2021 május 29

Tudomásunk szerint a Cenkre vezető utakat megtisztították a nagy havazás és vihar következtében kidőlt fáktól. Ezért, most már szervezhetünk túrát a Cenkre. A hétvégén virágtúrát szervezünk a Cenkre, természetesen ha nem esik az eső. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.  Barca-Rozsnyó – Dinó-park. Dinoszauruszok múzeum parkja. 
Szombatra jó idő ígérkezett. Úgy határoztunk, hogy Barca-Rozsnyóra kirándulunk és a Dinó parkot látogassuk meg.
 A vár külső udvarába siklóval mentünk fel. A várfal mellett mentünk tovább, ahonnét szép kilátás nyílik a királykőre és a Bucsecs-hegységre. A várfal mellett mentünk tovább, majd a vár bejáratánál ereszkedtünk le a Dinó-parkban. 
Mivel részben felszabadult a járvány, nagyon sokan, felnőtek, gyerekek, a legkisebbtől kezdve, különböző nyelvet beszélő tömegek gyűltek össze.
A nagy kiterjedésű hegy oldalban lévő  parkban, elég jól szétoszlottak a látogatók, de azért mégis zavaró volt a tömeg.
Ez a dinoszaurusz park a városnak egy érdeme. A kiállított ősállatok elismerő technikával készültek el. A nagy kiterjedésű parkban, minden kényelem kivételével, mozi, üzletek, lépcsős sétányok, barlang, vulkán, különböző épületek sokasága található meg.
 A 65.5 millió évvel ezelőtt élt állatokról az internetet találunk részletes leírást, dinoszauruszok és Kréta – tercier cím alatt. Érdemes átolvasni.
A több millió évre emlékezve, amennyit érdemes tudni. 
Triász, jura – kréta idején 2,30 millió évvel ezelőtt két lábon, de négy lábon járó állatok éltek. A legkisebbtől 30 cm, a legnagyobb, 30 m. méretűek. Tojás lerakodással szaporodtak. Az ősállatok valamennyi kontinesen megtalálhatók voltak. Ezer féle példányról beszélnek a kutatók. 
165 millió éven át uralták a Földet. A triász időszakban, mintegy 230 millió éve jelentek meg.  
Kihalás: A kihalás eseménye 65,5 millió évvel ezelőtt következett be a Kréta- tercier miatt. Ami nem más mint az, hogy a Földben egy kisbolygó csapódott be. Az akkori idő sorozatos, nagyszabású vulkán kítörések is pusztították az ős állatokat. De voltak állatok, amelyek túl élték a katasztrófát, pl. a krokodil, teknősbéka.  
Fotó galária: