Monthly Archives: March 2018

2018 március 30, április 3

Március 30-án, pénteken, tavaszi virágtúrát szervezünk a Lempes-hegyre. A tavaly eben az idő periódusban voltunk a lempessi hegyháton, sok szép tavaszi virágokban gyönyörködhetünk.
Túravezető: Brummer Klára.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Április 3-án, húsvét harmadnapján szervezzük a húsvéti túrát a Spirla-völgyében. Szintén tavaszi  virágokat fogunk látni. Ebben a völgyben másféle virágok nyílnak már kora tavasszal,  mint a Lempesen. Főleg hóvirág és a  kikerics, de más tavaszi virágokat is honosak itt. A látványhoz hozzájárul a Királykő behavazott gerince, ami szintén szép természeti látvány.
Túravezető: Szotyory Mária. 
Bejelentkezés a túrára.
Kőrösi Csoma Sándorra emlékezünk, születésének a 234-ik évfordulójára. 1784 március 27. Született Csomakőrösön, elhunyt Dardzsilingben 1842 április 11. 58 éves korában. 
A székely nép büszkesége, hiszen még egy ilyen kiváló magyar ember nem született Erdélyben, de még Magyarországon sem. Az egész életét arra áldozta, hogy a magyarság eredetét kutassa a keleti országokban. A legfőbb érdeme, a tibeti-angol szótár megalkotója. Ami a világ nagy hasznára vált.  
B TE keretén többször látogattunk el Csomakőrösre és minden alkalommal megkoszorúztuk a központban felállított szobrát.            

2018 március 24 vagy 25

Az állandó rossz időjárás miatt, nem tervezünk előre túrát. Mivel nem tudhatjuk, hogy a hétvégére milyen idő lesz, ezért a túrát pénteken határozzuk el. Szombaton a József névre hallgató túratársunkat köszöntjük.  Virágvasárnap valószínű, hogy tavaszi virág túrát fogunk  szervezni.  
Részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A nemzeti ünnep napján, március 15-én  a szabadságharc hőséről Gábor Áron őrnagy, Kökösön a Feketeügy hídjánál lévő emlékműnél hajtottunk fejet és koszorúztunk. A koszorút Brummer Klára alelnök és Zsigmond Judit tag helyezték el. 
Az ünnepélyt Kökösön a reggeli esős időjárás megzavarta. Csak úgy délfelé jött az idő valamennyire helyre, ezért nagyon kevesen vettek részt a koszorúzáson. Három koszorú került Gábor Áron emlékműve alá. A harmadik koszorú a Brassói Turista Egyesület tiszteletét, részvételét igazolja.
A koszorúzás után felmentünk a kökösi hidra, hiszen ehhez a hídhoz fűződött a szabadságharc. Elképzeltük azt, hogy akkor egy fahíd lehetett itt. A mai betonhíd nagyon rossz állapotban van. A vas korlátok tejesen kivannak rozsdásodva, csodálatos az, hogy még részben a helyén vannak. De nem ez érdekelt minket, elképzeltük a híd környékén támadó, ostromló ellenséges sereget. Most a hídnál nem az ellenséges katonák támadtak, hanem a Feketeügy. A folyó kilépett a medréből és elárasztotta a híd környékét. A megduzzadott folyó majdnem felért a hídig, ami képünkön is látható. Az emlékmű mögött lévő kis halastavat az árvíz nem érte el, mivel egy elég magas gát védi.
Mivel Székelyföldön sokfelé emlékeznek meg a nemzeti ünnepélyekről, ezért úgy határoztunk, hogy minden évben más helyen emlékezünk meg és koszorúzunk.
A közölt fotó galériában a nemzeti ünnepeken készült képeket és 1848-49-es emlékműveket  láthatunk:

2018 március 15 – 17 vagy 18

A nemzeti ünnep napján, március 15-én Kökösre megyünk. A székely szabadságharc hőséről Gábor Áron tüzér őrnagyról  emlékezünk meg. 1814 november 27-én született Bereckben. Elhunyt 1849 július 2-án a második kökösi csatában, 34 évesen. 204 éve.
Az ágyúöntésről vált híressé. Sepsiszentgyörgy egyik épületének a  falán levő táblán  ez olvasható:
EBBEN AZ ÉPÜLETBEN SZÉKELT HÁROMSZÉK HONVÉDELMI BIZOTTMÁNYA.
ITT HANGZOTTAK EL 1848 NOV. 23-ÁN
GÁBOR ÁRON 
EMLÉKEZETES SZAVAI  “LESZ ÁGYÚ !”
Gábor Áron első két ágyúját, vasból a bodvai vashámorban öntötte, miután az osztrákok feldúlták a vashámort az ágyúöntést Kézdivásárhelyen folytatták. Kb 60 ágyút öntöttek.
Az első kökösi csata. 1849 június 23. Gábor Áron elsüti első ágyúját. 
Gál Sándor ezredes, egy maroknyi székellyel, ezerötszáz gyalogos, négyszáz fős lovasság és hat ágyú. Ezzel az erővel ment, hogy a kökösi hídnál megütközzön a tizenkétszer nagyobb orosz- osztrák egyesített sereggel. Győznek, vagy meghalnak.
A második kökösi csata. 1849 július 2. A tüzérséget Gábor Áron őrnagy vezényelte. 
A cél az előnyomuló egyesített orosz-osztrák csapat visszaverése. Az elkeseredett harc, mely nagy veszteségek árán a fegyverek győzelmével végződött. Az ütközetben sikerült az ellenséget visszaverni, az ütközet sok áldozattal járt, az áldozatok között volt Gábor Áron tüzér őrnagy és több főtiszt.  Gábor Áront ágyúgolyó találta el, szándékosan lőtek rá.   
A harmadik kökösi csata. 1849 július 20. A vég.  Gábor Áron ágyúit az osztrákok elkobozták. Egy ágyút sikerült megmenteni, úgy-hogy elásták. Ezt az ágyút láthassuk a Sepsiszentgyörgyön a Nemzeti Múzeumban. 
 
  
Újabb turistatársunk hunyt   el, Vass László, a mi Lacink. 
A Brassói Turista Egyesület közösségének a nevében, őszinte részvételünket fejezzük ki  a gyászoló családnak. Utolsó útjára elkísértük, sírját megkoszorúztuk. Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. 
Laci, szeptember 8-án töltötte volna be a 80-adik életévét. Természet szerető ember volt, amit a szíve elégedetlensége miatt, csak korlátozva tudott eleget tenni.
Az 1991-ben alakult Erdélyi Kárpát Egyesületben az elsők között iratkozott be, 1994 január elején. Miután megalakult a Brassói Turista Egyesület, oda is az elsők között iratkozott be. Szerény, tisztesség megadó jó barátnak  ismertük meg. Az egyesületet adományokkal támogatta.
Igazi, jó magyar érzelmű ember volt, erre bizonyíték az, hogy a belvárosi lakását különböző magyar vonatkozású képek díszítették, mint például az Árpád-szobor képe.  
 
 
 
A nőnapi mulatsággal kapcsolatba. 
Bukarest úti Református Egyház rendezői most is kitettek magukért. A csekély belépőért példaképes nőnapi mulatságot szerveztek. Ízlésesen, szépen megterített asztalokkal várták a vendégeket. Az asztalokat, gyertya, virág és szép teríték díszítette. Minden hölgy kapott egy szál szegfűt és üdvözletet. A jó ebédhez, jó zene társult, szép örökzöld slágerek szólaltak meg.
Mindenki jól szórakozott.  Köszönjük. 

2018 március 10

Az év folyamán, kirándulást fogunk szervezni az elöljáróban közölt vízeséshez.
Március 8. A Nemzetközi Nőnap alkalmából, üdvözöljük az egyesület hölgy tagjait. 
Részt veszünk a Református Egyház keretén szervezendő nőnapi ünnepélyen március 8-án. 
Miután felköszöntjük a hölgyeket, megbeszéljük a hétvégi kirándulást. Az időjárás jelentés a hétvégére meleg, jó időt jósolnak. Úgy legyen.  
 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban.
A váratlan, tavaszi hideg időjárás, emlékeztetett arra, hogy a tavaly a Sipoly-völgyben a patakon  látványos jég  alakzatokat lehetett látni. Félretettünk minden túra lehetőséget és a Sipoply-völgyében kirándultunk. Enyhe-borús idő volt, a bejósolt napsütés, csak délután következett be.
Csalódtunk, mert nem láttuk azt, amit a tavaly. Most  nem jég, hanem csipkés hó képződményeket láttunk. Ezek is szépek voltak, szép látványokban volt részünk.
A fotó galériában egy pár felvételt láthatunk, ami nem más, mint a tavaszi tél művészete.