Monthly Archives: August 2019

2019 augusztus 21

Elöljáróban Szent István, az első magyar királyról emlékezünk meg. 
1038 augusztus 15-én hunyt el. 
Magyarország fő védőszentje. 
Brassóban, 19-én hétfőn lesz megemlékezés a belvárosi katolikus templomban, a megemlékező beszéd után koszorúzással zárul az ünnepély. 
 
 
A Szent István király ünnepély után a következő augusztusi túrát szintén szerdán 21-én szervezzük meg. Az időjárás függvényében a javasolt túra Szinája környéke. Kb. az Anna sziklát és a szikla barlangot fogjuk megkeresni, de egyéb érdekességeket is megkeresünk.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
A múltheti túrával kapcsolatban : Báj-hegység, kiinduló helység Azuga. 
Báj-hegység, mit jelent ez a szó ? Bajt vagy bájt. 
Korán reggel indultunk. 9/30- órakor már ott voltunk a felvonó, telegondolánál, amely 9 órakor indul. Itt is volt meglepetésünk, nem az, hogy sokan voltak, hanem az, hogy mi voltunk az első érkezők. További turisták jóval később jöttek. a viteldíj oda-vissza mindössze 35 lej és 600 m. emelkedésre visz fel az Urechea (Fül) hegy-gerincére 1400 m. -re. Célunk a Cazacu csúcs 1753 m. Ezen a hegységen, mindenfelé szekérutak vezetnek.
Az Urechea kis látványos tó környékéről indultunk el a piros sáv jelzésen, amely nem más mint a hegységet átszelő gerincút, levezet Posadara. Enyhén emelkedő úton mentünk, majd egy elágazásnál kijutottunk a Cazacu csúcsra. Visszafelé jövet az Urechea csúcson csodáltuk meg a gyönyörű kör-kilátást. Bármerre néztünk, mindenfelé hegyeket lehetett látni, A Bucsecs-hegység egész vonulatát belehetett látni. Közvetlenül a Caraiman volt velünk szemben. Ilyen gyönyörű helyen, tán nem is jártunk. Ide még elkel, hogy jöjjünk.
De lássuk, hogy mely hegyeket lehetett látni. Ahogy említettük szemben vagyunk a Caraiman csúccsal. A hegy alatt jól látható az a ösvény, amely a titkos barlanghoz vezet. Továbbá : Costila – Moraru – Bucsa – Gura Diham, háttérben a Keresztényhavas, Garbova – Clabucetul Azuga, háttérben sziklás Nagykőhavas, továbbá az 1900 m. magas Paltinu csúcs – a Rusu csúcs – Cazacu csúcs – Baiul Mare csúcs, vissza értünk a Bucsecs-hegységhez, – Varfu cu Dor és a Furnica csúcs, továbbá – Piatra Arsa – Bábele és megint következik a Caraiman. A  Babele magaslatán jól látszik a felvonó végállomása, a turistaház és a Szfinx. Caraiman turistaházat is lehet látni egy kicsit lejjebb a völgyben.    
Nagyon sok fényképet készítettünk,mert volt mit fényképezni.
 A fotó galériában egy pár  fényképek közül.    

2019 augusztus 14

A következő túránkat, nem szombaton vagy vasárnap szervezzük, mivel ezeken a napokon, augusztusban nagy a turista forgalom. 
A következő túrát, az időjárás függvényében, szerdán   szervezzük meg, A javasolt túra szintén a Báj-hegység, a Cazacu csúcs 1753 m. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban : 
Bucsecs-hegység, Busteni – Piatra Arsa – Caraiman – Babele. 
A túra fő célja a Babele különleges sziklái. 8/30 kor érkeztünk a busteni 880 m. felvonóhoz, ahol lesújtó látványban volt részünk. A hatalmas, véget nem érő  sorban, 300 – 400-an várakoztak. Ekkora sort még sosem láttunk. Egy kis számítás úgy kb. 1 órára értünk volna fel. Ezért úgy döntöttünk, hogy a felvonó állomástól induló valamelyik mikrobuszt vesszük igényben, ami az aszfaltozott, modernizált úton felvisz a Piatra Arsa 1950 m. magasságig, onnét majd felmegyünk a Babele-ra és lejövünk a felvonóval.  Ijesztő mély szakadékok szélén vezetett az út. A hegy oldalában vágott úton mentünk. Az út széle, dupla vaskorláttal volt biztosítva. 1 óra alatt értünk fel a turistaház közelében. Lenge szél fújt, gyönyörű kör panoráma. Elindultunk, de nem a Babele felé, a Caraiman 2025 m. vettük célba. A rósz állapotban lévő  turista ház feletti magaslaton volt  mibe gyönyörködni.  Ha lenéztél, messze lent Busteni házait lehetett látni a V alakú völgyben, messze a hegységgel párhuzamosan húzódó Báj-hegység, közvetlenül a Zámorára lehetett látni, a turistaház is látszott. Balra a Caraiman sziklái, aminek a tetejét a kereszt ékesített. Tovább a Babalere 2200 m: másztunk ki. Rengeteg turista. A csodálatos, hatalmas szikla  tömbök, kőgombák, de végül a Sfinx hatalmas sziklájára figyeltünk, egy különleges ember formájú szikla. A Sfinx nagy szeme földöntúli, óriást jelképez.     Nagyon csodálatos.   A szikla alatt, állítólag, lent Busteni közelében titkos barlangok, járatok vannak. Lefelé menet, két órát várakoztunk a felvonónál.
Szél fuvallat nélkül nem indul. Legendák és mesék arról szólnak, hogy valamikor  hajdanában óriások éltek a Földön.
A Bucsecs-hegység rejtélye. Állítólag 2003-ban fedezték fel azt a helyet, ahol megtalálták az óriások nyomait. (Földön túliak) Könyv is jelent meg róla. Az interneten részletes leírás van feltöltve magyarul. Fehér-völgy és a Törpefenyő völgye között van ez a rejtett barlang. Az újabb térképek jelzik : ZONA STIINTIFICA…. Mi is jártunk ott kb. 20 éve, akkor még nem beszéltek erről a rejtett helyről, semi barlang nyomait nem láttuk. A barlangban állítólag 2  m. magas asztalok vannak, viszont az óriások magasságát, csak 2.4 m. teszik a talált csontvázak alapján. Állítólag román és amerikai kutatók bejárták ezeket a rejtélyeket, a kupola alakú termet és a járatokat, amiket írnak róla, az hihetetlen. Azt is megcáfolték, hogy az ember nem a majmoktól származik, hanem az óriásoktól, egyik sem igaz ! A vallás mást állít.
A barlangot Zalmoxis-nak  hívják. A rejtély helyére a felette levő hegy tetején egy fekvő óriás alakzat is felhívja a figyelmet.  
 Azt is megcáfolták, hogy azokat a majdnem egyforma kőgombákat, nem a szél, meg a víz vájta ki, hanem az óriások faragták, a szél nem hozhatót létre ilyen egyforma faragványokat, ezzel mi is egyet értünk, mivel a gombákról készített fényképek, erős nagyításában jól kivehető, hogy gomba két részből tevődik össze, a gomba kő  kalapja fel van téve a gomba szárára, mint egy kalap. Az Ember csúcs (Omul) és a Virfu cu Dor csúcsok alatt lévő kőgombákon is meglehet figyelni azt, hogy kőgombák két részből tevődnek össze. A hegységben több érdekes kő alakzatot figyeltünk meg.  Az egyik szikla alatt állítólag barlang is van, találtunk is egy barlang szerű, alacsony nyílást, amelyből egy kis patak folydogált kifelé.
Fotó galéria :