Monthly Archives: April 2018

2018 április 19 és 21

Az archív fotókon a Halászbástyát és a lengyel-szlovák határ gerincét láthassuk a Magas Tátrában. Ez a látványos gerinc kedvelt célpontjuk a tátrai turistáknak.  
 
 
Még egy elhalasztott túránk van az Őrhegyre. Ezt a túrát akkor szervezzük újra, amikor  tömegesen  virágzik a vadrózsa.
Április 19.-én, csütörtökön, ha nem romlik el az idő az Üvöltő-vízeséshez kirándulunk. Többször jártunk már ott, főleg Busteni felől közelítettük meg. A mostani kiinduló helység: Poiana Tapului.    Ha lesz időnk, akkor a Zamora felé is elmegyünk a Báj-hegységben.
21-én, szombaton honismereti túrát szervezünk. A túra keretén a székely fővárosban megyünk, Marosvásárhelyre. A város nevezetes látnivalóit keressük meg.
Túravezetők: Szotyory Mária és Brummer Klára
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban.
 Az előző túránkon a  Királykő északi oldalán, most a déli oldalánál kirándultunk.  
A Pestera, ami barlangot jelent.  Ez egy gyönyörű szórvány település a Királykő déli oldalán. Tulajdonképpen a Királykő és a Bucsecs-hegység közötti medencében, felföldön jártunk, amin a szerpentinek sorozatából épült alpesi út halad keresztül, ami nem más mint a  Király-hágó (Drumul Carului). Aki ezt az utat végigjárja, élményekben gazdag emlékekkel térhet haza.
Alsómoécsről indultunk, kb. 6km. a 160 m. hosszú Denevér-barlangig. A barlang közel van az úthoz. Érdekessége, hogy két barlang van, közel egymáshoz. A baloldali kb. 15 m. hosszú.  Pestera szórvány településhez aszfaltozott út vezet Alsómoécsről, de a Botorog kútjától is egy elég meredek   kövezett út vezet fől egészen a Magura  templomig.  Az előbb ismertetett út a szebbik, a második erdős hegyoldalon halad fölfelé. A két út közötti út, csak terepjáróval járható.  A Folea háznál éri el a az előbbi utat.
Miután felértünk a tetőre, a Királykő hosszú gerince tárult a szemünk  elé, hátranézve a Bucsecs-hegység gerincét szemlélhettük. Jobbra a Magura- hegy ablakos gerince volt látható, egy kissé még jobbra nézve Alsómoécs házait látszottak a völgybe, a homályban vesző messze háttérben a Keresztényhavas volt látható. Jobbra messze, Sernye.  Szembe, a Királykő napsütötte gerince. Egy kissé balra a gerincen, a  Királykő legmagasabb csúcsát, 2238 m.  Pásztor csúcsot láthassuk, fel-lehet ismerni az alatta levő kis Grind tisztásról. Történelmi helyen jártunk. A Pásztor csúcson keresztül húzódott az ezer éves határ, amely a Száraz-tisztást érintve Senye felé ereszkedett le, a Sas-keresztnél érte el a Király-hágót. Erre a tényre bizonyíték: Sernye közelében megtalálható egy teljesen ép határhalom. 
A fotó galériában, a térség tájait láthassuk, és a tavasszal virágzó fákat.          
        

2018 április 13

Az elöljáróban közölt fényképen egy archív fotó látható a Bulgár hegyekben.

 
Április, péntek 13-án, “szerencsés” napon egy elhalasztott túrát szervezünk meg, a Pesterára.  Ha pénteken nem lesz jó idő, akkor a túrát szombaton, vagy  vasárnap  szervezzük meg. 
Túravezető: Piszár Károly.
További részletek és bejelentkezés a  0368/418 901 telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban.
Barca-völgye és a Spirla.
A tavaly kiaszfaltozott Baca-völgyén, a megduzzadott Barca-patak mentén végig menve a Királykő behavazott gerincében gyönyörködtünk, utunkat tovább a Spira-völgyében folytattuk. Itt sok tavaszi virág várt ránk, főleg a tavaszi kikerics. A hó már rég elolvadt a völgyben, de valamit itt felejtett, a hóvirágot.  Kora tavasszal, még márciusban a hó alól kibújó hóvirág hirdette, hogy itt a tavasz.  A hegy oldalakon a hóvirág még   javában tömegesen  látható. Ebben a periódusban csak itt.
A fotó galériában, vegyesen tavaszi virágokat és a Királykő sziklás gerincéről láthatunk képeket.

2018 április 8

Az elöljáróban közölt fényképen egy archív fotót láthatunk.
Sajnálatos közlemény, azért sajnálatos, mert tudomásunkra jutott, hogy volt turistatársunk, Domokos Mária március 29-én, 87 éves korában elhunyt. A Brassói Turista Egyesület közösségének a nevében, őszinte részvételünket fejezzük ki a gyászoló családnak. Utolsó útjára elkísértük, sírját megkoszorúztuk. 
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. 
Mária, ami Marikánk Vass Lacihoz hasonlóan szintén természetszerető volt. Mindkét brassói turista egyesületben be volt iratkozva. Számtalan EKE és BTE  túrán vett részt. Barátságos jó indulatú, szerény személyt ismertünk meg benne.
Az 1991-ben alakult EKE, ami 2005-ben a BTE egyesületben ment át, átlagban már életkorukban előre haladott személyek alapították meg. Ezzel bizonyítható az, hogy a mai napig több mint 35 tagunk hunyt el. Nyugodjanak békében! 
A Lempes-hegy. 
A túrával kapcsolatban: Szép időben volt részünk. Mindenki attól félt, hogy nagy sár van a hegy oldalakon,  ez nem tejesedett  be, sárnak nyoma sem volt, viszont helyette a tavaszi virágok tündököltek, azok a virágok, amit a Lempes-hegyen már megszoktunk. Minden hónapban más virágok nyílnak, nem hiába tartják Brassó virágos kertjének, még barlang fülkét is lehet itt találni.
De inkább lássunk egy pár tavaszi virágot.