Daily Archives: October 2, 2018

2018 október 6 – 7

Az archív fotó kertén a Mihályokat üdvözöljük, azokat a Mihályokat is akik a honlapunkat felkeresik.  
Az egyesületünkben nincs Mihály nevű személy, de a rákosi  Olt-szorosában létezik egy Mihály nevű hegy, ami a Várpatak völgyéből közelíthető meg. Ezt a hegyet a román turisztikai irodalomban Piatra Despicata néven emlegetik. Ennek a hegynek az érdekessége, hogy a hegy egyik oldalán a Hasat-kő nevű sziklát, érdekes  repedés ékesíti, a másik oldalon a Mihály-kő emelkedik fel az ég felé, hajdanában vár koronázta, a Mihály-vára. A vár, már rég nincs meg, de a sziklát ma is Mihály-váraként emlegetik.
Ha nincs Mihály nevű tagunk, akkor Mihály-váráról emlékezünk meg, amit Orbán Balázs is bejárt.  A következő képen emlékezik meg róla : “Ezen czukorsüveg idomú, hegyesen végződő, teljesen önálló csompó, sokban hasontit  a rákosi Tepejhez, s valamint azt, ugy ezt is vár koronázta…” Továbbá leírja, hogy a sziklát körülvevő várfal hossza 140 lépés, a hegy tetőcsúcsát hatalmas kőr alakú vártorony koronázta, 30 lépés kerületű. Nézzük meg a képet és képzeljük a tetejére azt a kőr-alakú vártornyot. Az érdekessége továbbá az is, hogy egy barlang szerű kőfülke  nyílik a sziklás hegyoldalon.
Hasad-kő sem marad el érdekességekben, alatta egy karszt forrás csőrdögél, ami azt bizonyítja, hogy barlang kell, hogy legyen a közében, és van is. A favágók viszont figyelmeztettek, hogy ne közeledjünk a barlanghoz, mert egy medve tanyázik ott.
Ezt a két sziklát a Várpatak völgyében körülményes a megtalálni, a festői szépségű völgyben, érdekes sziklák, barlang, ritka virágok találhatók.
Továbbá azt is megjegyezzük, hogy a Persányi-hegységben gyakoriak  a rejtett kis  érdekes  barlangok.
Az alsó fotón a sziklának azt az oldalát láthassuk, ahol a barlang nyílik. 
A múlt szombaton az időjárás esősre fordult, ezért nem szerveztünk túrát. A legközelebbi honismereti túrát szintén szombatra tervezzük és Vargyason a Dániel-kastélyt látogassuk meg. Ha az időjárás megfelelő marad, akkor a Hagymás-tetőre is felmegyünk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. .