2021 szeptember 10 – 11

 
A jövőhéten honismereti túrát szervezünk. Javasolt túra:  Csíkszereda  és Szépvíz.
A túrát pénteken, vagy szombaton szervezzük meg az időjárás függvényében.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban: Szászhermány – Lempes-hegy – Barcaszentpéter. 
Miután elhagytuk Szászhermány busz-végállomását, jobbra térve a bodfalusi úton mentünk tovább. Szép kilátásban volt részünk. Balra a Lempes-hegy, jobbra a Barót déli hegyei volt látható, a Veczer sziklával. Lempes-hegy és a Barót-hegye között egy szép erdős zóna látható.   A hídig mentünk, felette a kétszemű szikla. Itt egy út tér jobbra az Olt felé. Rövid idő alatt, az említett erdő mellett a tavakhoz lehet érni. Az út az autós forgalom elöl le van zárva. Balfelé a Lempes-hegy, erre mentünk. A fő csúcsra egy folyamatos gerincen lehet feljutni. A gerinc Kelet-Nyugat irányú, mindkét oldalán folyamatos szakadék húzódik egészen a csúcsig. A déli oldal meredek, szakadékos. Az út kezdete meredek, tovább enyhén emelkedik a csúcsig. Az út mentén kidőlt fák sokasága és virágok. A gerinc hossza kb. 1,5 km.
A csúcshoz érve,  a csúcsot körülvevő sáncon átmenve értönk fel a csúcsra. A csúcs kis kiterjedésű, lapos ahonnét jól lehet látni a csúcsot körülvevő sáncolt.
A csúcs 7o4 méter, 180 méterre emelkedik a helység fölé. A csúcson hajdanában vár állót. A      várban a bejárat valószínű a gerinc felől lehetet, egy hídon keresztül. A Lempes hajdanában úgy nézhetett ki mint a Veczer-hegy, erdő nem volt rajta, ezért jó kilátás lehetett a csúcsról.         Orbán Balázs a várcsúcsot  részletesen feltárta és leírta. Többek között megtalálta a kút nyomait és a vár-torony mélyületét. Ezek a nyomok már nincsenek meg. Orbán Balázs határozottan közli, hogy a várról semmiféle leírás, adat nem létezik. A néphít szerint Tatárvár volt. A volt vár e név alatt ismeretes.
A vár helye megvan, de hova lett róla a vár? Nem nehéz kitalálni. Amikor a szászok Szentpéteren építették a nagyszabású templomukat, és a hozzá tartozó várfalakat, jól jött a “Tatárvár” kövei.
Késő nyári virágos úton jöttünk le Szentpéterre. Nem hiába nevezik a Lempest Brassó virágoskertjének. Szentpéteren, szépen felújították a szász templomot.
Fotó galéria: