Daily Archives: October 30, 2019

2019 november 2

Mivel a hétvégén Mindenszentek napja van és ráadásul rossz időjárást jósolnak, a sírokat is rendezni kell, e miatt, esetleg egy rövidebb őszi sétatúrát szervezünk szombaton.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatba. A Bucsecs-hegység. Király esztena  tisztás, Ferenc József szikla. Ez a túra tulajdonképpen a hónap elején szervezett túrának a folytatása.
Az esztena tisztásra, most az 1400-as turista szállótól ereszkedtünk le a tisztásra  több szerpentinből álló úton. Ezen az úton még nem jártunk. Ezért érdekességből megemlítjük, hogy a szállótól nem messze az Ana-szikla  kápolnát találtuk, lejjebb egy szép vízesés díszelgett az úton. Innét nem messze, egy jobbra térő nagy kanyar után (megjegyezzük, hogy a régi 1400-as szállóhoz vezető úton vagyunk ) egy nagy viadukton áthaladva, egy szép, autóval is jól járható úton kiértünk a Király esztena tisztásra. 
Ezt a tisztást, nem tudjuk, hogy az egészet, vagy részben egy bank tette rá a kezét. (Hogy melyik bank, azt most nem áruljuk el). Mindent lebontottak és egy nagy részt elkerítettek és drót kerítéssel  zárták körben, ahol nagy termetű kutyák vicsorították a fogukat. A tisztásról egy széles, enyhén emelkedő út vezetett a Ferenc József sziklához.  Ezt az utat drót kerítéssel lezárták. Az ide látogató tömeges turisták egy nagyon meredek, úton tudnak csak  feljutni a sziklához. A múltkor amikor itt jártunk az út sáros volt nem tudtunk feljutni a sziklához. Most szerencsénk volt. Egy fantasztikus látványban volt részünk. A Ferenc József szikla tetején kilátó van a Prahova völgyére. A sziklára korlátokkal ellátott lépcső vezet fel, amit a közölt képen láthatunk. A sziklától balra, szintén van egy korláttal körülvett kilátó, innét viszont jó rálátás van a Ferenc József sziklára.  A szikla közepén, jó magason díszeleg egy dombormű, ami három személyt ábrázol, köztük Ferenc Józsefet. Ha a domborműt jól megfigyeljük, akkor észrevehessük, hogy puskalövést adtak le rá, vagy nyolc golyó vájt lyuk látható. Valószínű a függőleges falon nem tudták eltávolítani a táblát, maradt a lövés.1897-ben Ferenc József baráti látogatást tett Szináján. Ennek az emlékére készült ez a alkotás 1299 m. magasságban. Érhetetlen, az osztrákok sosem bántották a románokat, akkor miért volt ez a nagy gyűlölet, a háború szüleménye volt ? Szerencsére ma  már más a helyzet.                 
Fotó galéria.