Monthly Archives: December 2020

2020 december 29, 2021 január 5

A Brassói Turista Egyesület közössége:
KELLEMES KARÁCSONYI
ÜNNEPEKET ÉS
BOLDOG ÚJÉVET KIVÁN !
2020 december 29. Karácsonyi túra, és Óesztendő búcsúsztató a Hétforrásnál.
2021 január 5.         Újév köszöntő. Salamonkő. 
 
 
A múltheti túrával kapcsolatban. Malom-árok.
Közkívánatra, nem a Csipkés-völgyön kirándultunk, hanem a vele párhuzamosan haladó Malom-völgyön. A két völgy között kb. 1 km. a távolság. A Csipkés-völgy ilyenkor nagyon sáros, viszont a Malom-völgyön az út köves a Kénes-forrásig, tovább nagy sár. A két völgyet jól belehet látni.
Türköstől, két turista jelzéssel van ellátva az út.  Kék sáv és sárga háromszög. Mindkét jelzés levezett a Garcsin-völgyében, a sorompó közelében.  A kék sáv jelzés a patakon átkelve, a Százforintos bércen keresztül a Csuklyon-csúcsra 1275 m. vezet. Ezen az úton jártak a hajdani Encián turistái az általuk épített kis kunyhóban. A kunyhót többször feltörték, felgyújtották, betonozott alapja még látható.
A sárga háromszög jelzés a Garcsin-völgyet követve, majd a völgyet elhagyva, meredek hegyoldalon  a Puskás-tetőre ér ki. 1620 m. 
Mi a Kénes-forrás közelében lévő panzió teraszán ebédeltünk meg. A környező hegyeket mindenfelé köd koronázta. Szép kilátás nyílik a teraszról a környező hegy-gerincekre, Puskás-tetőre, ahova erdei út vezet a panziótól.
Fotó galéria:   

2020 december 19

 
Brassó főterén felállították a karácsonyfát. A fenti képen láthassuk. Olyan megjegyzéseket lehetett hallani, hogy a tavalyi karácsonyfa szebb volt. Közöljük a tavalyi karácsonyfa képét is. Melyik a szebb ?
A múlt héten a szombati esős időjárás miatt a szombati túrát a Csipkés-völgyön keresztül a Hegyes-csúcsra nem szerveztük meg. Szombaton kerül rá sor, 19-én. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 

2020 december 12 vagy 19

 
December 12. szombaton, vagy 19. 
A jövő hétre minden napra esős-havas időjárást jósolnak, szombatra is. Mindezek ellenére, ha szombaton nem fog esni, akkor a Csipkés – völgyön a Hegyes csúcsra, 1060 m. megyünk. Ha szombaton esik, akkor a túrát elhalasszuk a jövő hétre.  
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
A múltkori túrával kapcsolatban: Mikulás túra a Csiporkán.
A múlt héten, a hideg, téli napok ellenére, szombati túrán úgy éreztük, hogy nem tél, hanem  tavasz van. Hó sehol, a természet őszben öltözve, kellemes tavaszi meleg. A Mikulásnak elakadt a szánkója a hómentes hegyoldalon, majd gyalog jött velünk, mindenkinek hozott ajándékot. A flekken sütéshez a nagy kövekkel körülvett tűzhelyen, hazulról vitt száraz forgácson  a vizes fa nehezen gyult meg, végül  nagy füstöt vágva nekünk kedvezett a szerencse. A közelben lévő, ízlésesen berendezett kis kunyhóban ünnepeltük a Mikulást. 
Fotó galéria: 

2020 december 5

December 5-én, a Mikulás túra keretén flekkent sütünk. Pénteken döntjük el, hogy hol várjuk a Mikulást.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múltkori túrával kapcsolatban, Hosszú Gerinc – Üvegvölgy. 
Mivel későn virrad és korán sötétedik, kitartos ködben egy rég nem járt túrán voltunk. Abban reménykedtük, hogy mire felérünk a gerincre a Nap ki fog sütni, ki is sütött egy nagyon rövid időre. A Kék keresztől indultunk. Köd előttünk, köd utánunk. Az idő kellemes, nincs hideg. A sűrű köd ellenére, ilyenkor is szép a természet, csak észre kell venni. Sok,érdekes, bocskoros fenyőfákat figyeltük meg a ködös erdőben. Többször jártunk ezen a gerincen, persze nem ködbe, de ezeket az érdekes fenyőfákat nem láttuk. A gerincről az Üveg-völgyben ereszkedtünk le. 
Szép, élményes túrában volt részünk.
Azok a turisták, akik a Keresztény-havasra kirándultak, szép napos időben volt részük. A havason járt ismerősünktől megtudtuk, hogy a Vörös úton medvével találkoztak.  Messziről lefényképezték, a medvét kikerülték és elszaladtak.
Pojána és a havas zónájában gyakori a medvejárás, ezt bizonyítja az a tény is, hogy sok medve ürüléket lehet látni az úton. Hogyha estefelé elindulsz a Pojánából a havas felé a Vörös úton, bisztosan medvével fogsz találkozni.         
Fotó galéria: