Kopjafa avatások

2010 március 15-én, a Nyergestetőn kopjafát állítottunk az 1849-ban elesett HŐSÖKNEK az emlékére és megkoszorúztuk az emlékművet, majd a kopjafa felszentelésére került sor.

2013 június 9-én, vasárnap SZÉKELY GÉZÁNAK  állítottunk  kopjafát a postaréti katolikus temetőben. A kopjafát Ciprian tisztelendő úr szentelte fel.

SZÉKELY GÉZA Brassóba született, a hajdani Brassói Turista Egyesület turista titkára. Elsőként írta le magyar nyelven a Nagykőhavast,  a BRASSÓI TURISTA  az ERDÉLYI TURISTA, és a BRASSÓI LAPOK szerkesztője. Sí oktató, csíkszeredai barátjával, Vámszer Gézával létrehozzák a Brassói Turista Egyesület csíki osztályát. Brassói tevékenységeit még tovább sorolhatnánk.

1940-ben, Csíkszeredába költözött. A Csíkszéki EKE  ügyvezetője, Csíkvármegye honismertető leírása 10.000 példányban jelent meg. A további tevékenységeiről több oldalt lehetne írni. A Nagykőhavas II.  kiadásában  részletesebb leírást találunk.

2013 szeptember 11-én, szerdán Halász Gyula  kopjafáját avattuk fel a postaréti katolikus temetőben, születésének 142-ik évfordulójára.

Eredetileg a kopjafát, születésének a 140-ik évfordulójára szántuk, 2011 szeptember 11-re, születésnapjára. A kopjafa nem készült el, a  kopjafa faragó hozzá se fogott, ezért más faragót kellett keresnünk. Végül egy szentgyörgyi faragó készítette el a tél beálltára. Éppen csak fel tudtuk állítani. 2012-ben  kellett volna felavatni, de az egyesületben felmerült problémák miatt erre nem került sor, ezért maradt 2013-ra.

HALÁSZ GYULA író, az 1893-ban, alakult brassói EKE fiók osztály-elnöke. Elnöksége alatt két turistaházat avatnak a Nagykő-havason. Trianon után az új államhatalom az EKE jogi személyiségét nem ismeri el és ezért  1927-bn Brassói Turista Egyesület név alatt törvényesítik. Az elnök továbbra is Halász Gyula marad. Elnöksége alatt egy kis turistaház épül, de rövidesen felépül a nagy turistaszálló a Nagykőhavason. Ez a legnagyobb érdeme.

13 kopjafa Sepsiszentgyörgyön

2013 Október 12-én, szombaton Sepsiszentgyörgyre kirándultunk. A város egy újabb kegyhellyel gazdagodott. 2013 október 6-án állították fel az aradi vértanúk  emlékét idéző 13 kopjafát. A kopjafánál a vértanúkra emlékeztünk, fejhajtással tisztelegtünk és egy koszorút helyeztünk el, majd kirándulni mentünk a közeli hegyhátra.

Az újságban közölt képen csak 12 kopjafa látszik,  ezt a hiányt most potoljuk.

Október 10-én csütörtökön, Kisborosnyó – Nagypatak- Várnica útvonalon kirándultunk.

Kisborosnyón  a kopjafa kertet szemléltük meg. Történelmi Emlékhely. SISSY HÁRSFA – KÖRÖND.

Majd a Várnicára kirándultunk, gyönyörű őszi kirándulásban volt részünk