  be, sárnak nyoma sem volt, viszont helyette a tavaszi virágok tündököltek, azok a virágok, amit a Lempes-hegyen már megszoktunk. Minden hónapban más virágok nyílnak, nem hiába tartják Brassó virágos kertjének, még barlang fülkét is lehet itt találni.
De inkább lássunk egy pár tavaszi virágot.

2018 március 30, április 3

Március 30-án, pénteken, tavaszi virágtúrát szervezünk a Lempes-hegyre. A tavaly eben az idő periódusban voltunk a lempessi hegyháton, sok szép tavaszi virágokban gyönyörködhetünk.
Túravezető: Brummer Klára.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Április 3-án, húsvét harmadnapján szervezzük a húsvéti túrát a Spirla-völgyében. Szintén tavaszi  virágokat fogunk látni. Ebben a völgyben másféle virágok nyílnak már kora tavasszal,  mint a Lempesen. Főleg hóvirág és a  kikerics, de más tavaszi virágokat is honosak itt. A látványhoz hozzájárul a Királykő behavazott gerince, ami szintén szép természeti látvány.
Túravezető: Szotyory Mária. 
Bejelentkezés a túrára.
Kőrösi Csoma Sándorra emlékezünk, születésének a 234-ik évfordulójára. 1784 március 27. Született Csomakőrösön, elhunyt Dardzsilingben 1842 április 11. 58 éves korában. 
A székely nép büszkesége, hiszen még egy ilyen kiváló magyar ember nem született Erdélyben, de még Magyarországon sem. Az egész életét arra áldozta, hogy a magyarság eredetét kutassa a keleti országokban. A legfőbb érdeme, a tibeti-angol szótár megalkotója. Ami a világ nagy hasznára vált.  
B TE keretén többször látogattunk el Csomakőrösre és minden alkalommal megkoszorúztuk a központban felállított szobrát.            

2018 március 24 vagy 25

Az állandó rossz időjárás miatt, nem tervezünk előre túrát. Mivel nem tudhatjuk, hogy a hétvégére milyen idő lesz, ezért a túrát pénteken határozzuk el. Szombaton a József névre hallgató túratársunkat köszöntjük.  Virágvasárnap valószínű, hogy tavaszi virág túrát fogunk  szervezni.  
Részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A nemzeti ünnep napján, március 15-én  a szabadságharc hőséről Gábor Áron őrnagy, Kökösön a Feketeügy hídjánál lévő emlékműnél hajtottunk fejet és koszorúztunk. A koszorút Brummer Klára alelnök és Zsigmond Judit tag helyezték el. 
Az ünnepélyt Kökösön a reggeli esős időjárás megzavarta. Csak úgy délfelé jött az idő valamennyire helyre, ezért nagyon kevesen vettek részt a koszorúzáson. Három koszorú került Gábor Áron emlékműve alá. A harmadik koszorú a Brassói Turista Egyesület tiszteletét, részvételét igazolja.
A koszorúzás után felmentünk a kökösi hidra, hiszen ehhez a hídhoz fűződött a szabadságharc. Elképzeltük azt, hogy akkor egy fahíd lehetett itt. A mai betonhíd nagyon rossz állapotban van. A vas korlátok tejesen kivannak rozsdásodva, csodálatos az, hogy még részben a helyén vannak. De nem ez érdekelt minket, elképzeltük a híd környékén támadó, ostromló ellenséges sereget. Most a hídnál nem az ellenséges katonák támadtak, hanem a Feketeügy. A folyó kilépett a medréből és elárasztotta a híd környékét. A megduzzadott folyó majdnem felért a hídig, ami képünkön is látható. Az emlékmű mögött lévő kis halastavat az árvíz nem érte el, mivel egy elég magas gát védi.
Mivel Székelyföldön sokfelé emlékeznek meg a nemzeti ünnepélyekről, ezért úgy határoztunk, hogy minden évben más helyen emlékezünk meg és koszorúzunk.
A közölt fotó galériában a nemzeti ünnepeken készült képeket és 1848-49-es emlékműveket  láthatunk:

2018 március 15 – 17 vagy 18

A nemzeti ünnep napján, március 15-én Kökösre megyünk. A székely szabadságharc hőséről Gábor Áron tüzér őrnagyról  emlékezünk meg. 1814 november 27-én született Bereckben. Elhunyt 1849 július 2-án a második kökösi csatában, 34 évesen. 204 éve.
Az ágyúöntésről vált híressé. Sepsiszentgyörgy egyik épületének a  falán levő táblán  ez olvasható:
EBBEN AZ ÉPÜLETBEN SZÉKELT HÁROMSZÉK HONVÉDELMI BIZOTTMÁNYA.
ITT HANGZOTTAK EL 1848 NOV. 23-ÁN
GÁBOR ÁRON 
EMLÉKEZETES SZAVAI  “LESZ ÁGYÚ !”
Gábor Áron első két ágyúját, vasból a bodvai vashámorban öntötte, miután az osztrákok feldúlták a vashámort az ágyúöntést Kézdivásárhelyen folytatták. Kb 60 ágyút öntöttek.
Az első kökösi csata. 1849 június 23. Gábor Áron elsüti első ágyúját. 
Gál Sándor ezredes, egy maroknyi székellyel, ezerötszáz gyalogos, négyszáz fős lovasság és hat ágyú. Ezzel az erővel ment, hogy a kökösi hídnál megütközzön a tizenkétszer nagyobb orosz- osztrák egyesített sereggel. Győznek, vagy meghalnak.
A második kökösi csata. 1849 július 2. A tüzérséget Gábor Áron őrnagy vezényelte. 
A cél az előnyomuló egyesített orosz-osztrák csapat visszaverése. Az elkeseredett harc, mely nagy veszteségek árán a fegyverek győzelmével végződött. Az ütközetben sikerült az ellenséget visszaverni, az ütközet sok áldozattal járt, az áldozatok között volt Gábor Áron tüzér őrnagy és több főtiszt.  Gábor Áront ágyúgolyó találta el, szándékosan lőtek rá.   
A harmadik kökösi csata. 1849 július 20. A vég.  Gábor Áron ágyúit az osztrákok elkobozták. Egy ágyút sikerült megmenteni, úgy-hogy elásták. Ezt az ágyút láthassuk a Sepsiszentgyörgyön a Nemzeti Múzeumban. 
 
  
Újabb turistatársunk hunyt   el, Vass László, a mi Lacink. 
A Brassói Turista Egyesület közösségének a nevében, őszinte részvételünket fejezzük ki  a gyászoló családnak. Utolsó útjára elkísértük, sírját megkoszorúztuk. Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. 
Laci, szeptember 8-án töltötte volna be a 80-adik életévét. Természet szerető ember volt, amit a szíve elégedetlensége miatt, csak korlátozva tudott eleget tenni.
Az 1991-ben alakult Erdélyi Kárpát Egyesületben az elsők között iratkozott be, 1994 január elején. Miután megalakult a Brassói Turista Egyesület, oda is az elsők között iratkozott be. Szerény, tisztesség megadó jó barátnak  ismertük meg. Az egyesületet adományokkal támogatta.
Igazi, jó magyar érzelmű ember volt, erre bizonyíték az, hogy a belvárosi lakását különböző magyar vonatkozású képek díszítették, mint például az Árpád-szobor képe.  
 
 
 
A nőnapi mulatsággal kapcsolatba. 
Bukarest úti Református Egyház rendezői most is kitettek magukért. A csekély belépőért példaképes nőnapi mulatságot szerveztek. Ízlésesen, szépen megterített asztalokkal várták a vendégeket. Az asztalokat, gyertya, virág és szép teríték díszítette. Minden hölgy kapott egy szál szegfűt és üdvözletet. A jó ebédhez, jó zene társult, szép örökzöld slágerek szólaltak meg.
Mindenki jól szórakozott.  Köszönjük. 

2018 március 10

Az év folyamán, kirándulást fogunk szervezni az elöljáróban közölt vízeséshez.
Március 8. A Nemzetközi Nőnap alkalmából, üdvözöljük az egyesület hölgy tagjait. 
Részt veszünk a Református Egyház keretén szervezendő nőnapi ünnepélyen március 8-án. 
Miután felköszöntjük a hölgyeket, megbeszéljük a hétvégi kirándulást. Az időjárás jelentés a hétvégére meleg, jó időt jósolnak. Úgy legyen.  
 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban.
A váratlan, tavaszi hideg időjárás, emlékeztetett arra, hogy a tavaly a Sipoly-völgyben a patakon  látványos jég  alakzatokat lehetett látni. Félretettünk minden túra lehetőséget és a Sipoply-völgyében kirándultunk. Enyhe-borús idő volt, a bejósolt napsütés, csak délután következett be.
Csalódtunk, mert nem láttuk azt, amit a tavaly. Most  nem jég, hanem csipkés hó képződményeket láttunk. Ezek is szépek voltak, szép látványokban volt részünk.
A fotó galériában egy pár felvételt láthatunk, ami nem más, mint a tavaszi tél művészete.

2018 március 4

Értesültünk, hogy Béla Ernő turista társunk, aki már régóta betegeskedett, a múlthéten a jó Isten megváltotta a szenvedéseitől és magához szólította.
Béla Ernő elhunyta alkalmából a Brassói turista Egyesület közössége részvételét fejezi ki  feleségének, Marikának, valamint a gyászoló  családnak. Nyugalma legyen csendes és békességes. 
Ernő nem volt beiratkozva a brassói turista egyesületekben, de ez nem jelenti azt, hogy nem szerette a természetet, igen szerette, hiszen mindig részt vett valamelyik turista egyesület túráján. Csendes, tiszteletmegadó, jó indulatú, nemcsak túratárs, hanem jó barát is volt. Olyan ember volt, aki a légynek sem ártott, ezért sokan vehettek volna tőle példát.
     
 
 
A múlthétvégén Zsigmond Jutka szakszerűen elkészítette a farsangi fánkot. Köszönjük. 
Ha a jövőhét végérre, úgy szombatra, vagy vasárnapra a beharangozott hideg időjárás egy kissé felmelegszik, akkor megszervezzük a Denevér-barlang túrát.  
 
Emlékezzünk Arany János költőre. Születésének a 101-ik évfordulójára.
1817 március 2.-án született Nagyszalontán. Nagyszalontán  a Csonka toronyban emlékmúzeum van berendezve, érdemes megtekinteni. 
2017. Arany János évnek volt nyilvánítva, születésének a 200-ik évfordulójának az alkalmából.  

2018 február 25 – március 4

Mivel még mindig tombol a vírusos influenza-nátha, túrát legközelebb március 3-án, vagy március 4-én szervezünk a Pesterára. Ez a elnevezés, valahogy nem hangzik jól magyarul.  Ez az elnevezés az itt található Denevér-barlangtól származik. Akkor magyar fordításban Barlang településnek kellene nevezni. Ha megfelelő lesz az időjárás, akkor nem az annyiszor bejárt foleai-úton  megyünk fel, hanem a Templom-hegyet átszelő úton. Mivelhogy a térségben van még egy szép barlang, ahol még nem jártunk, ez az út is szóba jöhet,  ez a   Bürcsoárá-barlang,          magyarosan, a hasonnevű völgyben.
Ha a társaság egy kissé felgyógyul a náthából,   akkor megkésve a hét végén , kb. vasárnap 25-én,  megsüssük a farsangi fánkot.  Főszakács: Zsigmond Jutka. 
A fotó galériában egy pár képet közlünk az előbbi többszöri  kirándulásainkról. A “Pestera”

2018 február 18 – 25

Betegség miatt a túrák és a farsangi fánk sütés egyelőre elhalasztódnak. 
 
 
Megemlékezések.
Orbán Balázs, születésének a 169-ik évfordulójára, 1629 február 3,  emlékezünk. 
Székely Géza, születésének a 117-ik évfordulójára, 1901 február 21, emlékezünk. 
 
 
 
Orbán Balázs. Lapozzuk fel a Székely Géza szerkesztésében megjelent BRASSÓI TURISTA 1940-ben megjelent számát.  Magyari László hat oldalas  írását olvashassuk  Orbán Balázsról.  Ebből az emlékműből közlünk egy pár idézetet, mivel mi ennél szebb méltatást nem tudunk közölni.
Orbán Balázs emlékezete. 
Írta és a BTE közgyűlésén felolvasta Magyari László.
“Amikor Orbán Balázsról emlékezem, úgy érzem, hogy ő örök útitársként szegődött hozzánk, a székelyföldi magyar turistakultúra szerény munkásaihoz… Nemcsak útitársunk, hanem vezetőnk is, akinek irányítása mellett megismerjük Erdély délkeleti szögletének minden csodáját.
Brassói Turista Egyesület (1927) már egyizben kifejezte hódolatát emléke előtt, amikor a homorodalmási  barlangot feltárójáról nevezte el, s emléktáblával jelölte meg azt a helyet, ahonnan háromnegyed évszázaddal ezelőtt barlangkutató útjára elindult…
Orbán Balázs 1829-ben született Udvarhely megyében, Lengyelfalván, katolikus, székely nemesi családból…
Családjának alig egy évszázados bárói címét sem viseli… Őseinek unitárius hitéhez is azért tért vissza, mert úgy érezte, hogy ennek a vallásnak a tanításai sokkal közelebb állanak felvilágosult gondolkozású, haladó szellemű egyéniségéhez…
Orbán Balázs egész életének az a szereret adta meg tartalmát, mely őt szülőföldjéhez, s ahhoz a székely néphez fűzte, amelyből ő is származott. Szűkebb családja nem volt, de övé volt az egész székely nép…
A kiegyezést megelőző években bejárta az egész Székelyföldet  és a Barcaságot s kutatásainak eredményét egy hat kötetű műben hozta nyilvánosságra, amely ezt az egyszerű címet viseli ”  A Székelyföld leírása…”
Faluról-falura, öt év alatt több mint ötszáz községet járt be… Nem mehetett el templomok és várromok előtt anélkül, hogy tüzetesen vizsgálat alá ne vette volna eredetüket és történelmüket…”
                                                                    ***
Szálljunk le a nekünk  annyira kedves Nagykőhavas fenyőerdő koszorúzta bérceiről s a Garcsin patak rohanó habjai mellől tekintsünk fel az Írottkő és a gerinc szikláinak jellegzetes vonalaira, haladjunk végig a szűk Tömösi völgyön, élvezzük a szorost környező három óriásnak: a Bucsecsnek, Nagykőhavasnak és a Keresztényhavasnak lenyügöző látványát, vagy menjünk fel csak a Cenkre : Orbán Balázs mindenütt velünk van.
Látogassunk el a Barcaságnak bármely zugába, a rozsnyói, a feketehalmi és a krizbai várromokhoz, Törcsvárra, a csángó falvakba, a régi székely települések nyomaihoz, taposott ösvényen haladunk, Orbán Balázs előttünk járt ott. “
       
Garcsin-völgyéről Orbán Balázs a következő képen emlékszik meg:
” A Garcsin keblébe siető számos kristály csermelyek, melyek közül fölemlítem a völgy alsó részén a jobb partilag beszakadó Rence vizét, Giró völgy vizét, és a baloldalon Detrepatakát, Mozsárpatakát…
A szép nevű Andirbércz s maga a Tót Pál is eltörpül, háttérben szorul a Nagy-kőhavas mellett… A Garcsinra néző keleti oldala minden előhegyek nélkül függélyesen tornyosodik fel, mint egy megkövesült isteni gondolat. S ne döbbenne-e meg a parányi ember, a ki ezen 6000 láb magas sziklafalnak lábainál állva, tekintetével alig mer fölemelkedni azon roppant csompókig (sziklaszálak), melyekbe gyakran belebotlanak az ég felhői is.”
            
                                         
Székely Géza. 1901 február 21-én született Brassóban. 1940-ben Csíkszeredában költözött. Ugyanebben az évben megnősült és feleséségül vette Péter Teréziát. Három gyermekük született: Enikő, Tünde és Csaba. Hat unokája és hét dédunokája van. Gyermekeivel sokat kirándult, elkísérték őt adatgyűjtő útjain a Csíki falvakban, ahol adatokat gyűjtött a “Csiki útikönyv” megszerkesztéséhez. Vámszer Géza régi jó barátja volt, aki meghonosította Csíkszeredában a turisztikát és a sí-sport tevékenységet.
Székely Géza életéről és tevékenységeiről részletes lírást a 2012-ben megjelent Nagykőhavas második kiadáséban találunk.
Brassói tevékenysége is gazdag. A Brassói Állami Főreáliskolában érettségizett, majd a Brassó Lapok nyomdájában dolgozott, mint nyomdász. 1932-től, 1934-ig újságíró a lapnál. 1936-tól, a lap felelős szerkesztője lett.  Az 1927-ben alakult Brassói Turista Egyesület turista titkára volt. Társszerkesztő volt az Erdélyi Turista negyedévi lapnál három éven keresztül.
1936-ban jelent meg egyik legszebb műve a NAGYKŐHAVAS LEÍRÁSA. Orbán Balázs is irt részleteket a Nagykőhavasról, de részletes leírás könyv formában az övé volt első. Román nyelven is jelentek meg leírások a havasról: 1968-ban, A Calauza turistului POSTOVARUL-PIATRA MÁRE, 1975-BEN, Muntii Nostri PIATRA MARE, 2000-ben, a Muntii Carpati Piatra Máre, 2004-ben ERDÉLY HEGYEI sorozatban újból magyar nyelven jelenik meg a  NAGYKŐ-HAVAS, Kovács Kendi Lehel tollából.
1939-ben Székely Géza szerkesztésében megjelenik a BRASSÓI  TURISTA.