2019 szeptember 21 – 25

  dscf5358

 
Elöljáróban emlékezzünk idős Halász Gyulára a hajdani Brassói Turista Egyesület alapítójára, születésének 148-ik évfordulójára. 1871 szeptember 11. Csetény. 
Ugyancsak e folyó hónapban, szeptemberben emlékezünk idős Halász Gyula nagyobbik fiára, Halász Gyulára, művésznevén Brassai születésének 120-ik évfordulójára. 1899 szeptember 9. Brassó. 
A “SZÁZADIK ÉV KÜSZÖBÉN” című könyvében idős Halász Gyula a következő képen emlékezik meg a Párizsban élő fiáról, aki bejárta az egész világot, de Brassóban, szülővárosában, az apjához sohasem látogatott el. 
Egy pár mondatot idézünk idős Halász Gyula könyvéből :
“Párizsban élő fiam, ifjabb Halász Gyula, művésznevén Brassai, akit a világsajtó mint fotóművészt és írót tart számon, 1965 október 14-iki kelettel az alábbi levelet írta nekem:
— Édes jó Apuka, az Ön interjúja az Új Élet 1965 szeptemberi számában, a majdnem százéves arcképpel, nagy meglepetés és öröm volt számomra. Nagy titoktartónak tartjuk, midőn elhallgatta előttünk, hogy megírja emlékezéseit. Erősen hiszem, hogy érdekesek lesznek…
Égő várakozással utaztam 1956 augusztusának végén Párizsban, hogy ott élő fiamat, akit húsz éve nem láttam, még egyszer az életben megölelhessem, aki örök készülődése ellenére, éppen szülőföldjét nem tudta máig sem meglátogatni, holott majdnem a világ felét már beutazta.”
2008-ban, egy szép nyári napon, Scripcaru  Brassó polgármestere jóvoltából, Brassai szülőházán a Gácsmajor utcában  emléktáblát avattak fel, Brassó polgármesterének a társaságában. A Brassói Turista Egyesület jobb tagjai részt vettek az avató ünnepélyen, a  feltöltött képen a résztvevők társaságában, középen a polgármester.    
 
 
 
Túra módosítás: 
Szeptember 21- én szombaton Csernátonban megyünk,  ha nem lesz túl nagy hideg.
Szeptember 25-én szerdán megyünk Szinájába.