2018 június 4

Az archív fotón a Szent Erzsébet dóm látható, Kassán. 
 
 
 
Június 4.-én, hétfőn, a most virágzó  turbán liliom csodálatos virágait keressük meg, Alsórákos környékén. Reméljük, hogy az időjárás nem fordul esősre, igaz, hogy az esőre már  nagy szükség lenne.
Túravezető Piszár Károly.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon. 
 
 A múltkori túrával kapcsolatban.
Az Úz-völgyi túrát,  szerda helyett szombaton szerveztük meg. A túra fő célja a 2015 március 21 épült  Boldogasszonya-kápolna volt.
Erdély-ország egyik gyöngyszeme az Úz-völgye és ez a kápolna.
Nem olyan könnyű bejutni az Úz-völgyében, mivel a völgy bejáratát egy magas hegy zárja el. Rövid, meredek szerpentineken lehet feljutni a majdnem 1100 m. magas Rugát-tető  nyeregben, ahonnét azonnal, enyhén  ereszkedni kezd az út Csinód felé, amit kb. 4 km. után érünk el, elég jó minőségű kövezett úton. Első célunk a kápolna megtekintése volt. Úgy határoztunk, hogy hazafelé menet állunk meg a Rugát-tetőn és akkor megkeressük a Csonka-keresztet is. 
Csinód, 1000 m. magason fekvő szórvány település. A kápolna 1 km. távolságra van a csinodi fatemplomtól, egy meredek virágos rét felső részében.
A kápolna alkotója a Sepsiszéki Nagy Balázs fogadott, nagy szeretettel.
Nagy Balázst, 2014-ben villámcsapásos baleset érte. Az eszméletét vesztett beteg ágyából felépült, amit Szűz Mária csodatevésének tulajdonított. Megálmodta azt a elhatározását, hogy   köszönetképpen ökumenikus,  Boldogasszony-kápolnát épít az Úz-völgyében. A kápolna felépítését sokan támogatták. A Boldogasszony-kápolna elkészült. 
A kápolna nyolc szögletű, kör alakú. Minden sarokban egy ágas fenyőfa oszlop áll, közöttük a falak szintén félméteres  fenyőfa rönkökből, kötő anyaggal van felépítve. A bejárati ajtóval szemben a szűzanyát áldott állapotban, mosolygó arccal láthassuk.  Két ablaka van. Egy érdekes tükröződés következtében a Szűzanya megjelenik… csodálatos látvány. Említésre méltó a harang láb is. A tetején a református gömb, alatta a kis harang, szép csodálatos alkotás.
Elbúcsúztunk Nagy Balázstól és a Rugát-tetőn álltunk meg. A Csonka-keresztet hamar megtaláltuk, amit 1938-ban állítatott Fodor Dávid. A kereszten lévő felírat nehezen olvasható.
A kereszt felirata:
Dicsértessék a Jézus Krisztust.
Te nem segítettél jöttünkben, segíts és áldj meg visszatérésünkben. 
Ámen.
Állíttatta Istennek dicsőségére, embereknek tiszteletére
Csekefalvi Fodor Dávid 1938. 
A kereszttől a piros sáv jelzésen kimásztunk a Csécsed-csúcsra 1193 m. A csúcson minden felé hegyeket lehetett látni. Innen tovább az Óriás-tetőre vezet a jelzés. A kereszttől  Dél irányban a jelzés a Nemerére, Járos-tetőn lévő elágazásnál a kék jelzésen a Nyerges-tetőre lehet eljutni.
A kápolnával és a Rugát-tető és a Csécsed csúccsal kapcsolatos képek: