Daily Archives: June 19, 2018

2018 június 23

  img20180619_17034421
Az archív foton egy határhalmot-határkövet láthatunk, amely 1745 m. magasságban állt a Csukás-hegységben a Tigáj-nyergen a csúcs alatt. A felvétel 1956-ban készült, ez a határkő is arobbantás áldozata lett. A felvételen látható szomorú, 20 év alatti  fiatalok vajon mire gondolnak?   Akkor nem tudhatták, hogy ez a történelmi emlék a felrobbantás áldozata lesz. Fizikailag ezt a határkövet elpusztították, de ezen a képeslapon  az emléke örökké megmarad. Úgy legyen. 
 
 
A hétvégi túrát, szombaton 23-án, vagy vasárnap 24-én szervezzük meg. A Szent-Anna tó jönne számításban, reméljük, hogy az időjárás ki fog tartani. A túra kiinduló helysége Sepsibükszád, ahol a közelben lévő Likaskővet,  esetleg még  megkeressük a Fenyős-patak völgyében lévő Aranyliknak nevezett kőfülkét, amelyből a Fenyősarki-forrás tör fel. Az Alsó-Sólyomkő is figyelemre méltó.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
A múltkori túrákkal kapcsolatban.
Mivel állandóan esős volt az időjárás, egy közeli kisebb túrát szerveztünk.
Csókás-Veczer természetvédelmi területet kerestük meg. A kiinduló helység: Erősd. 
Erősd a védett terület központjában van. Nyugat felé a Csókás, kelet felé a Veczer található. Észak felé a Tyikszk-magaslat.
Árapataktól Erősdik aszfaltos út, egy pár km. Erősdtől a Veczert érintve, Vámoshidig szekérút, jó nagy sáros gödrökkel van teli. Minket a Csókás érdekelt ahol a millió éves csigákat figyeltük meg a lősz-falban. A Csókás csúcsán hajdanában vár állott, a vár sáncai még láthatók. A várat Erősd lakossága rombolta le a vár köveit építésre használta fel.   Négy éve az ittjártunkkor megfigyeltük a fészkelő a gyurgyalagok, most egyet-se láttunk.   A Veczer-tetőn figyelemre érdemes a most tömegesen  ellepő árvalányhaj, márciusban  a hérics virágzik.
A Csókás:
 
 
A Veczer: