2015 október 3

Október 3-án, szombaton, Helga napján, újraszervezzük a rossz idő miatt elmaradt       Nagy Bobu kirándulást.
A túrán módosítunk, mivel a Csora-havast átszelő erdei út ilyen sok eső után nagyon sáros. A turista háztól, ami hajdanában határőrség háza  volt a Tatrang patakot követve a A Kecskeláb-havason keresztül megyünk a Bobura, természetesen ha az időjárás is megfelel.  Tulajdonképpen a nagy kiterjedésű  Grohotis hegységben fogunk járni. (Légvonalban, Babarunka és Slănic Prahova között kb. 30 km.) A hegység legmagasabb csúcsa is látszik az 1768 m. Grohotis csúcs.  Bejelentkezés és további részletek,  az előbbi közleményben megadott telefonszámon  A túravezető is érvényes.

A  Grohotis hegység.

Ez a elnevezés, nem nagyon ismert a magyar turisztikai irodalomban. Mivelhogy ide szerveztünk kirándulást ezért röviden ismertessük, hogy tulajdonképen hol tündököl ez a nagy kiterjedésű hegy. A Kárpát-kanyarban, pontosabban a Bretocsa-hágó és a Predeluc hágó között.
A hajdani BTE turista titkára Székely Géza 1936-ban,  öt turista társával: Jakab Irén, Török Mária, Jancsika Albert, Lutsch Gyula és Blau Jenő társaságában esős  időben bejárta ennek a hegynek egy részét.
Képzeljük el, Brassóból a tranvájjal kimentek Hosszúfaluban, innét gyalog: Ósánc – Babarunka – Bretocsa-hágó, itt jobbra tértek és a régi határ mentén, a határ halmokat követve: Lovak-havasa – Bobul-mic – Bobul-mare (a régi határ Bábesen haladt, de ide nem másztak ki) Kecskeláb-havas. Az eredeti cél a Predeluc lett volna, de a rossz idő miatt leereszkedtek a Tatrang-völgyében, a turista házban éjszakáztak, másnap gyalog indultak el, a gyaloglás Hosszúfaluban ért véget.
Székely Gézáék, a Grohotis hegységet egyszerűin a Nagykőhavas és a Csukás közötti hegyeknek nevezték. Erdélyhez csak egy kis része tartozott. A Grohotis hegységnek érdekessége, hogy itt is megtalálható a Csukás és Bucsecs hegység szikláira hasonló szikla alakzatok, de tejesen eltérő formákban. A hegységnek, legalább egy tucat túráját volna érdemes bejárni.
A hegységről 2001-ben, jelent meg leírás a Munţii Carpaţi  27-ik számában
A BTE a hegységben több túrát szervezett, a Bretocsa és a Predeluc között. 
Az alábbiakban egy pár fényképet mutatunk be: