2020 június 25.

Június 25. A BARLANGOK NAPJA. 
A világban, az országban megszámlálhatatlan sok barlang van.  Erdélyben található, egyes barlangokról emlékezünk meg. Mit nevezünk barlangnak ? Olyan üreget, amely mélysége meghaladja a 2 métert és járható.  Erdélyi főbb   barlangkutatók, feltárók, leírók közül  Orbán Balázst, Czárán Gyulát.  Kisgyörgy Zoltánt és Dénes István geológusokat említsük.  
A térségünkben található barlangokat Kisgyörgy Zoltán és Dénes István tárták fel és írták le. Ezeket a barlang feltárásokat és leírásokat a MEGYEI TÜKÖR-ben tették közé az 1980-as években. 1987-ben kiadták az 51 barlang vázlatát és leírását a  BARLANG BIBLIOGRÁFIA, FIGYELŐ gyüjteményt, amely a PERSÁNYI ÉS A KOVÁSZNA MEGYEI BARLANGJAIT  tartalmazza.  Kisgyörgy Zoltán  a BTE-nek is ajándékozott egy példányt.
– Székelyföld barlangjainak a leírása Orbán Balázs nevéhez fűződik. A NAGY-BARLANG FELTÁRÁSA. Később Almási és Homorodalmási-barlang, vagy cseppkőbarlang néven jelenik meg. Orbán Balázs elsőként tárta fel és írta le a barlangot. Ezért a hajdani BTE, 1931-ben ORBÁN BALÁZS barlang-nak nevezte el. A barlang mai napig is megtartotta a nevét, viszont az elnevezőjét már rég elfelejtették.  A Tolvajos barlang feltárása és leírása szintén az Ő nevéhez fűződik.  Ezt a barlangot a rákosiak egyszerűen Cseppkő-barlangnak nevezik.
– Bihar-hegység barlangjai Czárán Gyula nevéhez fűződik. A nevezetesebb barlangok, amiket  régen bejártuk: Szamosbazár, Meziád, Csodavár, Aranyosfő-jégbarlang. A Nyugati-hegyekben sok bejárásra érdemes barlang várja a turistákat.
– Királykő és környéke: Határpatak völgyében két akna-barlang, Cimbalu, Ceardacul és a  Remete-hegyi-barlangok. Déli oldalon: Denevérbarlang, Dambovita, Vályús és a Medve barlangok.
– Bucsecs-hegységben sok barlang van, egy párat említünk: Ialomitei, Babele és Caraiman titkos barlangjai.
– Keresztényhavas környékén. Salamon-kő barlangjai, Tejbarlang, Lidérc-hasadék barlangja, Betlehem barlang a Cenken.
– Nagykőhavas: Bányabérc, Hétlétra barlangjai.
– Persány-hegység: Kőlik, vagy Hiúz-juk, Tolvajos és a  Kagylós barlangok. Továbbá: a Tepejek barlangjai és a Solyomkő, az Olt mentén Ágaskő, Mihály-kő, Komána barlangjai. A hegytől Északra, a Vargyas-szorosban több mint 100 barlang tartanak nyilván .
– Kovászna megye, Baróti-hegység:  Kisgyörgy Zoltán és Dénes István.
 A KISBACONI BORVIZES-TAVAS BARLANG. MEGYÉNK TERMÉSZETI RITKASÁGA.  “Európa szerte is ritkán hallani ilyenről. Megyénkben is csak ez a hármas-barlang csoport van. Bár barlangként szerepel és a fenti név alatt vonult be a hazai hivatalos és külföldi statisztikában, valójában alig ismert, a szájhagyomány pedig felhagyott aranybánya üregeiként  tartja számon”….
A NAGYBACONI KINCSES-BARLANG.  “Amint a neve is mutatja, a hagyomány szerint kincses bánya, illetve aranybánya volt. Akik ismerték a Setétpatak erdő rengetegébe vezető utakat – mert itt van ez a barlang – ide jártak felfogni az arany csepegéseket…
Mondanunk sem kell, hogy a keresett nemesfémnek, az aranynak itt se híre, se hamva. Valószínű, hogy a régiek, az aranyosan csillogó, úgynevezett pirit kristályokkal  (vasérc)  tévesztették össze… Ez lehetett tehát  a régiek aranykincse. “
Megjegyzés: Nehéz elfogadni azt, hogy a hajdani emberek az aranyat összetévesztik  egy vasércel. Ez a vasérc inkább  rozsda színű. A bodvai Tavas-barlang vörös színét valószínű, hogy az  említett vasérctől kapta.   Bodvajon találtunk egy aranyosan csillogó forrást. A kristálytiszta víz alatti kövek úgy csillogtak, mintha arannyal lenne bevonva. A galériában meggyőződhetünk róla.
 – Kovászna megye: A Gyilkos-barlang – Az Ojtozi szélgödrök –  Veczer-sziklája, stb.
Fotó galéria: