2022 augusztus17

 
Elöljáróban, ha augusztus, SZENT ISTVÁN KIRÁLYRA emlékezünk, de az ÁRPÁD szoborról sem feledkezünk meg.
A következő túrát kb. augusztus 17-én szervezzük meg, ha nem lesz nagy meleg, vagy eső.
A megfelelő időpontban határozunk.
További részletek az ismert telefonszámon.
 
A múltkori túrával kapcsolatba: Magura – Pestera, (Barlang település). 
Magura és a Pestera egy iker szórvány település. Egy mély völgy válasszal el egymástól. Érdekes módon a  települések templomai  egymással szemben vannak. A Magurai a hegy oldalán, a másik a hegy tetején.
Alsómoécs-ről, aszfaltozott út vezet föl egészen a Folea házig. A hegyvidéket mély szakadékok alkotják, ezek között halad az út, meredek szerpentinek a szakadékok szélén, védőkorlát nélkül. Ha itt lecsúszol, akkor a mély szakadékban zuhansz. Ezt az utat mi általában gyalog szoktuk megtenni, azért is érdemes a gyaloglás, mert szép a kilátás minden felé.
Ahogy kapaszkodunk felfelé a szerpentineken, mindjárt  a Királykő látszik, alatta a templom és mellette az Ablak szerű kilátó. Úgy néz ki mintha a templom  a bal oldalon levő magaslaton állna. Látszati csalódás. A templom nincs ott, jó 3 km. re felénk van egy mély szakadék szélén.
Kellemes, meleg időben mentünk fel egészen a település templomáig. Megnéztük a templom mellett lévő gondozott, szép temetőt. A templom árnyékos oldalán, a Királykővel szemben egy pad várt ránk. Itt megpihentünk és gyönyörködtünk a szép kilátásban, igazi fényképezni való hely volt. A templom közelében egy szép panzió. Majd egy sétát tettünk a Magura felé. A hegy oldalában a település templomát figyeltük meg. Majd a Folea-ház  felé sétáltunk.
Denevér-barlang a templom közelében a központ közelében van. Érdemes megnéni, de lámpa szükséges.
Fotó galéria: