2017 április 8

A virágtúránk következő virága a kikerics, ami szintén tavaszi virág. több felé honos, főleg a Királykő környékén, ezért április 8-án  szombaton, Dénes napján a Királykő alatti tisztásokra kirándulunk, főleg a Spirla-völgyében. 
Ebben a völgyben nemcsak kikericcsel fogunk találkozni, hanem az ilyenkor virágzó tavaszi virágokkal is. De nemcsak a virágok teszik látványossá ezt a gyönyörű vidéket, a Királykő sziklás gerincének a látványa is felejthetetlen élményt nyújt.
További részletek és bejelentkezés a 0368/418 901 telefonszámon.
Túravezető Piszár Károly.
Rósz idő esetén a túrát elhalasszuk.  
A múltheti kockás tulipán, vagy ahogy még nevezik, Kockás liliom túrával  kapcsolatban:
Az elöljáróban közölt képen látható kockás tulipánokról készült felvétel egy pár évvel ezelőtt készült a Mező-tető közelében. Azért tettük közzé eszt a felvételt, mert most alig találtunk egy pár kockás tulipántót ezen a helyen ahol máskor tömegesen virágzott.
Hogy ki a felelős ezért ? nem a természet, hanem az ember. Ezt a gyönyörű vidéket felégették. Főleg a kis patak melletti növényzetet, mindenfelé fekete-kormos látványban volt részünk és természetesen sok szemét, szét-dobál   sörös palackok, rongyok még kidobott töltött-káposztát is találtunk. A kis patakon nem tudtunk átmenni, ami a Rétyi-Nyírtől választott el, viszont meglátogatott egy gólya, ő viszont könnyen átrepült a patak felett. Uzon környékén a virágokon kívül más látnivalók is vannak Kisgyörgy Zoltán geológus szerint. Pl. jégkorszaki fatörzsek, kövület lelőhely, csigák – kagylók. Kőzet gyűjtemény  Mannai István udvarán. Itt találjuk a Blédi-Mikes kastélyt, nem látogatható. Végül a református templomot látogattuk meg. “A Fa – szamár kis vendéglőt is megnéztük kívülről, nem mentünk be féltünk a “Fa-szamaraktól”.