Daily Archives: February 5, 2020

2020 február 7

Elöljáróban a tavasz első hírnökét, a hóvirágot  üdvözöljük. Valószínű, hogy a meleg napok hatására, idő előtt nyíltak ki a hóvirágok. Igaz, hogy a továbbiakban nagy hidegeket jósolnak.
Hogyha, nem lesz túlságosan  nagy hideg, akkor 7.  én, pénteken vagy 12. én szerdán  a bodzai hegyekben kirándulunk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
Orbán  Balázs emlékezete.
Báró, lengyelfalvi   Orbán  Balázs, író, néprajzi gyűjtő, fotografikus, születésének  191-ik évfordulójára  emlékezünk. 1829 február 3. 
Részletes leírást honlapunkon találunk.  
A múltkori túrával kapcsolatban. Alsómoécs – Szoros – Felsőmoécs. 
hétvégi túra, Törcsvári-hágó alatt lévő Szoros-településre vezetett, amely Alsó és Felsőmoécs között terül el.  A két Moécs között a távolság mindössze 8 km. Szoros faluból kiérve és tovább haladva Felsőmoécs felé, kezdődik a látványos szoros. Főleg az út jobb oldalán szép sziklaszálak láthatók. Az egyik magas szikla-csúcson egy kereszt volt látható, a múltban. A szorosban tovább haladva, szintén az út jobb oldalán, egy természeti csodát figyelhetünk meg, ami nem más mint a Maroshévíz termál vízesés iker testvére. A két jégbefagyót vízesés között  a különbség : az előbbi meredek hegyoldalon lefolyó patak. A szorosban, a hegy oldalából több forrásból kitörő és lefagyott  víz hozza létre a csodálatos látványt. Miután jól ki-gyönyörködtük magunkat és sok fényképet készítettünk, a 8 km. utat gyalog tettük meg. A szorosban sok érdekes sziklát láttunk. A 8 km. távolságban a szép kivitelezésű  panziók sokasága sorakozik. Kik veszik igényben ezeket a panziókat ? kik ? a bukarestiek. Az  úton egymást érték a Bukarest rendszámú autók, most télen, akkor mi lehet itt nyáron?
Felsőmoécsről szép túrautak vezetnek a Bucsecs-hegység felé. A piros sáv jelzésen, a Duda és a Buksa havast érintve, tovább a Sztrungátol az 1000 éves határt tovább  követve az Omu csúcsra érünk. Hosszú, nehéz túra.
Egy másik turista út, piros kereszt jelzéssel, egyenesen a Sztrungán áthaladva a Ialomita völgyében érünk. A nem messze levő barlangot lehet meglátogatni. Ez is egy hosszú – nehéz túra. Az Omu csúcs ezen az úton rövidebb, érdemes megmászni.
A piros háromszög jelzést követve a Gucánra, tovább szintén a Bucsecs-hegységre érhetünk
Fotó galéria: