Monthly Archives: February 2020

2020 március 1

Elöljáróban, egy kissé megkésve, de annál nagyobb szeretettel Székely Gézára, a hajdani Brassói Turista Egyesület, turista titkárára emlékezünk, születésének a 119-ik évfordulójára. 1901 február 21.  Érdeme : elsőként írta le magyar nyelven a Nagykőhavast.  
Székely Géza életrajzának a leírását honlapunkon találjuk meg : A hajdani BTE története- 1927. címen. 
A 23-ára tervezett túrát a közbejött esemény miatt nem szerveztük meg. (Farsang) Ha az időjárás megfelelő lesz, akkor az elhalasztott túrát március 1-én szervezzük újra.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.      

2020 február 23

A következő túrát, február 23-án, vasárnap szervezzük, ahogy már közöltük. Busteni. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Túravezető: Brummer Klára.
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban. Kénes forrás és vízesés a Malom-árokban.
Nagyon változó időjárásban volt részünk. Az idő elég meleg, hol ködös, hol napsütéses, bárány felhős és borús, de eső, hó nem esett. Jeges, havas és sáros úton haladtunk. A Malom-völgy árkában lemásztunk a kénes forráshoz és a jéggel díszített vízeséshez. Szép látványban volt részünk.
Malom-árkából két turista jelzésen lehet tovább menni a kék sávon és a sárga háromszögen.
A kék sáv jelzés a Türkösi-háttetőn, 1000 m. keresztül ereszkedik le a Garcsin-völgyében, a patakon átkelve, a Százforintos gerinc völgyén  lehet kimászni a Csuklyonkára, tovább a Rencére.  Ezt az utat járták a hajdani ENCIÁN turistái. Tudott dolog, hogy a Csuklyonon volt a kis kunyhójuk, az alapzata még látható.
A sárga háromszög jelzés a Puskás-tetőre vezet, 1620 m. nagykőhavasi turistaház közelében.
Fotó galéria:

2020 február 16 – 23

A soron következő túrákat 16-án, vasárnap és 23-án  szervezzük meg. A javasolt túrák: egy kisebb   séta túra a Kénes vízeséshez, a következő túra, amit még megbeszélünk,  Busteni a kiinduló helysége.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.  A Sugó-patak zuhatagjai  Bodzavám  közelében. 
A kora reggeli órában, szép napsütéses időben  Bodzavámra kirándultunk. A  Kápolnás-hegyet elhagyva, ahol még állnak a hajdani kápolna romjai, tovább haladva, szintén a hajdani elég jó állapotban lévő  VÁMHÁZAT láthattuk. Itt volt az ezeréves magyar-romén határ. A Piroska (Piruská) határ gerinc, innét 6 km. volt. Ma a kék kereszt jelzésen lehet feljutni a határ gerincre. Egy pár évvel ezelőtt voltunk fenn a gerincen, ezt azért említjük meg, mert az erdőben tűzgyújtáshoz való ágakat gyűjtőtűnk és nagy meglepetésünkre egy jó állapotban lévő határhalmot találtunk, 155 számút. A fotó galériában láthassuk.
Az úton egy nagy termetű kutya csatlakozott hozzánk, mindenhova elkísért.
Érdekességből megjegyezzük, hogy itt két piros nevű hegy van : a Vörös-hegy és a Piroska. 
A románban nincsen vörös, csak piros, a fordításban megmaradt a Muntele Rosu vagyis a Vörös-hegy, de mi legyen a Piroskával ? egyszerűen Piruskára keresztelték.
De térjünk vissza a Sugó-patak zuhatagjaihoz. Már többször jártunk ebben a gyönyörű völgyben, de télen nem jártunk még itt. Kíváncsiak voltunk, hogy az itt lévő források sokasága befagyott-e ? Nem voltak befagyva. Érdekesség volt az is, hogy a forrásos hegyoldalon egyáltalán nem volt hó. Olyan volt a hegyoldal mint nyáron. Mégis van tudomásunk arról, hogy nagy hideg esetén a zuhatagok megfagynak.
Természetes, hogy Orbán Balázs is meglátogatta ezt a gyönyörű völgyet. Egy pár szót idézünk írásából: “Néhány ezer lépésnyi kitérést kell tennünk a vámon felül balpartilag beszakadó Sugó- vagy Malom pataknak (Urlátore) rejtett mellékvölgyületébe, hol a rövid futásu csermely zárt, s kivülről alig észrevehető völgyében egy valódi csodás tünemény rejtőzködik, oly tünemény, a melynek alig van párja, s a melyet még is oly kevesen méltattak megtekintésre. ”       
Fotó galéria:

2020 február 7

Elöljáróban a tavasz első hírnökét, a hóvirágot  üdvözöljük. Valószínű, hogy a meleg napok hatására, idő előtt nyíltak ki a hóvirágok. Igaz, hogy a továbbiakban nagy hidegeket jósolnak.
Hogyha, nem lesz túlságosan  nagy hideg, akkor 7.  én, pénteken vagy 12. én szerdán  a bodzai hegyekben kirándulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
Orbán  Balázs emlékezete.
Báró, lengyelfalvi   Orbán  Balázs, író, néprajzi gyűjtő, fotografikus, születésének  191-ik évfordulójára  emlékezünk. 1829 február 3. 
Részletes leírást honlapunkon találunk.  
A múltkori túrával kapcsolatban. Alsómoécs – Szoros – Felsőmoécs. 
hétvégi túra, Törcsvári-hágó alatt lévő Szoros-településre vezetett, amely Alsó és Felsőmoécs között terül el.  A két Moécs között a távolság mindössze 8 km. Szoros faluból kiérve és tovább haladva Felsőmoécs felé, kezdődik a látványos szoros. Főleg az út jobb oldalán szép sziklaszálak láthatók. Az egyik magas szikla-csúcson egy kereszt volt látható, a múltban. A szorosban tovább haladva, szintén az út jobb oldalán, egy természeti csodát figyelhetünk meg, ami nem más mint a Maroshévíz termál vízesés iker testvére. A két jégbefagyót vízesés között  a különbség : az előbbi meredek hegyoldalon lefolyó patak. A szorosban, a hegy oldalából több forrásból kitörő és lefagyott  víz hozza létre a csodálatos látványt. Miután jól ki-gyönyörködtük magunkat és sok fényképet készítettünk, a 8 km. utat gyalog tettük meg. A szorosban sok érdekes sziklát láttunk. A 8 km. távolságban a szép kivitelezésű  panziók sokasága sorakozik. Kik veszik igényben ezeket a panziókat ? kik ? a bukarestiek. Az  úton egymást érték a Bukarest rendszámú autók, most télen, akkor mi lehet itt nyáron?
Felsőmoécsről szép túrautak vezetnek a Bucsecs-hegység felé. A piros sáv jelzésen, a Duda és a Buksa havast érintve, tovább a Sztrungátol az 1000 éves határt tovább  követve az Omu csúcsra érünk. Hosszú, nehéz túra.
Egy másik turista út, piros kereszt jelzéssel, egyenesen a Sztrungán áthaladva a Ialomita völgyében érünk. A nem messze levő barlangot lehet meglátogatni. Ez is egy hosszú – nehéz túra. Az Omu csúcs ezen az úton rövidebb, érdemes megmászni.
A piros háromszög jelzést követve a Gucánra, tovább szintén a Bucsecs-hegységre érhetünk
Fotó galéria: