2018 április 19 és 21

Az archív fotókon a Halászbástyát és a lengyel-szlovák határ gerincét láthassuk a Magas Tátrában. Ez a látványos gerinc kedvelt célpontjuk a tátrai turistáknak.  
 
 
Még egy elhalasztott túránk van az Őrhegyre. Ezt a túrát akkor szervezzük újra, amikor  tömegesen  virágzik a vadrózsa.
Április 19.-én, csütörtökön, ha nem romlik el az idő az Üvöltő-vízeséshez kirándulunk. Többször jártunk már ott, főleg Busteni felől közelítettük meg. A mostani kiinduló helység: Poiana Tapului.    Ha lesz időnk, akkor a Zamora felé is elmegyünk a Báj-hegységben.
21-én, szombaton honismereti túrát szervezünk. A túra keretén a székely fővárosban megyünk, Marosvásárhelyre. A város nevezetes látnivalóit keressük meg.
Túravezetők: Szotyory Mária és Brummer Klára
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
 Az előző túránkon a  Királykő északi oldalán, most a déli oldalánál kirándultunk.  
A Pestera, ami barlangot jelent.  Ez egy gyönyörű szórvány település a Királykő déli oldalán. Tulajdonképpen a Királykő és a Bucsecs-hegység közötti medencében, felföldön jártunk, amin a szerpentinek sorozatából épült alpesi út halad keresztül, ami nem más mint a  Király-hágó (Drumul Carului). Aki ezt az utat végigjárja, élményekben gazdag emlékekkel térhet haza.
Alsómoécsről indultunk, kb. 6km. a 160 m. hosszú Denevér-barlangig. A barlang közel van az úthoz. Érdekessége, hogy két barlang van, közel egymáshoz. A baloldali kb. 15 m. hosszú.  Pestera szórvány településhez aszfaltozott út vezet Alsómoécsről, de a Botorog kútjától is egy elég meredek   kövezett út vezet fől egészen a Magura  templomig.  Az előbb ismertetett út a szebbik, a második erdős hegyoldalon halad fölfelé. A két út közötti út, csak terepjáróval járható.  A Folea háznál éri el a az előbbi utat.
Miután felértünk a tetőre, a Királykő hosszú gerince tárult a szemünk  elé, hátranézve a Bucsecs-hegység gerincét szemlélhettük. Jobbra a Magura- hegy ablakos gerince volt látható, egy kissé még jobbra nézve Alsómoécs házait látszottak a völgybe, a homályban vesző messze háttérben a Keresztényhavas volt látható. Jobbra messze, Sernye.  Szembe, a Királykő napsütötte gerince. Egy kissé balra a gerincen, a  Királykő legmagasabb csúcsát, 2238 m.  Pásztor csúcsot láthassuk, fel-lehet ismerni az alatta levő kis Grind tisztásról. Történelmi helyen jártunk. A Pásztor csúcson keresztül húzódott az ezer éves határ, amely a Száraz-tisztást érintve Senye felé ereszkedett le, a Sas-keresztnél érte el a Király-hágót. Erre a tényre bizonyíték: Sernye közelében megtalálható egy teljesen ép határhalom. 
A fotó galériában, a térség tájait láthassuk, és a tavasszal virágzó fákat.