2017 március 25

Március 25-én, szombaton, Irén napján kora tavaszi virágtúrára megyünk a Lempesre. 
A Lempesen sokszor jártunk, de soha  nem találtunk hóvirágot, viszont a kora tavasszal nyíló kökörcsin, mindig gyönyörű látványt nyújtott. De más tavaszi virágok is már ébredeznek. Hunyor viszont nemcsak ébredezik, hanem már kivan virágozva.
Reggel megyünk a szentpéteri autóbusszal.
Továbbii részletek és bejelentkezés a 0368/418 901 telefonszámon.
Túravezető: Szotyory Mária 
Rósz idő esetén a túrát elhalasszuk.   
 
 
A múlthéten a MAGYAR NEMZETI ÜNNEPEN a Tömös-völgyében az 1848-49-es szabadságharc emlékére a Magyar-váron  állított emlék obeliszket koszorúztuk meg a Brassói Turista Egyesület nevében és hajtottunk fejet a hősök emlékére. 
A Négyfalu szervezésében a megemlékezésen kb. 70-en vettek részt, jó nagy többségben a négyfalusiak, Brassóból kevesen. 
Az ünnepély példaképesen, csendben, tisztelet megadóan hallgatták meg az ünnepi előadásokat a résztvevők. A koszorúzás után elénekelték a magyar és a székely himnuszt.
A résztvevők csendben távoztak. Egy szép emlékezetes ünnepély volt.
Tulajdonképpen mit ünnepelnek március 15-én ? Láthassuk, hogy két dátum van, 1848 és 1849.
A Tömösön a szabadságharc 1849 június 20-21-én zajlott le. Június 2o-án verték le a muszkák Kis Sándor dandárparancsnok honvédelmi csapatát. Kis Sándor 16 sebből vérezve orosz fogságban került. Az oroszok már délután Brassóban voltak és a Fellegvárt vették ostrom alá. A várat a 200 honvéd, hősiesen védte 4 ágyúval az 56 orosz ágyúval és a 2800 ezer muszkával szemben. A vár védői mindaddig kitartottak, amíg volt lőszerük, a kifogyott lőszer miatt többet nem tudtak védekezni. Június 21-én éjjel  Lüders orosz  tábornok ultimátumot küldött a várban. A honvédek elfogadták az ultimátumot és kivonultak (állítólag szabadon) a várból. Ezek szerint a tömösi emlékműnél június 20-án kellene ünnepelni, vagy akkor is.   
Egy pár fotó az ünnepély-el kapcsolatba: