2021 március 27

Elöljáróban, köszöntjük a Sándorokat, Józsefeket és a Benedeket.
Köszöntjük a József nevű túratársunkat!
Tavaszi nap-éj egyenlőség, március 21.
Búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt!
Mivel nem tudjuk még, hogy hogyan alakulnak a járvány miatti lezárások,  a hétvégi túrát pénteken határozzuk el. Valószínű, hogy szombaton kirándulunk. További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

A múltheti séta kirándulással kapcsolatban. A Hammas-bérc. 
Eredetileg a túrát március 20-ára terveztük. Mivel nagy hó eset, úgy gondoltuk, a tavasz első napján, március 21-én megyünk a Tömös-völgyében és a Hammas-bércen lévő Magyarváron, 1849 június 17 én elesett hősökről emlékezünk meg.  A szorosbab tegnap nagy hó esett, kb, 70 cm. A Hammas-bércen levő emlékműhöz a benzinkút közelében levő hídon keresztül lehet feljutni. A nagy hó miatt nem indultunk el. Egy másik utat választottunk.  A völgyben a patak mellet menve értünk a Magyarvár alá. Innét  a bérc tetején lévő emlékművet jó közelben  láthattuk. Mivel az emlékműnél éveken keresztül többször jártunk, most  elég közel jutottunk az emlékműhöz, ahol Kiss Sándor a Tömös-szoros parancsnoka,  honvédezredesről emlékeztünk meg, aki a kis létszámú, kétezerötszáz honvédő hősökkel emberfeletti harcot vívót a huszonnyolcezer fős betörő orosz csapatokkal szemben. 
Nem az a lényeg, hogy mikor  emlékezel meg a hősökről, hanem az, hogy egy évben szentelj egy napot, és fejhajtással emlékezzél meg a hősökről. 
Délután visszamentünk Malomdombokra, a Hétlétra fogadó teraszán megebédeltük, majd a jól kitaposott hóban a Csiporka felé sétáltunk ki. Rengeteg turista körülöttünk.
Fotó galéria:  a Magyarvár és Malomdombokon környékén készült képeket láthatunk.