2015 július 2 – 8

Elöljáróban elnézést kérünk, hogy tehnikai hiba miatt honlapunk nem jelet meg. 2014 december és június közötti túráink egyelőre nem jelennek meg honlapunkon. A túra közleményünket, július elsejétől folytassuk honlapunkat. 
 
A sorozatos esőzések miatt, a csukási túra elmaradt, szerdán, 24-én, a Lempesen kirándultunk.
 
A csukási kirándulást újra szervezzük július 2-án, csütörtökön, Ottó napján. 
gépkocsival megyünk a Bratocsa-nyeregig. Indulás 8 órakor. További részletek és bejelentkezés a 0368/418.901. telefonszámon.
Túravezető: Brummer Klára alelnök.  
 
Július 8-án, szerdán, Ellák napján, a Buleára kirándulunk.
A kirándulás részletei: gépkocsival a Bulea- vízesésig, majd a 9 órakor induló felvonóval felmegyünk a tóhoz, ahonnan kimászunk a Zerge-tóhoz, 3/4 óra. Ha még lesz kedvünk  hegyet mászni, 1 óra alatt kimehetünk a nem túl magas gerincre, ahonnan megláthassuk a Sárkány-ablakot. A vízeséshez délután ereszkedünk le. Indulás 7 órakor. További részletek és bejelentkezés az előző közleményben megadott telefonszámon.  Túravezető: Szotyory György
Rósz idő esetén a túrát elhalasszuk.
Túraváltoztatás jogát fenntartjuk.
A múlt heti rákosi Tepej túrával kapcsolatban.
 
A Somosmáj kőbányáról indultunk el. Megnéztük a a bánya-tavat és a rózsaszínű-piros szikla falakat. Majd, kikanyarodtunk a Tepő tisztás déli oldalára. Útközben még két felhagyott csokoládé színű bazalt bányát és pala bányát néztünk meg. A tisztásról jó rálátás volt a Szőrmál sziklákra, ahol a Szőrmál likának nevezett barlang rejtőzködik. Orbán Balázs is megcsodálta a vidéket. Idézünk írásából : “A rákosi Tepejnek Oltra néző oldalában szép sziklacsarnok van, melyet Szőrmál likának azért neveznek, mert abban barlang mélyül bé…. E barlang oly mély, hogy oda ember be nem hatolhat…. A Szőrmál likának környezete nem csak festőileg szép, hanem földtanilag is nevezetes a mennyiben itt a csokoládé színű agyagos vaskő (spheoro siderit) zöldes trachyttal keverve jön elő, abból pedig hófehérségű mészkő csompok (szikla-szálak) lövelnek ki, szeszélyes idomzataikkal gyönyörködtetvén a szemet”. Tovább egy lomb alagúton áthaladva a Tepej kapujához értünk, innét lehet kimászni a Tepejre, a nagy meleg miatt más alkalomra halasztottuk ezt az utat. A kapuból  pontosan a Hollókőre lehetett látni, amit 20 perc alatt értünk el. A Hollókő sziklákat sajnos nagyon benőtte az erdő. A fák között az egyik sziklán egy érdekes emberi arcot lehetett  megfigyelni, mintha a fák között kileskelődne. Az alább közölt fényképek között megtaláljuk.