2014 október 19 és 22

19-én, vasárnap a piros pont jelzésen a másodízben virágzó királyrózsát keressük meg a Vereskőn. A Medveszakadék vöröses színű szikláját nevezik Vereskőnek.  A Fő-úton erdő kitermelés folyik, az úton nagy a sár, ezért kerülünk.
Menetidő: kb. 2,5 óra, szintkülönbség: 550 m.
Találkozunk 9 órakor a nagy állomáson és a 17B busszal megyünk Malomdombokig.
Túravezető: Piszár Károly.
Zsigmond Enikő, geológus az Erdély hegyei sorozatban ezt írja a Vacsárcsi kőbányáról: “Nem kell Alsórákosra (Brassó megye) utaznunk, hogy bazaltorgonákat lássunk! Itt vannak, ebben a kőbányában, igaz csak bazaltandezitek, de formára ugyanolyanok, mint a hírneves rokonaik….. A bányától begyalogolunk Göröcsfalvára, hogy egy egyedülálló, ritka kincset, a göröcsfalvi templomot megcsodálhassuk”.
22-én, szerdán Göröcsfalvára és a Vacsárcsi kőbányában kirándulunk, ahol bánya tavat is fogunk látni.
A túrát főleg nyugdíjasoknak  javasoljuk. Nyugdíjas jeggyel megyünk.
A 6 óra húsz perckor induló csíkszeredai vonattal megyünk, Majd a 12 órakor induló ajnádi busszal megyünk Göröcsfalváig.  Időközben, ellátogatunk Székely Géza (a hajdani BTE turista titkára volt)  sírjához és mivel közeleg a halottak napja, sírját meg koszorúzzuk és gyertyát gyújtunk. Ha lesz időnk, akkor a Nemzeti Múzeumot is megnézzünk.
A hazafelé induló vonatról, helyben tájékozódunk.
 
A múltkori kőhalmi túrával kapcsolatban.
Kőhalom vára egy önálló, meredek bazalt-szikla csúcsra  épült. Kisgyörgy Zoltán geológus szerint, a Persányi hegységben egy bazalt háromszög található, a háromszög egyik csúcsa Kőhalom, a másik Alsórákos, a harmadik Felső Komána, A Faragott-kő.
Hogy a vár mikor épült? Orbán Balázs szerint: “Fájdalom erre vonatkozó semmi adat birtokában nem vagyunk…. Tamás vajda harcra kelt és, s kőhalom várát ostromolja. Hanem úgy látszik, hogy a szász forrongás csak elfoglalta volt ezen álladalmi várát, mert 1337-ben Keuhalom vára, mint királyi vár emlegetik….”
A vár történetével kapcsolatban, nem bocsátkozunk részletekben.
Orbán Balázs a Székelyföld Leírása 4-ik füzetében részletesen beszámol.
A felújított várat érdemes megnézni. A belépő jegyhez csatolt füzetből egy pár képeslapot közlünk: