2020 június 9. Félix napja.

dscf3579
Az 1849. Erdélyben lezajlott önvédelmi harcokra emlékezünk.  Csak a főbb mozzanatokat idézzük.   
171 éve zajlottak le, Erdélyben a szabadságharcok, június és október között. A fő honvédek közül, Petőfi Sándort és Gábor Áront emeljük ki,  akik az Erdélyre tört osztrák-orosz csapatok ellen önfeláldozóan harcoltak. Az osztrák-orosz, mintegy 28 ezer főből álló csapatok törtek rá a kis csapatból álló honvédekre, 1849 június 20-án a Tömös-völgyében. Az ütközet a Magyar-várnak nevezett szorosban volt. Erre a helyre egy emlék obeliszket állítottak fel, azzal a felirattal, hogy 1849. de hogy melyik hónapban és napon volt a szabadságharc, azt nem találni ? Egyidőben ezzel az ütközettel, szintén június 20-án, Szibot-nál és Törcsvár-nál is támadtak.
Miután egy szász nemzetiségű erdész az ellenséges csapatokat a honvédek háta mögé kalauzolta, a szabadságharcot leverték. Június 21-én az osztrák-orosz, vagy muszka csapatok bevonultak Brassoban és a Fellegvárat ostromolták. E ostrom emlékére a vár falán egy emléktáblát láthatunk. Az ellenség tovább vonulva, július 2-án a kökösi hídnál ütközött meg Gábor Áron a forradalom és szabadságharc ágyúöntője és tüzértisztje seregével. Gábor Áron-t ágyúgolyó találta el, hősként hunyt el 35 éves korában.  Kökösön, a Feketeügy partján  a csata emlékére emlék obeliszk van felállítva. Eresztvényben nyugszik, sírján lévő obeliszk jénél tiszteleghetünk és hajthatunk fejet.
Fehéregyház. 1849 július 31. Itt állt fel Bem József Főserege, a Segesvári csata. Ebben a csatában vett részt Petőfi Sándor, ahol állítólag hősi halált halt, de a holttestét nem találták meg, más fejlemények azt bizonyítják, hogy orosz fogságban hurcolták. Állítólag Szibériában találták meg a holttestét, sok évre rá.    
Nyergestető. 1849 augusztus 1. Itt is harcoltak a honvédek az osztrák-orosz betörőkkel, valószínű, hogy Slanic-Moldova felől   törtek be Erdélybe. 
Arad. 1849 október 6 án következett be a vég, A 13 VÉRTANÚ KIVÉGZÉSE, amit nem az oroszok követtek el, hanem az OSZTRÁKOK, SOHASEM BOCSÁSSUK MEG !
Fotó galéria:
 
 
 
Túra. A múlt heti hétvégére tervezett túra az esős időjárás miatt elmaradt. Közös megegyezéssel kb. június 9-én, Félix napján szervezzük meg. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Túravezető Brummer Klára