2016 junius 1 – 4 – 5

Június 1-én,  szerdán, Tünde napján, az  esőzések miatt elmaradt Maladin-kő túrát szervezzük újra. A részleteket a múltheti túra közleményben találjuk meg.  

Június 4-én, szombaton, virágtúrát szervezünk a Lempes védett területére. 
A reggeli autóbusszal megyünk. A túra kiinduló pontja Barcaszentpéter.
Túravezető: Szotyory Mária
Június 5-én, vasárnap, Angéla napján, Alsórákos csodálatos védett területeit keressük meg. Pl. a salak bányát, Alsórákos híres műemlékét a  felújított Bethlen-kastélyt tekintjük meg. 
Ha lesz időnk rá, akkor az Olt bal partján az Oldalhegyben  levő kisebb  bazaltkő bányát is megkeressük. 
A reggeli vonattal megyünk. Haza Alsórákosról a 17 órai vonattal jövünk haza.
Ezek a túrák nem nehezek, klasszikus túrák.
További részletek és bejelentkezés a 0368/418 901 telefonszámon.
Túravezetők: Szotyory Mária BTE titkárnő és Brummer Klára BTE alelnök.
A közölt túrákat az időjárás függvényében szervezzük meg.
A múlthéten szervezett Turzon-kanyar és Olothévízre szervezett túrákkal kapcsolatban:
A Turzon-kanyar. 
Elöljáróban a közölt térképhez szolgálunk egy kis magyarázatot
Cotul turzon = Turzon-kanyar..
Racos = Alsórákos, Mateias = Mátéfalva , Dopca = Dakk, Bogata Oloteana = Oltbogát, Hoghiz = Olthéviz. 
HEGYESSY ILDIKÓ A TEPŐK ÁRNYÉKÁBAN  ALSÓRÁKOSI MOZAIK  című munkájában a  következő képen említi a Turzon-nyakát :
“Első pillantásunkat Orbán Balázs, a legnagyobb székely, irányítja.
Nyugati irányból megközelítve így látja a települést : “”A Turzon-nyakáról meglepő látvány tárul fel, egy szép völgykebel, melyet minden oldalról erdős hegyláncok amphiteatraliter vesznek körül. A zöldellő völgyet a lassú méltósággal folyó Olt kanyarogja körül, jobbról a folyamba magát szépen visszatükröző Mátéfalva és a keleti szögletben Alsó-Rákos, mely négy sugár tornyával, ódon várkastélyával a Hegyes (nevű veres domb ) aljában meglepően szép képet nyújt”” “
A térségben az Észak-Dél irányú Sólyomkő, más néven Turzon-hegy nyúlik le. Az Olt találkozásánál a hegy elkeskenyedik, majd újra kiszélesedik. Ez a Turzon-nyaka. A kiszélesedő rész 3,5 km, szélessége 2 km. Ez a Turzon-kanyar. Valószínű, hogy Orbán Balázs idejében a Turzon-nyakát és a hegyet nem borította erdő, ezért volt rálátás az Olt folyóra.
A változatos felszínű hegy csúcsa 563 m, ahol egy kis tisztásról  kilátás csak kelet felé van. A hegyet teljes egészében erdő borítja. A Turzon-kanyar dolomit kőzetből épül fel. Felszíni  kőzetet nem találtunk, viszont találtunk egy pocsolya szerű kis tavat a Retyezátra emlékeztető mini kráter-ban. Az erdő a madarak csicsergésétől volt hangos, a kakukk sem hiányzott. A hegy gerincét jól járható út vezet.
A következő héten Alsórákoson folytassuk a túrát.
Olthévíz. 
 Hévízen a Bethlen Kata kastélyát akartuk megtekinteni. De erre nem volt lehetőség, mivel a kastély körül van kerítve és minden kapu zárva volt. Még kívülről sem volt látható. Kárpótolt az, hogy megtaláltuk a bazalt rezervációt a falutól nem messze található meg egy szép völgyben. A völgy mindkét oldalán megtalálható a bazalt. Nem olyan szép mint a rákosi, de sokkal magasabb, úgy 50? méter. Ugyan ebben a völgybe folyik az Orbán Balázs által említett termál vizű  patakocska, a forrásához nem mentünk ki. A patakban most is van hal. A gyerekek halásztak benne. A falu többségében román, magyar szót alig lehetett hallani.
A kirándulásunk alkalmával készült képek: