Monthly Archives: December 2017

2017 december 27, 2018 január 3

Emlékezzünk Erzsébet királynő, SISI születésének 180-ik évfordulójára.
1837 december 24. Erzsébet királynőt, nemcsak Magyarországon szerették, hanem Erdély szerte is. Erdély szerte találkozunk SISI emlékekkel. Parkokat neveztek el róla, ami mai napig tanúskodik, gesztenye fákat ültettek emlékére, a gyimesi völgyhídnál  is volt emléke, az alagútnál még  találunk róla emléket, ha jól megkeressük. A helyiek sok érdekes dolgot mondtak el az emlékekről.    Erdélyi városokban, falvakban SISI  szobrokat mai napig is találunk. A fenti képen ábrázolt SISI emlékműt az Ojtozi-szorosban bejáratánál láthassuk. Emléktábla is volt alatta, de azt már rég leverték.
SISI, szerette a természetet, igazi természetjáró volt, amit híres kis versikéje igazol:
“Ha valaha az életben bánatos leszel, mindig menj
ki egy közeli erdőben és minden fában, minden
bokorban, minden növényben és állatban érezni 
fogod Isten jóságát és mindenhatóságát” 
                                                                       SISI
2017 december 27. Szerdán, János napján (Sereg Jánosra emlékezve)  szervezzük a karácsonyi túrát a Salamonkőre. Nem lesz éppen olyan egyszerű túra, az                          Ó-ESZTENDŐTŐL búcsúzunk.  AZ elmúlt esztendőben, sok jó túrában volt részünk. Valami durranni fog? de mi? Bevándorlok? Nem!  A pezsgő, további magyarázatra nincsen szükség. 
2018 január 3.   Az év első  túráján a Sipoly-völgyébe megyünk. Az ÚJ ÉVET köszönjük. 
Valószínű, hogy durrogás, meg sütés is lesz. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
                                       A múltheti túrával kapcsolatban.
Vasárnap a Mikulás megint megrázta a szakállát. Borus-ködös időben indultunk el a Salamonkő-től  a pojánai úton. Gyengén havazott. A hópelyhek nagysága alig pár milliméter. A köd ellenére kellemes  időben volt részünk. Mindenfelé a behavazott erdők, ami szép látványt mutatott. A Pojánában jobban havazott, de végeredményben csekély hó esett. A ködös időjárás ellenére, sokan mentek – jöttek az úton. A Hosszú-gerincen már sütött,  bort melegített egy   turista csoport. Karácsonyfát is díszítettek. Román, magyar szavakat lehetett hallani, ismerősök is voltak köztük. A karácsonyfa alatt a mi kis csoportunk is készített fényképet.
Hosszú-gerincen nagy köd fogadott, e miatt a Bucsecs hegységet nem láthattuk. A Királykő innét nem látszik, azt rosszul írtuk a múltkori túrában. A Királykőt sokkal feljebbről lehet látni, természetesen, ha nincs köd.       
A havazás birodalmában készült fényképek:   

2017 december 17

A múltheti előrejelzés szerint, a december 6. túrát szervezett meg.
December 17. vasárnap, Lázár napján a Hosszú-gerincre kirándulunk. Azért szeressük ezt a szép gerincet, amely tényleg hosszú, viszont mi csak az első tisztásig megyünk fel, ahonnét szép kilátás van a  Bucsecs és a Királykő felé. A túra kiinduló helysége a Salamonkő. 
Túravezető: Piszár Károly. 
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.     
 
 
 
                                        A múltheti túrával kapcsolatban. 
Mikulás napján, szerdán a Mikulás sok ajándékot nem hozott, viszont azzal lepett meg, hogy  megrázta a szakállát, gyenge szakáll rázás volt, csak gyengén havazott délig, az idő viszont borús-felhős maradt. A Csiporka egyik kalibáját “béreltük ki” ahova ki volt írva, hogy bárki igényben veheti, azzal a feltétellel, hogy nem rongálnak és nem  hagynak szemetet. A román zászlókkal díszített kaliba, jó menedéket nyújtott nekünk a havazás miatt. A mesterien kiépített, fedett tűzhelyen civilizáltan süthettünk.  A tűzet figyelve, egy érdekes jelenségre lettünk figyelmes, a tűzben egy tüzes harcsára, meg egy szellemképre lettünk figyelmesek. A harcsával kapcsolatban sok legenda van. Ilyen legendát ismerünk a Függőkőnél, Alsórákos szorosában, a Setét-patak szorosában.     Stb. Ez a harcsa, most a mi tüzünkbe jelent meg, legenda nélkül. Miután kiadta a lelkét, s jól leégett, jó szenet biztosított a flekken sütéshez.
A természet, borús, felhős időben sem veszíti el szépségeit.

2017 december 6 – 10 vagy 17

A múlt héten említettük, hogy   december 6-án, szerdán szervezzük a MIKULÁS túrát, amely keretén megsüssük az mikulási flekkent. Mindenki gondoskodjon a sütnivalóról. A rácsot biztosítjuk.  Valószínű, hogy nem lesz hó, de hideg az lesz. Javasoljuk, hogy aki részt akar venni a túrán öltözzön téliesen.
A hétvégi vasárnapi túrát a MIKULÁS túrán  beszéljük meg.
További részletek és bejelentkezés az ismert telefonszámon.
Jó szórakozást  kívánunk.