Székely Géza megemlékezés

Ma, február 21-én Székely Gézára emlékezünk, a hajdani Brassói Turista Egyesület turista titkárára, születésének a 116-ik évfordulójára.
Született Brassóban 1901 február 21-én. 
Nem tudunk még egy olyan személy említeni, aki úgy szerette a Nagykőhavast mint Ő. Ez azzal is bizonyítható, hogy elsőnek írta le a Nagykőhavast nagy szeretettel, részletesen. Egy pár alcím a könyvből: A Nagykőhavas útjai, Patakok, források, A menedékházak, A Nagykőhavas mint gyógytényező, A Nagykőhavas flórája, Téli sportélet  stb. 
A könyvből idézzük fel Székely Géza szavait.
Előszó”
“Husz évvel ezelőtt voltam először a Nagykőhavason. Már akkor, mint kis diákot, megkapott ezer szépsége, vadregényessége. Jártam útjait, úttalan völgyeit, gerinceit, háltam fái és sziklái alatt, borzongtam szédítő sziklafalain és viharos éjszakáiban. Hallgattam ősfenyveseinek zúgását és siketfajdjának dürgését. Elgyönyörködtem a hó alól kibúvó havasi boroszlánban és a tető vörös havasi-rózsa mezejében. Álltam az üszkös menedékházromokon és tíz év múlva vállamon hordtam deszkákat az új házhoz. Jeleztem útjait, kopácsoltam létráit s betonba állítottam jelzőoszlopait. 200-220 nagykőhavasi utam alkalmával ötvenszer vezettem idegeneket és hallgattam elragadtatott felkiáltásaikat…”