Monthly Archives: October 2019

2019 október 16

Október 16-án, szerdán a kanyargós Olt folyó partjára kirándulunk, A Csókás-Veczer természetvédelmi terület közelében. 
Az Olt partja ilyenkor ősszel csodálatos. Piknikezésre is sor kerül.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túránkkal kapcsolatba. Alsórákosi természetvédelmi terület. 
A rákosi túrák keretén a bazalt oszlopok — Smaragd-tó — salak-bánya csodálatos vidékét jártuk be. 
Alsórákos környékén csodálatos, természeti kincseket lehet bejárni, mint például :
Rákosi-Tepő  —  Ürmösi-Tepő  —  Bazalt-oszlopok  —  Smaragd-tó  —  Salak-bánya  —  Kőbánya  —  Dacitufa-bánya  —  Függőkő  —  Kárhágó  —  Durdulya-szikla  —  Solyom-kő  —  Holló-kő  —  Ágas-kő  —  Mihály-kő  —  Hasad-kő  —  Boroszlános-sziklák  —  Fekete-hegy  —  Sós-kút  —  Csörgő-vízesés  — Tolvajos-barlang  —  Bethlen  várkastély, és még sorolhatnánk tovább.
Majdnem minden évben felkeressük e szép vidék környékét. A felsorolt turisztikai látványosságokat már többször bejártuk. Ahogy említettük a bejárt természeti érdekességeket a fotó galériában láthassuk. 
Fotó galéria, Bazalt-oszlopok és környéke:
Fotó galéria, Smaragd-tó:
Fotó galéria, Salak-bánya:

2019 október 9

  az-aradi
Elöljáróban, október 6.-án  fejhajtással emlékeztünk az aradi vértanúk 170-ik évfordulójára.
Magyarországon ez alkalommal szép ünnepélyt szerveztek, amit a Duna televízió részletesen közölt. Ez a ünnepély az erdélyi jobb magyarok ünnepe is. A televízióban közölt szép ünnepélyt  meghatottan  néztük végig és a hősök neveit a szívünkbe zártuk.
Túra jelentés. 
Ahogy közöltük, a szombatra tervezett rákosi túrát az esős időjárás miatt elhalasztottuk hétfőre, de sajnos hétfőn is rossz időben volt részünk. Ezek szerint reméljük, hogy szerdán végre elmehetünk a többször elhalasztott túrára, Rákosra. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

2019 október 7

Mivel, szombatra megint esős időjárást jósolnak, ezért a legközelebbi túrát hétfőn 7-kén,   Amália napján szervezzük meg. A  túrára a már többször járt, kedvelt  Alsórákos  környékét  javasolják.  Mint például a Tepők – salakbánya – kőbánya – fenyős-tó – bazalt oszlopok, a vár stb.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.

 
A múltkori túrával kapcsolatban. 
Király esztena tisztás, 1235 m. – Ferenc József szikla. 
Azugából és Busteniből-bejártuk a Báj-hegységet – Szinájából a Peles-kastélyt és az Anna sziklét. Szintén Szinájából a Furnica és a Varfu cu Dor csúcsait. Még egy célpontunk marad: a Ferenc József szikla. 
Király esztena tisztást több úton lehet elérni:
Peles-kastélytól, a királyi ösvényen, a kék sáv jelzésen, Poiana Tapuluj felől a sárga pont jelzésen, az 1400 m. turista szállótól a régi úton.
Mi a királyi ösvényt választottuk, amely közvetlenül a Peles-kastélytól indul.  Ez a ösvény lapos kövekkel van kirakva, kb, 1 m. szélességben, fel egészen a szikláig. Lépcsők is vannak.  Az út hossza kb. 4 km. lehet. Ez a kövezett út, úgy felénél a kék sávval jelzett úton folytatódik, szintén szépen kirakva lapos kövekkel. Idáig az erdőben kellemes séta, viszont tovább kemény, meredek, nem séta, hanem jó mászás következik egészen a forrásig. A kanyargós úton a kastélytól  kb. 50 szerpentint kell bejárni, megmászni.
A sziklán sok látnivaló nincsen. Hajdanában korlátokkal szegélyezett meredek ösvényen lehetett a szikla tetejére feljutni. A sziklán, jó magason egy színét vesztett tábla hirdeti  a királyok arcképét.
A sziklától a táj gyönyörű, fantasztikus kilátás nyílik a Bucsecs-hegység gerincére, a kereszt is látszik.
Úgy határoztunk, hogy ide még eljövünk, de természetes más úton.
Fotó galéria: