2016 december 3

December 3-án, szombaton szervezzük a Mikulás túrát. 
A Mikulás túra keretén a Hosszú-gerincre kirándulunk. Reméljük, hogy a Mikulás megtalál minket ott. Arra vigyázzunk, hogy a bakancsunk ne legyen sáros, ne riasszuk el a Mikulást.
A flekken mellé egy pohár forral bor is elmegy, de ne legyen több.
További részletek a 0368/418 901 telefonszámon.
A Mikulás túravezető : Piszár Károly.
A múltheti túrákkal kapcsolatban.
 
 
A múlthéten két túrát is szerveztünk:
Egyet pénteken, a Mihály-kőhöz, vasárnap a Kénes-forrás környékén kirándultunk.
Szombaton Katalin napra voltunk hivatalosak.
A Mihály-kő. 
Az Olt szorosában járunk.  Hogy hol van a Mihály-kő ? Idézzük Orbán Balázs szavait :
A bal parti hegyek közvetlenül a folyammederből emelkednek, úgy, hogy két helyett, a Turdojánál és a Függőkőnél a szoros áthatolhatatlanul el van zárva. A hegységek közül virgoncz patakok törtetnek le, e patakok elseje (Alsó Rákostól) a Fenespatak, másodika a Várpatak. Ez utobbinak hegységek közé felnyuló völgyülete egyike a legfestőibb és legkiesebb helyeknek. Völgy fenekén az ős erdőségekkel koszoruzott Mihályhegy magasul fel, két oldalán diszes előépitményként két büszke sziklaszál tornyosodik…. Ezen czukorsüveg idomu, hegyesen végződő, teljesen önálló csompó, sokban hasonlit a rákosi Tepejhez, s valamint azt, ugy ezt is vár koronázza, melynek szerkezete ismét sokban hasonlit a Tepejen levő váréhoz”….
Azóta, hogy Orbán Balázs ott járt, több mint száz év telt el. Ezért egy kissé másképpen mutatkozik ez a szikla. Az a “csompó” a szikla tetején megvan, de már nem olyan hegyes. Várfalaknak nyoma sincs, a várfalakat alkotó kövek ott hevernek a szikla alatt  szanaszét. Sok helyen a sziklát benőtte a moha, rengeteg a fa hulladék. Így is látványos a Mihály-kő, meg a Hasadt-kő, amit az erdészek egy kissé másképpen magyarázzák.  
Az erdészek elmondták, hogy a Várpatak völgyében egy kis vasút létezett. E vasútnak a hid maradványait találtuk meg a tavaly.
A Várpatak völgyében és a Fenyős tó környéke:
 
 
A Kénes-forrással kapcsolatban inkább beszéljenek az alább közölt képek.