Monthly Archives: September 2023

2023 szeptember 30. A túra érvényes.

 

A múlthéten, szombatra derült, szép idő köszöntött be.
Tudómásunkra jutott, hogy szeptemberben újra kinyitják a Fellegvárat. Hamar döntöttünk, akkor megyünk és meglátogatjuk a várat.
A várban, az elmúlt évek során sokszor jártunk. Sok látnivaló nincsen, de azért érdemes meglátogatni. A vár mindig nyitva volt.  A fotó galériában közlünk egy pár felvételt.
Nagyon sokan jöttek föl a meredek hegyoldalon annak a reményében, hogy a várat nyitva találják. Mindenki csalódott. A vár zárva! Csak egy pár napig volt nyitva a hónap közepén. Ekkora hazugságot!?
A várat ezek szerint, csak kívülről jártuk körül.
A várat Brassó védelmére építették. Érdekessége, hogy az építkezéshez csak téglát alkalmaztak. A tégla várfalak levoltak vakolva, de az idők folyamán a vakolat lehullott, még most is hullik. A városra szép rálátás nyílik. a fotó galériában láthassuk.
Vasárnap tovább tartott a szép – napos idő.
Volt aki a temploman ment, de a kerékpár túrák és a vártúrák sem maradtak el.
Fotó galéria: a vár belülről:
Fotó galéria: a vár körül:

2023 szeptember 30

 

A következő túrára szeptember 30-ára kerül sor, az időjárástól függően. 
A múlthéten két túrát szerveztünk:
– Brassói Magyar Napok.
-Csíkszereda – A 400 éves MIKÓ- VÁR.
 
 
– Brassói Magyar Napok.
Szombaton borús, néha egy kicsit csepegett az eső. Délutánra kiderült.
A kirakó vásár sátrai között sétálgattunk. Mindenféle nagy kínálat. A vásár az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán folytatódott. Ahol lángos és kürtöskalácsot lehetett fogyasztani, vásárolni. A fotó galériában közlünk egy pár felvételt:
Fotó galéria:        
 
– Csíkszereda – A 400 éves MIKÓ – VÁR.
A reggel induló lukszús gyorsvonattal indultunk el, amely csak kétszer ált meg
Csíkszeredáig. Ahhoz képest, hogy gyorsvonat, elég lassan ment. Délután személy vonatta jöttük, ahhoz képest, hogy személy vonat elég gyorsan ment.
Egy kissé hűvös, szép időben érkeztünk meg Csíkszeredába. 
A 400 éves MIKÓ – VÁRAT látogattuk meg. A bejáratnál Petőfi Sándor szobra fogadott.      A várat nagyon szépen felújították. Úgy 20 éve jártunk a várban, azóta modernizálták. Miután mindent megnéztük, Csíkszeredában sétálgattunk.
A várról csak annyit, nem kommentáljuk, mivel ezt látni kell. Érdemes a várat meglátogatni. A fotó galériában láthatunk egy pár felvételt.
Fotó galéria:

2023 szeptember 16

 

Túrát legközelebb szeptember 16-án szervezünk. 
Javasolt túra, Csíkszereda, őszi vásár. 
A múlthét végén Sipos Lajos a 82 éves magyar szakos tanárt méltattuk. 
A BTE kultúr-szervezője volt.
A múltheti túrával kapcsolatban: Malomdombok – Sipoly-völgy.
Kellemes, őszi időben sétáltuk a völgyben. A vízesésig mentünk fel.
Május 7-én, szombaton jártunk itt utoljára. Akkor három medvével találkoztunk. A medvéknek most nyoma sem volt. Valószínű, hogy befogták és elszállították.
Rengetegen járják ezt a völgyet. Most is sokan voltak. Álltalában a vízesésig, vagy a létrákig mennek fel. Majd valahova beülnek ebédelni, sörözni. Hiszen erre nagy lehetőség van. A felállított sátorokban nagy a kínálat.
Fotó galéria:

2023 szeptember 9

A szeptember 9-ére javasolt túra érvényes.
A múltheti túrával kapcsolatban: A No-tó partján.
A hétvégén legfiatalabb tagunkat üdvözöltük 11-edik születés napja alkalmából, Balázskát. 
Vasárnap. A meteorológusok vasárnapra zivataros rósz időt jósoltak.
Reggel szép, derült időben úgy gondoltuk, hogy a Noa-tó partjára megyünk sétálni. Ha jön a zivatar ott találunk menedéket. A tó partján a sátrak sokasága és rengeteg turista. Hangos beszélő. Mindenfelé élelemmel megrakott sátrak. Megtudtuk, hogy tulajdonképpen egy sport eseményt ünnepelnek. Délután, úgy három óra felé, miután a teraszon megebédeltünk kezdett beborulni. A kiadós zivatar késő délután jött meg.
Fotó galéria: