2015 november 13 – 21

November, pénteken tizenharmadikán, e szerencsés napon,  Szilvia napján, a Református Egyház keretén szervezett szüreti mulatságon veszünk részt. 
 
 
 
November 21-én, szombaton, Olivér napján, a brassói állatkertet látogassuk meg. 
Egy jó pár héttel ezelőtt, bejártuk a Noa és az Alsótömös között épített új utat, az útban Malomdomboknál indultunk el.
Az hittük, hogy erdőkitermelő út készül, de megtudtuk, hogy terelő útról van szó. Ez az út bele fog csatlakozni a Brassó terelő útjában. A felső vége, információnk szerint a Don-kanyarnál fog a predeáli útban csatlakozni. Véleményünk szerint, turisztikai szempontból  az út megfelel, de a sok hajtűkanyar, szerpentinek, lejtő, fel-le, keskeny út autó forgalomnak nem nagyon felel meg.
Miután megnéztük az állatkertet, bejárjuk ennek az útnak az alsó végét, Noa és Malomdombok között. Kb. 4-5 km. Majd 17B autóbusszal jövünk haza. 
Indulás a nagy állomásról a 9 órakor induló 35 busszal, az állatkertnél szálunk le.
További részletek és bejelentkezés a 0368/418.801. telefonszámon.
A túra változtatás jogát fenntartjuk.
Túravezető: Piszár  Károly.
         
 
A  múltheti két túrákkal kapcsolatban.
 
 
 
Zernesti-szoros – Kurmatura.
A szorosban a sorompótól indultunk el. A fő cél a szoros részletes megtekintése volt . Többször jártunk a szorosban, de mindig futólag mentünk át rajta.
Most a szorost  részletesen megtekintettük és kb. 120 felvételt készítettünk, majd a Macska-könyöknél  a hadsereg útján a Kurmatura felé vettük az utunkat. Megjegyezzük, hogy a Macska-szorosnál, egy új úton is fellehet  menni a Kurmaturára, amely sárga ponttal van jelezve.
Mivelhogy még akartunk időzni a szorosban, nem mentünk ki a turistaházig, mivel ott már többször is jártunk.
A szorosban készült fényképekből egy párat láthatunk :
Ürmös – Szökő-vízesés.
Elöljáróban, köszönjük Bölöni Kelemennek, hogy elkalauzolt az Ürmöstől nem messze lévő Szökő-vízeséshez. 
A Szökő-vízesés a déli Persány-hegység egyik gyöngyszeme.
Ez a kis vízesés a Rák-patakból Kelet felé kiágazó kis szurdokban kellemes, zenélő csobogással teljesen függőlegesen csordogál le, kb. 6-7 méter magasságból. E kis csermelynek a lápos forrásvidéke ott van a közelben, alig születik meg, mindjárt látványos vízesésben gyönyörködteti a szemlélőt. Nemcsak a vízesés látványos, a környezete, a dimbes-dombos őszi  vidéke is.
A Persányi-hegységnek, sok ilyen látványos kincsei vannak, amik nem szerepelnek a turisztikai leírásokban, sem a térképeken, ezért nehéz megtalálni őket. Sok kitartás és szeretet szükséges ahhoz, hogy megtaláljuk ezeket a természeti csodákat.
Szeressük járni a persányi-hegyeket, még sok ilyen rejtett kincsről tudunk, amiket be akarunk járni.
Alább egy pár fényképet láthatunk az Ürmös környéki tájról: