2014 november 22

Szombaton, Cecília napján, egy kisebb túrát szervezünk és a Csipporkára kirándulunk  ahol flekkent, szalonnát fogunk sütni. Rácsot biztosítunk. Süssön mindenki azt amire étvágya van. Hogy jobban csússzon a flekken, ihatunk egy pohár sört is rá.
A Malomdombokról kb. 1 órát megyünk kényelmesen és 100 m. szintemelkedést teszünk meg.
Találkozunk a nagy állomáson és 9 órási  17B autóbusszal megyünk, Malomdombokon szállunk le.
Túravezető: Gyulai Ibolya.
A múltkori túrával kapcsolatban, az Ágas-kőn.
  
 
Elöljáróban, köszönetet mondunk Bölöni Kelemen Mihálynak, hogy Ürmösről elkalauzolt egy nagyon szép úton az Ágas-kőhöz. Az őslénytani kőzeteket is megnéztük. Az Ágas-kő, egy  nagy szikla-tömb. Az északi oldala tejesen függőleges és kb. 50 m. magas. Érdekessége, hogy a sziklát egy alig 75 cm. jól járható folyosó szeli ketté. Kelet-Nyugat irányban. Ha a folyosóban felnézel, hatalmas beszorult sziklákat lától és az a benyomásod, hogy most esik rád, közötte nyílások vannak, azokon keresztül fény árad a folyosóban.   Egyik felén bemész és a másik felén kijössz a folyosóból. Az ürmösiek egyik kedvelt kiránduló helye.
Sokat emlegessük, hogy kirándulásaink keretén Orbán Balázs nyomában járunk. Aki elmegy az Ágas-kőhöz és átsétál a folyosón, az pontosan Orbán Balázs nyomában lép.
A 70%-ban magyar lakta Ürmösön, azt is megtudtuk, hogy a jövő évben az Unitárius Találkozót az Ürmösi Egyház szervezi a Tepő alatti tisztáson. Mi a találkozóról túrát fogunk szervezni a Sólyom-kőre, a Tolvajos-barlanghoz, a Csörgőkút-forráshoz, a Töpe-patak völgyében.
Az Ágas-kőről készült fényképek: