2016 szeptember 17

Mivel beköszöntött a  szeptemberi hónap, a Brassói Turista Egyesület keretén emlékezünk Halász Gyula tanárra, a hajdani Brassói Turista Egyesület megalapítójára, születésének 145-ik évfordulója alkalmából.
Halász Gyula BTE alapító elnök 1987 szeptember 11-én született Csetényen.
Továbbá emlékezünk Székely Gézára, a hajdan Brassói Turista Egyesület turista titkárára aki elsőként írta le a Nagykőhavast magyar nyelven 1936-ban, elhunytának 29-ik évfordulójának az  alkalmából, 1987 szeptember 14 Csíkszereda.

Szeptember 17-én, szombatra, Róbert – Zsófia napjára több túra javaslat is van. Ezért a túrát az időjárás függvényében határozzuk el pénteken 16-án.

A múltheti túrákkal kapcsolatban:
Szombaton Sepsiszentgyörgyön, vasárnap kihasználva a jó időt a Kincses völgyben kirándultunk.

Sepsiszentgyörgyön  a református vártemplomot néztük meg, majd délután az Erzsébet parkban nagy meglepetésünkre a kivirágzott tavirózsákban gyönyörködhetünk, teknős-békákat is láttunk úszkálni a vízben, majd a múzeumban mentünk, de sajnos zárva találtuk, ezért Gábor Áron rézágyúját egy más alkalommal nézzük meg. Továbbá kellemesen sétáltunk a városban.
Vasárnap, a Kincses-völgyben kirándultunk, majd kimásztunk a Pogány-sziklákhoz, templomhoz.
A Kincses-völgye, mindjárt egy kis szorossal kezdődik, a Szoroskával.  A szoros bejáratánál jobbra térve a Gödör-völgyben, a piros pont jelzésen, egy elég nehéz kimászón feljuthatunk az Arany lik-hoz, ha a patakot követjük, akkor a Keresztényhavas Szikla kapujához érünk. A szorosban tovább menve, jobb oldalt egy meredeken befolyó kis patakot-csermelyt  láthatunk, ez a Aranyos patak, kár, hogy a szárasság miatt nagyon kevés az “aranyos” víz benne. Kiérve a szorosból a Szarvas tisztásra érünk, melyet bal oldal a Kincses magaslat határol. Ezen az úton a kék sáv jelzésen az Ördög-sziklát érintve feljuthatunk a Pojánában, de a Pogány-sziklákhoz is.
A Szarvas-tisztásról egy kék ponttal jelzett rövidebb úton is fellehet jutni a Pojánában, egy másik kék ponttal jelzett úton a rozsnyói barlanghoz majd Rozsnyóra lehet jutni, ez az út viszont már nem járható !
A Pogány-sziklákhoz elég későn értünk fel. Itt már sokszor jártunk, de mindig találunk valami újat. A különböző alakú bizarr sziklákban gyönyörködtünk, majd a sziklás kilátón a Keresztényhavas félelmetes alakzatait láttuk. A barlang bejáratát is megnéztük.