Monthly Archives: June 2021

2021 június 25

 
 
Június 20. Román Pünkösd, ez alkalommal a román turista társunkat köszöntjük.
Június 21. Nyári napforduló. A legrövidebb éjszaka – nyár első napja.   
Az esős, rósz időjárás miatt, csak egy kis honismerti túrát szerveztünk, pénteken.          Legközelebb az időjárás függvényében a hétvégén szervezünk túrát. A túra irányát pénteken határozzuk el. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
A múlt pénteki honismereti túra keretén a Brassó – Pojánában kirándultunk.
Medárd, negyven napig fog esni. Reméljük, hogy nem teljesedik be.   Egész héten eset. Egésznap, reggel, vagy délután. Pénteken reggel úgy nézett ki, a felhős idő ellenére, hogy kiderül. Az esős idő ellenére kellemes az idő. Felmentünk a Pojánában.  Mindenfelé felhők tornyosultak, de nem esett. Az eső délután jött meg, jó kiadósan.
Sokszor jártunk már a Pojánában, de mindig csak úgy átmentünk rajta. Legelőször 1955-ben. Akkor csak egy kis turistaház volt a Capra Neagra (Fekete kecske). Egy pár évre rá épült egy nagyobb épület a Sport-csarnok. Abban az időben medvéről nem lehetett hallani. Azóta fokozatosan épült, egy libegő is megépült, az egyik évben elromlott a fék szerkezete ami súlyos baleset okozott. A köszpontban, a  Capra Neagra kis turistaház, helyébe modern panzió épült,  közelében egy látványos, magas torony-u  román fatemplom látható. Sok szép modern panziót lehet látni. A tó környékét is kiépítették.
Nemcsak  a turisták, főleg a bukarestiek, sajnos a medvék is látogassák a Pojánát. Főleg a Keresztényhavas felől. Egy pár évvel ezelőtt a piros sáv jelzésen, amit ma vörös útnak neveznek, a Römer turistaház felé menve, egy kissé megijedtünk, mivel az út tele volt medve ürülékkel. Medvét nem láttunk. A  Römer  turista házban azt mondták, hogy a medvék estefelé jelennek meg.
Fotó galéria: 

2021 június 9 – 12

 
Elöljáróban, figyelmeztetés!
 A természetjáró turistákat két veszély fenyegeti. A túlzottan elszaporodott medvék és a kullancs. Mielőtt elindulnánk, ezeket a veszélyeket figyelemben kell venni. 
A medve. Nemcsak a hegyekben, az erdőkben, és főleg az erdőkben is találkozhatunk medvével.  Ne járjunk egyedül! Legkevesebb hárman induljunk el. Ne távolodjunk el egymástól messzire. Legyen nálunk, fütty, és valamilyen sziréna. Még Barcaszentpéteren is járt a medve. Minden felölről jelzik a medve megjelenését.  
A kullancs. Ha kullancsot szedünk fel a Cenk-hegyen, Lempesen, parkokba, valahol a kirándulás során. A kullancs mindenhol ott van, főleg az alj  növényzeten.   Az árnyékos helyet szereti. Hazaérve vizsgáljuk át testünket.  Ha kullancsot találunk és  kiszedés közben beszakad, akkor sürgősen az elsősegélyre kell menni. A kullancs okozta kellemetlenségeket megelőzhetjük, ha illatosítást használunk  kullancsriasztó szerekkel. Pl. Szúnyog és kullancsriasztó spray.               
 
A hétvégi túra útvonalát pénteken döntjük el. Valószínű, hogy Uzonból kiindulva kirándulunk. Egész hétre rossz időjárást jelentenek.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
 
A múlt szombati túrával kapcsolatban: A Cenk- tető a Rakodó völgyéből.
Az hír járta, hogy nagy erdő pusztulás volt a hegyoldalon. Erre voltunk kíváncsiak.
Tudomásunk volt, hogy a térségben nagy havazás és hóvihar volt.  Ebből kifolyólag sok fa dőlt ki, a hegyre vezető út járhatatlanná vált. Gondoltuk, hogy egy- két fa dőlt ki. Nagy volt a meglepetésünk, miután elindultunk az ágaktól letisztított  kidőlt fák tömegét láttuk heverni az út szélén. A Rakodótól fel egészen a nyeregig. Több mint száz fa dőlt ki. Ekkora pusztulás a Cenken még nem volt. A hegy erdeje nagyon kivan öregedve. Nem csoda, hogy eljött az erdő pusztulásának az ideje.
 Pénteken és szombaton is szép idő ígérkezett, kirándulásra alkalmas. Nagyon sok kirándulóval találkoztunk. Sokan jöttek a felvonó felől. Sok gyerek. A Cenk-hegy, Brassó egyik virágos kertje. A  Brassóvia vár kutja mellett állapodtunk meg, a fehér sziklák alatt. Ez a kedvenc pihenőnk.  Amerre néztünk mindenfelé, virágok, virágba borult fákat lehetett látni, és továbbá a szép kilátás minden irányban. Sikló-kígyót is láttunk.  Len a mélyben a város. Medvét nem láttunk, viszont kullancsot is vittünk haza. Kb. a vár kutjánál akaszkodtak ránk.
Fotó galéria, a Cenk-hegység csodáit láthassuk:

2021 június 5 

 
A múltkori túra jelentésünkben azt közöltük, hogyha nem esik az eső, akkor a Cenkre kirándulunk. sajnos, péntektől kezdődően esős, rósz idő köszöntött be. A cenki túrát a jövőhétre halasztottuk el, szombatra. Az esetleges túra változtatás fenn ál.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 
Megemlékezések:  Dr. Szikszay Jenő, Nagy Géza. 
Elöljáróban, Dr. Szikszay Jenő, a Katolikus Főgimnázium – Magyar Vegyes Líceum, majd Áprily Lajos Főgimnázium magyar szakos tanára volt. 
1921 október 19-én született, 100 éve. 
1977 április 11-én hunyt el  56 éves korában, tragikus körülmények miatt.
Születésének  100-adik évfordulójára és tragikus elhunytára emlékezünk.
2013 június 29-én, Sipos Lajos magyarszakos, nyugdíjas tanár emléktáblát avatott fel az Áprily Lajos Főgimnázium előcsarnokában dr. Szikszay Jenő emlékére.
Sipos Lajos táblaavatással kapcsolatban, részletes leírást honlapunkon találunk, 
dr. Szikszay Jenő cím alatt.
Továbbá Nagy Géza csendesen  elhunyt túratársunkra emlékezünk, aki szeptemberben töltötte volna be a 90-ik életévét. 
A BTE tagja volt. Egy jó barátot ismertünk meg benne. 
Tekintve idős korára, csak könnyű túrákon tudott részt venni, viszont nagyon szerette a mulatságokat. Minden mulatságon részt vett, a szájharmonika és a fütty mindig nála volt. Nagy szeretettel kísérte az elhangzó zenét, persze az éneklésben is aktívan vett részt. Templomban járó ember volt, Ő egy vasárnap sem hiányzott a templomból. Aktív részvevője volt a “csütörtöki sétálóknak” a sétálok nagyon kedvelték.
Azt, hogy sokan szerették bizonyíték az, hogy a temetésen közel  100-an vettek végső búcsút Tőle.
A jó Isten nyugosztalja, emlékét szívünkben zártuk, részvételünk a gyászoló családnak. –    
 
Június 1, GYEREKNAP.  Ez alkalommal a gyerekeket köszöntöttük.