2016 augusztus 27

Augusztus 27-én, szombaton, Gáspár – Gergely napján, újraszervezzük  a múlt vasárnapra, az Olt szorosban  szervezett túrát.  
További részletek és bejelentkezés a 0368/418 901 telefonszámon.
Rósz idő esetén a túrát elhalasszuk.
 
 
A múlt heti túrával kapcsolatban.
 
 
Szombaton, augusztus 20-án, SZENT ISTVÁN KIRÁLYRÓL emlékeztünk meg. 
Részt vettünk a Szent István-napi ünnepségen augusztus 19-én, pénteken este 19 órától kezdődő ünnepi szentmisén a Belvárosi Római-Katolikus templomban. Ezt követően 20 órától az Áprily Lajos Főgimnázium udvarán, a Széchenyi István emléktáblánál koszorúzással egybekötött megemlékezésre és az új kenyér megáldására került sor.
A Brassói Turista Egyesület részéről Szotyory Mária és Sipos Lajos koszorúzott.
Elgondolkoztató az a tény, hogy a Brassói Turista Egyesületen kívül, még-csak az Áprily Lajos Főgimnázium és az RMDSZ koszorúzott.           
A Duna televízióban SZENT ISTVÁN KIRÁLY-AL kapcsolaton műsorok sorozatát tekintettük meg, késő estig. 
Ezért elhalasztottuk a vasárnapra tervezett túrát, helyette egy kisebb túrát szerveztünk  a közelben, a Maladin-kő vízeséshez.
A Maladin-kő vízesés, Anna-út,  ( Tamina ). 
Nagyon sok turistával találkoztunk, ami főleg a jó időnek köszönhető.
 
Székely Géza az 1927-ben alakult Brassó Turista Egyesület turista titkára, “A         NAGYKŐHAVAS LEÍRÁSA” című könyvéből idézünk egy pár sort: 
“12. Az Anna-út. ( Tamina )” Elöljáróban a Tömösi-szorost is leírja.
“Tömös-völgye. Az országúttal párhuzamosan halad baloldal a Tömös-patak, szeszélyesen kanyarogva sziklamedrében, néhol a keskeny völgy egész szélességében ; jobboldalt egymásután dübörögnek fölfelé a 3-4 mozdonytól vontatott személy és tehervonatok. Az úton szédítő sebességgel rohannak a gépkocsik. Az ország legforgalmasabb útján vagyunk. Itt jártak már 1380 – 1440 között a Fekete-templom építéséhez a Száraztömösből homokkövet hordó szekerek….  Tovább haladva elérkezünk a Tömösi-szoros legkeskenyebb részéhez, a Nagykőhavs oldalából mintegy 100 m-t kiugró kis hegyháthoz, mely Magyarvár néven ismeretes. Történelmileg nevezetes hely, 1849-ben véres csaták dúltak körülötte…
Ezen a részen a legkeskenyebb a Tömösi-szoros…. Majd elérjük Felsötőmös vasúti állomását s ezen túl a Tamina-út kezdetét… Az állomástól számítva 50 – 60 perc alatt elérjük a Hasadtkövet (Tamina). Egy völgy mélyén álló hatalmas mészkőtömb ez, mely közepén ketté van hasadva. Az egy-két méter széles szakadék mélyén patak folyik, mely egy helyen 6 m-es vízesésben hull alá.”
” A Tamina szikla szakadéka (más néven: Hasadt-szikla, Hasad-kő, Holló-kő, Maladin-kő).”
“Az EMKE Uti-Kalauz Magyarország Erdély részében című munkában (1881-ben) Téglás István és Rombauer Emil így írnak:
….A tetőről két óra a Maladinkő (Hasadkő, Tamina – Schlucht) sziklarepedéséhez és szép vízeséséhez. A Maladinkőtől kezdve lefelé a patak szebbnél-szebb vízesések egész sorozatát tárja elénk, míg a völgybe érve a föld alá tűnik s medre szárazon marad ; ezért nevezik Száraz-Tömösnek.”