2019 december 11

A tovább halasztott honismereti túrát, szerdán megszerveztük. viszont a Pepino túrát a nem megfelelő időjárás miatt, egyelőre elhalasztottuk.
Mikulás túrát, nem a hétvégén szervezzük, hanem szerdán, 11-én. Ha az időjárás megfelelő lesz, akkor piknikezésre is sor kerül.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltheti honismereti túránk Szinájában vezetett. Túravezető: Brummer Klára.
Bejártuk Szinája környékét, még egy utolsó gyöngyszem maradt, a városi séták keretén a két múzeumot és a Kaszinót látogattuk meg.
Szép, meleg időben érkeztünk meg a városban. Tekintetünkkel mindjárt a behavazott hegyeket figyeltük meg. Érdekes volt, hogy a Báj-hegység Busteni felőli része szépen be volt havazva, viszont Szinája felett egy csepp hó-sem mutatkozott. A Bucsecs-hegységben nagy hó volt látható.
Először a város múzeumát látogattuk meg, egy tornyos szép épületben. A múzeum több kisebb részből áll. Ferenc József részlegben láthattuk azt a domborművet, ami a sziklán is látható. A hozzá fűzött magyarázat a következő: Bal oldalt Ferenc József látható, jobb oldalt Erzsébet román királynő és I. Károly király látható. Alatta a barátság szimbóluma, a kézfogás látható.
Egyik részlegben a Bucsecs-hegység virágaiban gyönyörködhetünk. Sok régiség, makettek, állatok, stb. Az egyik részlegben, az úgynevezett kommunista részlegben Ceusescu és Sztálin vigyorgott ránk.
A következő célpontunk a kastélyszerű Kaszinó volt. Tán, a város legszebb épülete, úgy kívülről, mint belülről. A gyönyörű termekben, mindjárt figyelemre méltók a csillárok és az óriás tükrök. Ilyen tükör termeket Marosvásárhelyen  lehet még látni. A fotó galériában alkothatunk véleményt. A kaszinóban, máma nem folyik olyan nagy menet. Hajdanában: biliárdozás, de főleg kártya partik folytak. Elkártyázták, vagyonukat, pénzüket, feleségüket és még tovább lehet folytatni…
Figyelemre méltóak a szép festmények, esküvőket is szerveznek. A szerencse játékok, biliárd, kártyázás kivan tiltva.
Fotó galéria: