2017 május 13

Május 10-én van a Madarak és a fák napja. Ugyancsak májusban jelenik meg egyik pompás bogarunk az úgynevezett májusi cserebogár. Káros bogárnak tartják számon, ezért irtják, alig lehet látni már egy pár példányát. Hogy káros ? az ember sokszorta több kárt okoz a természetnek. 
Azt tartják, hogy a májusi eső minden cseppje aranyat ér. A májusban hulló aranyeső sok túránkat fogja megzavarni. Most is esik.

 
Május 13-án, szombaton, Imola napján a következő útvonalon kirándulunk, abban az esetben, ha az időjárás is megfelelő lesz. Láthassuk, hogy állandóan egymást követik az esős napok.
Uzonka-fürdő – Vargyas – Sugó-patak – Hagymás-tető – mészkő-bánya. 
Uzonka-fürdőn a lápos különleges virágait keressük meg.
Vargyason a falu ékességét a Dániel kastélyt látogassuk meg.
A Sugó-patak völgyében a Sugó-barlangot keressük meg.
A Hagymás-tetőn a májusi, jó illatú nárciszt réten pihenünk.
A mészkő bányában különböző ásványokat lehet gyűjteni.   
További részletek és bejelentkezés a 0368/418 901 telefonszámon.
Túravezető Sz. György.
 
A múltheti túrával kapcsolatban.
A Sólyomkő. Ezt az érdekes sziklás csúcsot könnyen meglehet találni. Több út is vezet oda, jelzett út is. A csúcsot nagyon benőtte az erdő, főképpen a bokrosodás. A Sólyomkő csúcs szikláiból, már alig látszik valami. A helység érdekességét nem a szakadékos sziklák adják, hanem az itt található barlangok. Ezek a barlangok a csúcs szakadékos déli oldalában rejtőzködnek. Három barlang rejtőzködik itt. A jelzett út, fehér alapon sárga-kék csík. A Várpatak völgyéből indul. A jelzést jól bemenve az erdőben lehet megtalálni. Nem érdemes keresgélni, felmegyünk a Durduja nyakára az onnét induló szekérúton haladva a Tolvajos csepkő barlangig mehetünk. A Sólyomkőnél a jelzés tovább, piros-sárga. Ezen az úton mentünk, enyhén emelkedik és szép tisztásokon halad keresztül, szép kilátás az Ürmösi, de főleg a Rákosi Tepőre, a piramis alakú Tepő jobb oldalán kikandikál a Holló-kő, alatta a Szörmál sziklákat láthatjuk, amelyben egy akna barlang rejtőzik. Ezen az úton haladva, úgy érzed magad, mintha egy függő hídon járnál, amely a két Tepőt köti össze. A Sólyomkő csúcsáról belehet látni az egész Tolvajos hegyet. A barlanghoz nem ereszkedtünk le, mivel az esőzések után szakadék nagyon csúszós lett, az utat nehezítik a sziklák és a növényzet. Toháton Attila rákosi túravezetőnk azt javasolta, hogy jöjjünk el   ősszel, akkor az útról lehet látni a barlangot.
Kisgyörgy Zoltán geológus – író, akivel jó barátságot kötöttünk a BARLANG FIGYELŐ BIBLIOGRÁFIÁBAN  részletesen leírja a Persány-hegység barlangjait. Ezt a három barlangot is  felkutatta és a részletes leírás mellé vázlatokat is közöl.              
Egy pár fotót közlünk: