2017 július 22

A múlthéten a Tamás-gerincre szervezett túrát a rossz időjárás miatt nem szerveztük meg.
Július 22-én, szombaton, Magdolna napján újraszervezzük valamelyik elhalasztott túrát. 
A szombati túrát az időjárás előre jelentését figyelembe véve határozzuk el pénteken.
További részletek és bejelentkezés a 0368/418 901 telefonszámon.
A múltheti túrával kapcsolatban.
A múlthéten úgy szombaton mint vasárnap esős-borús időben volt részünk, ezért a Tamás-gerinc túrát nem szerveztük meg, ezért egy kisebb túrát szerveztünk nem túl messzire, ahonnét nagy eső esetén könnyebben haza tudunk jönni. Az előrejelzés nagy esőt jósolt, ami nem teljesedett be.
Nagykőhavas felé a Tömös-völgyéből több turista út  is vezet főleg a Hamas erdő felé. Egy párat említünk:
Kőba, Sipoly, Küller, Málnás, Gyurka, Ördög, Csorgó, Gyerkovics, Horvátka, Bánya, Hasadkő, stb. völgyek. 
A Gyurka völgyében kirándultunk, két okból választottuk ezt a völgyet, egyrészt azért, mert közel van a busz megállóhoz, másrészt  azért mert itt még nem jártunk.  Az eső szemerkél.
Ez a völgy a Gyurka patakot követve igazi szurdokban bontakozik ki természeti szépségekben gazdag, virágok, sziklák és kis zuhatagok sorozatában, úgy jobboldalt mint baloldalt számtalan források, a mélyből a zuhatagok morajlását lehetett hallani. Feljebb menve a völgyben egy kissé emelkedik és a patak sorozatos zuhatagával találjuk magunkat szembe.  innét már nincs út, a patakban lehet tovább menni, ami a meredek hegyoldalon lévő  Hamas erdő felől folyik. Szemben a Nagykőhavas sziklái láthatók.
A völgy bejáratánál, mint egy őr bástya egy érdekes sziklaszál mered az ég felé. Ez a Gyurka-sziklája, az égre néző, vonító farkasra hasonlít, nézzük meg jól a sziklát.  
Mivel nagy hatással volt ránk ez a nemvárt szép  kirándulás, úgy határoztunk, hogy a többi nem járt völgyet is bejárjuk, különösen a Bánya-patak völgyére vagyunk kíváncsiak.    
Fotó galéria: