All posts by kalman

2022 január  22 

img_1143

Az elöljáróban megjelentetett felvétel a jegenyefákkal szegélyezett Derstye és Brassó közötti utat ábrázolja, előtérben egy 600- as FIAT autó látható. 
A Brassói EKE keretében megjelenő  ENCIAN 76-os számában látható. 
A BTE honlapjáról vették át:   “Brassó – hajdanában és ma.”   X fejezet.
Elpusztult brassói emlékek.    
Derestye úti jegenyesor és a 600-as FIAT. 
Ez a felvétel, amit Szotyory György készített 19 76-ban, egyáltalán nem illik be ahhoz a   harmincas évek táján, az ENCIAN Egyesület keretén megjelent közleményhez.   
Ma már nem létezik Jegenye-sor, 600 -as FIAT, Derestyét már rég Brassóhoz csatolták.  
A közleményhez megemlítjük, hogy a BTE honlapján megjelent közlemények, fényképek védettség alatt vannak. Ha valaki átvesz egy közleményt, vagy fényképet és azt közé teszi saját  érdekében, felhasználva.  Ha tiszteséges akkor közli, hogy az átvett fénykép honnét származik. Ha ezt nem teszi, akkor plágiumot követ el.
A hónap második felében, 22-én, vagy 28-án, Károly napján szervezünk túrát.
A túra irányát a hét végén határozzuk el. Javasolt túra: Felsőmoécs. Jégbefagyott források. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.   
A múltheti túrával kapcsolatban. Szentpéter – Lempes-hegy.
A múlt szombatra tervezett túrát, elhalasztottuk 15-ére a bizonytalan időjárás miatt.
 A nagyállomásról többet nem jár a mikróbusz Szentpéterre. A volt Golyóscsapágy-gyár végállómásáról, minden órában autóbusz indul Szentpéterre.  A taxi a nagy-állómásról 15 lei. 
Felhős, szeles, hideg időben indultunk el. Miután kiértünk a tetőre, orkán erejű szél fogadott. Ekkora szelet ezen a hegyen még nem tapasztaltunk. Hó ? sehol. A sár sincs, mivel levan  fagyva. Mindenfelé fekete felhők, mind ha havazni készülne. A Nap is megmutatta magát, néha, néha kisütőt, úgy csúfolkodott velünk. Viszont a jó friss levegőt mindenki élvezte. Élményes, jó túra volt, igaz egy kissé megfagytunk. Legközelebb megint eljövünk, reméljük, hogy akkor nem lesz ilyen nagy szél.          
Fotó galéria: 

2022 január 8 – 15

 
A következő túrát szombaton szervezzük meg, az időjárás függvényében. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
Ha rósz időjárás következik be, akkor a túrát 15-ére halasszuk el.
 
Elöljáróban a Victoria Sport Club “ENCIAN” emlékezünk 91-ik évfordulójára.  
alakult 1931 december 7. 
Részletes leírást és fényképeket honlapunkon találunk.  ENCIAN alcím alatt. 
Érdemes belenézni. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Ó-év búcsúztató, Új-év köszöntő. 
A Noa-tó partján búcsúztattuk az Ó-esztendőt és köszöntöttük az Új-évet. 
Persze, hogy pezsgővel koccintottunk és ünnepeltük ezt a két eseményt. 
Kellemes tavaszi időben volt részünk. Mintha nem is januárban lettünk volna, áprilisi időnek felelt meg az időjárás. Hó ? sehol, viszont sár az volt mindenfelé, a sok eső és az elolvadt hó miatt a füves részeket víz borította.       
Piszár Károly az egyesület törvényes alelnöke a hónap végén esedékes névnapjára meghívta a társaságot.
Fotó galéria: 

2021 decemer 29, 2022 január 5

A BRASSÓI TURISTA EGYESÜLET KÖZÖSSÉGE,
ÁLDÓTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET
ÉS
SIKERES, BOLDOG ÚJÉVET KIVÁN !  
 
 
 
Az Ó-esztendőt búcsúztatót és az újév köszöntött, Szilveszter után szervezzük meg.    
Vérlegesen az év végén határozunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Karácsonyi túra, Sepsiszentgyörgy.
Szeresük Sepsiszentgyörgyöt, ezért úgy gondoltuk, hogy a karácsonyi túra keretén Sepsiszentgyörgyre kirándulunk. 
A negyedik Arany-Advent napján látogattunk el Sepsiszentgyörgyre. Az időjárás, egy kissé szeles, de azért kellemes. A főtéren szervezett  karácsonyi vásáron sétálgattunk. Nagy a kínálat. A mézeskalács, különböző finomságok, játékok, különbözi karácsonyi díszek, stb. A legnagyobb érdeklődés a húsféle árúnál és a kürtöskalács kínálatnál volt. 
Déli órában voltunk. A kivilágítás este kezdődik, de így is szépvolt. 
Fotó galéria:

2021 december 18

A következő túrát a hétvégén szervezzük meg az időjárás függvényét figyelembe véve, véglegesen pénteken határozunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Mikulás túrával kapcsolatban. A túrát, nem Mikulás napján szerveztük, hogy ne zavarjuk a családokat. Szerdán akartuk megszervezni, de az esős időjárás miatt szombatra halasztottuk.  Szombaton jött a Mikulás a Malom-árok völgyében. Ezt a völgyet Simakő völgyének is nevezik. Piatra Neteda. A völgy kék sáv jelzéssel van ellátva. A jelzés  a Türkősi-háttetőn keresztül levezett a Garcsin-völgyében. Onnét a Százforintos bércet érintve  Csuklyon csúcsra   érhetünk ki. 1275 m. 
A hajdani Encián turistái, az 1930-as években ezen az útvonalon kirándulgattak ki a Csuklyon csúcs alatt lévő kis kunyhóig, amit melegedőnek neveztek. A kunyhót már rég, hajdanában felgyújtották, viszont betonozott alapja most is látható. Mi a Simakő panzióig mentünk. Oda jött a Mikulás. Mindenkinek hozott ajándékot, még a magyarul beszélő kedves tulajdonos hölgyet is megajándékozta.
Kellemes, de ködös volt az idő. Délutánra a Nap is kisütött. A Kénes – vízesésre – forrásra is lementünk, ahol kevés hó gyönyörködtette a tájat, a medvék jelen létére is volt bizonyíték. A panzió virágokkal szegélyezett eresze alatt ebédeltünk, ahonnét szép kilátás volt a környező hegyekre. Hegyes- hegy,  Fenyős-tető, Mész-tető, Szenes-bérc stb.  
Fotó galéria:

2021 december 8

Mikulás túra. Valószínű, hogy a hétvégén 5-én szervezzük meg, de ha nagyon rósz lesz az időjárás, akkor elhalasszuk a jövőhétre. Pénteken határozunk a túra irányáról is.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A bizonytalan időjárás miatt, a múlthéten egy sétatúrát tettünk, a Nagy-kőhavas alatt a Létrásszakadék felé, Sipoly-völgyében.  
Szombat reggel szép napsütéses idő, de erős hideg szél. Miután Malomdombokról beértünk a völgybe, szélmentes, kellemes idő köszöntött ránk. Mind-ha nem is novemberben lennénk. Minden zöld, bármerre néztünk, a völgy patakja hangos volt, főleg a kis zuhatagok zúgtak kellemesen. Hó sehol. Havas zónát  kb. 13oo m. felett lehetett látni. A havas fő-gerince fehéren tündöklött az ellenfényben. A Bucsecs-hegységet sűrű felhőzet takarta.
A vízesés közelében egy hirdető tábla hívta fel a  figyelmet, hogy a létrás-szakadék le van zárva a járvány miatt. Szokatlanul sok turista, úgy felfelé, mint lefelé.  De járvány ide – járvány oda, senki-se visel maszkot.
Miután visszaértünk Malomdombokra, a panzióban egy forró kávával búcsúztunk.   
A fotó galériában egy pár képet láthatunk a kellemes túráról.

2021 november 27 – december 5

dscf7439

A múlt szombatra tervezett Gura Dihám túrát a rósz-esős időjárás miatt nem szerveztük meg. Ezt a túrát egyelőre elhalasztottuk.  A hétvégi túrát és a túra irányát a pénteken határozzuk el az időjárás függvényében, de a súlyos járvány terjedésére is kell, hogy figyeljünk, mivel autóbuszon, vonaton fenn áll a fertőzés veszélye.   Egy kisebb, sétatúrát szervezünk a közelben. December 5-én, Mikulás túra.  Erre még visszatérünk.Egy jó pár evvel ezelőtt szintén november végén egy szép őszi túrán voltunk  a Rákosi Tepőn, Alsórákos. Erre a túrára emlékezünk a közölt kép keretén. További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 

2021 november 20 -21

 
A következő túra útvonalát pénteken határozzuk el  az időjárás függvényében. Javasolt túra: Gura Diham.  Spirla túrát egyelőre elhalasszuk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltkori túrával kapcsolatban: Keresztény-havas. Az ismert három csúcsa: Posztóvár – Ruja és a kevésbé ismert : Pandella vagyis a Kanzel. 
Hűvös, de kellemes időben értünk fel a Pojánában. A hóval borított Keresztény-havas irányában indultunk el. A gondolával kb. 1600 m. magas  végállomására jutottunk fel, szép napsütésben és erős hideg szélben. Miután a kilátó magaslatokra kezdettünk kapaszkodni hamar megmelegedtünk. Szép kilátás, kőr panoráma minden irányban, még a Fogarasi-havasok is látszodtak. De előtérben a Bucsecs-hegység és a Királykő és persze a kevés hóval tündöklő csúcs. Tömegesen kezdtek feljönni a turisták és kerékpárosok. Az elöljáróban ismertetett Pandella csúcs alatt a gondola felső végállomása alatt, ahonnét jó rálátás van a Ruja csúcsra.  Egy emeletes panziót építettek, “YAGER”  a déli és az északi felén terasz, a közepén a vendég fogadó, ahova csak zöld igazolvánnyal lehetett belépni.
Miután mindent bejártunk a YAGER panzióban megebédeltünk.
Fotó galéria:

2021 november 6 – 7 

Túrát legközelebb mindenszentek napja után szombaton szervezünk. A télies túra irányát pénteken határozzuk el.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múlthéten két túrát szerveztünk:  
Noa-tó, 
Salamonkő.
 
 
Pénteken. Magyarországi vendégeinkkel a Noa-tó környékén kirándultunk, gyönyörű őszi időben.
Fotó galéria:
 
Vasárnap. Szép napsütése, de egy kissé hűvös időben,  a Salamonkő szikla csúcsait, barlangjait, kis zuhatagjait  kerestük meg. A sziklák között, a kis völgyekben, hegy oldalakon szép látványt mutatott az őszben borult erdőség. Salamon szikláját, (a szemei  figyelemre érdemes )  a lovával nem halasztottuk el, hogy ne csodáljuk meg.
Fotó galéria: 

2021 október 23

 
Az elmúlt napok rósz időjárása és a járvány miatt nem szerveztünk túrát.   Túrát legközelebb szombaton szervezzünk, ha nem esik az eső.
további részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A hét folyamán két megemlékezésen vettünk részt:
Dk. Szikszay Jenő tanár, születésének a 100-ik évfordulóján,
Sipos Lajos tanár, születésének 80-adik évfordulóján. 
 
Dr. Szikszay Jenő hajdani magyar szakos tanárra emlékezett a magyar közösség október 19-én,  századik születésnapján. 
Azt már mindenki tudja, hogy a Szekuritáté zaklatta – üldözte, ezért 1977-ben véget vetett életének.  A Postaréti temetőben 19-én, kedden Dr. Szikszay Jenő sírjánál kezdődött a megemlékező ünnepély. Miután elhangzott a szentbeszéd az gyülekezők az Áprily Lajos Főgimnáziumban mentek le, ahol részt vettek a Dr. Sziszay Jenő bronzba öntött mellszobor leleplezésén. Az iskola udvarán folytatódott az ünnepély. A Brassói Lapok főszerkesztője ismertette a centenárium ünnepség létrejöttének részleteit. 
Az ünnepi beszédeken Sipos Lajos, nyugdíjazott magyar-román szakos tanár,  ( 2o1o-ban kiharcolta, hogy  emléktáblát  állítsanak fel Szikszay emlékére. Két évi huzavona után 2013-ban az emléktáblát végre felavatták.)  is méltatta Szikszay tanárt. 
A Brassói Turista Egyesület részéről az emléktáblát Szotyory Mária koszorúzta meg. 
Fotó galéria:             
Másnap Sipos Lajos vendégei voltunk. Október 19-én született.  Születésének a 80-adik évfordulójának alkalmával kívántunk további hosszú életet és egészséget.   
Sipos Lajos, nyugdíjazott magyar-román szakos tanár. De Ő nemcsak tanár, hanem költő is.  Azt is tudjuk, hogy eddig háromszáz költeménye van. A költemények kiadásán tevékenykedik.   A Brassói Turista egyesület kultúrfelelőse. 

2021 október 9 – 10

A hétvégén, későnyári virágtúrát szervezünk. Javasolt túra: Spirla-völgy. 
A meteorológusok a hétvégére esős időjárást jósolnak, ez esetben a túrát a jövőhétre halasszuk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
Elöljáróban az Aradi vértanukra emlékezünk. 1849 október 6. amikor 13. szabadságharcost végeztek ki.  
Sepsiszentgyörgy, 2013-ban 13. kopjafát állított fel a hősök megemlékezésére és tiszteletére és a  szervezett ünnepélyen, amelyen a hősöket méltatták.   Erre az ünnepélyre is emlékezünk.
 
 
 
A múltheti honismereti túrával kapcsolatban, Fundáta szórvány település, Erdélyben, Brassó megyében. Sas kereszt.
A túra kiinduló helysége a városháza közelében levő Giuvala-hágon levő híd. Itt van egy útelágazás a Kisfundáta felé. 4. km. Ugyancsak itt ágazik le bal felé a hajdani ezer éves volt határ-út a Bucsecs-hegység felé. A Strunga-szoros 5 – 6 óra. Jelzés piros sáv.
Giuvála-hágon, a volt határúton, most már műúton  indultunk el fölfelé az 1,5 km. levő Predeál-tető felé. 
Predeál-tető. 1300 m. Egy magas antenna van a tetején.  Az ország legmagasabb átjárója. Az út innét, most-már aTörcsvár hágón lefelé folytatódik Alsómoécsra.  Predeál-tető alatt a hajdani út, elhagyta a műutat, balra betér a Sernye és a Királykő felé egy jól járható útra, a piros sáv jelzés is látható. Az antenna közelében van a keresett Sas kereszt. A helység közelében levő panzióban érdeklődtünk, hogy hol találjuk a keresztet. Szomorú választ kaptunk: a keresztet betemették, csak egy földrakást láthattuk.
A piros sáv jelzést követve, kb. 2. km. re egy határkövet találunk. Mi ott már jártunk, láttuk a határkövet.
A hajdani ezer éves jól járható utat a Királykő és a Bucsecs-hegység között piros sáv turista jelzéssel látták el. Érdemes bejárni kétrészben: Királykő – Fundáta, másnap  Omú-csúcs. 
A műúton lefelé folytattuk az utunkat a 2. km. levő Gorgiță panzióig ahol megebédeltünk, majd búcsút vettünk Fundátától és elindultunk lefelé.
Fotó galéria: