Daily Archives: March 14, 2018

2018 március 15 – 17 vagy 18

A nemzeti ünnep napján, március 15-én Kökösre megyünk. A székely szabadságharc hőséről Gábor Áron tüzér őrnagyról  emlékezünk meg. 1814 november 27-én született Bereckben. Elhunyt 1849 július 2-án a második kökösi csatában, 34 évesen. 204 éve.
Az ágyúöntésről vált híressé. Sepsiszentgyörgy egyik épületének a  falán levő táblán  ez olvasható:
EBBEN AZ ÉPÜLETBEN SZÉKELT HÁROMSZÉK HONVÉDELMI BIZOTTMÁNYA.
ITT HANGZOTTAK EL 1848 NOV. 23-ÁN
GÁBOR ÁRON 
EMLÉKEZETES SZAVAI  “LESZ ÁGYÚ !”
Gábor Áron első két ágyúját, vasból a bodvai vashámorban öntötte, miután az osztrákok feldúlták a vashámort az ágyúöntést Kézdivásárhelyen folytatták. Kb 60 ágyút öntöttek.
Az első kökösi csata. 1849 június 23. Gábor Áron elsüti első ágyúját. 
Gál Sándor ezredes, egy maroknyi székellyel, ezerötszáz gyalogos, négyszáz fős lovasság és hat ágyú. Ezzel az erővel ment, hogy a kökösi hídnál megütközzön a tizenkétszer nagyobb orosz- osztrák egyesített sereggel. Győznek, vagy meghalnak.
A második kökösi csata. 1849 július 2. A tüzérséget Gábor Áron őrnagy vezényelte. 
A cél az előnyomuló egyesített orosz-osztrák csapat visszaverése. Az elkeseredett harc, mely nagy veszteségek árán a fegyverek győzelmével végződött. Az ütközetben sikerült az ellenséget visszaverni, az ütközet sok áldozattal járt, az áldozatok között volt Gábor Áron tüzér őrnagy és több főtiszt.  Gábor Áront ágyúgolyó találta el, szándékosan lőtek rá.   
A harmadik kökösi csata. 1849 július 20. A vég.  Gábor Áron ágyúit az osztrákok elkobozták. Egy ágyút sikerült megmenteni, úgy-hogy elásták. Ezt az ágyút láthassuk a Sepsiszentgyörgyön a Nemzeti Múzeumban. 
 
  
Újabb turistatársunk hunyt   el, Vass László, a mi Lacink. 
A Brassói Turista Egyesület közösségének a nevében, őszinte részvételünket fejezzük ki  a gyászoló családnak. Utolsó útjára elkísértük, sírját megkoszorúztuk. Nyugalma legyen csendes, emléke áldott. 
Laci, szeptember 8-án töltötte volna be a 80-adik életévét. Természet szerető ember volt, amit a szíve elégedetlensége miatt, csak korlátozva tudott eleget tenni.
Az 1991-ben alakult Erdélyi Kárpát Egyesületben az elsők között iratkozott be, 1994 január elején. Miután megalakult a Brassói Turista Egyesület, oda is az elsők között iratkozott be. Szerény, tisztesség megadó jó barátnak  ismertük meg. Az egyesületet adományokkal támogatta.
Igazi, jó magyar érzelmű ember volt, erre bizonyíték az, hogy a belvárosi lakását különböző magyar vonatkozású képek díszítették, mint például az Árpád-szobor képe.  
 
 
 
A nőnapi mulatsággal kapcsolatba. 
Bukarest úti Református Egyház rendezői most is kitettek magukért. A csekély belépőért példaképes nőnapi mulatságot szerveztek. Ízlésesen, szépen megterített asztalokkal várták a vendégeket. Az asztalokat, gyertya, virág és szép teríték díszítette. Minden hölgy kapott egy szál szegfűt és üdvözletet. A jó ebédhez, jó zene társult, szép örökzöld slágerek szólaltak meg.
Mindenki jól szórakozott.  Köszönjük.